Kruh 2 / The Ring Two (2005/105/USA/Horor, Thriller, Drama, Mysteriózní) 52%

22.07.2018 12:46
JEDNOU VĚTOU
„Strach uzavírá kruh“

OBSAH
Jednotka pri rozpočte 45 miliónov zarobila len v amerických kinách 128 miliónov a vyniesla na piedestál slávy režiséra Gore Verbinskeho (Piráti Karibiku). Jeho remake japonského hororu KRUH z roku 1998 sa stal nečakaným hitom. Dvojka je na ceste, už nakrútená, v postprodukčných prácach. Rachel Keller (Naomi Watts) a jej syn Aidan (David Dorfman) sa po "nepríjemnostiach" odsťahovali do tichého horského mestečka Asheville. Rachel tu pracuje ako novinárka a keď narazí na policajný spis lokálnej samovraždy tínedžera, rozhodne sa v ňom povŕtať - verí totiž, že by mohla mať spoitosť s mystickou videokazetou. Krátko na to, keď sa dostáva čoraz bližšie k odhaleniu pravdy, sa malý Aidan so zhoršeným zdravotným stavom ocitá v nemocnici. Dvojici (a nielen jej) začína prihorievať pod zadkom. KRUH 2 mal pôvodne režírovať videoklipár a celovečerný debutant Noam Muro, no pre nezhody s produkčnými z DreamWorks ho nahradil Hideo Nakata, teda Japonec, ktorý kedysi celý fenomén odštartoval. Zaujímavý ťah, pretože oba jeho japonské KRUHY (nakrútil jednotku a dvojku) sa po režijnej stránke do toho amerického dosť líšia, sú poetickejšie, hĺbavejšie, menej ostré a ponuré. Ak ale páni z DreamWorksu na Nakatu dohliadli a on pochopil princípy americkej zábavy, z KRUHU 2 by nakoniec mohlo vzísť veľmi príjemné prekvapenie. Herecký tím, vedený Naomi Watts dopĺňa ešte Sissy Spacek v roli matky Samary Evelyn.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Stejná kazeta, stejní Rachel a Aidan, stejně pošmourná "ani noc-ani den" atmosféra, stejný hudební podkres. A stejně to Nakata neuřídil. Už samotná zápletka je absurdní a z traileru je víceméně jasné, že se film v jistém bodě musí rozpadnout, což se při zbytečné odbočce k Samařině matce nakonec i stane. Přesto ale právě navázání na vizuál prvního dílu dává pocit jakéhosi uceleného příběhu. Když si navíc vzpomenu na jeleny nebo osudovou studnu, naskočí hned správná husí kůže a přesvědčí mě, že druhý Kruh určitě není průšvih, jakým sliboval být. Do dalších experimentů bych se ale nepouštěl, protože aura prvního dílu by mohla dostat nebezpečnou trhlinu. (novoten) 3*

Pokračování amerického remaku japonského hororu o kruhu, Samaře a matce se synem. První díl byl spojením mrazivé atmosféry (kůn na lodi) + režie + skvělé kamery (např. jízda v autě lesem)+ hudby + scénáře a v neposlední řadě i krásnou Naomi Watts. Co zbylo z prvního dílu? Herecké obsazení bylo doplněno Sissy Spacek v roli matky podivné Samary. Naomi Watts nepřitahuje oko diváka tolik jako v minulém díle a Sissy Spacek je na plátně pár minut a poté zmizí v propadlišti dějin. David Dorfman hraje snad stejně jako v jedničce jen jeho záběrů, kdy jen tak stojí je o něco více ;-). Režie byla dána do rukou autorovi originálu Hideo Nakatovi. Člověku, který natočil originální japonský Ring, poté přidal druhý díl a celou svou kruhovou sérii (snad nadobro) zakončuje americkým Ringem Two. Doufám, že toto byl poslední ring, který kdy byl natočen a to z příliš mnoha důvodů. Začal bych tím, že tvůrci už prostě nemají vůbec co říci. Dějová linka filmu a příběh o tom jak hodné děvčátko hledá svou maminku a nemá ráda konkurenci je tragický. Příběh Ringu Two celý film sráží do hlubokých vod mezi ty nejnudnější horory co se dají sehnat po videopůjčovnách. Šíleně digitální záběry ať už scéna v koupelně nebo jeleni v akci. Hideo Nakata chtěl film vyšperkovat digitálními efekty, které jsou velmi podprůměrné a špatně vložené. Hudba tohoto filmu je jedním ze dvou kladů, který film nabízí. Druhým je kamera. Ta si v některých chvílích nádherně hraje a poletuje sem a tam. Takové to dvě třešničky na dortu však nezachrání film. Po dlouhé době na nás zase jednou Hollywood vyvrhl film, který má vydělat peníze a odejít za Samarou do její krásné a hluboké studny. Doufejme, že tam i zůstane. Nadobro!!! (Djkoma) 2*

No, tak kde začít. Japonský režisér si odkroutil dva Kruhy už doma, volba tak padla na něj – jako kdyby na tom záleželo.. Prostě a jednoduše: logických děr má celý film požehnaně, podceňuje inteligenci diváka, snaží se zaujmout digitálními jeleny, disponuje proměnlivým tempem, mezi vatou jsou jen směšné pokusy o navázání atmosféry a Naomi Watts ze srdce přejme, aby si tak špatné projekty už nikdy nevybírala. Ať už je to remake, sequel nebo bůhví co ještě, efekty přeplácaný výsledek je JEN rezignujícím útokem na divácké peněženky; nic víc, nic míň!! (castor) 2*

VELKÁ RECENZE
Cirka 6 měsíců po událostech z prvního dílu se Rachel Kellerová se svým synem Aidanem přestěhuje ze Seattle do pobřežního městečka Astoria v Oregonu. Tady začne pracovat v místním deníku Daily Astorian pro Maxe Rourka. Ve městě zemřou mladí lidé, Rachel vyděsí, když zjistí, že mají stejně znetvořené obličeje jako předchozí oběti vražedné videokazety. Na policii se jí podaří promluvit s dívkou, která byla u smrti chlapce, a ta jí prozradí, kde najde videokazetu. Jakmile ji Rachel získá, spálí ji.
Aidan má podivný sen, v němž jej Samara vtahuje do televizní obrazovky. Začíná trpět podchlazením a jeho tělo je pokryto modřinami. Na výletě na venkově jej vyleká Samara stojící v rohu na záchodcích, Aidan vyfotografuje sebe v zrcadle se Samarou stojící za ním. Při zpáteční jízdě je automobil s Rachel a Aidanem napaden jeleny. V jejich domě se začínají objevovat podivná znamení (např. silueta hořícího stromu z videokazety, poltergeist atp.). Rachel se s nemocným Aidanem nastěhuje k Maxovi.
Max naléhá na umístění Aidana do nemocnice, ale Rachel si je vědoma nadpřirozené povahy jeho obtíží a obává se, že zde klasická medicína nic nezmůže. Když Rachel dává Aidanovi horkou koupel pro zahřátí, paranormální jev způsobí, že vidí Samaru. Max Rourke vstoupí do koupelny a spatří Rachel, jak se pokouší Aidana utopit. Přes její protesty ho zaveze do nemocnice.
Modřiny na chlapcově těle vzbudí pozornost nemocničního personálu, zejména psychiatričky dr. Emmy Temple, která Rachel podezírá z šikany dítěte. Zakáže jí dočasně se stýkat s Aidanem. Zoufalá Rachel se vydává na farmu Morganových, aby poodkryla více z minulosti Samary. Ví, že nebyla jejich biologickou dcerou, a nalezne její skutečnou matku Evelyn. Evelyn žije v psychiatrickém zařízení, a když se jí Samara narodila, pokusila se ji utopit. Mezitím se Samara zmocní v nemocnici Aidanova těla a psychickým působením donutí doktorku Temple spáchat sebevraždu. Poté opustí nemocnici a vrátí se do Maxova domu.
Rachel žádá o radu, co dělat se Samarou, Evelyn jí doporučí, aby vždy poslouchala své dítě. Max se vrátí domů a nalezne tady Aidana (respektive Samaru v jeho těle). Když dorazí i Rachel, najde v autě mrtvého a znetvořeného Maxe. Ví, co to znamená, ale neví, jak se má zachovat.
Nakonec Aidanovi/Samaře nachystá jídlo, do kterého přidá uspávací prostředek. Když dítě usne, vezme jej do koupelny, kde jej topí ve vaně. Duch Samary opouští jeho tělo a Rachel je schopna Aidana vzkřísit. Samara se pokouší vrátit zpět přes televizní obrazovku. Vtáhne Rachel do studny ve světě na videokazetě. Rachel se přesvědčí, že poklop od studny je stále pootevřený a začne se škrábat nahoru. Když se nachází zhruba v půli cesty, z vody se vynoří Samara a začne ji pronásledovat. Jde jí to snadno, pohybuje se zvláštním způsobem, jak by to člověk nedokázal. Chytne Rachel za nohu, ta ji setřese a Samara spadne dolů. To ji neodradí a opět leze nahoru, přičemž zakřičí „mami!“. Rachel odpoví, že není její matka, přisune poklop a odřízne Samaře cestu ze studny.
Pak se v černobílém světě videokazety vydává k útesu, kde slyší Aidanovo volání zespod. Stejně jako Anna Morganová na snímku vrhne se i Rachel dolů. Probere se v pokoji s Aidanem, kde ji syn obejme a řekne jí „mami“. Rachel jej požádá, aby ji oslovoval jen křestním jménem, jako to dělal doposud.
Kruh 2 (v anglickém znění The Ring Two) je americký psychologický horor z roku 2005 režiséra Hideo Nakaty. Jedná se o sequel hororového snímku Kruh z roku 2002, kterého předlohou byl stejnojmenný román japonského spisovatele Kodži Suzukiho.

DABING
V českém znění: Jitka Moučková - Naomi Watts (Rachel Kellerová), Oldřich Hajlich - David Dorfman (Aidan), Lukáš Hlavica - Simon Baker (Max Rourke), Zuzana Skalická - Elizabeth Perkins (dr.Templeová), Dagmar Čárová - Sissy Spacek (Evelyn), Jan Maxián - Ryan Merriman (Jake), Hana Talpová, Zbyšek Pantůček, Oldřich Vlach, Tomáš Juřička, Alice Šnirychová, Luděk Čtvrtlík, Bedřich Šetena, Svatopluk Schuller, Pavel Tesař, Pavlína Dytrtová, Rozita Erbanová, Nikola Votočková, Pavel Dytrt, Jan Tyl
Překlad: František Fuka
Zvuk: Martin Jílek
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy: Jana Dotlačilová
Režie: Alice Hurychová
Vyrobil: LS Productions dabing pro Magic Box 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.4.2005
Premiéra USA: 18.3.2005 DreamWorks
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.2005 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 19.9.2005 Universal
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 7 912 064
Tržby celkem - $ 164 000 000
Návštěvnost v ČR 89 079
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000

FILMY V SÉRII
Ring gastonrolinc.webnode.cz/news/a030/
Horor / Mysteriózní, Japonsko, 1998
Režie: Hideo Nakata, Hrají: Nanako Macušima, Hirojuki Sanada

Ring 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a028/
Horor / Mysteriózní, Japonsko, 1999
Režie: Hideo Nakata, Hrají: Miki Nakatani, Hitomi Sató

Ring 0 - Zrození gastonrolinc.webnode.cz/news/a029/
Horor / Thriller / Drama, Japonsko, 2000
Režie: Norio Curata, Hrají: Jukie Nakama, Seiiči Tanabe

Kruh gastonrolinc.webnode.cz/news/a030/
Thriller / Horor, USA / Japonsko, 2002
Režie: Gore Verbinski, Hrají: Naomi Watts, Martin Henderson

Kruh 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a031/
Horor / Thriller, USA, 2005
Režie: Hideo Nakata, Hrají: Naomi Watts, Simon Baker

Kruhy gastonrolinc.webnode.cz/news/a032/
Drama / Horor, USA, 2017
Režie: F. Javier Gutiérrez, Hrají: Matilda Anna Ingrid Lutz, Zach Roerig
 
Tvůrci a herci
Hideo Nakata (Režie), Laurie MacDonald (Produkce), Walter F. Parkes (Produkce), Henning Lohner (Hudba), Martin Tillman (Hudba), Gabriel Beristain (Kamera), Michael N. Knue (Střih), Deborah Aquila (Casting), Tricia Wood (Casting), James D. Bissell (Scénografie), James D. Bissell (Kostýmy), George Simpson (Zvuk), Ethan Van der Ryn (Zvuk), David MacMillan (Zvuk), Joel Harlow (Masky), Nancy J. Hvasta Leonardi (Masky), Ehren Kruger (Scénář), Hiroši Takahaši (původní scénář), Naomi Watts (Herec), Simon Baker (Herec), David Dorfman (Herec), Emily VanCamp (Herec), Sissy Spacek (Herec), Ryan Merriman (Herec), Shannon Cochran (Herec), Gary Cole (Herec), Kelly Overton (Herec), James Lesure (Herec), Daveigh Chase (Herec), Kelly Stables (Herec), Martin Henderson (Herec), Elizabeth Perkins (Herec), Jesse Burch (Herec), Meagen Fay (Herec), Michael Chieffo (Herec), Aleksa Palladino (Herec), Mary Elizabeth Winstead (Herec), Kirk B.R. Woller (Herec), Victor McCay (Herec)
 
2005/105/USA/Horor, Thriller, Drama, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Jedním s managerů při výběru lokací byl Čech žijící již několik let v Los Angeles Pavel Štěrba.
- Natáčení probíhalo v Kalifornii.
- Když Rachel vezme prášky a dá je Aidanovi na sendvič, můžete na popisku léku zahlédnout jméno Tony Bonaventura - člověk zodpovědný za rekvizity k filmu.
- Natáčení doprovázelo několik bizarních nehod. Sedmý natáčecí den byla vytopena produkční kancelář, v důsledku prasknutí vodovodního potrubí a o několik týdnů došlo opět k vytopení v důsledku prasknutí 15litrového zásobníku na vodu. Jednoho dne natáčení přerušil roj milionů včel, který filmaře donutil opustit plac.
- Během natáčení karnevalu si jej místní občané spletli s opravdovým karnevalem a účastnili se pochodu. Ve filmu jsou použiti jako komprazisté.
- Třem maskérům trvalo vždy přes pět hodin, než vytvořili Samaře make-up.
- Hororový sequel k úspešnému filmu z roku 2002 vydělal v Severní Americe za první 3 dny promítání (18.-20.3. 2005) 35 mil. dolarů. Za měsíc promítání si z kin odnesl 75,3 milionů, což je o 53 mil. méně, než si vystrašil první díl.
- Původním režisérem snímku měl být tvůrce mnoha úspěšných reklamních spotů, krom jiného i toho, který parodoval první americký Kruh, Noam Murro. Dalším v pořadí byl Richard Kelly.
- Nakonec se k režii dostal tvůrce původní asijské trilogie Hideo Nakata.
- V rámci reklamní kampaně byly kopie „prokleté pásky“ rozšíreny na veřejná místa. Po pěti minutách sledování odkázaly diváky na webovou stránku filmu.
- U psychiatra mohou pozornější diváci postřehnout odkaz na Dr. Kojiho. Filmové sérii totiž předcházela knižní, jejímž autorem je Koji Suzuki.
- Studio DreamWorks v snímku propaguje vlastní filmy. V scéně v obchodě se mezi videokazetami z druhé ruky nacházejí jen filmy tohoto studia.
 
Odkazy