Zombieland: Rána jistoty / Zombieland: Double Tap (2019/99/USA/Akční, Komedie, Horor) 70%

18.06.2020 15:45
JEDNOU VĚTOU
„Nemrtví znovu přichází."

OBSAH
Deset let poté, co se Zombieland stal hitem a kultovní klasikou, se hlavní protagonisté (Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Abigail Breslinová a Emma Stoneová) opět spojili s režisérem Rubenem Fleischerem (Venom) a původními autory Rhettem Reesem a Paulem Wernickem (Deadpool) ve filmu Zombieland 2: Rána jistoty. V pokračování napsaném Rhettem Reesem, Paulem Wernickem a Davem Callahamem projde naše čtveřice zabijáků komickým zmatkem přes Bílý dům a srdce země. Střetnou se nejen se spoustou nových zombie, kteří od prvního filmu vznikli, ale i s některými přeživšími lidmi. Ze všeho nejvíc je ale ohrožují narůstající problémy jejich vlastní, chatrné improvizované rodiny.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Opravdu jsem nečekal že s tímhle filmem si podám pac už během loga filmové společnosti, ale stalo se. Celý příběh je víc postaven na rozdílech hlavních postav, jejichž dementnosti kraluje blonďatá Madison, takovou kravku nenajdeme ani na poli s stádem od Milky. Záměrná přepálenost téhle postavy mě fakt rozesmívala a pokud dostala scénu s Woodym bylo vymalováno. Chemie mezí hlavními představiteli fungovala za jedna, z filmu šla absolutní pohoda, zombík typ Homer pobavil v každý scéně, zejména chytání motýlků zvládal na jedničku. Tohle je opravdu zábava, která má jedinou ambici, rozesmát. Do jaký míry se to u každém z nás povede je už na každém z nás, za sebe říkám, že už ani nepamatuji, kdy jsem odcházel z kina v takový pohodě a vysmatej jako lečo. Woody je fakt masér ! p.s. Ban pro jednoho místního kretena, který hodnotí každou očekávanou kinopremiéru záměrně opačně, jen aby se stal na pár hodin středem pozornosti aniž by ty filmy viděl by nebyl ? Na jeho adresu bych použil jednu veletrefnou hlášku z mého milovaného Predátora "Sereš mě, dobytku" . ((Enšpígl) 4*

Stejný tým, výrazně slabší výsledek. Jednička chtěla pobavit, na nic víc si nehrála. Samé sympatické a nekomplikované charaktery. Nepřály si nic jiného, než přežít. A někdo si to přežívání chtěl i po svém trochu užít. Celé to bylo promaštěné černým humorem, rozkošně krvavými zpomalovačkami a vizuálně neotřepaným kabátem. Že pokračování přináší v zásadě znovu to samé co jednička? Není to tak úplně pravda. Ve dvojce mají užvaněný Jesse Eisenberg a kouzelná číča (jinak sarkastická) Emma Stone jakože partnerskou krizi, Abigail Breslin prchá od své bizarní „rodinky“, protože chce poznat jiný život v okruhu svých vrstevníků a najít si boyfrienda, a vidlák Woody Harrelson dál všechny buzeruje. Příběh je tedy postavený na „záchraně“ nejmladší postavy, která zamířila do hipísácké pevnosti, kde se hladových zombíků nebojí. Na záchranné misi se k naší partě připojují (a zase mizí) různé postavy, některé (růžová blondýna) překvapivě i potěší. Jinak je to průměr, až to bolí. Nápady ze soudku černohumorného tvůrci vysypali do trailerů, sem tam se opět vzpomene popkultura, občas přijde výborná scéna. Ale vesměs je to docela bolestivý návrat. Nechybí směšně přepálená brutalita včetně rozstřelování hlav ve zpomalených záběrech, nejedno hvězdné cameo, ale i dost zoufalé gagy i jejich velmi špatné načasování. Naši hrdinové se navíc nijak zvlášť nevyvinuli, jsou z nich víceméně ploché (až dokonce nudné) postavy. Za mě je to málo! (castor) 3*

Důstojný pokračování super jedničky, v podstatě takový opáčko, ale zase to baví a o to mi jde předně. Jinak Woody stále borec jak hajzl, ostatní si udrzujou standard z jedničky a jediný co trochu rozklíží oči je moment, když člověk přijde na to, že ten otesánek v partě je Abigail Breslin. (Shit) 4*

VELKÁ RECENZE
Znáte to rčení, že dvakrát nevstoupíš do stejné řeky? Tak Ruben Fleischer ho nezná. Nebo na něj naprosto seriózně kašle a do té řeky nejen že vstupuje, ale kope kolem sebe vodu jak neplavec, kterého hodíte do třímetrové hloubky. Jenže tomuhle režisérovi se to na rozdíl od něj líbí a je dost velká šance, že líbit se to bude i vám. Zombieland: Rána jistoty je totiž opravdová rána jistoty a tvůrci si řekli, že když to není rozbité, není důvod to opravovat. A poslali do kin víceméně to samé co před deseti lety. Je to problém? To si musí v sobě přežvýkat každý sám, já osobně jsem se s tím však srovnal vcelku rychle.
Stejně jako v našem světě i v tom zombielandovském uběhlo deset let. Tallahassee, Columbus, Wichita a Little Rock jsou pořád spolu a fungují víceméně jako rodina. Taková hodně šílená, násilnická a bizarní, ovšem vzhledem k tomu, že se zvládali dekádu vyhýbat nemrtvým a každý den vymýšlet nové kreativní způsoby, jak je zabít (podruhé), asi jim to vyhovuje. Teď se usídlili v Bílém domě a mají pocit, že našli domov. A tím začínají potíže. Když nemusí každý den bojovat s armádou zombíků, musí si povídat a brzy se ukáže, že ani po deseti letech se nezvládli úplně naladi na stejnou vlnu. Tallahassee všechny buzeruje, Wichita je možná až zbytečně ostrá, Columbus víc a víc neurotický a Little Rock by se docela ráda seznámila s někým jejího věku a všichni okolo jí lezou na nervy. A tak není divu, že holky jednoho dne vezmou roha a když se Wichita vrátí, její malá ségra chybí. A tak rozhádaná parta vyrazí na záchrannou misi. Misi, během níž zjistí, že nejsou posledními přeživšími na planetě, ale i to, že pořád existují zombíci, z nichž by měli i oni být docela nervózní.
Druhý Zombieland jede od začátku na stejné vlně jako jednička a i když nerad u filmů píšu, že pokud se vám první díl líbil, bude se vám líbit i dvojka, tady to platí stoprocentně. Ono to je fakt skoro to samé, čtyři hrdinové hláškují, ryjí do sebe a čas od času vyrazí zabíjet monstra a jsou u toho legračně kreativní. A pořád to funguje. Podobně jako posledně je Zombieland 2 spíš akční komedie než skutečný horor, tentokrát však vyloženě hororové prvky téměř chybí a pokud se nepletu, ve filmu dojde na jednu jedinou lekačku a to ještě úplně na začátku (a moc nevyleká). Celkově to spíš připomíná sitcom o dysfunkčních hrdinech, kteří „na sebe zbyli“ a lezou si už trošku na nervy, i když se mají rádi.
Jenomže Woody Harrelson, Emma Stone, Jesse Eisenberg a Abigail Breslin jsou ve svých rolích skvělí a hrozně příjemně se na jejichž vzájemné popichování občas proložené prostřelenou hlavou zombíka kouká. K už zajeté čtveřici navíc přibude pár nováčků a nutno říct, že na veterány nic neztrácejí. Rosario Dawson s coltem po boku a nezdravou fixací na Elvise je cool a barbínovitá Zoey Deutch je zase okouzlujícím způsobem blbá.
Fleischer se navíc vyblbnul i u akce. Druhý Zombieland má sice slabší finále než první díl, na druhou stranu se tu dočkáme nejenom spousty nápaditých a veselých killů, ale i jedné hodně dobré a hodně dlouhé bitky natočené na jeden záběr, kde předvedl víc nápadů než v celém Venomovi.
Asi už jste si tedy udělali obrázek a víte, jestli do kina jít nebo nejít. Já vás tu o ničem přesvědčovat nebudu, protože v případě dvojky Zombielandu opravdu platí „more of the same“ a já s tím vůbec nemám problém. Je to devadesátiminutová krvavá legrace s fajn hrdiny, svižným tempem a směšně přepálenou brutalitou. Jestli vás to bavilo posledně, teď vás to bude bavit taky. Jo a neodcházejte před závěrečnými titulky.

DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Woody Harrelson (Tallahassee), Jan Škvor - Jesse Eisenberg (Columbus), Nikola Votočková - Emma Stone (Wichita), Pavlína Kostková Dytrtová - Abigail Breslin (Little Rock), Kristýna Valová - Zoey Deutch (Madison), Karel Heřmánek ml. - Avan Jogia (Berkeley), Kateřina Lojdová - Rosario Dawson (Nevada), Jiří Krejčí - Luke Wilson (Albuquerque), Roman Hajlich - Thomas Middleditch (Flagstaff), Pavel Šrom - Bill Murray (sám sebe), Martin Draxler, Pavel Dytrt, Michal Gulyáš, Martin Hruška, Martin Kubačák, Zdeněk Maryška, René Slováčková, Radka Stupková, Libor Terš

Překlad: Petr Miklica
Dialogy: Luděk Koutný
Produkce: Pavla Draxlerová
Zvuk: Luděk Polifka
Režie: Petr Pospíchal
Vyrobilo Barrandov Studio a.s. - 2019

Premiéra ČR: 24.10.2019 Falcon
Premiéra USA: 18.10.2019 Sony Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 26.2.2020 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 26.2.2020 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 7 731 349
Tržby celkem - $ 120 568 225
Návštěvnost v ČR 48 793
Náklady (Rozpočet) - $ 42 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Zombieland gastonrolinc.webnode.cz/news/a001/
Komedie / Horor, USA, 2009
Režie: Ruben Fleischer, Hrají: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson

Zombieland: Rána jistoty gastonrolinc.webnode.cz/news/a0300/
Akční / Komedie, USA, 2019
Režie: Ruben Fleischer, Hrají: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson
 
Tvůrci a herci
Ruben Fleischer (Režie), Gavin Polone (Produkce), David Sardy (Hudba), Jung-hoon Jung (Kamera), Dirk Westervelt (Střih), John Papsidera (Casting), Martin Whist (Scénografie), Christine Wada (Kostýmy), Kami Asgar (Zvuk), Erin Oakley (Zvuk), Leo Satkovich (Masky), Rhett Reese (Scénář), Paul Wernick (Scénář), Dave Callaham (Scénář), Jesse Eisenberg (Herec), Woody Harrelson (Herec), Emma Stone (Herec), Abigail Breslin (Herec), Zoey Deutch (Herec), Rosario Dawson (Herec), Avan Jogia (Herec), Luke Wilson (Herec), Thomas Middleditch (Herec), Bill Murray (Herec), Dan Aykroyd (Herec), Ian Gregg (Herec), Rachel Luttrell (Herec), Julia Vasi (Herec)
 
2019/99/USA/Akční, Komedie, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Podobně jako v prvním filmu Zombieland (2009) hraje při úvodních titulcích píseň skupiny Metallica. Tentokrát je to „Master of Puppets“ ze stejnojmenného alba z roku 1986.
- Nápad Madison (Zoey Deutch) o vození cizích lidí cizími lidmi je jasný odkaz na Uber. Společnost, která v Zombieland světě neexistuje, protože Uber i Apokalypsa začali přesně v roce 2009.
- Columbus (Jesse Eisenberg) řekl Madison (Zoey Deutch), že je skoro pěkná jako holka z bytu 406. V předchozím díle Zombieland (2009) Columbus žil v bytě 408 a jeho pěkná sousedka (Amber Heard) bydlela v bytě č. 406.
- Píseň „Burning Love“ v závěrečných titulcích zpívá samotný Woody Harrelson.
- Jesse Eisenberg (Columbus) čte ve filmu komiks „The Walking Dead #27“.
- Na závěr filmu jsou scény mezi titulky a pak ještě na úplném konci titulků.
- Natáčení probíhalo v Atlantě v Georgii od 19. ledna do 15. března 2019.
- Název filmu Double Tap odkazuje na druhé pravidlo v prvním filmu Zombieland (2009). Jedná se o ránu jistoty, přestože si myslíte, že je zombie mrtvý, střelte ho ještě jednou.
- Film šel do kin jakožto oslava desetiletého výročí filmu Zombieland (2009).
- Scénář k filmu byl hotový již na konci roku 2017.
- Když Columbus (Jesse Eisenberg) střelí Billa Murraye, se Bill svěří, že lituje natáčení Garfielda. Ironicky v tomto snímku v potitulkových scenách dělá Bill Murray rozhovor o snímku „Garfield 3“.
 
Odkazy