211: Volání o pomoc / 211 (2018/86/USA/Akční) 43%

30.03.2020 19:09
JEDNOU VĚTOU
„Když se Mik Chandler při rutinní kontrole nachomýtne k bankovní loupeži, musí se postavit přesile dobře vycvičených a ozbrojených profesionálů.

OBSAH
Mladý tínedžer posadnutý sociálnymi médiami Kenny sa v škole pobije s partiou rasistických násilníkov. Vinu však zvaľujú na neho a aby sa vyhol vylúčeniu, musí ako spolujazdec sprevádzať dvojicu miestnych policajných dôstojníkov Mikea Chandlera a Stevea MacAvoya pri hliadkovej činnosti. Rutinná jazda sa čoskoro zmení na obrovskú drámu, keď dôstojníci narazia na skupinu ťažko ozbrojených zločincov počas bankovej lúpeže. Kým polícia oblieha banku a zapája sa do prestrelky so zločincami, Kenny sa snaží zostať nažive a prostredníctvom sociálnych médií dokumentuje šokujúce udalosti, ktoré sa odohrávajú pred jeho očami.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nicolas Cage přišel o manželku, odcizil se lehce s dcerou, a coby policista města Chesterford brázdí ulice plné bezpráví. Jen je u toho víc zadumaný a zlomený než dřív. Úvod s rozjetím několika linií vůbec nevypadá zle. Velmi záhy je svědkem zběsilého střílení a několika povedených momentů. Jakmile se ovšem „rafinovaná“ bankovní loupež přehoupne do své druhé poloviny, logika si dává dovolenou. Po zuby ozbrojení profesionálové se začnou chovat velmi pofidérně (a začnou z banky vybíhat jak pomatené srnky), s tvůrci to vypadá, že se sebrali a odešli z placu a nechali se nahradit nějakými náhodnými kolemjdoucími. Vystřílené zásobníky vystřídají tupé momenty, kdy některé jsou nechtěně komické – třeba jako nahrávání vzkazu manželce a nenarozenému potomku. Velká škoda. (Castor) 2*

77%) Já si nemohu pomoci, ale mě toto nové béčko dost bavilo. Nízké hodnocení na CSFD mě až tak už moc neirituje. Přestřelky byly natočeny výborně, ani jedna akční scéna mě nepohoršila. I nějaký ten solidní výbuch včetně poutavého úvodu. Snímek měl ale i více kvalit. Třeba herecké obsazení bylo nanejvýš slušné. Nicolas Cage tu není tak znuděný jako v jeho předchozích filmech, zahraje uvěřitelně. Navíc tu dost fungují emoce. Do toho napětí a já nevím co ještě. Děj je sice dost přímočarý, ale zvládnutý. Mapuje běžnou denní situaci policistů atd. Líbilo se mi jak cca 1/3 filmu byla seznamovací, kdy jsme viděli samostatné postavy, které později spojila situace únosců. Hudba byla taková normální. Škoda, že nebyl film delší a nápaditější, určitě se z toho dalo vyždímat ještě víc, přesto jsem velmi spokojený a ještě se k tomu někdy vrátím. (mzss1) 4*

Cage už má za sebou mnoho mizerných filmů, ale pro většinu platí to, že ho v nich přehrála i krabice od banánů. Tady to ovšem neplatí. S podivem musím konstatovat, že tady byl Cage skutečně nejlepším hercem, což o kvalitě filmu něco svědčí. Každopádně jako v mnoha snímcích kategorie B a C i tady občas zafungovalo kouzlo nechtěného, takže se bylo čemu smát a kupodivu má film docela i solidní tempo plus je tu řada přestřelek, které sice mají pochybnou kvalitu, ale jsou tu a to se počítá. 25% (Morholt) 2*

VELKÁ RECENZE
Rutinní policejní hlídka narazí na partu bývalých žoldáků vykrádající banku neštítící se v rámci úspěchu svého činu vytvořit chaos v podobě teroristického činu mající za následek spoustu mrtvých. Drsný snímek plný násilí pojednávající hlavně o jedné přestřelce mezi policií a zločinci.
Snímek je svým rozhraním a náturou hodně podobný snímku z roku 2003 ´44 minut: Přestřelka v severním Hollywoodu´, který byl stejně, jako tento, natočen na základě skutečných událostí. Kratší stopáž předznamenává, že se jde dějově striktně k věci, tedy v rámci hlavního tématu, a nezabývá se zbytečnostmi vedlejších motivů. Kupodivu je přesto scénář i přes svou námětovou jednoduchost benevolentní v rámci osobních vztahů hlavních postav. Parťáci v autě mají k sobě blíž, než by si kdo myslel a neobešlo se to ani bez rodinných problémů. Stárnoucí policista je vdovec, jeho parťák zeť, dcera čeká dítě a viní ho ohledně přístupu během smrti své matky. A aby toho nebylo málo, k pracovní náplni dostanou oba policisté problematického mladíka, jehož osud je poněkud jiný, než jak uvádí škola.
V rámci klasických videofilmů z přelomu 80. a 90. let na obdobné téma však žádné překvapení. Dramatizace děje či nějaký uceleně plynulý vývoj tu tedy takřka není. Snaha zaútočit na city však ano, ale přijde to spíše jako divácké odlehčení od nepřetržité akce. Jedná se o hluboce nevýrazný snímek? Jak se to vezme. Pro kina jistě ano, ale pro domácí videozábavu nikoliv. Příběh takřka žádný, jen dramatická přestřelka a velmi rychlý konec. Jako prostá jednoduchá adrenalinová akční jízda zcela postačí. Pokud se v tom nehledají zázraky. (MickeyStuma)

DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Mike), Pavel Vondrák - Dwayne Cameron (Steve McAvoy), Filip Švarc - Ori Pfeffer (Tre), Martina Šťastná - Sophie Skelton (Lisa McAvoyová), Anna Brousková - Alexandra Dinu (agentka Rossiová), Vojtěch Kotek - Weston Cage Coppola (Luke), Vladislav Beneš - Atanas Srebrev (kapitán Horst), Robert Hájek - Michael Rainey Jr. (Kenny Ralston), Daniela Bartáková - Shari Watson (Shawnee Ralstonová), Libor Terš - George Zlatarev (Moss), Regina Řandová - Evgenia Marinkova (Elenor), Jiří Valšuba - Bashar Rahal (major), Ludvík Král - Aaron Cohen (poručík), Martina Kechnerová, Marek Libert, Petr Gelnar, Ivo Hrbáč, Pavel Šrom, Michal Michálek (titulky)
Překlad: Ondřej Novák
Dialogy: Leona Ondráčková
Zvuk: Milan Blažek
Produkce: Tereza Houžvicová, Leoš Lanči
Vedoucí výroby: Kateřina Malá
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Michal Michálek
Ve studiu Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group vyrobila FTV Prima spol. s.r.o. v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 8.6.2018 Momentum Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
¨York Shackleton (Režie), Isaac Florentine (Produkce), Avi Lerner (Produkce), Les Weldon (Produkce), Jonathan Yunger (Produkce), Jeffrey Greenstein (Produkce), Frederik Wiedmann (Hudba), Alexander Krumov (Kamera), Ivan Todorov Ivanov (Střih), Luke Cousins (Casting), Kes Bonnet (Scénografie), Anna Gelinova (Kostýmy), Kris Casavant (Zvuk), - (Masky), York Shackleton (Scénář), Nicolas Cage (Herec), Sophie Skelton (Herec), Michael Rainey Jr. (Herec), Dwayne Cameron (Herec), Cory Hardrict (Herec), Ori Pfeffer (Herec), Michael Bellisario (Herec), Weston Cage (Herec), Jonathan Yunger (Herec), Vitaly Zdorovetskiy (Herec)
 
2018/86/USA/Akční
 
Zajímavost k filmu
- Snímek se natáčel v bulharské Sofii.
 
Odkazy