12 hrdinů / 12 hrdinů (2018/130/USA/Akční, Drama, Historický, Válečný) 63%

30.03.2020 17:32
JEDNOU VĚTOU
„Chris Hemsworth vede speciální jednotku, která je jako první poslána do Afghánistánu po událostech 11. září 2001."

OBSAH
Snímek "12 hrdinů" se odehrává v trýznivých dnech, které následovaly po událostech 11. září 2001. Americká speciální jednotka vedená kapitánem Mitchem Nelsonem (Hemsworth) je vybrána, aby byla jako první poslána do Afghánistánu na velice nebezpečnou misi. Musí zde v drsných horách přesvědčit generála Severní Aliance Dostuma, aby se k nim připojil v boji proti společnému nepříteli: Talibánu a jejich spojencům z Al-Káidy. Kromě překonání vzájemné nedůvěry a obrovských kulturních rozdílů musí Američané – zvyklí na moderní způsob boje – přijmout prastarou strategii válčení na koních. Navzdory této rozpačité alianci musí noví spojenci čelit drtivé převaze – nelítostnému nepříteli, který nebere zajatce.(HBO Europe)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
AKční masakr vypadal dobře, ale způsob vyprávěný vůbec neměl šťávu je to skoro až neuvěřitelný, aby takový příběh působil nudně, ale působil toho se chopit Bay, Fuga tak to by bylo žrádlo. Ještě by mě zajímalo, jak to bylo v reálu, protože mě to přišlo až neskutečný, jít do toho takhle po hlavě a jen se zamazat od bahna. Bejt já, tak určitě zařvu. (Enšpígl) 3*

11. září s nimi silně zamávalo, přesto je americký národ sakra hrdý a sebevědomý, takže vendeta na sebe neměla nechat dlouho čekat. Elitní komando má s pomocí tamního odboje zasadit radikálnímu Tálibánu v Afghánistánu tvrdý direkt. Tvůrci k tomu ovšem přibalili nánosy patosu a hlavně naprosto zaměnitelnou akci, což je s ohledem na jméno ostříleného producenta Jerryho Bruckheimerova pořádné zklamání. Námětově je to jak třetí Rambo, naneštěstí má stejně nenápaditou režii a utahané tempo. Vůbec to není syrové, vůbec to není působivé. Chyběli už jen Ilčí a Hatátitlu. Dietní tři hvězdy. (castor) 3*

Vinnetou a Old Shatterhand spolu tentokrát bojují proti zlým kmenům daleko v Afganistánu, za podpiry velkolepých, vizuálně vypiplaných bruckheimerovských udělátek. Místy parodie, místy jen zle zpracovaný válečný snímek. Jestli je to opravdu based on true story, tak by si látka zasloužila daleko syrovější, věrohodnější zpracování. (Kaka) 2*

VELKÁ RECENZE
Dánský tvůrce a relativní nováček v oboru Nicolai Fuglsig se chopil knižní adaptace o skupince zelených baretů, speciální jednotky Spojených států, která byla těsně po útocích jedenáctého září vyslána jako první útočná odpověď Talibanu a Al-Kajdě. Solidní herecká týmovka vedená sixpackovým kapitánem Thorem letící na koních proti přesile nepřátel v afghánských horách dává zavdat na zajímavý žánrový mash-up, u kterého si jeden vzpomene na Johna Wayna a obklíčení v Alamo. Výsledek je zemitý a krvavý pastiš vytažený z příručky příkladů špatné filmařiny.
Razítko Jerryho Bruckheimera ze zkušenosti předznamenává jistou řemeslnou úroveň a válku s přesahem, jestli něco takového vůbec existuje. 12 Strong je vlastně od srdce stvořená nuda bez napětí, bez starosti o papundeklové macho postavy, a ve finále i bez oné pověstné týmové práce a strategie elitních armádních jednotek. Jeden si vzpomene na Scottův Black Hawk Down (sedmnáct let starý, mimochodem), jehož začerněné jméno na plaketě nejlepších válečných filmů aktuální Fuglsigův akčňák ještě víc naleští.
Nicolaiův film má základ se spoustou správných ingrediencí, které ovšem namáčí ve špatných omáčkách – předlouhé dvě hodiny a deset minut tak servíruje přepatriotizovanou výpravu o několika hrdinských postavách, které v cizí zemi koordinují nepřesnou leteckou podporu a moc neví, co si s horským prostředím, dopravními prostředky (koňskými hřbety) a nepředvídatelným uzbekským velitelem počít. Už úvod s rekapitulací teroristického útoku na dvojčata a uvedením do stavu společnosti první půle nultých let, kde rapidmontáž se strhaným Bushem, lstivým Putinem a lidem třesoucím se před terorismem dá tušení, v jakém duchu se snímek povede. Reflexe maskuliního amerikanismu v duchu “vtrhneme kamkoliv kdykoliv” nulová, jeden se možná zasměje se znalostí facebookové stránky American oil memes, i když je pravdou, že kontroverzní a nepřehledná mise v Afghánistánu měla jiné příčiny (měla?).
Dobře, Fuglsig třeba míří na jinou cílovku než na intelektuály bádající nad společenskou situací, možná chce jen zobrazit tříštící se lebky pod headshoty z automatických pušek. Jeho smysl pro nesmysl se ale manifestuje i v akčních sekvencích, kde na koních jedoucí barety rozráží statické bojovníky Talibánu mezi tanky, raketami a bojovými vozidly. Chvíli to působí relativně dobře a poté zase jako hodně špatná parodie slavné sekvence z Lawrence z Arábie. Pokud ve scénáři, literární předloze či skutečné události nějaké hrdinství a odvaha jsou, pak na plátně se topí pod přehnanými gesty a kýčem. Akční scény jsou kromě navádění chytrých bomb na cíle v dolině před US ARMY jednotkou nesrozumitelné a nepřehledné, herci ani postavy nejsou v ději prakticky k ničemu využiti, což je u bratrstva s Michaelem Shannonem, Michaelem Penou, Trevantem Rhodesem a konečně Chrisem Hemsworthem prostě trestuhodné. Když už přijde chvilka na kreslení nějakých základních postavových vlastností, tak se onen charakter tonálně otočí o sto osmdesát prakticky v následující scéně.
Ve Fuglsigově filmu přitom peníze vidět jsou, tvůrčí tým se snaží i o reálné kulisy s opravdovými “bayovskými” explozemi s minimem greenscreenu, což se cení, a očivině tam byl potenciál s nahecováním natočit něco víc než jen přehrdinský paskvil odporující zákonům reality, fyziky i boje. Potěší westernové prvky s ochutnáváním ohnivé vod(k)y a neschopnost porozumění němé tváři, oproti průměrným filmovým obrazům z války je tady ale všechno prostě jenom horší.
Pět tisíc na jednoho, špatně zrekonstruované Alamo. John Wayne otáčející se v hrobě. Rambo na steroidech krát dvanáct. Fuglsig má potenciál stát se mladším a (prozatím) horším Michaelem Bayem.

DABING
V českém znění: Martin Sobotka - Chris Hemsworth (kapitán Mitch Nelson), Martin Zahálka - Michael Shannon (Hal Spencer), Zdeněk Maryška - Navid Negahban (generál Dostum), Pavel Vondra - Michael Pena (Sam Diller), Bohdan Tůma - Trevante Rhodes (Ben Milo), Marek Holý - Geoff Stults (Sean Coffers), Petr Gelnar - Thad Luckinbill (Vern Michaels), Jakub Saic - Austin Hébert (Pat Essex), Pavel Šrom - William Fichtner (plukovník Mulholland), Jiří Valšuba - Rob Riggle (podplukovník Bowers), Marek Libert - Kenneth Miller (Kevin Jackson), Ivo Hrbáč - Austin Stowell (Fred Falls), Tomáš Juřička, Svatopluk Schuller - Ben O'Toole (Scott Black), Kristina Jelínková, Rudolf Kubík, Zbyšek Horák, Radovan Vaculík, Oldřich Hajlich (titulky) a další
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Jaroslav Novák
Produkce: Jan Junek
Dialogy a režie: Magda Landsmannová
Pro HBO vyrobila společnost SDI Media v roce 2019.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 19.1.2018 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 71 100 000
Náklady (Rozpočet) - $ 35 000 000
 
Tvůrci a herci
Nicolai Fuglsig (Režie), Jerry Bruckheimer (Produkce), Thad Luckinbill (Produkce), Trent Luckinbill (Produkce), Molly Smith (Produkce), Lorne Balfe (Hudba), Rasmus Videbak (Kamera), Lisa Lassek (Střih), Jo Edna Boldin (Casting), John Papsidera (Casting), Christopher Glass (Scénografie), Daniel J. Lester (Kostýmy), Laurent Kossayan (Zvuk), Cary Ayers (Masky), Peter Craig (Scénář), Ted Tally (Scénář), Doug Stanton (kniha) (Předloha), Chris Hemsworth (Herec), Michael Shannon (Herec), Michael Pena (Herec), Navid Negahban (Herec), Trevante Rhodes (Herec), Geoff Stults (Herec), Thad Luckinbill (Herec), Austin Hébert (Herec), Austin Stowell (Herec), Ben O'Toole (Herec), Kenneth Miller (Herec), William Fichtner (Herec), Elsa Pataky (Herec), Taylor Sheridan (Herec), Rob Riggle (Herec), Jack Kesy (Herec), Lauren Myers (Herec), Laith Nakli (Herec), Fahim Fazli (Herec), Yousuf Azami (Herec), J. Nathan Simmons (Herec), Michael E. Stogner (Herec), Yasmine Aker (Herec), Mustafa Haidari (Herec), Allison King (Herec),
 
2018/130/USA/Akční, Drama, Historický, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Američtí vojáci opravdu dali generálu Dostumovi dárek. Nejprve mu dali krmivo pro koně, které ho moc nepotěšilo. Tak mu poté dali vodku, kterou už ocenil.
- Hal Spencer (Michael Shannon) se ve skutečnosti jmenoval Bob Pennington.
- Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky.
- I když se většina filmu odehrává v Afghánistánu, natáčelo se pouze na území Spojených států amerických, a to zejména ve státech Nové Mexiko a Kalifornie.
- Film je založen na ne-fiktivní knize Douga Stantona „Vojáci na koních“, která vypráví o akcích CIA v Afganistánu.
- Chris Hemsworth a Elsa Pataky jsou manželé nejen ve filmu, ale i ve skutečném životě.
- Zbraně použité ve filmu byly také útočná puška m4, AK-47, AKU, kulomet PK a RPG-7. Ve filmu se objevil tank T-72, vozidlo pěchoty BVP a raketomety BM-21 Grad. Vrtulník, který vezl vojáky do hor, byl C-47 Chinok.
- Ve filmu se převážně objevuje útočná puška značky Kalašnikov. Ale objevuje se zde i samopal/útočná puška československé výroby vzor 58. Například verzi se sklopnou kovovou ramenní opěrou, cca v polovině filmu, třímá v rukou před jedním z útoků kmotřenec generála Dostuma. Tato zbraň je mj. ve výzbroji jak afghánské policie, tak armády.
- Michael Shannon si zahrál vojáka ve filmu World Trade Center (2006), organizoval zde odvetnou akci za útok na „dvojčata“. Ve filmu 12 Strong hraje vojáka reagujícího na tento útok. Dalším hercem, který si zahrál v obou filmech, je Michael Pena, ten si však v prvním filmu zahrál policistu.
 
Odkazy