Mercury / Mercury Rising (1998/108/USA/Akční, Drama, Thriller) 61% -Originál DVD-

22.10.2018 10:06
JEDNOU VĚTOU
„Nerozluštitelný tajný kód byl zlomen a za jeho odhalení musí někdo zaplatit životem.“

OBSAH
Agent FBI Art Jeffries byl nespravedlivě převeden na jinou práci, přiníž se dostal do konfliktu s mocnou Národní bezpečností agenturou. Důvodem je devítiletý chlapec Simon geniální autista, kterého měl chránit. Dešifroval totiž přísně tajný kod Mercury zřízení pro práci amerických zpravodajských služeb a fanatický šéf projektu Nick Kudrow je odhodlán zbavit se nejen malého luštitele, ale i všech nopohodlných svědků události. Art se Simonem se proto musí skrývat a v souboji se všemocnou mašinérií riskovat vše. Jeho jedinou nadějí v souboji s časem je Simonův výjimečný matematický talent, pomoc bývalého parťáka a sympatie dívky kterou dvojice uprchlíků náhodou potkala.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Z období, kdy to Bruce Willis zkoušel s dětmi (myslím tím samozřejmě jako s filmovými partnery) je Mercury jednoznačně nejslabší. To co jej dělá špatným není ani to, že by byl špatně udělaný, ale spíše fakt, že nemá co nabídnout. Otřepaný scénář si jede podle osvědčených lajen, ve kterém jde o to, aby mohl vyniknout hlavní hrdina, s jehož charakterem si taky tvůrci mohli více pohrát, protože na Willisův herecký standart se dá napasovat rozhodně víc, než jenom zakomplexovaný agent FBI, který dostal podřadnou práci. A aby stranu „těch zlých“ zastupovali pouze dva lidé, asi taky nebude to pravé, zvláště při bližším přihlédnutí k Alecu Baldwinovi, který se do své role vůbec nehodí. A malý autista? Absolutně nevyužitá postava, která slouží pouze jako záminka pro to, aby se jeho ochránce občas mohl pořádně naštvat a dát padouchům pořádně do huby. Ať na to tedy nahlížím z jakékoliv strany, nenapadá mě nic, proč bych se měl na Mercury někdy podívat znovu. Jak jsem avizoval už na začátku, ten film nemá co nabídnout. (Isherwood) 2*

Jeden z těch slabších filmů s Brucem Willisem. Sice má film celkem slušnej potenciál i když né zrovna originální, ale bohužel neni skoro vůbec využitej a nebýt Willise tak je to jenom tuctovej film, který by se jen těžko prosazoval. Co se týče herců, tak je Willis samozřejmě nejlepší, ale to neznamená že hraje nějak dobře, je to jen proto, že ostatní hrajou úplný hovno včetně Baldwina, ale ten si tam taky moc nezahrál, takže od něj se zázraky čekat nedaly a co se týče toho dětskýho herce, tak ten byl snad úplně nejhorší, svojí roli absolutně nezvládnul a nevěřil jsem mu ani jedno to jeho hekání nebo pištění a to jwe co říct, protože tam pištěl skoro celou dobu. Od filmu s Willisem a Baldwinem jsem čekal daleko víc. (Shit) 2*

Když se vraždí nemocné děti, Bruce Willise to pěkně naštve. Geniální autista řeší obtížné hlavolamy, prolomil supertajný kód a jaksi je překážkou v plánech bestie s tváří Aleca Baldwina. Vládní zabijáci tak budou bojovat proti dvěma osamělým duším, z nichž jedna měla toho času superhvězdný status a přesnou mušku. Žádného druhého Rain Mana nehledejme, tohle je průměrný thriller s děravou logikou na jedno podívání. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Speciální policejní komando zasáhne proti lupičům zabarikádovaným v bance a všechny pozabíjí. Mezi lupiči však byl také utajený agent FBI Art Jeffries, který už měl na dosah nekrvavé řešení situace. Rozzloben zmařením své snahy i životů několika nezkušených mladíků, napadne velitele zásahu. To však má za následek jeho přeřazení k podřadnému odposlechu. Jednoho dne se na výzvu svého parťáka Tommyho vydá do bytu manželů Lynchových. Tady Art objeví nejen policisty zajištující místo vraždy, ale také ukrytého devítiletého Simona. Odveze vyděšeného chlapce do nemocnice, kde se dozví, že je autistický a přestože kriminalisté případ uzavřou jako vraždu a sebevraždu, Art se nedokáže zbavit podezření, že všechno je jinak.
Utvrdí se o tom při další návštěvě nemocnice, kdy narazí na zabijáka, který má chlapce odstranit. S nasazením života ho zachrání a uprchne s ním z nemocnice. Druhý den ho odveze domů v naději, že mu chlapcovy rituály pomohou odhalit, co se v bytě Lynchových stalo. A opravdu se pomalu dostává na stopu pravdy. Autistický chlapec má neobvyklou schopnost a čirou náhodou dešifroval přísně tajný kód Mercury, určený pro zpravodajské služby, který specialisté z vládní agentury NSA Dean Crandell a Leo Pedranski ukryli do křížovky v novinách, aby otestovali jeho kvalitu. Když to zjistil šéf NSA Kudrow, rozhodl se chybu napravit. Nařídil zabít manžele Lynchovy i jejich syna.
Vyslaný zabiják však zabil pouze rodiče, potom musel uprchnout před policií, přivolanou výstražným systémem. Nyní se Kudrow pokouší záležitost uzavřít a zlikvidovat Simona i každého, kdo by přísně tajný projekt mohl ohrozit. Art, který má potíže s nepřizpůsobivým chlapcem, se chce sejít s Deanem Crandellem. Svěří proto chlapce do opatrování neznámé dívce v kavárně. Když je však Deana přímo před jeho očima zabit, přesvědčí nepříliš ochotnou dívku, aby jim znovu pomohla. Ukryjí Simona u ní v bytě a Art se pak vydá hledat Kudrowa, aby ho donutil k zastavení štvanice.
Jeden z těch slabších filmů s Brucem Willisem. Sice má film celkem slušnej potenciál i když né zrovna originální, ale bohužel neni skoro vůbec využitej a nebýt Willise tak je to jenom tuctovej film, který by se jen těžko prosazoval. Co se týče herců, tak je Willis samozřejmě nejlepší, ale to neznamená že hraje nějak dobře, je to jen proto, že ostatní hrajou úplný hovno včetně Baldwina, ale ten si tam taky moc nezahrál, takže od něj se zázraky čekat nedaly a co se týče toho dětskýho herce, tak ten byl snad úplně nejhorší, svojí roli absolutně nezvládnul a nevěřil jsem mu ani jedno to jeho hekání nebo pištění a to jwe co říct, protože tam pištěl skoro celou dobu. Od filmu s Willisem a Baldwinem jsem čekal daleko víc.
Mercury (orig. název Mercury Rising) je americký akční thriller režiséra Harolda Beckera z roku 1998. Do hlavních rolí byli obsazeni Bruce Willis a Alec Baldwin. Film byl natočen podle novely Simple Simon z roku 1996, jejímž autorem je Ryne Douglas Pearson. Bruce Willis hraje postavu jménem Art Jeffries, tajného agenta FBI chránícího devítiletého autistického chlapce, kterému se podařilo prolomit přísně tajný vládní kód.

Ocenění:
Razzies
1998 - Bruce Willis (Nejhorší herec) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Pavel Soukup - Bruce Willis (Art Jeffries), Jiří Štěpnička - Alec Baldwin (Nick Kudrow), Josef Carda - Bodhi Elfman (Leo Pedranski), Antonín Navrátil - Robert Stanton (Dean Crandell), Vlaďka Včelná - Carrie Preston (Emily Langová), Bedřich Šetena - Kevin Conway (Joe Lomax), Vlastimil Zavřel - Chi McBride (Tommy B. Jordan), Jan Škvor - Miko Hughes (Simon Lynch), Ivan Gübel - Lindsey Ginter (Peter Burrell), Tatiana Vilhelmová - Kim Dickens (Stacey), Josef Nedorost - Jack Conley (detektiv Jack Nichols), Stanislav Lehký - John Carroll Lynch (Martin Lynch), Eva Spoustová - Kelley Hazen (Jenny Lynchová), Roman Hájek, Michal Gulyáš, Vítězslav Bouchner, Inka Šecová, Jana Šejbová, Vladimír Fišer, Petr Pospíchal, Jan Hanžlík ml., Hedvika Dočekalová, Adéla Draxlerová
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Daniela Margoliusová
Dialogy a režie českého znění: Petr Pospíchal
vyrobilo: Barrandov Studio Dabing pro Hollywood Classic Entertainment 1998

2.DABING (Universal Channel)
V českém znění: Alexej Pyško - Bruce Willis (Art Jeffries), Jan Šťastný - Alec Baldwin (Nick Kudrow), Jiří Valšuba - Chi McBride (Tommy B. Jordan), Martin Sobotka

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.7.1998 Bontonfilm
Premiéra USA: 3.4.1998 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.3.1999 (VHS) Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 24.11.2003 Universal
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 665 788
Tržby celkem - $ 93 107 289
Návštěvnost v ČR 47 371
Náklady (Rozpočet) - $ 60 000 000
 
Tvůrci a herci
Harold Becker (Režie), Brian Grazer (Produkce), Karen Kehela Sherwood (Produkce), John Barry (Hudba), Michael Seresin (Kamera), Peter Honess (Střih), Nancy Klopper (Casting), Patrizia von Brandenstein (Scénografie), Betsy Heimann (Kostýmy), Kim H. Ornitz (Zvuk), Terry Rodman(Zvuk), Gerald Quist (Masky), Mark Rosenthal (Scénář), Ryne Douglas Pearson (kniha) (Předloha), Bruce Willis (Herec), Alec Baldwin (Herec), Miko Hughes (Herec), Chi McBride (Herec), Kim Dickens (Herec), Robert Stanton (Herec), Carrie Preston (Herec), Peter Stormare (Herec), Kevin Conway (Herec), John Carroll Lynch (Herec), Richard Riehle (Herec), Hank Harris (Herec), James MacDonald (Herec), Camryn Manheim (Herec), Jack Conley (Herec), Margaret Travolta (Herec), Michael Chieffo (Herec), Betsy Brantley (Herec), Chad Lindberg (Herec), Jude Ciccolella (Herec), Bodhi Elfman (Herec), John Doman (Herec), Kirk B.R. Woller (Herec), Steve Rankin (Herec), Joel King  (Herec)
 
1998/108/USA/Akční, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Producenti chtěli do hlavní role získat Nicolase Cage. Ten ale odmítl.
- Snímek byl natočen na motivy románu "Simple Simon", který napsal Ryne Douglas Pearson.
- Bruce Willis získal za roli Jeffriese Zlatou malinu v kategorii nejhorší herec.
- Miko Hughes získal za roli Simona Lynche cenu Young Artist v kategorii nejlepší výkon v celovečerním filmu pro mladého herce.
- Tento film se natáčel v Chicagu v USA.
- Miko Hughes kvůli své roli strávil nějaký čas s autistickými dětmi ve speciální škole. Také pracoval s chicagským dětským psychologem, aby lépe pochopil, jak má stvárnit autistické dítě.
 
Odkazy: