Sexy párty / Van Wilder (2002/92/Německo, USA/Komedie, Romantický) 55%

09.09.2018 15:52
JEDNOU VĚTOU
„Nikdy nelez do postele s nikým, kdo je větší magor než ty."

OBSAH
Jestli se něco chcete dozvědět o Vanu Wilderovi, teď je ta pravá chvíle. Máme k dispozici jeho přihlášku na vysokou. Musel ji vyplnit důkladně, protože tam pak chodil hodně dlouho. Totiž dokud tatínek cáloval. Ale to si pište, že si to tam užil. Takže tady je část jeho dotazníku: NĚKTERÁ OSOBNÍ DATA Pravé jméno: Van Wilder, ale dává přednost přezdívce "Van", což je vlastně jeho jméno, ale on ho považuje za přezdívku. Datum narození: 13.prosince 1977 - divoký střelec s velkou vzrušivostí, společenský, umí se odvázat. Jeho zájmy: tantra, hudba. Možná by to měla být ekonomie. Ale kdo se má tak narychlo rozhodnout. Umí suprově mixovat drinky. Jazyky: angličtina a jazyk lásky (a nemyslete hned na orální sex). Plány do budoucna: vrátný v casinu, který je majitelem pláže, aby mohl často plavat a je zároveň prezidentem USA či Mexika. Semináře, které už absolvoval: masáže Reiki, erotická fotografie a seminář na téma: "Život je příliš krátký na to, abychom se stali bohatými moc pomalu."(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
U scény s psí náplní jsem musel odvrátit oči, to byla něco tak zvrhlého, že jsem to skutečně nezvládl (nicméně, pár narážek na tu scénu je dobrých). Celkově mi film nepřijde ani zdaleka tak fekální, jak se někteří zde dušují (víceméně si vybavuji pouze tři scény, které mi přišly opravdu MOC). Děj je totální klišé, některé vtípky slabé, jiné povedené a některé odhadnete už při pozvednutém obočí hlavní postavy (takový nápad s pláštěnkou je ovšem opravdu pěkný a stál by za realizaci i v soukromém životě:). Celé to stojí především na charismatickém Reynoldsovi, kterýmu toho legendárního lídra školy prostě baštím. Žánrový průměr, který plní svůj účel ... (Tom Hardy) 3*

Je to film – nikdo není na univerzitě takový king jako Van, málokdo pozná osudovou ženu stejným způsobem jako Taj Mahal, a jen hrstce z nás projde sedmileté studium jedné školy placené bohatým tatínkem. Jde o pohádku, navíc o pohádku z Ameriky. Ovšem, jsem student. A jakožto takový se při podobných ptákovinách raduji, poněvadž brána života jest v tomto období neuzavíratelná. Samozřejmě, že realita vždy vypadá jinak, než jak ji vidí američtí filmaři. Leč podstata zůstává stejná. Věřím, že lidé nepotřebují film k tomu, aby pochopili, že život se má prožít, nikoli jen přežít. A pakliže ano, snad si vybírají filmy lepší než je tento. Avšak mě Sexy párty pobavila. Protože zítra je pondělí a mně začíná další týden studentského života…:-) (Pepinec) 1*

Stále koukatelná teen komedie s Tarau Reid, která je kočka a Ryan Reynoldsem, který je pro roli jako stvořený. Ještě celkem dost obstojných vtípků, které v zápětí srážejí ty dost fekální. Celkově slabě podprůměrná komedie, která si díky hlavním hercům a několika zdařilým vtípkům drží 3 ***. 45 % (Dragoni) 3*

VELKÁ RECENZE
Van Wilder je na vysoké už sedm let a s ukončením studia nespěchá, neboť se mu současný život velmi líbí. Užívá si večírků a je na škole známou postavou. Jeho otci ale dojde, že sedm let placení školného je víc než dost, a přestane platit. Van je zkroušený, svého životního stylu se však vzdát nehodlá. Jeho večírky jsou vyhlášené a záhy vydělá na první splátku školného, neboť bratrstvo Lambda Omega Omega je ochotno za perfektní zábavu zaplatit. Gwen Pearsonová je cílevědomá studentka, která chodí s egocentrickým Richardem Baggem. Gwen píše do studentských novin a na popud šéfredaktora se rozhodne psát o Vanovi a jeho bohémských výstřelcích. Vanovi se dívka hned zalíbí.
Zahájení produkce bylo v Los Angeles určeno na leden, ale zaneprázdnění herců a program filmového štábu posunuly start do března 2001. Několik univerzitních areálů bylo použito k napodobení Coolidge College, včetně UCLA a Cal State Northridge. "Setkali jsme se se spoustou omezení ve smyslu, které budovy mohou být natáčeny, zejména na UCLA, tak jsme museli být tvůrčí ve smyslu vytvoření dekorací v exteriéru tak, aby vypadaly jako akademické areály," vysvětluje Becker. Díky dobrému počasí se scény ve školním areálu točily bez přerušení. Nejvíc natáčecích dnů zabraly komplikované scény večírků. "Každý večírek ve filmu je zcela jiný, a náš filmový štáb musel být připraven na improvizaci. Nikdy není snadné rychle sladit stovky komparsistů do rytmu natáčení, a my máme v tomto filmu více než 80 mluvících rolí, tak si umíte představit tu koordinaci a přípravu, která každé sekvenci předcházela," říká Becker.
Klasická komedie z amerického vysokoškolského života. Jak to ve všech podobných komediích bývá, jeden hrdina, jedna hrdinka. Nejdříve spolu "soupeří", hlavně ona ho nemá ráda. Nakonec to ale zajiskří a na konec filmu se mrkněte sami. Tato komedie se mi vážně líbila. Pojetím, "sprostou mluvou", několikrát jsem se vážně zasmál. Už je to sice dávno, ale v hlavně mi utkvěla hláška. "Už nemáme vůbec žádné peníze, co budeme dělat". Chvilku ticho. "Mám nápad" "Jakej?" "Jdem kalit!" "Jsem pro". Zkrátka celá první polovina filmu je o tomto. Určitě stojí za shlédnut

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.12.2002
Premiéra USA: 5.4.2002 Artisan Entertainment
Premiéra Německo: 25.7.2002
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 6.6.2003 (DVD)
Poprvé na VHS: 1.8.2003 Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 15.4.2010 Vapet Production
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 4 540 900
Tržby celkem - $ 38 300 000
Návštěvnost v ČR 47 221
Náklady (Rozpočet) - $ 5 000 000

FILMY V SÉRII
Sexy párty (2002) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0281/ 
Německo / USA, Komedie / Romantický
Režie: Walt Becker, Hrají: Ryan Reynolds, Tara Reid

Sexy párty 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a30/
Komedie, USA, 2006
Režie: Mort Nathan, Hrají: Kal Penn, Lauren Cohan

Sexy party 3: Prvák gastonrolinc.webnode.cz/news/a32/
Komedie, USA, 2009
Režie: Harvey Glazer, Hrají: Jonathan Bennett, Kristin Cavallari
 
Tvůrci a herci
Walt Becker (Režie), Peter Abrams (Produkce), Robert L. Levy (Produkce), Jonathon Komack Martin (Produkce), Andrew Panay (Produkce), David Lawrence (Hudba), James R. Bagdonas (Kamera), Dennis M. Hill (Střih), Barbara Fiorentino (Casting), Rachel Kamerman (Scénografie), Alexis Scott (Kostýmy), Brent Goldberg (Scénář), David Wagner (Scénář), Ryan Reynolds (Herec), Tara Reid (Herec), Tim Matheson (Herec), Kal Penn (Herec), Teck Holmes (Herec), Daniel Cosgrove (Herec), Deon Richmond (Herec), Alex Burns (Herec), Emily Rutherfurd (Herec), Paul Gleason (Herec), Erik Estrada (Herec), Curtis Armstrong (Herec), Chris Owen (Herec), Teresa Hill (Herec), Megan Gallagher (Herec), Sophia Bush (Herec), Walt Becker (Herec), Tom Everett Scott (Herec), Simon Helberg (Herec), Aaron Paul (Herec), Heather Charles (Herec), Lauren Birkell (Herec), Jason Winer (Herec), Soren Fulton (Herec), Jesse Heiman (Herec), Bonnie Morgan (Herec), Skyler Stone (Herec), Victoria Blackburn (Herec), Charlie Talbert (Herec), Kim Smith (Herec), Gregg Daniel (Herec), Sean Gordon (Herec), Alex Nesic (Herec), Lamar Odom (Herec), John Colton (Herec), Sean Marquette (Herec), Lou Beatty Jr. (Herec)
 
2002/92/Německo, USA/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Ryan Reynolds viděl před vydáním filmu pouze krátký úryvek, nikoli celý film.
- Né každý možné rozpoznal, že logo společnosti Volkswagen na čepici Van Wildera (Ryan Reynolds) odkazuje na iniciály jeho postavy.
- Báseň, kterou čte profesor literatury při Vanově finále, je "The Road Not Taken" od Roberta Frosta.
- Michael Olowokandi, Darius Miles, Quentin Richardson a Lamar Odom, kteří hráli basketbalové hráče, spolu kdysi opravdu hráli v jednom týmu v NBA v Los Angeles.
 
Odkazy