Sicario 2: Soldado / Sicario: Day of the Soldado (2018/122/USA, Itálie/Akční, Drama, Krimi, Thriller) 76%

05.09.2018 19:14
JEDNOU VĚTOU
„Film se zaměřuje na eskalující válku proti drogám podél hranic Spojených států a Mexika."

OBSAH
Sicario 2: Soldado otevírá novou kapitolu filmové série Sicario. V drogové válce neplatí žádná pravidla – a když kartely začaly převádět teroristy přes americké hranice, federální agent Matt Graver (Josh Brolin) vyzve tajemného Alejandra (Benicio Del Toro), kterému hlavoun kartelu vyvraždil rodinu, aby všemi prostředky, včetně těch nezákonných, válku eskaloval. Aby rozpoutal válku, unese Alejandro hlavounovu dceru – ale když se z dívky stane vedlejší oběť konfliktu, její osud tyto dva muže rozdělí, protože zpochybní vše, za co bojují.(Vertical Ent.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Údělem žen ve druhém Sicariovi je smutně koukat (Catherine Keener) nebo se nechávat zachraňovat muži (Isabela Moner), kteří při řešení problémů aplikují logiku „když to nejde silou, použij sílu vojenskou". V tomhle se film tolik neliší od jedničky, ovšem Sheridanův ostentativní nihilismus a touha natočit zlý film a zlých lidech nabývají až parodických proporcí. „Filozofii" filmu nejlépe vystihuje motto Brolinovy postavy „Seru na všechny". Sollima režíruje rutinně a Wolski jen manýristicky napodobuje Deakinse. Scény z větší části působí ploše a postrádají jakoukoli atmosféru a napětí (mj. kvůli tomu, že všechny postavy jsou tak trochu svině a vůbec vám na nich nezáleží). Jediný autentický moment nastává, když Del Torův antihrdina může na chvíli opustit křečovitou mačo pózu a s někým vést docela obyčejně „lidský“ dialog (byť znakovou řečí). Extrémní pomalost, daná mechanickým vyprávěním (jeden špatný plán je nahrazen dalším, ještě horším, zas a znovu), absence katarze a uspokojivého řešení v důsledku nepůsobí jako snaha vyjádřit existenciální úzkost ze světa prostoupeného zlem do té míry, že už není východiska, ale pouze jako výsledek odbyté práce a nutkání natočit stůj co stůj sequel. V bizarním finále, kdy zbytky logiky berou za své a stáváme se svědky zrození monstra, se film sice svou přehnaností přibližuje pozdní tvorbě Sama Peckinpaha (jako Přineste mi hlavu Alfreda Garcii), ale bez klíčového humoru, pro který Taylor Sheridan bohužel nemá smysl. Pokračování veskrze zbytečné, ale zřejmě žel ne poslední. Jestli si za týden vzpomenu na něco dalšího než na apartní obuv (crocsy) Joshe Brolina během psychického mučení - jehož účinnost film mimochodem nijak nezpochybňuje (oproti Zero Dark Thirty) -, budu překvapen.  (Matty) 2*

Druhé macho řádění na americko-mexickém pomezí je ve znamení navazování. Zámořský debutant Sollima kráčí ve stopách Villeneuva s patřičným respektem a přitom s vlastní tváří, Wolski se snaží dívat náročnýma očima Deakinse a cellista Guđnadóttir pokračuje tam, kde se zesnulým Jóhannssonem kdysi temně začali. Platí i to, že Sheridan je nejméně silným článkem soukolí, nicméně přičítám mu k dobru, že nyní upozadil ženský element, pro který v tomhle světě nelítostných vlků není důstojné místo. Strážný anděl smrti Del Toro i ve false flag zamotaný Brolin drží svůj vysoký standard a zatímco ten první naváže vztah s prostředkem k vedení války, ten druhý pokračuje v poznání, že tahle válka vyhrát nejde, jen udržovat rovnováhu a dělat to tak, aby ti nahoře při tom vypadali dobře. Pořád tam je ta znepokojivá atmosféra prostředí, které mě zvláštním způsobem přitahuje, ale nikdy bych se nechtěl stát jeho součástí a toho si na Day of the Soldado nutno cenit. Završení trilogie by se teď mohl chopit Jeremy Saulnier.. (Gilmour93) 4*

Balvan větší, ale ne těžší. Sheridan už se svou zálibou v macho charakterech dost opakuje, podobně z temného prostředí současné Ameriky jako by dokázal těžit pořád méně a méně. Zůstává jen u skličujících výjevů, které tentokrát neskládají tak zdrcující a tajemný celek. Soldado je ale řemeslně velmi dobrá práce, thriller s tempem a atmosférou. I v nejsilnějších momentech ale pořád působí spíš jako zdařilá imitace filmu, který dokázal diváky rozvibrovat napětím pod hladinou. Soldado je hodně záležitostí povrchu, což ale Sicariovi nohy nepodráží. Pořád je tu laserový zrak Benicia Del Tora a krajina bez zákona. (Marigold) 4*

VELKÁ RECENZE
Thriller Sicario: Nájemný vrah patří k nejlepším filmům roku 2015, ale až zpětně dovede člověk úplně ocenit, jací lidé se u něj tehdy sešli. Scenárista Taylor Sheridan, který má na kontě i povedené Za každou cenu nebo Wind River, tady debutoval, pro režiséra Denise Villeneuva znamenala tahle brutální výprava do Mexika potvrzení, že zvládne fungovat i v Hollywoodu a to, že kameraman Roger Deakins a skladatel Jóhann Jóhannsson nebojovali o Oscary, se tehdy považovalo za docela velký fail. Důvodů těšit se na dvojku jsme tedy měli dost a po skvělých trailerech jich bylo ještě víc. Možná i proto je Sicario 2: Soldado malinké zklamání. Když se nad tím však zamyslím, dalo se to trošku čekat.
Villeneuve a Deakins se přesunuli k novým projektům, Jóhannsson zemřel a z původní party zůstal krom herců nakonec jen Taylor Sheridan, jenž tentokrát neodvedl tak dobrou práci, ale o tom později. Vítězný tým se jednoduše k sequelu nevrátil a je to bohužel vidět. Opět se podíváme do Mexika, tajný agent Matt Graver dostal od vlády úkol, aby rozpoutal válku drogových kartelů pašujících do USA teroristy. Má volnou ruku, takže krom elitních žoldáků zlanařil i zabijáka Alejandra a společně se chystají rozjet operaci, která bude stát spoustu lidí život. Její součástí má být i únos dcery jednoho z narkobaronů, ne všechno jde však podle plánu a Graver s Alejandrem zjišťují, že tentokrát si možná ukousli až příliš velké sousto.
Samotná zápletka je fajn variací na béčkové akčňáky o misi, co se podělá a po níž musí hrdinové prokázat svoje kvality. Jak ty válečnické, tak i morální. Ital Stefano Sollima jde ve stopách Villeneuva minimálně v tom, že akční scény pojímá realisticky, bez příkras a umí je efektně točit. Ale mrazivé napětí z jedničky tu bohužel chybí. Útok na konvoj nebo přestřelka v Mexico City jsou drsné, nápadité a správně nelítostné, chybí jim však to absolutní napětí, které bylo v prvním filmu cítit třeba při akci u hranic, kdy na sebe mířily zbraně agentů DEA a pašeráků drog a jedno pitomé gesto nebo blbé pomrknutí mohlo vyvolat peklo. Na rozdíl od Villeneuva nedokázal Sollima do akce dostat tolik emocí, strach o postavy nebo překvapení. Jakoby se bál jít vlastním směrem a chtěl dělat jen to, co fungovalo minule. Jenže na to možná zase až tak úplně nemá... Ovšem nechápejte mě špatně, po akční stránce je Soldado hollywoodská špička a pokud Sollima opravdu bude točit Call of Duty, o výsledek se nebojím. Jen mě prostě mrzí, že akční scény nebyly v Sicariovi jen o té akci. A teď jsou.
Možná si teď ale říkáte, proč tak obšírně popisuji akční scény, když sám říkám, že Sicario o akci úplně není. Jde mi o to, že všechny výtky, které k nim směřují, platí vlastně pro celý film. Sollima je dobrý, Villeneuve lepší. Kameraman Dariusz Wolski odvedl velmi slušnou práci, Roger Deakins je ovšem někde úplně jinde a snaha kopírovat jeho záběry ze vzduchu, kterých tu najdeme opravdu hodně, tenhle fakt jen potvrzuje. A hudba Hildury Gu?nadóttir hučí o kousek méně efektně než ta Jóhannssonova. U Sicario 2: Soldado se za kamerou sešel hollywoodský nadprůměr, což by samozřejmě na dobrý film stačit mělo. Potíž tkví v tom, že u jedničky se tam sešla elita.
Ale možná jsem na tvůrce trochu zbytečně zlý. Na rozdíl od Villeneuveovy party totiž neměli takové štěstí na příběh, a tak se mnohem víc ukazuje, že s prvním filmem nedovedou úplně držet krok. Minule to fungovalo podle mého názoru skvěle proto, že se děj točí kolem postavy Emily Blunt. Spolu s ní odhalujeme, jak funguje svět speciálních jednotek a spolu s ní zjišťujeme, že v něm není prostor pro pravidla, ideály nebo dokonce soucit. Teď už to ovšem víme, takže dostáváme do značné míry „jen“ film o misi, která se partě totálních drsňáků trochu zvrtne. A i když se v druhém plánu opět odvíjí příběh o tom, že ne všichni lidé mají dost velké koule na to, aby dotáhli věci do konce a zašpinili si ruce, tentokrát je to spíš do počtu a zdaleka ne tak působivé, jako když Emily Blunt zjistila, čemu se ve skutečnosti upsala. Sheridan nám minule o svých hrdinech prozradil dost na to, aby nás zajímali i podruhé. A proto zamrzí, že ve dvojce už dostáváme téměř hotové postavy (něco víc se dozvíme jen o Alejandrovi), které se nemají moc kam vyvíjet. Zároveň poslední scéna ukazuje, že Soldado by bylo rádo začátkem něčeho většího a možná i zajímavějšího.
Proč ne, ale tahle dvouhodinovka sama o sobě zůstává i po příběhové stránce trochu ve stínu podstatně zajímavější jedničky. Navzdory faktu, že Benicio Del Toro pořád hraje děsivého řezníka, jenž by z fleku mohl zaskakovat za Terminátora, chladnokrevně profesionální přístup Joshe Brolina i tentokrát fascinuje a zároveň trošku děsí a jednoduché, funkční a chlapské dialogy, ve kterých není místo na vykecávání, zní stejně dobře jako u Sheridana víceméně kdykoliv.
Když to shrnu, můžete od Soldada očekávat kvalitní thriller, který svému předchůdci ostudu nedělá. Ale první díl ho o kousek převyšuje naprosto ve všech směrech.Ale nebýt jeho, šel bych s hodnocením určitě o bod výš.

DABING
1. DABING (DVD) (jako Sicario 2: Soldado)
V českém znění: Jan Šťastný - Josh Brolin (Matt), Pavel Vondra - Benicio Del Toro (Alejandro), Sabina Rojková - Isabela Moner (Isabel), Zdeněk Mahdal - Matthew Modine (James), Dana Pešková - Catherine Keener (Cynthia), Jakub Saic - Jeffrey Donovan (Steve), Zdeněk Maryška - Graham Beckel (Dale), Jaroslav Horák - Sherman Allen (McCullough), Petr Gelnar, Marika Šoposká, Kateřina Petrová, Petr Neskusil, Irena Máchová, Jan Battěk, Rudolf Kubík, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Jan Feldstein, Jiří Šteffl
Dialogy: Ivan Kotmel
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Režie: Jiří Balcárek
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2018

2. DABIN: (Filmbox) (jako Soldado)
Na českém znění: Ladislav Cigánek - Josh Brolin (Matt Graver), Libor Terš - Benicio Del Toro (Alejandro), Otto Rošetzký, Zdeňka Pecharová, Milada Vaňkátová, Klára Šumanová, Radek Hoppe, Martin Kubačák, Radovan Vaculík, Ivo Novák, Adéla Kubačáková, Marcela Kyselová, Jakub Nemčok
Překlad: Jan Feldstein
Dialogy: Eva Válková
Produkce: Andrea Bodnárová
Zvuk: Michal Kraus
Režie: Milan Soták
Pro SPI International vyrobilo Studio Elight v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Tržby v ČR - Kč 2 078 428
Tržby celkem - $ 74 008 291
Návštěvnost v ČR 13 646
Náklady (Rozpočet) - $ 35 000 000

Premiéra ČR: 28.6.2018 Vertical Ent.
Premiéra USA: 29.6.2018 Sony Pictures
Premiéra Maxiko: 29.6.2018 Sony Pictures Mex
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 28.11.2018 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 28.11.2018 Magic Box

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Sicario: Nájemný vrah gastonrolinc.webnode.cz/news/a0268/
Mysteriózní / Akční, USA, 2015
Režie: Denis Villeneuve, Hrají: Emily Blunt, Benicio Del Toro

Sicario 2: Soldado gastonrolinc.webnode.cz/news/a0268/
Akční / Drama, USA / Itálie, 2018
Režie: Stefano Sollima, Hrají: Benicio Del Toro, Josh Brolin
 
Tvůrci a herci
Stefano Sollima (Režie), Basil Iwanyk (Produkce), Thad Luckinbill (Produkce), Edward L. McDonnell (Produkce), Molly Smith (Produkce), Trent Luckinbill (Produkce), Hildur Guonadóttir (Hudba), Dariusz Wolski (Kamera), Matthew Newman (Střih), Jo Edna Boldin (Casting), Marisol Roncali (Casting), Mary Vernieu (Casting), Kevin Kavanaugh (Scénografie), Deborah Lynn Scott (Kostýmy), Alan Robert Murray (Zvuk), David Brownlow (Zvuk), Corey Welk (Masky), Taylor Sheridan (Scénář), Benicio Del Toro (Herec), Josh Brolin (Herec), Isabela Moner (Herec), Jeffrey Donovan (Herec), Catherine Keener (Herec), Manuel Garcia-Rulfo (Herec), Matthew Modine (Herec), Shea Whigham (Herec), Ian Bohen (Herec), Tasha Ames (Herec), James Devoti (Herec), Jackamoe Buzzell (Herec), Catherine Haun (Herec), J.D. Garfield (Herec), Ryan Begay (Herec), Mario Moreno (Herec), Andrea Good (Herec), Lawrence Gilligan (Herec), Jake Picking (Herec), Bruno Bichir (Herec), Christopher Heyerdahl (Herec), Faysal Ahmed (Herec), David Castaneda (Herec), Rob Franco (Herec)
 
2018/122/USA, Itálie/Akční, Drama, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Celosvětová premiéra proběhla 11. června 2018 v Antara Polanco v Mexiko City v Mexiku.
- Pojem „Soldado“ vychází ze španělštiny a znamená „voják“.
- Zbraně použité ve filmu byly samopaly MP-5 a G-26, kulomet M-249, útočná puška M-4 a M-16. Ve filmu se objevily vrtulnéky Black Hawk. (K98)
- Herečka Isabela Moner hrála postavu stejně pojmenovanou, tedy Isabela. Tak se stalo i u filmu Transformers: Poslední rytíř (2017), kde si zahrála postavu Izabella.
- Natáčení začalo 8. listopadu 2016, natáčelo se v Mexiku a v Novém Mexiku (stát USA).
- Při jednom rozhovoru před uvedením filmu byl scénárista Taylor Sheridan dotázán, jakým směrem se vydá druhý díl, tak prohlásil: „Sicario: Nájemný vrah (2015) bude oproti Sicario 2: Soldado vypadat jako komedie.“
- Studio přesunulo premiéru z 2. 11. 2017 na letní termín 29. 6. 2018, protože filmu důvěřovalo, že obstojí ve velké letní konkurenci.
- Isabela Moner sa pre potreby filmu ostrihala nakrátko a vlasy venovala na výrobu detskej parochne.
- Kandidáti pre réžiu boli Jeremy Saulnier, ktorý sa nakoniec rozhodol pre snímok Hold The Dark (2018). Tiež sa uvažovalo nad návratom Denisa Villeneuvea. Tomu však nabitý harmonogram a práce na projektoch Prvý kontakt (2016) a Blade Runner 2049 (2017) nedovolili sa pokračovaniu zúčastniť.
 
Odkazy