Cesta za králem trollů / Askeladden - I Dovregubbens hall (2017/104/Norsko/Rodinný / Fantasy / Dobrodružný / Pohádka) 65%

05.09.2018 18:06
JEDNOU VĚTOU
„Král trollů je zlověstný a hrozivý obr z hor, který dříme ve své jeskyni a čeká na to, až se některá z princezen do svých osmnáctých narozenin nestihne provdat, aby ji mohl lapit a sníst."

OBSAH
Espen je nejmladší ze tří synů chudého farmáře. Doma jej používají jako rodinného otloukánka, který není schopný žádné užitečné práce a jen chodí po lesích s hlavou v oblacích a chytá lelky. Jeho jediným úkolem, který mu doma svěřili, je udržovat v kamnech oheň, aby nevyhasl. A je asi jen náhodou, že právě on v lese potkal princeznu Kristin, která je právě na útěku ze svého rodného hradu. Kristin je pořádně tvrdohlavá, nevěří na staré báchorky o Králi trollů, který má zálusk na princezny, a hlavně si ani náhodou nechce vzít namyšleného prince Frederika, kterého jí vybral otec. Den před svými osmnáctými narozeninami tedy dává přednost cestě do neznáma. Bohužel nedlouho po setkání s Espenem zjistí, že ty povídačky o trollech jsou pravdivé. Mezitím se nic netušícímu Espenovi podaří další malér. Nedokáže ohlídat ani uhlíky v kamnech a díky své roztržitosti podpálí celou chalupu. A tak když král vyhlásí pátrání po neposlušné dceři a slíbí její ruku a půl království tomu, kdo jí najde, bratři neváhají a vyrážejí na výpravu. Ti starší, aby pro rodinu získali novou střechu nad hlavou a ten nejmladší by rád ještě i tu její ruku. Z jejich cesty se záhy stane velké dobrodružství, na kterém potkají spoustu příšer, magie i kouzelných míst. A na konci pak čeká hrozivý a nepřemožitelný Král trollů.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nevím, jestli bylo rozumné dát jako hlavního hrdinu debila, který strčí do kapsy i hloupého Honzu s Ivánkem z Mrazíka. Tedy Espen má více štěstí než rozumu, takže vše doklepe ke zdárnému konci, ale mě prostě troubovití hrdinové nebaví. Odhlédnu i od toho, že člověk nevěděl, zda sleduje Odysseovy cesty, ba dojde i na Thesea a Ariadninu nit, či pohádky bratří Grimmů a B. Němcové. Ale ten guláš mi vadil nejméně. Škoda nedotažených akcí - Espen musí vybojovat v jezírku uprostřed bažiny magický meč, dobře, divák ale místo boje vidí jen krátké setkání s nestvůrou a pak už Artuš mává vítězně mečem nad hlavou... to rvačka v hospodě měla naopak švih, vtip a půvab. Prim hraje čarokrásná příroda, Norsko já rád, a to nemusí jít zrovna o vodopády, které mě kdysi uchvátily. Poetická kamera je prostě skvělá a film se chvílemi mění na barvitý dokument o severské zemi. (darkrobyk) 3*

Nejdřív jsem si říkal, proč Norové jedou natáčet pohádku k nám do Čech a během sledování mi to dalo smysl. To co tam mají oni v přírodě, my nemáme a to co máme my, oni nemají. Kombinace skalnatých údolí a nádherných hor tu prostě sedí. Pohádka jak se patří. Skoro si říkám, jestli jsou Seveřané na takové pohádky zvyklé. Je to od nich trošku nezvyk. (Malarkay) 4*

Tak nakonec spíš zklamání. Těšil jsem se sice na pohádku, ale na pohádku s dobrodružnou výpravou a příjemným nádechem fantasy, ale nakonec jsem dostal plytkou řachandu, vedle které i naši Tři bratři vypadají jako... no jako pohádka s dobrodružnou výpravou a příjemným nádechem fantasy :-) Navíc bych, stejně jako Němcům, zakázal Skandinávcům používat ve svých filmech humor, protože tyhle národy ftipní FAKT nejsou. Na druhou stranu norská příroda nepřestane uchvacovat, trollík byl taky docela fajn... a pořád jsem očekával, jestli ve filmu zazní tahle skladba, když už je to ten Mountain King... a dočkal jsem se, navíc v asi nejvíc cool scéně. Slabé 3*. (Pítrs85) 3*

VELKÁ RECENZE
Většina lidí si asi pod pojmem „film ze Skandinávie“ představí nějakou tu extrémní depku nebo drsné drama s oscarovými ambicemi a kvalitami, o jakých si může většina českých filmařů nechat jen zdát. I tady se ovšem točí jiné žánry a ačkoliv romantické komedie z Norska nebo dánské horory v našich kinech moc často nevídáme, pohádky si k nám občas cestu najdou. A to je dobře, protože pokud jste viděli třeba pár let starou Cestu za Vánoční hvězdou, tak asi víte, že nejsou vůbec špatné. A novinka Cesta za králem trollů ukazuje, že tenhle žánr na sever od nás opravdu umí.
Těžko říct, jestli by se tahle dobrodružná pohádka dostala do našich kin, kdyby se v Česku netočila, ale buďme rádi, že se tak stalo. Příběh má celkem blízko k domácím pohádkovým klasikám o Hloupém Honzovi. Tady se jmenuje Espen, je to snílek, tak trochu flákač a možná (jen možná) malinko hňup. Zatímco jeho bráchové a táta dřou, on má hlavu v oblacích a moc práce po něm nezůstane. Což je dobře, protože když začne pracovat, obvykle to neskončí moc slavně. No a teď se mu povedlo spálit chalupu. Jediná šance jak věci napravit, je najít princeznu Kristin. Ta teď oslavila osmnácté narozeniny, odmítla si vzít namyšleného nápadníka a utekla z domu. A v tom tkví problém, protože pro neprovdané osmnáctileté princezny si přijde obrovitý a děsivý král trollů. Kdo Kristin najde, dostane ji za ženu a k tomu ještě půl království. Espenovi a jeho bratrům by sice stačila ta chalupa, ale to teď není podstatné. Přišel čas vyrazit za dobrodružstvím!
No a tak se vyráží. Cesta za králem trollů se drží pohádkových klišé, ale naštěstí těch správných. Snílek Espen se chová slušně, a tak občas vytáhne bráchy z problémů, pomůže nějaké té kouzelné bytosti, která mu to vrátí a záporácký princ je takový parchant, že mu budete přát, aby si na něm obří troll zatančil kozáčka. Celé to splňuje ty správné pohádkové standardy, takže se dočkáme napětí, humoru, trošky poučení i akce. Jen té romantiky moc není, protože hlavní hrdinové stráví většinu času daleko od sebe, ale vůbec to nevadí.
K tomu si přičtěte solidně vypadající kostýmy, skvělou kameru, která umí prodat nekonečné norské pláně a obří vodopády i působivě vypadající české lesy, a především trolla. Většinu času z něj sice vidíme jen stíny nebo pouze kousky těla, když se ale na scéně objeví celý, rozhodně vypadá velmi slušně, stejně jako další potvory, na něž hrdinové během svého putování narazí.
Cestě za králem trollů se těžko něco vytýká, pokud k ní člověk přistupuje s tím, že jde o norskou pohádku a ne film pokoušející se konkurovat Pánovi prstenů. Dobře vypadá, hezky se na ni kouká, je zábavná, napínavá i výpravná a tak akorát dlouhá. Jen možná co se příběhu týče malinko obyčejná a nepřekvapující. Na druhou nejsem si úplně jistý, jestli zrovna u pohádkového žánru je to na škodu. V každém případě pokud do kina vyrazíte s partou osmiletých, měli by být spokojeni všichni. Ti menší se budou možná v některých scénách trošku bát, ale to taky nemusí být od věci, ne?

DABING
V českém znění: Zdeněk Piškula - Vebjorn Enger (Popelák), Jan Cina - Allan Hyde (princ Fredrik), Ivana Korolová - Eili Harboe (Kristin), David Novotný - Thorbjorn Harr (Otec), Miroslav Táborský - Gard B. Eidsvold (král Erik), Vanda Hybnerová - Gisken Armand (Ježibaba), Josef Carda - Robert Skjarstad (Christian), Andrea Elsnerová - Ida Ursin-Holm (Nymfa), Matouš Ruml - Elias Holmen Sorensen (Pavel), Martin Písařík - Mads Sjogard Pettersen (Petr), Dana Černá - Synnove Macody Lund (královna Victoria), Martin Zahálka - Antonio de la Cruz (malý Jan), Jiří Ployhar - Rune Hagerup (kurýr), Týna Průchová - Nasrin Khusrawi (hospodská), Ivo Hrbáč - Arthur Berning (Gunnar), Zdeněk Maryška (titulky)
Překlad: Vojtěch Kostiha
Produkce: Markéta Watzková
Zvuk: Pavel Balcar
Dialogy a režie: Kateřina Březinová
Vyrobilo S Pro Alfa CZ a.s. v roce 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.3.2018 CinemArt
Premiéra Norsko: 29.9.2017 Nordisk Film Nor.
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.8.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 3 514 864
Tržby celkem - $ 4 230 000
Návštěvnost v ČR 26 223

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Cesta za králem trollů gastonrolinc.webnode.cz/news/a0266/
Rodinný / Fantasy, Norsko, 2017
Režie: Mikkel Branne Sandemose, Hrají: Vebjorn Enger, Synnove Macody Lund

Cesta za živou vodou gastonrolinc.webnode.cz/news/cesta-za-zivou-vodou-askeladden-i-soria-moria-slott-2019-102-norsko-rodinny-fantasy-dobrodruzny-69/
Fantasy / Dobrodružný, Norsko, 2019
Režie: Mikkel Branne Sandemose, Hrají: Vebjorn Enger, Eili Harboe
 
Tvůrci a herci
Synnove Horsdal (Produkce), Ashild Ariane Ramborg (Produkce), Ginge Anvik (Hudba), John Christian Rosenlund (Kamera), Vidar Flataukan (Střih), Mette Holme Nielsen (Casting), Karl Júlíusson (Scénografie), Karen Fabritius Gram (Kostýmy), Morten Solum (Zvuk), Vidar Svendsen (Masky), Lucie Kuprová (Masky), Aleksander Kirkwood Brown (Scénář), Espen Enger (Scénář), Vebjorn Enger (Herec), Synnove Macody Lund (Herec), Mads Sjogard Pettersen (Herec), Eili Harboe (Herec), Allan Hyde (Herec), Gisken Armand (Herec), Gard B. Eidsvold (Herec), Thorbjorn Harr (Herec), Ida Ursin-Holm (Herec), Rune Hagerup (Herec), Arthur Berning (Herec), Robert Skjarstad (Herec), Elias Sorensen (Herec)
 
2017/104/Norsko/Rodinný / Fantasy / Dobrodružný / Pohádka
 
Zajímavost k filmu
- Jde o první díl plánované trilogie, přičemž na pokračování se již pracuje a třetí díl je ve fázi plánování.
- Scénář je napsán na motivy ústně tradované legendy, kterou v 19. století sepsali Peter Christen Asbjørnsen a Jørgen Moe. Původ legendy se uvádí na 13.–14. století. Přesto je toto teprve jeho první filmová adaptace.
- 9 natáčecích dnů strávili norští filmaři v České republice, kde se na natáčení podílela česká produkční společnost Sirena FIlm. Točilo se na Křivoklátě, v bývalém vojenském újezdě v Brdech, v lomu Amerika, na Děčínském Sněžníku, u Dolského mlýna (u soutěsek v Hřensku), v Barrandovských atelierech a Prachovských skalách. Ve filmu si zahráli i čeští herci.
 
Odkazy