Tvář vody / The Shape of Water (2017/123/USA/Drama, Fantasy, Romantický, Thriller, Horor) 80%

05.09.2018 16:41
JEDNOU VĚTOU
„Tak trochu jiný příběh o lásce."

OBSAH
V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo - domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Opatrně jsem očekával mysteriózní pohádku, do které del Toro přisype v lepším případě menší, v horším případě větší množství deprese, hlavního to kata Faunova labyrintu. Jenže všechno je jinak a já dostávám čím dál lepším Richardem Jenkinsem vyprávěnou retro verzi Žbluňk, přístupnou od osmnácti let. Nejkratší sirku si ze zúčastněných hereckých es vytahuje Michael Shannon, který sice svůj tradičně divoce zakaboněný obličej prodává, jak jen může, ale jeho linka ultrazáporného agenta působí kvůli nevydařeným rodinným / manželským scénám poněkud nahluchle. Vnímám, že hlavní prostor dostávají kráska a zvíře, až překvapivě na úkor dovyprávění linek ostatních postav, ale stejně mi je žánrově důkladná podívaná hrozně sympatická. Je totiž vyprávěná bezelstně a upřímně a nesnaží si hrát ani na chvíli na nic, čím není. (novoten) 4*

Novinka od Guillerma del Tora mě hodně lákala. Hromada nominací na Oskara nadšení jen umocnila. To, že se ale z fantasy nápadu stane fantasy zoofilní romance, to jsem vážně nečekal. Myslím si, že to není poprvé, co to v Americe někoho napadlo, ale pokaždý mě to akorát tak nasralo. Proč zrovna Guillermo ztrácí čas nad takovým příběhem, to mi hlava nebere… (Malarkey) 3*

Film má výborný start a retro na vojenské základně mě vysloveně bavilo. Možná škoda, že se více nepracovalo s hlavním magnetem filmu, tím žábochlapen. Více ukázat jeho schopnosti, větší snahu na divakovo ohromení bych rozhodně uvítal. Paradoxně tak to nejlepší co film skutečně nabízí v první části je postava Richard Stricklanda, který hraje skutečně ultimátního sráče. V kontrastu s touto postavou vyniká i jeho protipol doktor Robert Hoffstetler , kterého s přehledem hraje Michael Stuhlbarg. Bohužel od okamžiku únosu tajuplné bytosti tyto postavy ustupují do pozadí a scénaristi naprosto nepochpoitelně začnou mixovar žánry, pletou patý přes devatý (muzikálova vsuvka kontra přestřelka kontra sex) že absolutně zničí veškerou zajímavost filmu. Vůbec nechápu, proč se filmaři naprosto vzdali takového potenciálu který v podobě žábočlověka měli a udělali z toho v druhé části tak banální zápletku. (Enšpígl) 3*

VELKÁ RECENZE
Pár oscarových nominací Faunova labyrintu, fanoušky uznávané dva díly Hellboye a jinými fanoušky poměrně nenáviděné scénáře k hobití trilogii – to byly zatím vrcholy kariéry zavalitého mexického sympaťáka Guillerma del Tora. Už teď je však jasné, že to jeho novinka Tvář vody, kterou jsem jmenoval mezi svými nejočekávanějšími tituly letošního roku, všechno překoná. Úspěch na Zlatých glóbech nějakého toho plešouna předurčuje a určitě příjemný byl i Zlatý lev z loňských Benátek. To však běžného diváka nemusí zas tak zajímat, a tak se podíváme hlavně na to, jaký tenhle kousek ve skutečnosti je.
Opět se ocitáme ve fascinujícím del Torově světě, který vděčně kombinuje retro prvky s až pohádkovou atmosférou. Úvod ve stylu z Amélie z Montmartru, jak trefně poznamenal Mr. Hlad, nám ukáže vládní laboratoř, do které je přivezen nový exponát – tajemný vodní tvor. S tím se postupně začne přátelit němá uklízečka Elisa (ve velmi obětavém a procítěném podání Sally Hawkins) a jejich pouto přeroste až v lásku. To se však nelíbí Michaelu Shannonovi, který je zase jednou moc zlý a s vodním stvořením se vůbec, ale vůbec nekamarádí. A dál už sledujeme relativně konzervativní melodrama o nepravděpodobné lásce, která všechno překoná. Tedy, možná.
Naprostá většina postav je velmi schematická a bez vývoje, slouží pouze jako figurky k vyjádření důležitých myšlenek o podstatě lidství a obav ze samoty, s nimiž se každý vyrovnává po svém. Což jsou přesně ty hezké, ušlechtilé a nepodvratné myšlenky, jež se musejí akademikům líbit. Ale to ani tak nevadí, jelikož del Torovy příběhy na odvážných scénářích nikdy nestály – zato na vymazleném audiovizuálu ano, a ten je samozřejmě i tady. Atmosféra studené války je znát a pěkně ladí s hudbou Alexandra Desplata. Oproti dřívějším dílům jsou hororové a fantasy prvky umírněnější, práce s emocemi je naopak vyspělejší – takhle funkční melodrama se bezesporu nevidí každý den. Obzvlášť ve spojení s pohádkovým laděním, příjemným humorem Octavie Spencer ve vedlejší úloze a špetkou nechutného bizáru, který však rozhodně nepůsobí nepatřičně.
Vůbec mě nepřekvapí, když Tvář vody za necelý měsíc toho Oscara opravdu dostane. Jde totiž přesně o ten typ filmu, který splňuje potřebné atributy popcornovosti a přitom si zachovává vlastní autorskou tvář (a nejen vody, haha). Pro del Tora se v podstatě jednalo o sázku na jistotu, což působí ještě o něco hořčeji po zjištění, že základní námět dost možná plagioval. Z principu jsem proto vůči filmu trochu rezervovaný, doufal jsem v odvážnější pojetí. O špatný kus se však rozhodně nejedná, a tak to vyřeším kompromisní sedmičkou. Pokud vás však tyto úvahy o pozadí díla nechávají chladnými, máte rádi del Torův styl a těšíte se na poctivou romantiku, klidně si jeden bodík připočtěte. Minimálně.

Ocenění:
Academy Awards
2018 - Guillermo del Toro, J. Miles Dale (Nejlepší film)
2018 - Guillermo del Toro (Režie)
2018 - Alexandre Desplat (Hudba)
2018 - Paul D. Austerberry (Výprava)
2018 - Sally Hawkins (Hlavní herečka) (nominace)
2018 - Richard Jenkins (Vedlejší herec) (nominace)
2018 - Octavia Spencer (Vedlejší herečka) (nominace)
2018 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Původní scénář)
2018 - Dan Laustsen (Kamera) (nominace)
2018 - Sidney Wolinsky (Střih) (nominace)
2018 - Luis Sequeira (Kostýmy) (nominace)
2018 - Mix zvuku (nominace)
2018 - Střih zvuku (nominace)

Golden Globes
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie)
2018 - Alexandre Desplat (Nejlepší hudba)
2018 - Nejlepší film - drama (nominace)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka - drama) (nominace)
2018 - Octavia Spencer (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší scénář) (nominace)

BAFTA
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie)
2018 - Alexandre Desplat (Hudba)
2018 - Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin (Výprava)
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2018 - Octavia Spencer (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Scénář) (nominace)
2018 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2018 - Sidney Wolinsky (Nejlepší střih) (nominace)
2018 - Christian Cooke, Glen Gauthier, Nathan Robitaille, Brad Zoern (Nejlepší zvuk) (nominace)
2018 - Luis Sequeira (Nejlepší kostýmy (nominace)
2018 - Dennis Berardi, Trey Harrell, Kevin Scott  (Nejlepší speciální efekty) (nominace)

Venezia IFF
2017 - Guillermo del Toro (Zlatý lev za nejlepší film) (nominace)

Florida Film Critics Circle Awards
2017 - Nejlepší film (nominace)
2017 - Guillermo del Toro (Nejlepší režisér) (nominace)
2017 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka) (nominace)
2017 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Nejlepší původní scénář) (nominace)
2017 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2017 - Alexandre Desplat (Nejlepší hudba) (nominace)
2017 - Nejlepší výprava a dekorace (nominace)
2017 - Nejlepší obsazení (nominace)
2017 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

Los Angeles Film Critics Association
2017 - Guillermo del Toro (Nejlepší režisér)
2017 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka)
2017 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera)
2017 - Paul D. Austerberry (Nejlepší výprava) (nominace)
2017 - Alexandre Desplat (Nejlepší hudba) (nominace)

AACTA International Awards
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka) (nominace)

Alliance of Women Film Journalists EDA Awards
2018 - Nejlepší film
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie)
2018 - Sally Hawkins (Nejodvážnější výkon)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2018 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2018 - Sidney Wolinsky (Nejlepší střih) (nominace)

American Cinema Editors Awards
2018 - Sidney Wolinsky (Sidney Wolinsky) (nominace)

Art Directors Guild Awards
2018 - Nejlepš výprava – periodický film

Americký filmový institut
2018 - Nejlepších deset filmů roku 2017

Austin Film Critics Association Awards
2018 - Nejlepších deset filmů roku 2017
2018 - Nejlepší film
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie)
2018 - Alexandre Desplat (Nejlepší skladatel)  
2018 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Nejlepší scénář)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2018 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Octavia Spencer (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2018 - Doug Jones (Speciální ocenění) (nominace)

Benátský filmový festival
2017 - Zlatý lev
2017 - Budoucí film - Digital Award
2017 - Ocenění C. Smithers nadace – CICT-UNESCO
2017 - Alexandre Desplat (Nejlepší soundtrack)

Black Reel Awards
2017 - Octavia Spencer (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

Boston Online Film Critics Association Awards
2017 - Alexandre Desplat (Nejlepší skladatel)
2017 - Nejlepších deset filmů roku 2017 (nominace)

Boston Society of Film Critics Awards
2017 - Nejlepší film
2017 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie)
2017 - Alexandre Desplat (Nejlepší skladatel)  
2017 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)

Cena národní společnosti filmových kritiků
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli)
2018 - Michael Stuhlbarg (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

Central Ohio Film Critics Association Awards
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli)
2018 - Alexandre Desplat (Nejlepší použití hudby ve filmu)
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2018 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2018 - Sidney Wolinsky (Nejlepší střih) (nominace)
2018 - Sally Hawkins (Herec roku (za příkladnou práci))

Chicago Film Critics Association Awards
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2018 - Alexandre Desplat (Nejlepší původní hudba) (nominace)
2018 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Nejlepší původní scénář) (nominace)
2018 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace) (nominace)
2018 - Nejlepší výprava (nominace)

Critics Choice Awards
2018 - Nejlepší film
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie)
2018 - Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin (Nejlepší výprava)
2018 - Alexandre Desplat (Nejlepší hudba)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2018 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Octavia Spencer (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Nejlepší původní scénář) (nominace)
2018 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2018 - Sidney Wolinsky (Nejlepší střih) (nominace)
2018 - Luis Sequeira (Nejlepší kostýmy) (nominace)
2018 - Nejlepší masky (nominace)
2018 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)
2018 - Nejlepší sci-fi/hororový film (nominace)

Dallas–Fort Worth Film Critics Association Awards
2018 - Nejlepší film
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli)
2018 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera)
2018 - Alexandre Desplat (Nejlepší hudba)
2018 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Octavia Spencer (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Nejlepší scénář) (nominace)

Denver Film Critics Society Awards
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Nejlepší sci-fi/hororový film (nominace)
2018 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2018 - Alexandre Desplat (Nejlepší skladatel) (nominace)

Detroit Film Critics Society Awards
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2018 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Nejlepší scénář) (nominace)
2018 - Nejlepší použití hudby ve filmu (nominace)

Georgia Film Critics Association Awards
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2018 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Nejlepší původní scénář) (nominace)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2018 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2018 - Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin (Výprava) (nominace)
2018 - Alexandre Desplat (Nejlepší skladatel) (nominace)
2018 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

Hollywood Film Awards
2017 - Sidney Wolinsky (Nejlepší střih)

Hollywood Music in Media Awards
2017 - Alexandre Desplat (Nejlepší původní skóre - sci-fi/fantasy/hororový film)

Houston Film Critics Society Awards
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli)
2018 - Alexandre Desplat (Nejlepší původní hudba) (nominace)
2018 - Nejlepší plakát
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2018 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Octavia Spencer (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

IGN Awards
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2018 - Film roku 2017 (nominace)
2018 - Nejlepší sci-fi/fantasy film (nominace)

Indiana Film Journalists Association Awards
2017 - Alexandre Desplat (Nejlepší skladatel)
2017 - Nejlepší film (nominace)
2017 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2017 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)

IndieWire Critic's Poll
2017 - Nejlepší film (nominace)
2017 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2017 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)

Iowa Film Critics Association Awards
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2018 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)

Las Vegas Film Critics Society Awards
2017 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie)
2017 - Alexandre Desplat (Nejlepší hudba)
2017 - Nejlapší film (nominace)
2017 - Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin (Výprava) (nominace)

London Critics' Circle Film Awards
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší britská/irská herečka)
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)

Mezinárodní filmový festival v Palm Springs
2018 - Vanguard Award

New York Film Critics Online
2017 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2017 - Nejlepších deset filmů roku 2017

North Carolina Film Critics Association Award
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli)
2018 - Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin (Výprava)
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2018 - Alexandre Desplat (Nejlepší hudba) (nominace)
2018 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

North Texas Film Critics Association
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie)
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2018 - Octavia Spencer (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2018 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Nejlepší scénář) (nominace)
2018 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)

Online Film Critics Society
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli)
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2018 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Nejlepší scénář) (nominace)
2018 - Nejlepší obsazení (nominace)
2018 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2018 - Sidney Wolinsky (Nejlepší střih)

Phoenix Critics Circle Awards
2018 - Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin (Výprava)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli)
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Nejlepší sci-fi film (nominace)
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2018 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Octavia Spencer (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Sidney Wolinsky (Nejlepší střih) (nominace)
2018 - Alexandre Desplat (Nejlepší původní hudba) (nominace)
2018 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

Phoenix Film Critics Society Awards
2017 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie)
2017 - Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin (Výprava)
2017 - Nejlepší film (nominace)
2017 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2017 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2017 - Octavia Spencer (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2017 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Nejlepší původní scénář) (nominace)
2017 - Sidney Wolinsky (Nejlepší střih) (nominace) (nominace)
2017 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2017 - Luis Sequeira (Kostýmy) (nominace)
2017 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)
2017 - Nejlepší obsazení (nominace)

Producers Guild of America Awards
2018 - Guillermo del Toro, J. Miles Dale (Nejlepší producenti – film)

San Diego Film Critics Society Awards
2017 - Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin (Výprava)
2017 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2017 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2017 - Sidney Wolinsky (Nejlepší střih) (nominace)
2017 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2017 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)
2017 - Luis Sequeira (Nejlepší kostýmy) (nominace)
2017 - Nejlepší původní hudba (nominace)

San Francisco Film Critics Circle Awards
2017 - Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin (Výprava)
2017 - Nejlepší film (nominace)
2017 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2017 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2017 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2017 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Nejlepší původní scénář) (nominace)
2017 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2017 - Alexandre Desplat (Nejlepší původní hudba) (nominace)
2017 - Sidney Wolinsky (Nejlepší střih) (nominace)

Satellite Awards
2018 - Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin (Výprava)
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli)
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2018 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Alexandre Desplat (Nejlepší původní hudba) (nominace)
2018 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Nejlepší původní scénář) (nominace)
2018 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2018 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)
2018 - Sidney Wolinsky (Nejlepší střih) (nominace)

Screen Actors Guild Awards
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2018 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

Seattle Film Critics Society Awards
2018 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2018 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2018 - Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin (Výprava) (nominace)
2018 - Luis Sequeira (Nejlepší kostýmy) (nominace)
2018 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

Southeastern Film Critics Association Awards
2018 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie)
2018 - Nejlepší film (nominace)

St. Louis Film Critics Association Awards
2017 - Nejlepší film
2017 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie)
2017 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
2017 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Nejlepší scénář)
2017 - Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin (Výprava)
2017 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2017 - Michael Shannon (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2017 - Octavia Spencer (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2017 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2017 - Sidney Wolinsky (Nejlepší střih) (nominace)
2017 - Alexandre Desplat (Nejlepší původní hudba) (nominace)
2017 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

Toronto Film Critics Association Awards
2017 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)

Utah Film Critics Association Awards
2017 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli)
2017 - Alexandre Desplat (Nejlepší skladatel)

Vancouver Film Critics Circle Awards
2017 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)

Washington D.C. Area Film Critics Association Awards
2017 - Guillermo del Toro (Nejlepší režie) (nominace)
2017 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2017 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Nejlepší scénář) (nominace)
2017 - Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin (Výprava) (nominace)
2017 - Dan Laustsen (Nejlepší kamera) (nominace)
2017 - Sidney Wolinsky (Nejlepší střih) (nominace)
2017 - Alexandre Desplat (Nejlepší hudba) (nominace)

Women Film Critics Circle
2017 - Sally Hawkins (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2017 - Nejlepší pár na plátně (nominace)
2017 - Nejlepší ženská superhrdinka (nominace)

Writers Guild of America Awards
2017 - Guillermo del Toro, Vanessa Taylor (Nejlepší původní scénář) (nominace)








DABING
V českém znění: Hana Igonda Ševčíková - Sally Hawkins (Elisa Esposito), Jan Vlasák - Richard Jenkins (Giles), Miroslav Etzler - Michael Shannon (Richard Strickland), Ladislav Cigánek - Michael Stuhlbarg (Dr. Robert Hoffstetler), Radoslava Stupková - Octavia Spencer (Zelda Fullerová), Bohuslav Kalva - Nick Searcy (generál Hoyt), Jan Szymik - David Hewlett (Fleming), Ilona Svobodová, Ivo Hrbáč, Jiří Ployhar, Martin Kubačák, Petr Gelnar, Václav Rašilov, Miroslava Součková, Martina Šťastná, Petr Pospíchal, Karolína Křišťálová, Matěj Havelka, Jan Battěk, Radek Hoppe
Překlad: Zdeněk Hofmann
Zvuk: Petr Posolda
Mix: Deluxe Media
Režie: Petr Pospíchal
Vyrobilo: Barrandov Studio a.s. 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.2.2018 CinemArt
Premiéra USA: 8.12.2017 Fox Searchlight Pictures US
Premiéra Velká Británie: 10.10.2017 (London Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 20.6.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 20.6.2018 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 4 738 095
Tržby celkem - $ 195 300 000
Návštěvnost v ČR 31 975
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000

Tvůrci a herci
Guillermo del Toro (Režie), J. Miles Dale (Produkce), Guillermo del Toro (Produkce), Alexandre Desplat (Hudba), Dan Laustsen (Kamera), Sidney Wolinsky (Střih), - (Casting), Paul D. Austerberry (Scénografie), Luis Sequeira (Kostýmy), Nathan Robitaille (Zvuk), Jordan Samuel (Masky), Kristin Wayne (Masky), Guillermo del Toro (Scénář), Vanessa Taylor (Scénář), Guillermo del Toro (povídka) (Předloha), Sally Hawkins (Herec), Michael Shannon (Herec), Richard Jenkins (Herec), Doug Jones (Herec), Michael Stuhlbarg (Herec), Octavia Spencer (Herec), Lauren Lee Smith (Herec), Nick Searcy (Herec), Cyndy Day (Herec), Stewart Arnott (Herec), David Hewlett (Herec), Nigel Bennett (Herec), Martin Roach (Herec), John Kapelos (Herec), Morgan Kelly (Herec), Dru Viergever (Herec), Wendy Lyon (Herec), Dan Lett (Herec), Madison Ferguson (Herec), Marvin Kaye (Herec)

2017/123/USA/Drama, Fantasy, Romantický, Thriller, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Výběr soundtracku pro film trval 9 měsíců.
- Většina skladeb, které zazní ve filmu, pocházejí ze 30. let.
- Sally Hawkins absolvovala hodiny tance, aby zvládla svou roli.
- Režisér Guillermo Del Toro byl opilý, když požádal Sally Hawkins, aby pracovala na filmu s ním.
- Celosvětová premiéra proběhla 31. srpna 2017 na Benátském IFF.
- Za posledných 5 rokov ide spomedzi filmov, ktoré vyhrali Oscara v kategórii Najlepší film, o film s najväčšími tržbami.
- Rok 2017 bol prvým, v ktorom prišli do kín dva filmy, v ktorých hrala Sally Hawkins. Okrem Podoby vody išlo o film Maudie (2016). Sally Hawkins v oboch filmoch hrala ženu s postihnutím. V Maudie jej postava trpí ťažkou artritídou a vo filme Podoba vody je jej postava nemá.
- Jedná sa o jeden z troch filmov nominovaných na Oscara v kategórii Najlepší film v roku 2018, v ktorých hrá Michael Stuhlbarg. Ďalšie dva sú Daj mi tvoje meno (2017) a The Post: Aféra v Pentagone (2017).
- Ide o prvý film, ktorý vyhral zároveň Zlatého leva aj Oscara za najlepší film.
- Od filmu The Artist (2011) ide o prvý film, ktorý vyhral Oscara za najlepší film a nevyhral Oscara za pôvodný, alebo adaptovaný scenár.
- Režisér Guillermo del Toro napísal dlhé charakteristiky každej hlavnej postavy; niektoré z nich mali údajne viac ako 40 strán. Potom ich ponúkol hercom a povedal, že sa môžu rozhodnúť využiť ich, alebo ignorovať. Herci reagovali rôzne, napríklad Richard Jenkins (Giles) povedal, že charakteristiku ignoroval a uviedol: "Jediná dôležitá vec je to, čo sa deje na obrazovke," zatiaľ čo Michael Stuhlbarg (Dr. Robert Hoffstetler) povedal, že ich čítal, a že mu to pomohlo v prevedení svojej postavy.
- V rozhovore Richarda Stricklanda (Michael Shannon) a Zeldy (Octavia Spencer), Zelda hovorí: "Ja neviem, ako vyzerá Boh." Potom dostane odpoveď, že "môže vyzerať, ako vy." Octavia Spencer skutočne hrala rolu Boha vo filme Chatrč (2017).
- Ide o druhý film, v ktorom si zahrala Sally Hawkins, a v ktorom bola vytopená kúpeľňa. Prvým bol Paddington (2014).
- Doug Jones strávil každý deň tri hodiny, kým sa dostal do kostýmu. Podľa neho to však nebolo nič, v porovnaní s predchádzajúcimi kostýmami, ktoré nosil v iných filmoch Guillerma del Tora.
- V momente, keď bol film vyhlásený ako víťaz Oscara, herec Michael Shannon sedel v bare v Chicagu. Vlastník podniku s hrdosťou pridal jeho fotku na Twitter a napísal, že zrejme neexistuje lepšie miesto, kde by herec v tej chvíli mohol byť.
- Film mal premiéru na medzinárodnom filmovom festivale v Toronte, konkrétne v divadle Elgin. Scény z divadla boli točené práve v tomto divadle, takže diváci vo filme sledovali sálu, v ktorej práve sedeli.
- Richard Jenkins (Giles) bol obsadený prostredníctvom e-mailu od Guillerma del Tora s odkazom: "Dúfam, že si scenár zamilujete rovnako, ako ja."
- Jeden z plagátov bol ručne nakreslený taiwansko-americkým umelcom Jamesom Jeanom.
- Po zhliadnutí traileru sa Kevin Smith vyjadril na tweeteri: "Po videní niečoho tak krásneho mi príde hlúpe nazývať sa režisérom."
- Režisér Guillermo del Toro chcel snímok pôvodne natočiť čierno-bielo.
 
Odkazy