Sázka na smrt / The Dead Pool (1988/91/USA/Krimi, Thriller, Drama, Akční) 64%

22.07.2018 12:45
JEDNOU VĚTOU
„Clint Eastwood jako drsný detektiv Callahan vyšetřuje vraždy lidí z uměleckého světa."

OBSAH
Pátý a poslední případ nekompromisního policisty Harryho Callahana, kterému nikdo neřekne jinak než Drsný Harry.Harry Callahan vyšetřuje zvláštní sázecí hru: byl distribuován seznam místních osobností a teď se uzavírají sázky na to, kdo z nich první zemře. Události dostávají spád v okamžiku, když se na seznamu objeví jméno Harry Callahan...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
„To je řezník Hicks, kterej zabil tři lidi. Víš, jak to udělal? Zubama je roztrhal na kusy. Policajti je nedali dohromady. Člověk by řek, že má abnormální apetit.“ Průměrný scénář, průměrná akce, padouši skákající Harrymu před jeho Magnum 44. Jinak nic nového pod sluncem. Harry dál pohřbívá veškeré ideály o práci amerických policajtů, dělá si, co chce, vytahuje bouchačku, na koho chce. Popáté a naposledy. Tahle série nicméně k filmové historii patří jako třeba Rocky, má své slabší momenty, ale i výtečné scény. Nepřemýšlet, snížit ambice, ocenit zpestření v podobě mladého Carreyho a Neesona a užít si spolehlivého Eastwooda. Nic jiného po nás tohle páté dobrodružství nepožaduje. A to je vlastně trochu škoda!! (Castor) 3*

Guns, No Roses.. Vzorový pacifista a Vyjednávač roku S.F.P.D. jde opět do akce! Tentokrát zažije Warholových 15 minut slávy, odnaučí hyenismu bulvární televizní zpravodajku, se Slashem si zahraje na velrybáře a přitom všem pochopitelně cedí hlášky a krev grázlů. Pobavily scény žádost o autogram či pouliční honička s modelem na dálkové ovládání (akorát nevím, jestli to byla směrem k Bullittovi a Silversteinovu hororu Auto ze 77´ pocta nebo vykrádačka). Jinak to jede podle tradičně nepříliš oduševnělých notiček akčních krimi z osmdesátých let až do trpkého zločincova konce a já oceňuji, že do pětice všeho dobrého to byla od detektiva Callahana derniéra (byl bych totiž nerad, kdyby mu začali říkat Dirty Harry kvůli problémům s inkontinencí).. Zase na druhou stranu, už dlouho nosím v hlavě nápad na crossover. Clint se má pořád čile k světu, T.Shalhoub je ještě de facto mladík, co ty dva nejlepší detektivy sanfranciské historie (sorry, Bullitte) dát dohromady? Úplně slyším ten kňouravý hlas: „Ehm, pane Harry… Mohl byste příště vystřílet do zločince jen pět kulek namísto šesti? Víte, pětka je takové pěkné půlkulaté číslo…“ (Gilmour93) 3*

Po TAKEN dostává scéna, kde Eastwood vyhrožuje Neesonovi, úplně jiný rozměr :) Pětka zapadá do osmdesátek výrazně líp než čtyřka, ale pořád nemá - stejně jako bondovky - šanci udržet krok s konkurencí v podobě SMRTONOSNÉ ZBRANĚ, PASTI a trojek RAMBA a INDYHO. Harry má sice stále styl (čtení vzkazu ze sušenky štěstí ozbrojenému lupiči), ale akce je na dobové standardy málo a utkví jen fajn honička s dálkově ovládaným autíčkem. Fakt nechápu, proč dali tvůrci dle tehdejší módy Harrymu za parťáka asiata ovládajícího bojová umění, když ho pak nechali jen dvakrát kopnout v jedné scéně. Tedy ona je celá linie s parťákem, jakož i zápletka s hrou smrti dost nedotažená. S povděkem naopak kvituju Patricii Clarkson, která je v mých očích výrazně fešnější než Sondra Locke. Každopádně je SÁZKA NA SMRT sice nijak výjimečným, ale důstojným zakončením série. (choze) 3*

VELKÁ RECENZE
Tentokrát se Harry stává nejen nemilosrdným lovcem zločinců, ale současně také terčem vražedných útoků. To vše při vyšetřování podivných vražd, inspirovaných značně morbidní hrou vymyšlenou režisérem filmových hororů. Na počátku všeho je televizní zpravodajství, ve kterém se mluví o Harryho podílu na odsouzení vlivného gangstera Loua Janera. Jeho muži se vzápětí pokusí inspektora zabít, tomu se však podaří z noční přestřelky vyváznout bez zranění. Další den je Harrymu přidělen nový parťák, Číňan Quan. Společně jsou pověřeni vyšetřováním vraždy zpěváka Johnnyho Squarese, který pravě dokončil natáčení hororu Hotel Satan pod vedením režiséra Petera Swana. Harry se dostane do konfliktu s televizní reportérkou Samanthou Walkerovou, které rozbije kameru.
Mladá žena je ochotná na incident zapomenout, pokud s ní půjde Callahan na večeři. Ten souhlasí, ale když zjistí, že reportérka chce jeho životní příběh, pohádá se s ní a odejde. Harry a Quan se dostanou na stopu podivných seznamů a Samantha zveřejní zprávu o podivné hře, kterou hrál režisér Swan a někteří lidé z jeho štábu. Každý z nich vypracoval seznam lidí, kteří prý zemřou. Vítězem je ten, kdo uhádl nejvíce mrtvých. Na Swanově seznamu však Harry najde nejen jméno zpěváka Squerese, ale také jméno své. Po dalším útoku Janerových zabijáků Harry přesvědčí uvězněného gangstera, že pokud se mu něco stane, zemře on také. Po dalších vraždách, jejichž oběti byly na seznamech podivné hry, si Harry uvědomí, že by mohlo jít o někoho, kdo se chce režisérovi pomstít.
Brzy se dostane na stopu duševně nemocného Harlana Rooka, který tvrdí, že mu Swan ukradl jeho sny a proto se mu mstí tak, že ukradl jeho seznam. Nebezpečný zločinec nakonec unese Samanthu, ale Harry je mu v patách.
Skvělý snímek opět s drsňákem Eastwoodem a jeho nadupanou bouchačkou, s níž kosí každého, kdo se mu postaví do cesty. Nejvíce se mi ale na tomto filmu přeci jenom líbila malá, leč nezapomenutelná role Jima Carreyho. No prostě dobrý film s občasnýma chybkama (většinou lidi co střílej na Harryho jsou uplně neschopní), ale závěrečná scéna s harpunou je naprosto dokonalá.

DABING
1. DABING (VHS, Nova, Prima)
V českém znění: Ladislav Županič - Clint Eastwood (inspektor Harry Callahan), Dagmar Čárová - Patricia Clarkson (Samantha Walker), Petr Oliva - Evan C. Kim (Al Quan), Jiří Zavřel - Anthony Charnota (Lou Janero, titulky), Martin Velda - Michael Goodwin (por. Ackerman) + Jim Carrey (Johnny Squares) + David Hunt (Harlan Rook), Bohumil Švarc - Michael Currie (kpt. Donnelly), Jaroslav Kaňkovský - Liam Neeson (Peter Swan) a další
Zvuk: Luboš Zajíc
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Dr. Zdena Psůtková
Režie: Zdeněk Zelenka
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1991

2. DABING (ČT)
V českém znění: Ladislav Županič - Clint Eastwood (inspektor Harry Callahan), Zlata Adamovská - Patricia Clarkson (Samantha Walkerová), Zdeněk Mahdal - Liam Neeson (Peter Swan), Miroslav Středa - Evan C. Kim (Quan), Jiří Klem - Michael Currie (kpt. Donnelly), Miroslav Nohýnek, Aleš Procházka - Michael Goodwin (por. Ackerman), Martin Sobotka - Jim Carrey (Johnny Squares), Marcela Nohýnková, Petra Jindrová, Milan Livora, Vladimír Dlouhý - David Hunt (Harlan Rook/Ed Butler), Oldřich Janovský, Vladimír Kudla, Gaston Šubert, Luděk Nešleha, Jaromír Meduna, Jan Hanžlík a další
Překlad a dialogy: Jiří Lexa
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Zvuk: Leoš Martínek
Hudební spolupráce: Václav Vaněček
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Asistentka režie: Eva Maxová
Výroba: Otakar Svoboda
Režie českého znění: Zdeněk Hruška
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize 1994

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 13.7.1988 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.1991 (VHS) Warner Home Video, 14.1.2002 (DVD)
Poprvé na DVD: 14.1.2002 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 37 900 000
Náklady (Rozpočet) - $ 31 000 000
 
FILMY V SÉRII
Drsný Harry gastonrolinc.webnode.cz/news/a022/
Akční / Krimi, USA, 1971
Režie: Don Siegel, Hrají: Clint Eastwood, Harry Guardino

Magnum Force gastonrolinc.webnode.cz/news/a023/
Akční / Krimi, USA, 1973
Režie: Ted Post, Hrají: Clint Eastwood, Hal Holbrook

Násilník gastonrolinc.webnode.cz/news/a024/
Akční / Krimi, USA, 1976
Režie: James Fargo, Hrají: Clint Eastwood, Tyne Daly

Náhlý úder gastonrolinc.webnode.cz/news/a025/
Akční / Krimi, USA, 1983
Režie: Clint Eastwood, Hrají: Clint Eastwood, Sondra Locke

Sázka na smrt gastonrolinc.webnode.cz/news/a026/
Krimi / Thriller, USA, 1988
Režie: Buddy Van Horn, Hrají: Clint Eastwood, Patricia Clarkson
 
Tvůrci a herci
Buddy Van Horn (Režie), David Valdes (Produkce), Lalo Schifrin (Hudba), Jack N. Green (Kamera), Ron Spang (Střih), Phyllis Huffman (Casting), Edward Carfagno (Scénografie), Edward C. Carfagno (Kostýmy), Alan Robert Murray (Zvuk), Robert G. Henderson (Zvuk), Monty Westmore (Masky), Steve Sharon (Scénář), Clint Eastwood (Herec), Patricia Clarkson (Herec), Liam Neeson (Herec), Evan C. Kim (Herec), Michael Currie (Herec), Jim Carrey (Herec), Nicholas Love (Herec), Marc Alaimo (Herec), Justin Whalin (Herec), Duff McKagan (Herec), W. Axl Rose (Herec), Slash (Herec), Shawn Elliott (Herec), Maureen McVerry (Herec)
 
1988/91/USA/Krimi, Thriller, Drama, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Jediný film zo série o Drsnom Harrym, kde si nezahral Albert Popwell. V predchádzajúcich filmoch stvárnil postupne postreleného bankového lupiča - Drsný Harry (1971), pasáka - Magnum Force (1973), Big Ed Mustafu - Násilník (1976) a Horacea Kinga - Náhly úder (1983).
- Natáčení probíhalo v Kalifornii.
- Píseň, kterou ve filmu ´“zpívá“ Jim Carey, je „Welcome To The Jungle“ od skupiny Guns'N Roses.
- Po filmu Bird (1988) se snímkem Sázka na smrt vrátil Clint Eastwood k roli filmaře "na plný úvazek". Právě v tuto dobu totiž končilo jeho funkční období, ve kterém působil jako starosta města Carmel, a mohl se tak opět naplno věnovat natáčení filmů.
- Až v tomto pátém pokračování se postava detektiva Harryho Callahana konečně dožila věku, který mu na počátku určili tvůrci cyklu Harry Julian Fink a Rita M. Finková.
- Když v únoru roku 1988 probíhaly postprodukční práce na snímku Bird (1988), Eastwoodovi lidé už v San Francisku a okolí natáčeli Sázku na smrt.
- Tento film byl pro skupinu herců, kteří v té době začínali svou kariéru, příležitostí předvést svůj talent. Mezi ně patří Patricia Clarkson, Liam Neeson či Jim Carrey.
 
Odkazy