47 metrů / 47 Meters Down (2016/89/Velká Británie, USA, Dominikánská republika/Horor, Dobrodružný, Thriller, Drama) 62%

05.09.2018 15:51
JEDNOU VĚTOU
„Žádná pomoc nahoře, žádná naděje dole."

OBSAH
Dovolená je prý ideální čas k tomu, aby člověk vyzkoušel nové věci – zážitky na hony vzdálené těm, které zná z každodenního života. Takhle aspoň Kate (Claire Holt) přesvědčila svou sestru Lisu (Mandy Moore), aby se v chatrné kovové kleci ponořily pod hladinu oceánu a ocitly se tváří v tvář velkému bílému žralokovi. Na dovolenou v Mexiku se dvojice vydává jen chvíli poté, co si Lisa prošla bouřlivým rozchodem. Jedním z důvodů, proč ji bývalý partner opustil, byla i údajná Lisina nudná povaha, proto jí přijde celkem vhod, když se v baru seznámí s Benjaminem (Santiago Segura)‚ a Louisem (Yani Gellman), kteří obě dívky přemluví, aby se společně vydaly za životním zážitkem na moři. Když se ale jejich klec odtrhne od lodi a prudce míří ke dnu, sestry se ocitají v pasti obklopené zuřivými žraloky. A kyslík zatím rychle ubývá…(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Budeme-li se bavit o tom kovovém zařízení s příkrmy, které spustila posádka lodi do moře, nezbývá nic jiného, než zalitovat, že jim to žralok nesežral i s navijákem.. Sestry, co si musí něco dokázat, neztrácejí kyslík zbytečnými řečmi, když ten začne docházet (což nám ukazuje digitální měřák), tak to musí ještě publiku sdělit, aby v tom měli všichni jasno a technických aspektů potápění se to drží tak striktně, že jsem jen čekal, kdy se z magické hlubiny vynoří delfín s Jacquesem Mayolem a dají skrze svá ústa těm dvěma vzduch z vlastních dýchacích orgánů. Ano, je to chvílemi napínavé (tomandandy) a žraločí nenažranost částečně vysvětlí závěrečná scénáristická finta, ale na rozdíl od realistického The Reef v tom většinu času vidím jen přihlouplé plácání na dně nádrže plné brokolice.. Scházel mi epilog, kdy by Stuart Lise sdělil, že to nemyslel vážně, když jí řekl, že je nudná, ale stejně se s ní rozejde, protože má velký zadek.. (Gilmour93) 2*

Dost možná ten nejlepší žraločí biják od dob Deep Blue Sea, a to už je nějakej ten pátek zpátky. Záměrně nebudu škatulkovat (thriller, horor, drama - vyberte si sami), každopádně od chvíle, co s hrdinkami vstoupíte do temných vod, budete celou tu hrůzu prožívat s nimi. A je úplně jedno, jestli máte větší strach z dravých ryb, udušení nebo z mořských hlubin. Pocit neustálého ohrožení podporuje skvělá hudba (Tomandandy opět dokazuje, že brnkat na nervy umí), napětí se dá krájet po celou dobu, a žraloci, ač JSOU digitální, tak vypadají moc pěkně a v té tmavé vodě rozdíl stejně nepoznáte. Takže velká doporučenka, a to i přes mnohé fyzikální lapsy. Inteligenti ať jdou tedy o kus dál, tohle je čistě o zábavě. (90%) P.S. Jsem zvědavej, jak ještě dopadnou Mělčiny, protože to zatím vypadá na silné žraločí léto. (Bloody13) 5*

Aby dokázala příteli, který ji aktuálně pustil k vodě, že není nudná, zřejmě nestačí, aby se v neoprenu vyblejskla s dvěma mexickými kořeny, děvče se rovnou v pofidérní kleci ponoří pod hladinu oceánu, do kterého zmiňovaní hošani právě vylili návnadu pro velkého bílého žraloka. A samozřejmě se leccos zvrtne. Což platí i pro některé ne zrovna svěží nápady. A několik logických lapsů. Přesto z téhle zdánlivě bezvýchodné situace doklopýtáme do finále docela se ctí, navíc druhou polovinu příjemně dietní stopáže okoření několik slušných záběrů na hlodajícího zabijáka, který se naneštěstí nechová jako intelektuál, ale jako „normální“ predátor, a jedna (ač trochu předvídatelná) scénáristická finta. Ve výsledku slušná jednohubka. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
 I když nám odborníci a vědci tvrdí, že žralok se bojí víc nás než my jeho (čemuž věřím maximálně u mláděte pavouka v koupelně) a že útočí pouze v sebeobraně, nebo když prostě musí, a tím pádem není žádný vražedný predátor, tak já tedy nikdy neuvidím jejich ploutev ve vodě radši, než ploutev delfína nebo plejtváka. Má zuby? Má. Má zlý pohled? To taky má. Papá maso? Papá! Takže bych si s nimi nešla zaplavat, ani kdybych byla chráněna klecí. Jenže pro některé je tohle adrenalinové koupání zábava. Obzvlášť, když chcete někomu dokázat, jak si umíte užívat života. Jenže k takovému užívání musíte taky žít a přežít. A v tomhle filmu jde o život.
Mandy Moore a Claire Holt hrají sestry užívající si dovolenou v Mexiku. Vystavují se u bazénu, popíjejí u baru a divoce tančí jako při horečce sobotní noci. Starší Lisa (Moore) se totiž vzpamatovává z bolestivého rozchodu. Podle jejího ex přítele je totiž nudná. A tak mladší Kate (Holt) nenapadne nic lepšího, než podniknout něco, z čeho vzniknou sakra akční a nenudné fotky, které by měly přesvědčit jak znuděného expřítele, tak nudnou Lisu. Mohly si třeba zasurfovat. Mohly se proletět rogalem nad mořem. Ale holky se nechají zlákat na potápění s osmimetrovými bílými žraloky. Jen tak mezi řádky – Lisa je prostě normální holka, která nemá potřebu denně experimentovat. Rozhodně bych netvrdila, že je nudná. Nicméně na potápění kývne. A pokud jste do tohoto bodu filmu netušili, co se bude posléze dít, tak teď už to prostě vědět musíte.
„Cestovní kancelář“ pro potápění je pochybná, loď stará a klec pro potápění pochází asi z předminulého století. Žádný aspekt výletu nesvědčí o tom, že bude vše v pohodě. Nepomůže ani, když se objeví první žralok. Má šest metrů a Srstka by vám ho domů určitě nenabízel. Sestry se ale vyhecují a skutečně se i přes všechny špatné signály potopí. Jenže milá klec se s nimi utrhne a dopadne na samé dno, které je k jejich štěstí 47 metrů hluboko. Mohlo to být třeba i metrů sto. Pak by ale nebylo o čem točit.
Tak si to představte. Probudí vás chlad a tlak vody, rozhodně ne sluneční paprsky. Víte, že nad vámi v těch padesáti metrech jsou obrovští bílí žraloci, dochází vám vzduch, nemůžete se spojit s lodí a nesmíte rychle vyplavat kvůli dekompresní nemoci. Takže si holky taky chvíli zaječí. No a co? Upřímně, já bych ječela jak utrhnutá (utrhnutá klec, doslova). Mají právo na trochu vyšilování, jsou totiž v pěkné bryndě. Aby mohly kontaktovat loď, jedna z nich musí vystoupat přibližně deset metrů nad klec, odkud už signál lze chytit. Mladší Kate má naštěstí s potápěním zkušenosti a ukáže se, že cestovka zas tak pochybná není a na pány odborníky je spoleh. Hladové žraloky ale nezajímá ocenění zaměstnanců měsíce, ti na sympatie nehrají. Takže sestry jsou na to víceméně samy. A i když se jim kluci z lodi snaží pomáhat, jak jen to jde, žádná pomoc není snadná a bez oběti. V takové hloubce nejste obklopeni přátelským prostředím. Tam je i vzduch navíc hrozba halucinací a šílenství.
„47 Metres Down“ byl pro mě velkým překvapením. Jedná se o předvídatelný film, kde občas nepochopíte jednání hlavních hrdinek, ale přes to všechno je to zatraceně napínavé. A to je opravdu umění, natočit něco předvídatelného napínavě. Trnula jsem u každé scény pod mořskou hladinou. Žraloci vypadají důvěryhodně a pocit, že nevidíte na půl metru od sebe a víte, že tam někde jsou, je prostě hrozný. Obě herečky jsou navíc sympatické a nepřehrávají. Jedná se o velmi slušný počin, který z pro mě neznámých důvodů docela zapadl. Pozornost si ale zaslouží. Minimálně je lepší než nedávné Mělčiny. Když ještě přičtu překvapivý konec, tak bodů, které bych vyzdvihla, je víc než těch, které je třeba vytknout.
Jen budu mít o myšlenky postaráno, až zase budu příště někde šnorchlovat.

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Jitka Moučková - Mandy Moore (Lisa), Jolana Smyčková - Claire Holt (Kate), Zdeněk Mahdal, Radek Hoppe, Vojtěch Hájek, Tomáš Juřička, Matěj Havelka
Překlad: Martin Kratochvíl
Zvuk: Josef Mašek, Matěj Večeřa
Produkce: Markéta Kratochvílová
Dialogy a Režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, studio Budíkov pro Bontonfilm 2018

2.DABING (Prima)
V českém znění: Jitka Moučková - Mandy Moore (Lisa), Jolana Smyčková - Claire Holt (Kate), Zdeněk Mahdal, Michal Holán, Vojtěch Hájek, Tomáš Juřička a další.
Překlad: Ondřej Novák
Zvuk: Daniel Němec
Produkce: Karolína Bělohlávková, Leoš Lanči
Vedoucí výroby: Kateřina Malá
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a Režie: Veronika Veselá
Ve studiu Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group vyrobila FTV Prima, spol. s r.o. v roce 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 16.6.2017 Entertainment Studios Motion Pictures
Premiéra Velká Británie: 28.7.2017 Entertainment One
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 19.3.2018 (DVD)
Poprvé na DVD: 14.3.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 62 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 5 300 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
47 metrů gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a0258/
Velká Británie / USA, Horor / Dobrodružný 2017
Režie: Johannes Roberts, Hrají: Mandy Moore, Claire Holt

47 metrů: Mimo klec gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/47-metru-mimo-klec-47-meters-down-uncaged-2019-88-velka-britanie-horor-dobrodruzny-drama-thriller-44/
Velká Británie, Horor / Dobrodružný 2019
Režie: Johannes Roberts, Hrají: Sophie Nélisse, Nia Long
 
Tvůrci a herci
Johannes Roberts (Režie), James Harris (Produkce), Mark Lane (Produkce), tomandandy (Hudba), Mark Silk (Kamera), Martin Brinkler (Střih), Colin Jones (Casting), David Bryan (Scénografie), Eleanor Baker (Kostýmy), Richard Kondal (Zvuk), Sophie Harmon (Masky), Johannes Roberts (Scénář), Ernest Riera (Scénář), Mandy Moore (Herec), Claire Holt (Herec), Matthew Modine (Herec), Yani Gellman (Herec), Chris J. Johnson (Herec), Santiago Segura (Herec)
 
2016/89/Velká Británie, USA,  Dominikánská republika/Horor, Dobrodružný, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
-  Pôvodne sa malo vo filme objaviť aj zopár scén so Stuartom, Lisiným (Mandy Moore) ex-priateľom, ktorého si zahral James Van Der Beek. Všetky boli nakoniec zrušené a z konečnej verzie vystrihnuté.
- Žraločia klietka so žeriavom boli pre potreby filmu vyrobené v britskom Kente.
- Ani jedna z dvoch hlavných herečiek (Mandy Moore, Claire Holt) vo filme nemala pred jeho natáčaním žiadnu skúsenosť s potápaním.
- Natáčanie filmu prebiehalo od 15.6. do 7.8.2017 v Dominikánskej republike a vo filmových štúdiách The Underwater Studios v britskom Basildone.
 
Odkazy