Oheň / Backdraft (1991/137/USA/Akční, Drama, Thriller, Mysteriózní) 77%

05.09.2018 15:51
JEDNOU VĚTOU
„Odvážní muži v boji s nenasytnou bestií a tajemným žhářem."

OBSAH
Stephen McCaffrey a jeho mladší bratr Brian kráčejí ve stopách svého otce, slavného požárníka, který svému povolání obětoval život. Ačkoli jsou oba zaměstnáni v elitní jednotce, jež bývá nasazována na ty nejsložitější případy, jejich povahy jsou rozličné. To nakonec vede až k tomu, že neohrožený Stephen přinutí poněkud váhavějšího bratra, aby opustil aktivní službu a věnoval se po boku detektiva Donalda Rimgala vyšetřování záhadné série požárů, které spojuje stejný žhářský "rukopis", výbušný jev zvaný "backdraft".(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Co jsem si asi pod filmem měl představit než to, že ve filmu bude víc ohně než na radnici při pravidelných pražských nepokojích. Herci byli parádní, požárníky si užívali. Jen mi přišlo, jak kdyby tvůrci prostě jenom řekli...No hele natočíme o hasičích film. Nemusíme to proplejtat nějakým zajímavým příběhem, to, že zachraňují životy je příběh samo o sobě a my to tak ukážeme a natočíme jenom směs akčních scén, kde jeden hasič lítá za druhým, občas se stane nějakej průser a tak to je pořád dokola. Není to konkrétně o příběhu, spíše pocta samotná lidem, kteří den co den zachraňují lidské životy. Proto je to tak hezký, ale tři hvězdy mi přijdou akorát. (Malarkey) 3*

Příznám se, že kdysi v kině to mělo větši efekt. Ty hero zpomal scény mě tam až tolik nesedly, na druhou stranu jestli si někdo zaslouží lžičku hrdinského patosu, tak to jsou právě hasiči. Velká škoda, že Robert hrál scénaristicky bezkrevnou postavu a prostor pro svůj talent dostal prakticky jen v divadelní scéně. Kurt svou část filmu dokáže utáhnout alespoň na svým charismatu, ale William se filmem jen proexistuje, bohužel. Škoda, že nedostal větší prostor Donald, protože jeho postava, byla taková správně démonická a tajemná. Ve filmu máme i zajímavý nápad, šukačku na hasičkým voze, úplně si představuju novou verzi známé lidové písničky "Co ste hasiči, co ste dělali, že ste nám na autě Rebeku jebat nechali." (Enšpígl) 3*

Velmi příjemná trvalka... Ačkoli je detektivní zápletka tohoto thrilleru tuctová a ničím přitažlivá, prostředí hasičského sboru, adrenalinové akce uprostřed požáru a výtečný Kurt Rusell dodávají Howardovu snímku potřebný šmrnc. Zejména role drsného (ale v nitru až překvapivě zranitelného) Bejka Mc Caffreyho patří vedle nezapomenutelného pilota R. J. MacReadyho k Rusellovým nejlepším. Fešácký William Baldwin v jeho stínu trochu živoří, zato stařík Sutherland si svého maniakálního pyrouše vyloženě vychutnává. De Niro? Rutina. Ku cti Ohně budiž přičten fakt, že funguje nejen jako efektní ohňostroj, ale poměrně se mu daří rozehrát i lidské drama na pozadí příběhu. A nakonec i ta dávka hrdinského patosu se vydýchat dá, však on to někdo hasit musí, ne? Prostě příjemná podívaná, která zahřeje, ale rozhodně nespálí. (Marigold) 4*

VELKÁ RECENZE
Hlavními hrdiny příběhu, který je nenásilným spojením katastrofického filmu a krimi thrilleru, jsou bratři Steven a Brian McCaffreyovi. Ten první patří k nejuznávanějším chicagským hasičům, ten druhý je čerstvým absolventem kademie a nováčkem hasičské akadmeie. Přes Stevenův nesouhlas nastoupí Brian k prestižní sedmnácté jednotce, kde on sám už dlouho slouží pod vedením zkušeného veterána Johna Adcoxe. První akce nedopadne pro Briana nejlépe, v horlivé snaze dokázat bratrovi, že na to má, zachrání z plamenů ženu, z níž se však vzápětí vyklube figurína. Po čase uzná, že na tak náročnou práci opravdu nestačí a přijme nabídku radního Swayzaka, nastoupit jako asistent požárního inspektora Rimgalea.
Ten právě vyšetřuje podivné výbušné požáry, jejichž obětí se stalo několik mužů, a které jsou s největší pravděpodobností dílem žháře. Časem vyjde najevo, že všichni tři mrtví byli Swayzakovými kolegy ve firmě Lakeside Dynamics a Brianovi se přes svou dívku Jennifer podaří získat důkazy usvědčující společnost z podvodů. Také sám Swayzak se málem stane obětí vražedného útoku, Rimgale s Brianem ho však na posledních chvíli zachrání. V případu začíná být jasněji a Brian podle několika indicií začne mít podezření, že tajemným žhářem je Steven.
Ron Howard nám opět naservíroval něco ze své zahrádky. Tentokrát se jedná o drama založené na nezkrotném přírodním jevu jménem oheň. Jak epický název pro něco tak krásného ale na druhou stranu i zabijáckého. Film má doslova skvostné obsazení, ze kterého vyčnívá především Robert De Niro a Donald Sutherland, který vypadá přesně jako ten blázínek, co si rád hraje s ohněm a celý svět by nejraději podpálil. Je to až k neuvěření, ale i u hasičského záchranného sboru může jít o peníze. Opět tedy platí, že bohatí budou bohatší a chudí budou chudší.

Ocenění:
Academy Awards
1992 - Mix zvuku (nominace)
1992 - Střih zvuku (nominace)
1992 - Vizuální efekty (nominace)

BAFTA
1992 - Vizuální efekty (nominace)

DABING
1.DABING ( VHS, ČT, JOJ, DVD, Blu-ray )
V českém znění: David Prachař - William Baldwin (Brian McCaffrey), Jaroslav Kaňkovský - Kurt Russell (Stephen McCaffrey), Jiří Štěpnička - Robert De Niro, Scott Glenn (Donald Rimgale, John Adcox), Bohumil Švarc - Donald Sutherland, J.T. Walsh (Ronald Bartel, Marty Swayzak, titulky), Jana Mařasová - Rebecca De Mornay (Helen McCaffrey), Petra Hanžlíková - Jennifer Jason Leigh (Jennifer Vaitkus), Gustav Bubník - Jason Gedrick (Tim Krizminski), Pavel Šrom - Juan Ramirez (Ray Santos), Bohumil Rudský - John Duda (Stephen - 12 let), Bohumil Švarc ml. - Ryan Todd, Beep Iams (Brian - 7 let, Sean McCaffrey), Daniela Bartáková - Zita Visockis (babička Vaitkus)
Zvuk: Luboš Zajíc
Produkce: Zdena Sirotková
Překlad: Gina Dolejšová
Režie: Jiří Ptáček
Vyrobilo: AB Barrandov dabing 1993

2.DABING ( Nova, DVD Blesk )
V českém znění: Ondřej Vetchý - William Baldwin (Brian McCaffrey), Marcel Vašinka - Kurt Russell (Stephen McCaffrey), Martin Zounar - Kurt Russell (Dennis McCaffrey), Pavel Rímský - Scott Glenn (John Adcox), Václav Knop - Robert De Niro (Donald Rimgale), Ivana Andrlová - Jennifer Jason Leigh (Jennifer Vaitkus), Magdaléna Reifová - Rebecca De Mornay (Helen McCaffrey), Jiří Čapka - J.T. Walsh (Marty Swayzak), Karel Chromík - Donald Sutherland (Ronald Bartel), Jan Vlasák, Zdeněk Vencl, Zdeněk Hess, Jiří Valšuba, Helena Němcová, David Prachař, Jiří Zavřel, Radovan Vaculík, Jiří Prager, Ivan Jiřík, Filip Jančík, Bohdan Tůma, Jaroslav Kaňkovský, Tomáš Juřička, Tomáš Karger, Olga Želenská, Bedřich Šetena, Jan Pohan, Petra Hanžlíková, Jan Švéda, Pavel Dytrt a další
Překlad: Olga Pavlová
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Jana Trefná
Úprava dialogů a režie českého znění: Petr Švéda
Připravila: Nova
Vyrobila: ČNTS s.r.o. 1998

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 22.11.1991
Premiéra USA: 24.5.1991 Universal Pictures US
Premiéra Velká Británie: 2.8.1991
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.1993 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 29.5.2009 Blesk
Poprvé na Blu-ray: 14.9.2016 Magic Box

Tržby celkem - $ 152 400 000
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000
 
Tvůrci a herci
Ron Howard (Režie), Pen Densham (Produkce), Richard Barton Lewis (Produkce), John Watson (Produkce), Hans Zimmer (Hudba), Mikael Salomon (Kamera), Daniel P. Hanley (Střih), Mike Hill (Střih), Janet Hirshenson (Casting), Jane Jenkins (Casting), Albert Brenner (Scénografie), Jodie Lynn Tillen (Kostýmy), Richard Hymns (Zvuk), Robert Norin (Masky), Gregory Widen (Scénář), Kurt Russell (Herec), William Baldwin (Herec), Robert De Niro (Herec), Donald Sutherland (Herec), Jennifer Jason Leigh (Herec), Scott Glenn (Herec), Rebecca De Mornay (Herec), Jason Gedrick (Herec), J. T. Walsh (Herec), Robert Swan (Herec), Clint Howard (Herec), W. Earl Brown (Herec), Irma P. Hall (Herec), Jack McGee (Herec), Dan Tullis Jr. (Herec), David Crosby (Herec)
 
1991/137/USA/Akční, Drama, Thriller, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Jeden z najziskovejších filmov roku 1991 bol nominovaný na Oscara v niekoľkých, prevažne technických kategóriách.
- Kurt Russell se na film připravoval tak, že jezdil s hasiči na opravdové výjezdy.
- Většina z komparzistů ve filmu jsou skuteční chicagští hasiči.
- Scénárista filmu Gregory Widen byl tři roky hasičem a tento film je inspirován smrtí jeho kolegy a kamaráda, který zemřel při jednom z požárů.
- Herečka Jennifer Jason Leigh po přečtení scénáře řekla režiséru Ronu Howardovi, že by si chtěla zahrát oheň, protože má ve filmu nejlepší roli.
- Kvůli co nejvěrněji podané scéně byl kameraman několikrát oblečen do ohni odolného obleku a vržen i s kamerou přímo do plamenů.
- Roli Williama Baldwina měl původně hrát Brad Pitt, zatím co William Baldwin měl původně hrát roli Brada Pitta z Thelmy a Louise. Role v Thelmě a Lousie nakonec udělala z Brada Pitta hvězdu…
 
Odkazy