Bod zlomu / Point Break (2015/114/Německo, Čína, USA/Sportovní, Akční, Krimi, Thriller 58%

06.08.2018 15:36
JEDNOU VĚTOU
„Jediným zákonem je pro ně gravitace."

OBSAH
Mladý agent FBI (Utah) v utajení inflitruje zlodějský gang, jehož členové si libují v extrémních sportech. Žijí s totálně uvolněným přístupem k životu, i k zákonům. Ten jediný zákon, který jsou ochotni respektovat, je zemská gravitace. Skupina nezná žádné limity a právě daleko za hranicemi běžných omezení a pod vedením charismatického vůdce Bohdiho provádí nevídané a velmi propracované zločiny. Utah postupně získává informace i důvěru a sympatie Bohdiho a celého gangu. Zároveň ale začíná pochybovat o svých oficiálních povinnostech. Je čím dál více pohlcen opojným a nespoutaným životním stylem, kde je hlavním krédem svoboda a adrenalin. Bez ohledu na to, kolik pravidel se poruší a kolik lidí zemře.(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
"Když spadne v lese strom a není to na Youtube, stalo se to vůbec?" Nevím, to je na mě moc filozofie a já mám radši akci. A té jsem se dočkal, protože se nám vrátil Johnny Utah, aby znovu pohonil Bohdiho. Jenom už není americkým fotbalistou, ale motocyklistou a nehoní surfaře, ale Ozakiho osmičáky. Bystře jsem si přitom všiml, že to moc originality nepobralo, ale mě prostě adrenalinově ovanulo to kradení vln, žehlení hory prknem, slalom mezi poletujícími šutry, šplh po hladké skále, průlet vodopádem či prosté netopýři poletování. Oči i uši si to zkrátka užily a mozek si odpočinul, což je přesně to, co jsem očekával a potřeboval. (Jara.Cimrman.jr) 4*

Z filmu jde víc adrenalinu a filozofie než jsem cítil v originálu, ale chybí mu duše. Navíc hlavní hrdinové jsou možná záminkou k poslintaným holčičím polštářkům, ale na Patricka s Keanu se z hlediska herectví dívají z pořádné dálky. Ovšem jako samostanej akčnáček, který není remakem jednoho kultovního bijáku z devadesátek je film velmi solidní zábavička to zase jo. (Enšpígl) 2*

Začíná to lahůdkově, končí hloupě a nudně. A celkově je to prostě zbytečný příspěvek do filmové historie. Původní kriminální kus z prostředí divokých vln a ještě divočejších (a tempo neztrácejících) honiček si za ta léta získal zástupy fanoušků. A Kathryn Bigelow pod producentským dohledem Jamese Camerona tehdy jednoznačně dokázovala, že na chlapská témata rozhodně má. Remake má tak akorát na to, že nás solidně namíchne. Místo surfařů musíme sledovat partu milovníků adrenalinu, kteří by zařvali hned zkraje (a ne tak pitomě, jak si scénárista usmyslí), všeho se nám dostane víc, má to být cool a máme si z toho sednout na zadek. Swayze a Reeves měli charisma, tady neumíme napsat ani silnou dialogovou scénu. Příběh je řídký jak paměť mé tchýně. Luke Bracey ukazuje tělo, ale na hodinách herectví spal, ekoterorista Édgar Ramírez má charisma na rozdávání, ale tady jen tupě zírá do dálky, Teresa Palmer je bytost éterická, ale pro děj naprosto zbytečná. A všichni dělají remakům špatnou pověst. Kroky zločinecké party nejsou navíc zrovna smysluplné, když si nedávají po hubě, tak z ní vypouštějí žvásty o matičce Zemi, a když už se klade důraz na extrémní sporty, nejsou nikterak dějově provázané s tím, co se jinak odehrává na plátně. A pak tihle šašci zasypou balvany nevinné řidiče náklaďáků. Ještě, že to s námi ta naše modrá planeta ještě nezabalila. Bože. Zatím to nechám, ale asi brzy stáhnu na dvě hvězdy. I kvůli tomu, jak moc jsem se těšil. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Nevybavuji si, že by se letos v kině objevil zbytečnější film než Bod zlomu. Vzhledem k tomu, že je 29. prosince, tak se pravděpodobně už ani neobjeví. A protože se nejspíš i vy už pomalu chystáte na Silvestra a bilancování uplynulých dvanácti měsíců, nebudu vás tu zdržovat s takovým tím klasickým úvodem, že jsme od tohohle remaku moc nečekali, ale že třeba režisér překvapil a že se víc dočtete v následujících odstavcích. Já rovnou řeknu, že to je sračka. Pro těch pár lidí, co zbylo, se pokusím být trochu víc konkrétní.
Těch důvodů je hodně, avšak tím, který bije do očí zdaleka nejvíc, je absolutní zbytečnost tohohle filmu. Přiznám se, že až v Jednotce příliš rychlého nasazení jsem zjistil, že Bod zlomu je v jistých kruzích považovaný ne za celkem OK akčňák, v němž začínal Keanu Reeves a netančil Patrick Swayze, ale za základní stavební kámen žánru. Budiž. Osobně mi to přijde přehnané, ovšem pokud máte jiný názor, nějak se s tím naučím žít a když už příběh agenta Utaha, který nahání bandu surfařů/bankovních lupičů zahlédnu v televizi, tak vlastně taky neodejdu.
Režisér Edison Core přistoupil k remaku tak, jak by to asi udělala většina filmařů, kteří chápou, že netvoří nic, co by mělo šanci v boji o Oscary. Vzal slavné jméno, známou zápletku trochu aktualizoval a osekal a všeho tam dal víc. To znamená, že místo surfařů tu teď máme partu milovníků adrenalinu, co skáčou padákem, jezdí na motorkách po horách, létají s wingsuity a bez jištění šplhají podél nejvyššího vodopádu na světě. Teoreticky by s nimi měla být výrazně větší sranda, ale není.
Nebudu vůči Bodu zlomu nefér, ty akční scény nejsou špatné, ale na to, že Core je původní profesí kameraman a o kameru se postaral i tady, jsou občas překvapivě zmatené, hlavně když dojde na bitky nebo větší detaily. Navíc i když se tu děje opravdu hodně potenciálně strhujících věcí, při nějaké třetí akci si nejspíš začnete říkat, že by bylo možná lepší podívat se na tohle blbnutí na Youtube, kde je hromada videí podobné a často mnohdy lepší kvality. A zadarmo. A jako bonus k tomu nedostanete příběh, který vypadá jako něco, co člověk vyhodí do hajzlu po přehnané oslavě Nového roku.
Core a scenárista Kurt Wimmer totiž nepochopili jednu věc. Původní Bod zlomu se nestal kultem proto, že se tam surfuje a občas střílí, nýbrž kvůli hrdinům a vztahu Johnnyho Utaha a jeho nepřítele/mentora Bodhiho. Swayze a Reeves měli charisma a jejich souboj, do něhož se promítala vzájemná úcta, ale i zcela odlišné pohledy na život a svobodu, zesátrnout nestihly, na rozdíl od akčních scén, což je však po skoro čtvrt století logické. V nové verzi ovšem místo dvou antihrdinů, u nichž člověk neví, komu má fandit, dostanete nesympatického Lukea Braceyho, který se tváří jako někdo, koho vyhodili z One Direction, a Édgara Ramíreze, jenž celou dobu hraje, jako kdyby byl duchem někde hodně daleko. Na a jako bonus je tu Teresa Palmer jako ultimátní verze takových těch alternativních matek, co do svých dětí cpou odvar z bukvic, když mají příušnice, vzájemně se oslovují Bohyně, sprchují se dvakrát do roka a potomky by do školy neposlaly, protože sama příroda a matka Gaia jim poskytne veškeré vzdělání. Zkrátka kráva. Nikdo z nich vás nebude zajímat, nikomu nebudete fandit a v půlce filmu si budete přát, aby to na těch wingsuitech narvali do nejbližšího alpského kopce a vy jste mohli v klidu odejít domů.
Nestačí vám to? Tak ještě k příběhu, zatímco minule se řešilo surfování, prachy a svoboda, tentokrát máme co dočinění s bandou ekoteroristů. Asi, já to vlastně moc nepochopil, každopádně se asi shodneme na tom, že ekoteroristé jsou ti nesrandovnější teroristé na světě. Bodhi a jeho parta se tu pokouší splnit jakousi adrenalinovu výzvu a za to, že jim Země poskytuje možnost blbnout a užívat si adrenalinu se jí odvděčí tím, že jí vrátí to, co z ní zlí lidé vytrhávají. Takže zasypou zlatý důl i s miliardami a hromadou nevinných řidičů náklaďáků. Jo, ten film je fakt blbější, než jste si dovedli představit.
Takže ne. Bod zlomu je idiotsky vymyšlený, rutinně natočený a mizerně zahraný. Stál ale sto mega a Core občas dovede přijít s nějakým docela pěkným záběrem. A je to asi lepší než poslední Kameňák, takže vyměknu a ty 3/10 tomu napálím a právě teď vypouštím celý tenhle zbytečný blábol z hlavy. Počítám, že to půjde hodně snadno.

O FILMU
Nápad natočit nový Bod zlomu vznikl na tom nejlepším možném místě: v srdcích fanoušků. „První Bod zlomu byl úžasný a dokázal inspirovat. Zamilovali jsme se do něho a hodně nás ovlivnil,“ říká režisér Ericson Core, který se rozhodl respektovat původní zápletku a téma, ale posunout možnosti akčních scén na hranici možností... a pak daleko za ni. Bod zlomu 2015 je na nové, vyšší úrovni. To, co se v něm děje, by před 25 lety nebylo možné natočit. „Naším úmyslem bylo využít inspiraci k tomu, abychom vytvořili vlastní vizi Bodu zlomu, rozšířili ji v celosvětovém měřítku a dostali do akce nejlepší světové sportovce.“
Core a jeho štáb zároveň nezapomněli, že Bod zlomu z velké části tolik zapůsobil i díky vztahu mezi dvěma cílevědomými hlavními hrdiny: začínajícím agentem FBI Johnnym Utahem, který se snaží setřást vlastní démony a najít své místo ve světě, a jeho nepolapitelným úlovkem Bodhim, charismatickým živlem se zvláštními úmysly. Tento klíčový střet mezi dvěma rozporuplnými, ale vzájemně sympatickými, hrdiny zůstal základem příběhu. „Mnohé z Bodhiho filozofických otázek si zaslouží pozornost. Jako třeba myšlenka zůstat skutečně svobodný a žít podle vlastního kodexu,“ vysvětluje Core.
Kulisy, ve kterých se Utah a Bodhi střetnou, se však drasticky změnily. Zločiny Bodhiho bandy jsou mnohem rafinovanější a nebezpečnější. Utah se musí odvážit tak daleko, že se dostane do naprosto neprozkoumaných a životu nebezpečných oblastí.
Adrenalinové dobrodružství se rozjíždí z prosluněných kalifornských pláží do všech koutů světa. Bod zlomu se odehrává v 11 zemích na čtyřech kontinentech a nabízí unikátní pohled na to, co znamená žít ve světě extrémních sportů. Skuteční přední borci si troufli na kaskadérské kousky, které se dosud neobjevily v žádném celovečerním filmu.
„Na stupnici od nuly do 10 bych akci ohodnotil na 45,“ říká Edgar Ramirez, který hraje Bodhiho. „Byl to poučný zážitek. To co ti chlapi dělají, je víc než fantastické.“ Sportovci byli často vybavení kamerami, které v kombinaci se záběry z helikoptéry a strategickými detaily vrhnou diváky rovnou do kontrolovaného chaosu jízdy na bodu zlomu. Kaskadérské kousky se odehrávají ve filmu tak, jak se staly. Na skutečných místech je provádí opravdoví borci. Nejsou to žádné digitální triky ani kouzla před zeleným pozadím.
Nečekejte, že se někdo nabourá do falešné budovy, opráší se a poletí dál. Štáb řádil v prostředí nejvyššího vodopádu na světě Angel Falls ve Venezuele, na vrcholu hory Jungfrau v Alpách, v městečku Walenstadt ve Švýcarsku, v Teahupoo u pobřeží Tahiti a u Čelistí poblíž Maui, kde se podařilo chytit největší vlnu poslední dekády. To všechno je v Bodu zlomu vidět.
Bod zlomu je nejen divokou adrenalinovou jízdou, ale také napínavým příběhem. Každá akční scéna má smysl a ovlivňuje chování a rozhodování hrdinů. „Scéna létání ve wingsuit kombinéze je působivé samo o sobě, ale zároveň je velice důležitou součástí Utahovy cesty a hraje roli v tom, jak se upevní jeho spojení s Bodhim a zbytkem bandy,“ říká Core. „Všechno tady souvisí se vším.“
Bodhi je fascinujícím hrdinou také díky vlastnímu úhlu pohledu na věc. Jeho cílem je „splácet Zemi.“ Proto se svým gangem spáchá sérii čím dál šílenějších loupeží a zaútočí na těžařské a další průmyslové projekty, které považuje za toxické vzhledem k životnímu prostředí i naší morálce.
„Bodhiho ideje jsou trochu výraznější a méně černobílé, co se týče všeho, co dělá,“ říká Core. „Ať už s ním lidé budou nebo nebudou souhlasit, jde mu o to žít naplno a v souladu s tím, čemu věří - a podle mě se tak chová od začátku do konce filmu.“
A to do té míry, že to ovlivnilo způsob, jakým ho Edgar Ramirez hraje. „Řekl bych, že příběh nejen vybízí, abychom mysleli mimo rámec běžně stanovených hranic, ale rovnou ty hranice překročili: zrušili, pochopili, že žádné hranice nejsou,“ říká herec. Takovýto koncept mají oba filmy společný. „Je to perfektní poselství o svobodě: faktické i spirituální. Možná věříte, že jste svobodní, ale pořádně se nad tím zamyslete. Vaše duše může být uvězněná v kleci. Tuhle myšlenku jsem si vzal z původního Bodu zlomu a nechybí ani v našem filmu.“
Problém je v tom, co všechno je Bodhi ochotný udělat, aby dosáhl svého. A tak se na jeho stopu dostává Johnny Utah. Luke Bracey, který ho hraje, říká. „Utahovi je jasné, že zjistí, co je zač, jedině když vyzkouší vlastní hranice. Ať už jde o skok do propasti nebo rozhodnutí, co od života chce a čemu chce v životě věřit. Není nebojácný. Má strach, ale snaží se ho překonat. To je mnohem odvážnější, než se vůbec nebát. Pro mě to představuje jedno z hlavních témat filmu.“
Core vysvětluje, že na začátku je „Johnny Utah něco jako ztracená duše. Byl extrémním sportovcem, který dokázal pár mimořádně odvážných věcí, ale vedlo to k tragédii. Teď se snaží oprostit od neštěstí školením na práci u FBI. Zoufale potřebuje dát si život do pořádku.“
„Jeho přístup všechno nebo nic zůstává stejný,“ říká Luke Bracey. „Jedna z věcí, co se mi na tomto hrdinovi líbí nejvíce, je jeho chuť žít a ochota čelit jakékoliv výzvě. I když to vypadá, že tak trochu touží i po smrti. Rozhodně se ze všech sil snaží dostat do riskantních situací a za všech okolností testuje vlastní hranice. Myslím, že Utah strávil celý život snahou zjistit, co je zač a kam v tomhle světě patří.“
Nový Bod zlomu představuje také silnou ženskou hrdinku Samsaru, kterou hraje Teresa Palmer. Core popisuje herečku jako „pozoruhodnou, překrásnou a nebojácnou“ osobnost, v mnohém jako postava, již hraje. „Vypadá to, že Samsara patří do Bodhiho party víc než kdokoliv jiný. Má větší rozhled a nejlépe rozumí tomu, co lidé potřebují. Pro Utaha představuje zónu klidu a míru - aspoň ze začátku, protože situace se rychle mění.“
Samsara cestuje s Bodhim po světě a je důležitou součástí jeho života. Dost možná jí patří i Bodhiho srdce. Je samostatná. A dokáže být nepředvídatelná. „Zbožňuju ji,“ říká nadšeně Teresa Palmer. „Je to silná žena a svým způsobem válečnice, ale s hlubokými spirituálními kořeny.“ Samsara není elitní sportovkyní, takže si osvojila určité schopnosti, díky kterým dokáže s Bodhiho bandou držet krok. Herečka si kvůli tomu musela rozšířit vlastní fyzický repertoár. „Protože je Australanka, rozhodla se zašpinit si ruce. Byla ochotná zkusit všechno. Točila scény pod vodou a na surfu, lezla po skalách, přijala roli za svou a stala se součástí vlčí smečky,“ směje se Core.
Fanoušci Bodu zlomu z roku 1991 si můžou všimnout také starých známých tváří. James LeGros a Bojesse Christopher, kteří si původně zahráli členy Bodhiho bandy Roache a Grommeta, se v novém Bodu zlomu objevují v čestných malých rolích agentů FBI rozhodnutých chytit nepolapitelný gang. „Tentokrát jsme se dostali na druhou stranu zákona,“ podotýká Le Gros a dodává, že jim bylo „potěšením“ podílet se na nové verzi příběhu. „Původní film byl skvělý, ale mnohem skromnější v rozletu…“
Rozhodnutí režiséra Ericsona Cora točit všechno v autentickém prostředí znamenalo vyrazit do světa. „Navíc jsme chtěli, ať záběry stojí za to,“ říká. „Zvolili jsme proto těžší cestu: radši jsme se vydali na skutečná místa, než abychom zkysli ve studiu před zeleným plátnem. Byla to velká výzva, ale taky se to vyloženě vyplatilo.“
Začalo se natáčet v červnu 2014 v německém Berlíně a skončilo v listopadu v Itálii. Celý štáb žil několik měsíců na cestách. „Největší výzvou natáčení pro mě bylo neztratit pas,“ se smíchem přiznává Bracey.
Velkou roli sehrála logistika. Režisér zdůrazňuje, že „na vrcholky hor jsme si nemohli vzít s sebou žádné velké osvětlení a generátory, jinak by se nám to nepodařilo takhle natočit. Místo toho kamera přistála na mých ramenou, prostě ruční práce,“ prozrazuje. „Matka příroda se prakticky stala členkou týmu osvětlovačů.“
Core cestoval nalehko, najímal místní štáby a s sebou vozil jenom klíčové spolupracovníky. Prožíval přesně takovou cestu kolem světa, jakou chtěl mít ve filmu. „Bylo to spíše jako expedice než natáčení filmu,“ vybavuje si. „Jsem hluboce vděčný každému, kdo se na natáčení podílel, od produkčního týmu až po sportovce, kteří nás zavedli na pozoruhodná místa. Stali se něčím mnohem víc, než obyčejnými kaskadéry: stali se našimi parťáky. Rozhovory vedené před začátkem natáčení se staly dialogem filmu a věřím tomu, že spolupráce sportovců s herci dodala Bodu zlomu vysokou úroveň autentičnosti.“
„Rád bych si myslel, že některé věci, které mají Bodhi a Utah společné, sdílím i já s Edgarem,“ dodává Bracey. „Vzájemně jsme se hnali dopředu a celé natáčení udržovali v motivaci dát ze sebe to nejlepší. Bylo to fantastické. Dostali jsme se do Alp, na Tahiti, do Mexika nebo Venezuely… Některé dny byly těžké, někdy nám byla zima a přepadla nás únava, ale pak jsme se na sebe podívali a řekli si: Tohle je paráda.“
„Všichni tihle borci mají jedno společné,“ uzavírá Ramirez. „Vůbec se nestarají o to, kdo je jednička. Zajímá je jenom výzva. Co může člověk získat, když se dostane za něco, co považuje za hranice vlastních možností.“
Kaskadérské kousky se odehrávají ve filmu tak, jak se staly. Na skutečných místech je provádí slavní borci ze světa extrémních sportů. Mnoho z nich se účastnili odvážných kaskadérských kousků ve filmu, jiní je připravovali nebo se stali technickými poradci na natáčení. Štáb řádil v prostředí nejvyššího vodopádu na světě Angel Falls ve Venezuele, na vrcholu hory Jungfrau v Alpách, v městečku Walenstadt ve Švýcarsku, v Teahupoo u pobřeží Tahiti a u Čelistí poblíž Maui, kde se podařilo chytit největší vlnu poslední dekády. To všechno je v Bodu zlomu vidět.

DABING
V českém znění: Oldřich Hajlich - Luke Bracey (John Utah), Petr Neskusil - Edgar Ramírez (Bodhi), Zdeněk Maryška - Delroy Lindo (instruktor Hall), Roman Hájek - Clemens Schick (Roach), Vojtěch Hájek - Matias Varela (Grommet), Pavlína Kostková Dytrtová - Teresa Palmer (Samsara), Bohuslav Kalva - Ray Winstone (Pappas), Helena Hanson (titulky), Pavel Dytrt, Radovan Vaculík
Překlad: Jan Feldstein
Produkce: Markéta Kratochvílová
Zvuk: Tomáš Mourek
Finální mix: Matěj Večeřa
Dialogy a režie: Helena Dytrtová
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové ve Studiu Budíkov pro Bontonfilm v roce 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 31.12.2015 Bontonfilm
Premiéra USA: 25.12.2015 Warner Bros. US
Premiéra Německo: 21.1.2016 Concorde Filmverleih
Premiéra Čína: 4.12.2015 China Film Group Corporation
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 4.5.2016 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 18.5.2016 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 4 422 177
Tržby celkem - $ 131 338 490
Návštěvnost v ČR 30 514
Náklady (Rozpočet) - $ 105 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Bod zlomu gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/bod-zlomu-point-break/
Akční / Krimi, USA / Japonsko, 1991
Režie: Kathryn Bigelow, Hrají: Patrick Swayze, Keanu Reeves

Bod zlomu gastonrolinc.webnode.cz/news/bod-zlomu-point-break/
Sportovní / Akční, Německo / Čína, 2015
Režie: Ericson Core, Hrají: Luke Bracey, Teresa Palmer
 
Tvůrci a herci
Ericson Core (Režie), John Baldecchi (Produkce), Broderick Johnson (Produkce), Andrew A. Kosove (Produkce), Christopher Taylor (Produkce), David Valdes (Produkce), Kurt Wimmer (Produkce), Junkie XL (Hudba), Ericson Core (Kamera), Gerald B. Greenberg (Střih), Thom Noble (Střih), John Duffy (Střih), John Papsidera (Casting), Udo Kramer (Scénografie), Lisy Christl (Kostýmy), Michael Minkler (Zvuk), Odin Benitez (Zvuk), Marc Daniel Nelson (Zvuk), - (Masky), Kurt Wimmer (Scénář), W. Peter Iliff (původní scénář) (Scénář), Luke Bracey (Herec), Teresa Palmer (Herec), Ray Winstone (Herec), Édgar Ramírez (Herec), Delroy Lindo (Herec), Tobias Santelmann (Herec), Bojesse Christopher (Herec), Matias Varela (Herec), Nikolai Kinski (Herec), Clemens Schick (Herec), Jaymes Butler (Herec), Jeff Burrell (Herec), Glynis Barber (Herec), Alexander Yassin (Herec), Xavier De Le Rue (Herec), Chris Sharma (Herec), Jeb Corliss (Herec), Jon Devore (Herec), Laird John Hamilton (Herec), Dylan Longbottom (Herec), James Le Gros (Herec), Bob Burnquist (Herec), Jhonathan Florez (Herec), Tobias Lauterberg (Herec), Joe Toedtling (Herec), Max Thieriot (Herec), Steve Aoki (Herec), Brett Rosenberg (Herec), Judah Lewis (Herec), Seumas F. Sargent (Herec), Francesco Martino(Herec)
 
2015/114/Německo, Čína, USA/Sportovní, Akční, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Natáčanie prebiehalo v ôsmich krajinách: Venezuele, Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, Taliansku, Francúzskej Polynézii, Mexiku a USA.
- Teresa Palmer (Samsara) zvládla väčšinu kaskadérskych kúskov bez záskoku dablérky, napriek tomu, že to bola jej prvá filmovačka po pôrode syna, ktorý sa zhodou okolností tiež volá Bodhi.
- Do úlohy Johnnyho Utaha boli okrem Luka Braceyho zvažovaní aj Taylor Kitsch, Nicholas Hoult, Aaron Taylor-Johnson, Chris Pine, Chris Pratt a Sam Claflin.
- Gerard Butler bol prvým obsadeným hercom vo filme a to do úlohy Bodhiho. Neskôr však musel od projektu odstúpiť kvôli nabitému pracovnému rozvrhu. Namiesto neho boli zvažovaní Tom Hardy, Colin Farrell, Hugh Jackman, Jeremy Renner, Chris Hemsworth, Garrett Hedlund a Edgar Ramirez, ktorý rolu napokon získal.
- V origináli z roku 1991 si James LeGros a Bojesse Christopher zahrali postavy lupičov – exprezidentov. V tomto remaku stvárnili obaja príslušníkov FBI.
 
Odkazy