Scanner: Policajt (video film) / Scanner Cop (1994/105/USA/Horor) 55%

06.08.2018 15:35
JEDNOU VĚTOU
„Představte si policistu, který dokáže číst vaše myšlenky... a pak je odpálit."

OBSAH
Jeho táta byl Scanner. On sám je Scanner. Samuel Staziak (Daniel Quinn) nastupuje do řad policie, jako čerstvý absolvent policejní školy. Svoje telepatické schopnosti používá pro boj se zločinem, ale také se musí sám vypořádat se svým původem Scannera.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Producenti série SCANNERS chtěli z autorských práv na vybuchující hlavy vyždímat ještě pár dolarů a spíchli tohle koukatelné béčko, u kterého člověka jen zamrzí, že se Cronenbergovi scaneři v hororovém žánru neetablovali podobně jako Romerovy zombie a zůstalo jen u pěti filmů. Protože odhazovat lidi silou myšlenky je cool a každý filmař byť jen se špetičkou představivosti by se na inscenování průniků do cizích myslí mohl krásně vyřádit. Jinak Brion James se tu jen mihne jako doktor v psychiatrické léčebně. (choze) 3*

Nemůžeš mě skenovat! Po trilogii Scanners jsme se ještě dočkali dvou snímků se Scannerem policajtem a musím říct, že hlavně ten první je opravdu vydařený. Jasně je to béčko a čerpá to hlavně z odkazu původního Cronenbergova námětu, ale i přesto je příběh velmi slušný a přišli tu tvůrci i z pár vlastními nápady které potěší. Hlavní hrdina scanner Samuel Staziak už tu nejenom odhazuje lidi, ale vidí jim i do hlavy a čte jejich myšlenky. bude potřebovat všechny dostupné prostředky a schopnosti aby se postavil ďábelskému Richardu Lynchovi který si záporáka opět užívá a tady konkrétně dělá z lidí naprogramovaný vrahy zabíjející policajty. Památná je scéna výslechu kdy jeden z policajtů pochybuje a myslí si, že to jsou všechno kecy. Staziak mu přečte myšlenky a zahlásí lituji poručíku, ale tohle opravdu kecy nejsou! Po ultimátní trojce další vydařenej film.80% (Wacoslav) 4*

Scanner od Cronenberga je klasika, a když byl úspěšnej proč neudělat další díl? No tohle je prostě béčko na který jde dobře koukat. Quinn je sympaťák a starý dabing co si pamatuju to jen umocnil, sice se nedočkáme moc krvavých orgií, či nějakého velkého gore(to si tvůrci šetřily na druhý díl), ale film i přesto běží dál a dál do zdárného konce. Celý film prostupuje taková pohodává krásná atmosféra toho správného béčka. (Campbell) 4*

VELKÁ RECENZE
David Cronenberg vytvořil poměrně hodně filmů, které se staly kultovními a do dnešní doby jsou mezi fanoušky hnusu uznávané. V poslední době už ten fyzický hnus moc netočí a spíše se zaměřuje na hnus psychický. I tak jeho filmy pořád vyhledávám. Jedním filmem, který je i u nás díky televiznímu vysílání celkem známý, je snímek Scanners. A právě na ten navazuje „Scanner: Policajt“. Na něm už bohužel neopracoval Cronenberg, autoři si pouze vzali jeho myšlenky. A je to poznat.
Scanneři jsou pořád mezi námi a hned na začátku se setkáváme se dvěma – otcem a synem. Otec je na tom špatně, ale zdá se, že syna se podaří zachránit. Ujímá se ho policejní důstojník a my se rázem dostáváme o patnáct let dál. Z chlapce je policista, který nastupuje ke sboru a hned se dostává k nepříjemnému případu. Jsou zabíjeni policisti a zdá se, že to má něco společného s podivnými scannerskými schopnostmi.
Tam, kde se Cronenberg rád babral v psychologické rovině, tam se Pierre David zaměřuje pouze na efekt a na to, aby mu ten příběh odsýpal. To se sice povedlo, ale ztrácí se tak jakýkoli přesah snímku, což je škoda. Psychologická rovina a následky toho, co se může stát, pokud něco takového existuje, je jen pozadím pro celkem přímočarý béčkový detektivní příběh, kterému chybí napětí.
Co se ale snímku nemůže vzít, to jsou efekty. Ty jsou, hlavně pokud se týká masek, velmi povedené. Hned na začátku jsme svědky skutečně povedeného triku, kdy jedné z postav, otci hlavního hrdiny, z čela vylézá malá hlava. Je to krásně šílené a má to ten správný hnusný efekt. Pak se ale musí nějakou chvíli čekat na to, co bude dál. A že je to čekání sem tam docela dlouhé.
Sci-fi hororu „Scanner: Policajt“ trochu pomáhá, že i když herci zde nejsou zrovna známí, tak jsou celkem snesitelní, a to včetně hlavního „hrdiny“, který má již od začátku ambivalentní povahu. Na tom se dalo celkem dobře stavět, ale snímek je až moc předvídatelný a nepřinese nic zásadně nového a s postavou si nehraje. V konečném důsledku je to jen „ti dobří proti jednomu šílenci“.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 27.7.1994 (video premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 2.2.2009 (DVD) Řitka video Řitka video
Poprvé na DVD: 2.2.2009 Řitka video Řitka video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Scanners gastonrolinc.webnode.cz/news/a0237/
Horor / Sci-Fi, Kanada, 1981
Režie: David Cronenberg, Hrají: Jennifer O'Neill, Stephen Lack

Scanners II gastonrolinc.webnode.cz/news/a0238/
Horor / Akční, Kanada, 1991
Režie: Christian Duguay, Hrají: David Hewlett, Deborah Raffin

Scanners III gastonrolinc.webnode.cz/news/a0239/
Akční / Horor, Kanada / USA, 1991
Režie: Christian Duguay, Hrají: Liliana Komorowska, Colin Fox

Scanner: Policajt gastonrolinc.webnode.cz/news/a0240/
Horor, USA, 1994
Režie: Pierre David, Hrají: Daniel Quinn, Darlanne Fluegel

Scanner 2: Volkinova pomsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a0241/
Sci-Fi / Horor, USA, 1995
Režie: Steve Barnett, Hrají: Daniel Quinn, Patrick Kilpatrick
 
Tvůrci a herci
Pierre David (Režie), Pierre David (Produkce), Louis Febre (Hudba), Jacques Haitkin (Kamera), Julian Semilian (Střih), Cathy Henderson (Casting), Deborah Raymond (Scénografie), Dorian Vernacchio (Scénografie), Yana Syrkin (Kostýmy), Bruce Nazarian (Zvuk), Vera Zay (Masky), George Saunders (Scénář), Daniel Quinn (Herec), Darlanne Fluegel (Herec), Mark Rolston (Herec), Richard Lynch (Herec), Hilary Shepard (Herec), James Horan (Herec), Gary Hudson (Herec), Luca Bercovici (Herec), Brion James (Herec), Lisa Comshaw (Herec), Leo Lee (Herec), Craig Hamann (Herec), Christopher Kriesa (Herec), Darren Dalton (Herec), Koiči Sakamoto (Herec), Richard Grove (Herec), Billy 'Sly' Williams (Herec), Dennis Redfield (Herec)
 
1994/105/USA/Horor
 
Zajímavost k filmu
- V české republice vyšel film na DVD až 2.2.2009 společností Řitka video
 
Odkazy
-