Scanners III (video film) / Scanners III: The Takeover (1991/101/Kanada/Akční, Horor, Sci-Fi) 46%

06.08.2018 15:35
JEDNOU VĚTOU
„Připravte se na maximální projev mozkové síly."

OBSAH
Hlavním hrdinou třetího dílu Scanners je Alex. Ten svými schopnostmi zaviní smrtelnou nehodu jednoho z přátel a uchýlí se do thajského kláštera, aby zde našel klid v meditacích. Jeho nevlastní sestra Helena (oba je kdysi adoptoval vědec zaměřený na výzkum telepatie) zatím doma zkouší nejnovější a doposud neprověřený lék na potlačení telepatie a úporných bolestí hlavy. Ten jí ale vedlejším účinkem zablokuje svědomí a z Heleny se stává intrikující bestie schopná v honbě za úspěchem všeho, včetně zabíjení svých nejbližších. Jakmile se o tom dozví Alex, vrací se do Ameriky, aby se pokusil věci napravit...

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Alex a Helena jsou sourozenci. Oba jsou telepati. Alex způsobí svou schopností smrtelnou nehodu, a proto se uchýlí do thajského kláštera, aby tam pod vedením mnichů meditoval a ovládl své schopnosti. Helenu mezitím, čím dál tím víc tíží negativní stránka schopnosti telepatie, a to neustálá bolest hlavy a množství hlasů, myšlenek, jiných lidí. Její otec, uznávaný vědec, objeví drogu, která by měla tyto negativní vnější podněty tlumit. Helena si tajně drogu aplikuje, a bolesti opravdu zmizí, avšak nastane úplná změna v jejím chování a Helena se stává agresivní a násilnickou. Tvrdě využívá svých schopností a médií, aby získala, co největší vliv a moc. O všem se dozví Alex a jede zpět do Kanady učinit konec heleniným radovánkám. Tenhle díl by nebyl o nic horší než díly předchozí nebýt dosti necharismatických přehrávajících herců a hlavně několika komických postaviček, které mě v hororech velice iritují. A závěrečný telepatický souboj je nejslabší z celé série. Milovníci různých gore efektů budou na druhou stranu celkem potěšeni, pokud jim tedy bude stačit, že se jedná o recyklát efektů z předchozích dílů. (Paldini) 2*

Dílo zkázy jest dokonáno. To, co Cronenberg pracně kámen po kameni, nebo chcete-li políčko po filmovém políčku vybudoval, tak to v následných dvou zmatených pokračováních jeho kolega Duguay zcela rozmetal. Pravda, nápady téhle hororové sérii jako by došly už v jedničce, ve dvojce se v podstatě recyklovaly, ale ve trojce už jsem nenalezl jedinou kloudnou položku, která by stála za zmínku. Vyčerpaný děj se smrskl do televizního vizuálu, ve kterém se žádné působivé scény neodehrávají. Do filmu vstupuje sice přitažlivá Liliana Komorowska, ale tu si lze zapamatovat spíše z erotických scén, než z nějaké jiné příčiny. Zbytek filmu je pak v poklidu zapomenutelným. Děj je maximálně nezajímavý a Duguay už dokonce nepřijde ani s žádným rozpohybováním děje v podobě nějaké napínavé nebo hororové scény. Náznaky psychologického podbarvení postav jako režisér nezvládá, ale úspěšně předstírá, že snaha byla. Jenže znuděnému divákovi exploduje hlava dříve, než k tomu dojde v tomto filmu. Takže to v podstatě ani nemohl dokoukat. 0% (kingik) 0*

Akčnější, nápaditější a béčkovitější než dvojka, narozdíl od ní bez spojitosti s postavami předchozích dílů. Hlavy (ale třeba i prsty) vybuchují (dokonce pod vodou!) jedna za druhou, lidi jsou odhazováni ostošest, mj. do otočných dveří, které pak scanner silou myšlenky roztočí takovou rychlostí až po nebožákovi uvnitř zbude jen mastný flek), po jedničce se opět hackuje technika, tentokrát televize a cestu si sem našlo dokonce bojové umění (je libo scannerem ovládanou partičku kickboxerů?) a erotika (tak sexy záporačku jsem už dlouho neviděl). Škoda, že většina těchto výživných scének je natočena dost odflákle a že český dabing zabil skvělou scénu, kde scannerka přiměje borce, aby se pochcal a když ten vyděšeně vydechne "shit" (nadabováno jako "do hajzlu"), scannerka se usměje a řekne "to se dá taky zařídit". (choze) 2*

VELKÁ RECENZE
A dostáváme se k finále scannerovské trilogie, kterou započal legendární David Cronenberg v roce 1981. „Scanners“ se stali poměrně oblíbeným filmem (hlavně televizního charakteru), alespoň v rámci žánru, což vedlo i k tomu, že byla vytvořena vedlejší série Scanner: Policajt, která čítá dva snímky. Celkem tedy pět filmů, které se zabývají lidmi, jejichž mysl dokáže ovládat mysli lidí jiných.
Zapomeňme na všechny postavy, které jsme znali z předchozích dvou filmů. Se snímkem „Scanners III“ dostáváme naprosto novou zápletku, která využívá jen nějakou tu historii, jež první dva filmy začaly. Hned v úvodu se zmiňuje lék, který vedl k tomu, že se narodily děti s velmi speciálními schopnostmi. Jak se ukazuje, těchto dětí je mnohem více a schopnosti se projevují i u jejich dětí, atd. Na světě je tedy mnohem více scannerů, než by se zdálo. A nemyslím teď elektronická zařízení.
Helena a Alex jsou adoptované děti jednoho vědce, který se na telepatii zaměřuje. Alex se stane v podstatě poutníkem poté, co díky svým schopnostem zabije – ač pravda, je v tom trochu nevinně – jednoho svého kamaráda. Jeho sestra Helena je jiná, a to především díky tomu, že experimenty jejího adoptivního otce ji připraví o zábrany a z ní se stává naprosto nemorální bestie. Chce mít moc, jakoukoli, a je ochotna pro to udělat v podstatě cokoli, kdy zabíjení je naprosto normálním nástrojem.
Alex se musí vrátit ze svého dobrovolného asketického vyhnanství a musí se postarat o nápravu, protože tu není nikdo jiný, kdo by to měl zvládnout. Ze třetího dílu série se stává celkem obyčejná podívaná o tom, jak se musí zlo potírat, protože je skutečně zlé. Jak objevné. Ale nemusíme se bát, že by se nás to týkalo. Alespoň pokud nezačneme brát nějaké drogy. Ta metafora už je tak do očí bijící, že je to až skoro nesnesitelné. Problém je i v tom, že snímek se snaží být vtipný, což ale není.
„Scanners III“ je film, který vám může klidně uniknout, protože pro sérii stejně nic neznamená. Je to film, kterých by na stejné téma mohlo být natočeno nespočet. Prostě se vezme jen postava nějakého scannera, případně se jich vezme víc, a na to se nabalí nějaká banální zápletka. Film se snaží něco říct, ale říká to samé, co Cronenbergům kousek, který to navíc dokázal prezentovat skutečně temně.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 14.5.1992
Premiéra Kanada: 31.1.1992 (limited)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.1992 (VHS) Intersonic
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Scanners gastonrolinc.webnode.cz/news/a0237/
Horor / Sci-Fi, Kanada, 1981
Režie: David Cronenberg, Hrají: Jennifer O'Neill, Stephen Lack

Scanners II gastonrolinc.webnode.cz/news/a0238/
Horor / Akční, Kanada, 1991
Režie: Christian Duguay, Hrají: David Hewlett, Deborah Raffin

Scanners III gastonrolinc.webnode.cz/news/a0239/
Akční / Horor, Kanada / USA, 1991
Režie: Christian Duguay, Hrají: Liliana Komorowska, Colin Fox

Scanner: Policajt gastonrolinc.webnode.cz/news/a0240/
Horor, USA, 1994
Režie: Pierre David, Hrají: Daniel Quinn, Darlanne Fluegel

Scanner 2: Volkinova pomsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a0241/
Sci-Fi / Horor, USA, 1995
Režie: Steve Barnett, Hrají: Daniel Quinn, Patrick Kilpatrick
 
Tvůrci a herci
Christian Duguay (Režie), René Malo (Produkce), Marty Simon (Hudba), Hugues de Haeck (Kamera), Yves Langlois (Střih), Cathy Henderson (Casting), Michael Joy (Scénografie), Laurie Drew (Kostýmy), - (Zvuk), - (Masky), B.J. Nelson (Scénář), Julie Richard (Scénář), David Preston (Scénář), Liliana Komorowska (Herec), Colin Fox (Herec), Chip Chuipka (Herec), Michel Perron (Herec), Daniel Pilon (Herec)
 
1991/101/Kanada/Akční, Horor, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Śéfa punkáčů si zde Jason Cavalier, jehož postavě ve druhém díle Scanner II: The New Order (1991) explodovala hlava v prodejně potravin.
- Natáčení probíhalo v Kanadě a Thajsku.
 
Odkazy
-