Scanners II (video film) / Scanners II: The New Order (1991/104/Kanada/Horor) 58%

06.08.2018 15:35
JEDNOU VĚTOU
„Druhé pokračování základní trilogie o lidech s telepatickými schopnostmi."

OBSAH
Tentokrát se děj točí kolem vysokoškolského studenta Davida, potomka Kim a Camerona z prvního dílu, který teprve během filmu poznává svou minulost a schopnosti a učí se je používat. Je při tom ale zneužíván místním policejním náčelníkem. Ten totiž sní o moci a společnosti bez zločinu, nicméně právě u něj účel světí prostředky asi nejvíce. David se mu tak musí s pomocí nově nalezených přátel a členů rodiny postavit.(antragus)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Velitel policie Forester "loví" scannery, telepaty, kteří žijí na okraji společnosti, a zneužívá je k dosažení svých mocenských ambicí. Sice nastoluje ve městě nový řád a kriminalita rapidně klesá, avšak neváhá scannery použít k likvidaci svých konkurentů. U některých scannerů využívá drog, aby je mohl ovládnout, na jiné stačí trochu diplomacie a zobou mu z ruky. A právě na příběhu dvou nových scannerů v jeho "stáji" se odvíjí celý děj. Jedním z nich je naivní student David, syn Camerona Valea z předchozího dílu a druhým je psychopatický maniak Peter. Oproti předcházejícímu dílu ubylo psychologie a přibylo akce. Gore efektů je celkem dost, jsou povedené a dojde i na legendární výbuchy hlav. (Paldini) 4*

Pokračování úspěšného hororu po deseti letech v ryze béčkovém provedení Christiana Duguaye. Hrdiny předchozího dílu byly neobyčejné bytosti, schopné nejen číst, ale i ovlivňovat cizí myšlenky. Tentokrát se ve hře ocitá jejich potomek, který o svých telepatických schopnostech ještě netuší. Po poměrně komplikovaném prvním dílu se o slovo hlásí podivně splácaná dvojka. První díl byl hodně o invenci a o režisérovi Davidu Cronenbergovi. Tou jeho méně věhlasnější kolega Duguay rozhodně nevládne a snaží se film rozpohybovat akčností v typicky béčkovém provedení. Nic z toho, co obstojně fungovalo a dominovalo v jedničce, tady už nefunguje, navíc se to celé zmítá v nestylotvorné křeči. Když už nějaká ta hlava exploduje, tak už to není tak efektní jako v předchozím případě a moment překvapení se v tomto případě nekoná. Tvůrci to však se sérií nezabalili a v dalším díle přišlo snad ještě větší fiasko než ve dvojce. Ta je však rovněž velmi uhozená a v podstatě nenápaditá. Upracovaný Duguay není propracovaný Cronenberg. 20% (kingik) 1*

Nad mé očekávání překvapivě dobré. Původní Scanners je hodně slušnej film i když ne Cronenbergův nejlepší. Od tohohle jsem moc nečekal ale nakonec jsem byl mile překvapen. Film solidně odsýpá není tu moc hluchých míst a gore je tu moc pěkné, jako třeba klasická vybuchující hlava jednoho zloděje. Hewlett je fajn a ostatní herci taky, teda kromě toho druhýho Scannera kterej byl děsně iritující. Nicméně se jedné o dobré béčko které rychle uteče. (Campbell) 4*

VELKÁ RECENZE
David Cronenberg stvořil snímek „Scanners“ a asi ani netušil, že se tento stane odrazovým můstkem pro další tvůrce. Kromě toho, že vznikla další dvě pokračování, byla natočena i dvoudílná série Scanner: Policajt, což je samo o sobě celkem úspěch. Na druhou stranu je třeba uznat, že snímek „Scanners“ měl celkem dobrý nápad, který bylo možné dál rozvinout, vytvořit kolem něj mytologii, jež se dala dál upravovat a přizpůsobovat. Jednoduše řečeno, potenciál pro rozvoj zde existoval.
„Scanners II“ není přímým pokračováním prvního filmu, ale jedná se o sequel širšího charakteru, kdy v hlavní roli se nám ocitá syn postav, s nimiž jsme se seznámili v předchozím filmu. Logicky se u chlapce také projevují scannerské schopnosti. Ty ho nakonec zavedou do situace, která se na první pohled zdá jako celkem přínosná, především pak pro ty, kdo jsou scannery. Ono jich je totiž víc, než by se zdálo a hned v úvodní scéně se s jedním takovým setkáváme.
David Kellum, hlavní postava snímku, se dostává do hledáčku policie, která by ho chtěla využít. Jenže již velmi brzo zjišťuje, že záměry těch policistů, kteří ho kontaktovali, nejsou ani tak společensky prospěšné, jako spíš velmi osobní. Policisté si chtějí pomocí scannerů polepšit, a kdyby náhodou ti nechtěli poslouchat, tak vždycky jsou možnosti, jak se jich zbavit a ještě z nich udělat šmejdy.
Scanners II“ nejsou špatným snímkem, ale drží se celkem v mantinelech toho, co příběh stanovil. V podstatě se pořád rozebírá kontroverze těchto schopností. Pokud je jimi člověk nadaný, bude na straně dobra, nebo se dá na stranu zla? A kdo jsou ti, kdo se je snaží ovládat? Anebo jim chtějí pomoct? Film v tomhle smyslu není objevný, ale pořád se na to docela dobře dívá, což přisuzuji i kanadskému stylu filmařství, který mi někdy přijde přístupnější než americký, alespoň tedy v oblasti hororů.
Film má zase jednou výborné gore, kde ta explodující hlava prostě stojí za to. Tohle je na filmu hodně povedené a nadchne to i ty, kteří „Scanners II“ jinak nebudou muset a nebudou z nich nijak moc nadšení. Psychické souboje zde nejsou nijak převratné, je to všechno jen v tom, jak se postavy tváří, ale jinak jo, proč ne? Když nebudete chtít od filmu nějakou velkou hloubku, zabaví.

Ocenění:
The Saturn Awards
1992 - Nejlepší vydání na domácím videu

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 28.7.1991
Premiéra Kanada: 3.3.1991
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.7.1992 (VHS) Intersonic
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Scanners gastonrolinc.webnode.cz/news/a0237/
Horor / Sci-Fi, Kanada, 1981
Režie: David Cronenberg, Hrají: Jennifer O'Neill, Stephen Lack

Scanners II gastonrolinc.webnode.cz/news/a0238/
Horor / Akční, Kanada, 1991
Režie: Christian Duguay, Hrají: David Hewlett, Deborah Raffin

Scanners III gastonrolinc.webnode.cz/news/a0239/
Akční / Horor, Kanada / USA, 1991
Režie: Christian Duguay, Hrají: Liliana Komorowska, Colin Fox

Scanner: Policajt gastonrolinc.webnode.cz/news/a0240/
Horor, USA, 1994
Režie: Pierre David, Hrají: Daniel Quinn, Darlanne Fluegel

Scanner 2: Volkinova pomsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a0241/
Sci-Fi / Horor, USA, 1995
Režie: Steve Barnett, Hrají: Daniel Quinn, Patrick Kilpatrick
 
Tvůrci a herci
Christian Duguay (Režie), René Malo (Produkce), Marty Simon (Hudba), Rodney Gibbons (Kamera), Yves Langlois (Střih), Rosina Bucci (Casting), Anne Tait (Casting), Richard Tassé (Scénografie), Lyse Bédard (Kostýmy), Rick Ellis (Zvuk), Tim Archer (Zvuk), Mike Smithson (Masky), Charles Carter (Masky), B.J. Nelson (Scénář), David Hewlett (Herec), Deborah Raffin (Herec), Raoul Trujillo (Herec), Vlasta Vrana (Herec), Dorothée Berryman (Herec), Tom Butler (Herec), Tyrone Benskin (Herec)
 
1991/104/Kanada/Horor
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení probíhalo v Montrealu.
 
Odkazy