Paranormal Activity: Prokletí / Paranormal Activity: The Marked Ones (2014/84/USA/Horor, Thriller) 43%

06.08.2018 15:23
JEDNOU VĚTOU
„Teď jsi jeden z nás."

OBSAH
Jesse (Andrew Jacobs) právě dostudoval střední školu a ocitl se na prahu typické prázdninové nudy. Během zoufalého hledání jakéhokoliv rozptýlení uslyší z větrací šachty podivný hluk z bytu o patro níž. S kamarádem „pošlou na průzkum" zapnutou videokameru, která zaznamená bizarní rituál. Z bizarního se stane děsivé, když obyvatelka onoho bytu náhle zemře a vzhledem k přítomnosti policistů na místě činu rozhodně ne přirozenou cestou. Zvědavost u kluků zvítězí nad pudem sebezáchovy a policejním páskám navzdory se rozhodnou sousedčin byt prohlédnout. Jako suvenýr si Jesse z expedice odnese podivné kousnutí, po kterém už jeho život nikdy nebude stejný jako předtím. Stejně jako životy těch, kteří se mu budou snažit pomoci. Podle režiséra Christophera Landona, který má na svědomí scénáře předchozích tří dílů, je toto volné pokračování jakýmsi bratrancem slavné hororové série. Do té doby fádní a nezajímavý osud hlavního hrdiny se vinou jeho zvědavosti nečekaně protne s tragickou historií postav předchozích dílů. Od tohoto protnutí vše půjde už jenom z kopce a na divácích bude, aby prudký nával filmového děsu přežili až do konce.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Aktivně paranormální spin-off bratranec, který sice není sračkoidní jako poslední regulérní díl, celkových kvalit však stejně moc nepobral. Rádoby vtipná první polovina se dosloba tříská s tou druhou vážnou, která uhýbá od klukovských skopičin k "possessed" motivům. Pravda, místo statických kamerových záběrů jsou tu tentokrát akčnější handycam zaběry, původní sérii to však nijak neobzvláštní. Body tak sbírá za poslední desetiminutovku, která je nejen atmosférická, ale i silně lekací a příjemně se propojí s několika původními částmi, zejména s tou první a čtvrtou. Slabší průměr. (Bloody13) 2*

To byl zase jednou horor. Horory se přeci točí proto, aby člověka vyděsily, aby mu navodily pocit úzkosti a beznaděje, měly by útočit zpravidla na všechny rozličné povahy souměrně. Takže by mělo být jedno, jestli jste satanistický rebel, který má na krku přívěšek ze zubů svých obětí, otírá si podrážky výhradně o dětské hlavičky, snídá kovošrot a po večerech šuká smrtku do prdele, nebo ulízaný buzerant v růžovým tričku, co si posere tangáče pokaždé, když se někdo zmíní o Gargamelovi. Já osciluji někde mezi oběma skupinami, takže si poseru tangáče pokaždé, když sním kovošrot, ale u této sračky jsem se v poklidu vrtal v nose a srovnával si chuť jednotlivých holubů. Ti z pravé dírky chutnají víc jako kuře. Propříště, když se budu chtít opravdu vyděsit, si raději pustím video z mého porodu. Tak hnusnou vytahanou kundu člověk jen tak neuvidí. (RedAK) 1*

Scénárista Christopher Landon se tentokráte posadil na režisérskou stoličku a jal se pokračovat v Paranormálních aktivitách, které mě již mimochodem začínají připadat vlastně už jen normální, protože jsem se smířil s faktem, že Amerika je prostě posedlá a basta. Zpočátku, přestože stopáž je přímo ubíjející (viděl jsem 101 minutovou verzi), sledujeme vyšetřování nepodobné REC a zcela určitě se jedná o ty nejzvládnutější scény. Postupem času, kterak se dopředu začíná drát opět jakási posedlá sekta pro mě začíná být děj zcela o ničem. Tedy ne že by se do té doby jednalo o jakkoliv senzační film. Herci jsou fajn. Kamera v případě selhání jakékoliv elektroniky běží dál a závěrečná scéna nás prakticky vrací do událostí prvního filmu. Obdivuju scénaristickou odvahu jak stále děj zahušťují a moc se těším na slibovaný 20. díl, ve kterém se dozvím zase trošku více. 40% (Xmilden) 2*

VELKÁ RECENZE
Snímek „Paranormal Activity: Prokletí“ není přímým pátým pokračováním, jak se dalo očekávat, ale jedná se o snímek, který vychází ze světa „Paranormal Activity“ a využívá stejnou formu hororu jako předchozí filmy. O spin off se jedná hlavně proto, že zde nejsou původní postavy, i když jsou zmiňovány, ale je zde někdo další, kdo byl ovlivněn Katie, případně skupinou čarodějnic, která se nám v sérii odhalila.
Formát zůstal nezměněný. Ona je ruční kamera tak trochu obchodní značkou celé téhle série, i když si nejsem jistý, že to má pořád až tak silný efekt, jak si tvůrci myslí. S „Paranormal Activity“ je problém v tom, že je možné se těchto filmů přejíst. A to poměrně rychle. Najednou zjistíte, že tohle je něco, co už jste viděli, že je to vlastně to samé, pořád dokola. Jenže tentokrát se přece jen tvůrci snažili sáhnout kousek jinam.
Příběh se odehrává ve čtvrti, kde žijí hlavně Mexičani a ono to i španělštinou dostává trochu jiný náboj. Jesse a Hector jsou kamarádi, co rádi společně blbnou, tedy alespoň do chvíle, než jsou svědky podivných událostí, které se stanou v sousedství, u Any, která je místními obecně považována za čarodějnici. Zprvu se zdá, že se nic moc nezměnilo, jenže pak se najednou Jessemu dějí divné věci a sranda přestává.
Film má klasickou gradaci, kdy v úvodu se snaží o to, aby byl trochu vtipný, pobavil. Není to až tak křečovité, jako to bývá, i když logiku v chování těch mladíků nemá moc smysl hledat. Všechno je hlavně na efekt, což je v případě těchto filmů přece jen epiteton. Série „Paranormal Activity“ má smysl právě jen v tom efektu. Musím ale říct, že jsem za to rád, protože já se chci u hororu bát, chci, aby mě mrazilo, a právě to se díky té ruční kameře stále děje.
Pokud jste viděli nějaký díl série, a je jedno který, snímek „Paranormal Activity: Prokletí“ vás zase tolik nerozhodí. Je to příjemný přírůstek, který není s kvalitou nijak nízko, a musím říct, že se mi zamlouval podobně jako třetí díl. Čtvrtý byl už jen vykrádáním celé série, ale tenhle spin off s jinými postavami docela zaujal. Díky němu si říkám, že série má pořád co nabídnout.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Hlavním hrdinou je Jessy, který žije se svoji babičkou Irmou, sestrou a otcem v činžovním domě v kalifornském Oxnardu. Právě dokončil střední školu a oslavuje se svým nejlepším kamarádem Hectorem začátek prázdnin. Jednoho večera je z větrací šachty slyšet jakýsi výkřik, a tak se mladíci rozhodnou spustit kameru do sousedčina bytu. Natočí nahé ženy, které provádějí rituál. Naneštěstí jim kamera spadne a málem jsou prozrazeni. O sousedce Anně se vyprávějí báchorky o tom, že je čarodějnice. Když záhadně zemře, tak Jessyho napadne, že ze zvědavosti půjdou prozkoumat byt. Najdou zde spoustu divných čarodějnických předmětů a videokazet. Jessy se ráno probudí a na ruce objevují nevysvětlitelné kousnutí. Jako suvenýr si také odnesl knihu, která popisuje, jak sestrojit "dveře času".
Během několika dnů Jessy a jeho kmarádi, Hector a Marysol, začnou komunikovat pomocí hry s nadpřirozenou postavou. Jessy je překvapen z toho, že získal nové nadpřirozené schopnosti. S Hectorem si z jednoho večírku přivedou dívky, se kterými jou do Annina bytu. Mají zde ovšem ohromný paranormální zážitek a uvidí smrt spolužáka Oscara, který je též označený kousnutím. Když se skupina v čele s Jessym vydá do sklepa Annina bytu, najde zde fotku s Jessyho a Oscarovou matkou, Annou a Lois.
Jednoho večera je Jessy vlákán do Annina sklepa, ale poklop se za ním zavře o zjevují se mu malé Katie a Kristi s dychtivým démonem. Od této chvíle je Jessyho osobnost stále více násilnější a temnější. Bezdůvodně zaútočí na přítelkyni Marysol v obchodě a doma je často agresivní. Hector a Marysol se po tomto incidentu rozhodnou, že se zajedou podívat za Arturem, bratrem Oscara. Ten jim dá kontakt na Ali Reyovou, která jako jediná přežila incident z dílu Paranormal Activity 2. Ta jim vysvětluje, proč je Jessy najednou tak agresivní a odtajňuje jim satanistický klub "Porodních bab" (anglicky Midwives), které lákají mladé ženy, aby měly syny a ty pak obětovaly démonovi. Varuje je také před tím, že Jessy bude muset na rituál, po kterém bude Jessy normální, ale nebude sám sebou. Dává jim i adresu místa rituálu.
Jessyho babička Irma chce pro Jessyho jen to nejlepší a tak se rozhodne provést na Jessym očištění. Když se snaží provést rituál, tak Jessyho se zmocní démon a zraní Irmu. Nakonec pomocí telekinetiky se objeví v pokoji a Irma s Hectorem a Marysol si jen zázrakem zachrání život. Dalšího rána Jessy trpí nemocí a Irma se o něj stará. Když se Hector na moment otočí, Jessy mu zmizí z dohledu. Ihned jde k hlavnímu schodišti, vidí Jessyho a dole shozenou Irmu. Ta je odvezena otcem Jessyho do nemocnice, ale sám Jessy není k nalezení. Když jedou Hector a Marysol do nemocnice, tak na ně zútočí Jessy, ovšem Marysol ho bouchne baseballovou pálkou. V zatáčce do nich naráží auto a Jessy je unesen.
Hector zkontaktuje Arthura a on se svým kamarádem Santiagem odjede na místo rituálu. Přijedou k domu babičky Lois a ihned, co vystoupí z auta a dojdou na zahradu, útočí na ně čarodějnice s noži. Arthur se brání na zahradě sám a Santiago je nalezen mrtvý u dveří do domu. Hector a Marysol se zamknou v domě. Mezitím i Marysol zmizí a po několika vteřinách propadne sklem přímo před Hectora. V obývacím pokoji se objeví posedlý Jessy a honí po domě Hectora, který se zamkne v horním pokoji. Jessy ho vyzývá normálním hlasem, aby otevřel dveře, ale Hector odmítá. Jessy tedy rozbije dveře a Hector vstoupí do dveří popsaných nevysvětlitelnými znaky. Ocitá se v domě Katie a Micaha 8. října 2006. Než se stačí Hector vzpamatovat, tak po schodech jde Katie. Když se k ní Hector přiblíží, tak začne křičet a ihned přiběhne Micah. Ten si myslí, že je zločincem a zaútočí na něj. Ale posedlá Katie začne Micaha bodat nožem. Když Hector utíká, tak na něj zaútočí posednutý Jessy a pravděpodobně ho zabije. Posledním záběr na čarodějnici, která kameru vypne.

DABING
V českém znění: Petr Neskusil - Andrew Jacobs (Jesse Arista), Oldřich Hajlich - Jorge Diaz (Hector Estrella), Martina Kechnerová - Gabrielle Walsh (Marisol Vargasová), Jakub Saic - Richard Cabral (Arturo Lopez), Zdeněk Mahdal - David Saucedo (Cesar Arista), Zbyšek Horák - Juan Vasquez (Santo), Radana Herrmannová - Gloria Sandoval (Ana Sanchezová), Apolena Veldová, Klára Jandová, Kateřina Petrová, Anna Suchánková, Daniel Krejčík
Překlad: Stanislav Jelínek, Tereza Benhartová
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Leoš Lanči
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 9.1.2014 CinemArt
Premiéra USA: 3.1.2014 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 14.5.2014 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 14.5.2014 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 3 043 847
Tržby celkem - $ 90 904 854
Návštěvnost v ČR 23 142
Náklady (Rozpočet) - $ 5 000 000

FILMY V SÉRII
Paranormal Activity gastonrolinc.webnode.cz/news/a0227/
Horor / Thriller, USA, 2007
Režie: Oren Peli, Hrají: Katie Featherston, Micah Sloat

Paranormal Activity 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0229/
Horor, USA, 2010
Režie: Tod Williams, Hrají: Brian Boland, Katie Featherston

Paranormal Activity 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0219/
Horor, USA, 2011
Režie: Henry Joost, Ariel Schulman, Hrají: Katie Featherston, Sprague Grayden

Paranormal Activity 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0230/
Horor, USA, 2012
Režie: Henry Joost, Ariel Schulman, Hrají: Katie Featherston, Matt Shively

Paranormal Activity: Prokletí gastonrolinc.webnode.cz/news/a0232/
Horor / Thriller, USA, 2014
Režie: Christopher Landon, Hrají: Andrew Jacobs, Jorge Diaz

Paranormal Activity: The Ghost Dimension gastonrolinc.webnode.cz/news/a45/
Horor, USA, 2015
Režie: Gregory Plotkin, Hrají: Chris J. Murray, Olivia Dudley
 
Tvůrci a herci
Christopher Landon (Režie), Jason Blum (Produkce), Oren Pel (Produkce), - (Hudba), Doug Emmett (Kamera), Gregory Plotkin (Střih), Carla Hool (Casting), Jonathan Strauss (Casting), Nathan Amondson (Scénografie), Marylou Lim (Kostýmy), Daniel J. Leahy (Zvuk), Joe Dzuban (Zvuk), Jeff Lewis (Masky), Christopher Landon (Scénář), Andrew Jacobs (Herec), Jorge Diaz (Herec), Gabrielle Walsh (Herec), Renee Victor (Herec), Noemi Gonzalez (Herec), David Saucedo (Herec), Gloria Sandoval (Herec), Richard Cabral (Herec), Carlos Pratts (Herec), Katie Featherston (Herec), Molly Ephraim (Herec), Micah Sloat (Herec), Hector Luis Bustamante (Herec), Catherine Toribio (Herec), Brian Steele (Herec), David Fernandez Jr. (Herec)
 
2014/84/USA/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Chronologické poradie filmov je: Paranormal Activity 3 (2011), Paranormal Activity 2 (2010), Paranormal Activity (2007), Paranormal Activity 4 (2012) a Paranormal Activity: Prekliati (2014).
- Protože se produkce o pár měsíců protáhla, nebylo možné stihnout původně plánovanou premiéru filmu na americký svátek Halloween tak, jak tomu bylo s minulými díly. Jedná se tak o jediný díl série, který byla do kin uveden až v lednu.
- Prvý film zo série, ktorý sa začína logom spoločnosti Paramount.
- Jedná se o první díl série, ve kterém aktéři filmu drží po celou dobu kameru v ruce.
- Katie Featherston je jediná herečka, která se objevila ve všech dosavadních filmech série.
- Závěrečnými titulky snímek nekončí, lze po nich spatřit promo k filmu samotnému.
- Natáčení skončilo koncem července 2013.
- Producent Oren Peli se nechal slyšet, že tento díl není ani tak sequel nebo spin-off, popsal jej spíše jako "bratránka" od původní americké série. (SidneyP)
- Počet obetí: 7.
 
Odkazy