Magnum Force / Magnum Force (1973/124/USA/Akční, Krimi, Drama, Thriller) 80%

22.07.2018 12:45
JEDNOU VĚTOU
„Drsný Harry se postaví kolegům, kteří se rozhodli vzít spravedlnost do vlastních rukou."

OBSAH
Od soudu odchází Rico, gangster, který byl právě zproštěn viny ve všech bodech obžaloby. Venku čeká rozlícený dav, policie Rica a jeho společníky doslova protlačí k autu. Cestou Rica i jeho kumpány zastřelí muž převlečeným za policistu. Je jasné, že kdosi vzal spravedlnost do vlastních rukou. Na případ je nasazen poručík Brix. O vyšetřování se ale na vlastní pěst zajímá i Harry Callahan, který byl před časem suspendován. Harry se večer zastaví u svého bývalého spolužáka Charlieho a získá dojem, že Charlie by mohl být oním mstícím se policistou. Brzy dojde k další akci maskovaného policisty: postřílí bavící se společnost v sídle patřícím také jednomu z šéfů podsvětí. A zanedlouho zastřelí pasáka, který zabil prostitutku. Harry je povolán zpět do oddělení vražd - dochází k dalším zločinům - tentokrát se střílelo v bytě kokainového krále a poté byl zastřelen i policista, který se k případu připletl. Brix je přesvědčen, že za vraždami stojí další z šéfů podsvětí a pošle Harryho, aby ho zatkl. Gang byl ale varován - a opět se střílí. Harry je čím dál tím více přesvědčen, že mezi policisty existuje jakési komando spravedlnosti. Je mu také jasné, že se ho nejspíš pokusí odstranit, protože ví příliš mnoho...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ačkoliv oproti prequelu stoupl počet mrtvol zhruba pětinásobně, sám Harry hodil mírnou zpátečku. Díky jeho postojům ke zločincům (tak nějak ve smyslu "pistole je nejlepší soudce") se předchozímu Dirty Harrymu vyčítaly v kritických kruzích fašizoidní tendence, obhajoba a návrat k primitivnímu pěstnímu právu. Tady si Harry kritiky do jisté míry udobřuje, když odmítá nabídku policejních katanů a samozvaných soudců přidat se k nim ("Špatně jste mě odhadli.")a v rozhovoru s nadřízeným Briggsem dokazuje, že postoj "oko za oko" je mu vyčítán neprávem ("Kde tohle skončí? Začnete zabíjet chodce, když nepřejdou ulici na přechodu?"). Asi to moc nepomohlo, protože Magnum Force mělo stejně zdrcující kritiky, navzdory nim ale neztratilo přízeň publika a ti přinesli do kasičky ještě více peněz, než tomu bylo v případě prequelu. I po formální stránce ve srovnání s ´Harrym´ vychází ´Magnum´ jako vítěz, je dějově propracovanější (scenář dělal tvůrce Barbara Conana John Millius) a více akční. 70.léta v plné síle. (Lima) 4*

„This is a 44. Magnum, the most powerful handgun in the world, and it could blow your head clean off. Do you feel lucky?“ Tupější motto k úvodním titulkům aby člověk pohledal, ale jo…, cítím se šťastný, obzvláště když vidím to nejkrásnější klišé kriminálek 70.let v podobě černošského pasáka v růžovém Cadillacu.. Pod scénářem k Magnum Force jsou podepsána dvě renomovaná jména J.Milius a M.Cimino, což 1.) postavilo Callahana do lepšího světla, ale řekněme si otevřeně, na pozici vládního zmocněnce pro lidská práva to ještě není, 2.) není ve výsledném shluku tu méně, tu více násilných scén vidět.. Chyběly mi už jen eskymácký spolubydlící a adopce cikánského chlapečka a fašizoidní obraz Dirty Harryho by byl k potěše liberálů rozmetán na kousky. (Gilmour93) 3*

„Střílet se může, když umřou ti, co mají.“ Kritika z až fašistického přístupu nezabránila tomu, že se Dirty Harry vrací. Cynický samotář, který Eastwooda posunul mezi absolutní hereckou špičku a velkoměsto plné násilníků se může znovu třepat strachy. Policie a justice už dávno nemají rozhodující slovo, tudíž diváci vítají nekompromisní chlapíky, jakým inspektor Callahan je. Tentokrát se ale musí podívat do vlastních řad, kde je víc nahnilého ovoce, než by si přál. A nebude to jen jeden polda užívající si „spravedlivé“ zabíjení. Magnum Force stejně jako u prvního dílu pětidílné série nabízí solidní hudbu a hlavně výtečnou kameru a vydařené kaskadérské kousky. A hlavně je dál velmi slušným policejním dramatem, který možná v mnohem předčí první film!! A to i díky propracovanějšímu ději - za scénářem znovu stojí tvůrce Barbara Conana John Millius.. Dobré, moc dobré..!! (Castor) 4*

V.I.M. FILMU
Předpokládám, že snad všichni znají Drsného Harryho. Přelomový film, který odstartoval éru drsných thrillerů a přizabil tradiční western z divokého západu tím, že všechny tradiční propriety přenesl do velkoměstské současnosti. Tvrdý šerif a šílený vrah, přičemž pro tyto dva není město dost velké. Drsný Harry v době svého uvedení čelil obvinění z policejního fašismu – pro vyhořelou generaci hippies bylo velkou ránou, když se jedním z nejúspěšnějších filmů roku stal konzervativní snímek nastiňující, že společenský systém je udržován pouze silovými složkami, které se nedrží pravidel a zákonů, ale sami si je utváří.
Po krátkém úvodu se tedy dostávám k našemu VIM. Magnum Force – už jen jak dobře to zní –, druhý díl série o Harrym Callahanovi, je podstatně temnější a drsnější než jednička. Výchozí premisa pokračování byla jasná – zjemnit Callahanovi rysy tím, že ukážeme poldy, kteří zákon neobcházejí, ale přímo nad ním stojí a stávají se žalobci, soudci a katy zároveň. Harry tak mohl předvést svou lepší – liberálnější – tvář, když se proti takovému opravdu fašistickému systému postavil.
Ta pravá sranda však tkví v tom, že autorem scénáře je John Milius. Geniální gun-freak, podle něhož bratři Coenové napsali Waltera Sobchaka z Big Lebowského. Milius se s až fetišistickým uspokojením vyžívá v ukázkách palebné síly, brutálních vraždách (scéna s nalitím čističem trubek do krku je i po 40 letech hodně nepříjemná) a v krvavých přestřelkách, kde se nebere ohled na nic a na nikoho. Tím vším pak s neodolatelným šklebem prochází Clint Eastwood s obří bouchačkou, který na otázku sousedky „Co má člověk udělat, aby se s tebou vyspal?“ odpovídá lakonickým „Zkoušela jsi zaklepat?“. Zživotněný sedmdesátkový machismus v nejčistší podobě. Magnum Force je neučesaný urban thriller, který dokonale využívá kontrastu temných i líbezných zákoutí San Francisca, kde proti sobě stojí právo proti chaosu, přičemž se tyto dvě veličiny časem stírají. Nezasloužil by si uniknout vaší pozornosti jen proto, že je to „nastavovaná kaše“.

VELKÁ RECENZE
d soudu odchází Rico, gangster, který byl právě zproštěn viny ve všech bodech obžaloby. Venku čeká rozlícený dav, policie Rica a jeho společníky doslova protlačí k autu. Cestou Rica i jeho kumpány zastřelí muž převlečeným za policistu. Je jasné, že kdosi vzal spravedlnost do vlastních rukou. Na případ je nasazen poručík Brix. O vyšetřování se ale na vlastní pěst zajímá i Harry Callahan, který byl před časem suspendován. Harry se večer zastaví u svého bývalého spolužáka Charlieho a získá dojem, že Charlie by mohl být oním mstícím se policistou. Brzy dojde k další akci maskovaného policisty: postřílí bavící se společnost v sídle patřícím také jednomu z šéfů podsvětí. A zanedlouho zastřelí pasáka, který zabil prostitutku.
Harry je povolán zpět do oddělení vražd - dochází k dalším zločinům - tentokrát se střílelo v bytě kokainového krále a poté byl zastřelen i policista, který se k případu připletl. Brix je přesvědčen, že za vraždami stojí další z šéfů podsvětí a pošle Harryho, aby ho zatkl. Gang byl ale varován - a opět se střílí. Harry je čím dál tím více přesvědčen, že mezi policisty existuje jakési komando spravedlnosti. Je mu také jasné, že se ho nejspíš pokusí odstranit, protože ví příliš mnoho..
Dnes je námět o policistech, kteří vzali právo do svých rukou, značně provařený, neboť byl použit už opravdu mnohokrát, ale v době uvedení druhého snímku o ´drsném´ Harrym Callahanovi to byla naprostá pecka. Příběh je opět dobře promyšlen a dějově vyvážen. A opět se jedná o kritiku právního systému, jen tentokrát jinak. Dramatické a konverzační scény se spolu s těmi akčními velmi dobře doplňují. Harry je ve svém postupu pátrání jako vždy osobní a chytřejší, než by si kdo myslel. Je stále svůj, což znamená, že nedá na aspekty, které by ho měli odradit a stále se tvrdohlavě vrhá do akce. Počáteční scéna s uneseným letadlem nám to skvěle připomene. Středem pozornosti jako minule už však není.
Příběh se daleko více poohlíží právě po těch policistech, kteří se rozhodli vyčistit ulice od zločinců. A je to dobře, neboť se to přeci jen krapet od minulého počinu odlišuje. Přestřelky mají styl a samozřejmě tu nechybí ani skvělá dlouhá honička motorových vozidel, která je tak dobře nasnímaná a sestřihaná, že v rámci dramatičnosti ani nepotřebuje hudební doprovod. I Clint Eastwood je coby Harry Callahan opět takový jaký je znám, budiž tedy snímek považován za velmi dobré volné pokračování o policajtovi a jeho Magnum 44.

DABING
1. DABING (VHS, Prima)
V českém znění: Pavel Rímský - Clint Eastwood (Inspektor Harry Callahan), Petr Oliva - Hal Holbrook (poručík Briggs), Gustav Bubník - Felton Perry (Early Smith), Jaroslav Kaňkovský - Richard Devon (Ricca), Albert Popwell (pasák), Karel Chromík - David Soul (John Davis), Zuzana Schulzová - Adele Yoshioka (Sunny), Christine White (Carol McCoy), Zdeněk Dolanský, Ludmila Molínová, Jiří Ptáčník
Zvuk: Ing. Jaromír Svoboda
Produkce: Zdena Sirotková
Překlad: Marcel Dolejš
Režie: Milan Peer
Vyrobilo: Barrandov Studio dabing pro Warner Home Video 1991

2. DABING (Markíza, Nova, Prima, ČT)
V českém znění: Ladislav Županič - Clint Eastwood (Inspektor Harry Callahan), Alfred Strejček - Hal Holbrook (poručík Briggs), Hana Ševčíková, Miroslav Středa - Tony Giorgio (Frank Palancio), Jiří Kodeš, Bedřich Šetena (titulky), Karel Gult, Ivan Vyskočil - Mitchell Ryan (Charlie McCoy, více rolí), Tomáš Juřička - David Soul (John Davis), Martin Stránský - Tim Matheson (Phil Sweet), Petr Gelnar - Robert Urich (Mike Grimes), Roman Hájek, Lucie Kožinová, Stanislav Lehký, Kateřina Pindejová, Jindřich Hinke, Michaela Sajlerová, Vítězslav Bouchner, Pavel Soukup ml., Patricie Soukupová, Ivo Novák, Otmar Brancuzský, Josef Nedorost
Překlad: Jiří Bíla
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Pavla Draxlerová
Dialogy a režie českého znění: Petr Pospíchal
Vyrobilo: Barrandov studio dabing pro televizi Markíza 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 25.12.1973 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -1.12.1991 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 14.1.2002 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 39 700 000

FILMY V SÉRII
Drsný Harry gastonrolinc.webnode.cz/news/a022/
Akční / Krimi, USA, 1971
Režie: Don Siegel, Hrají: Clint Eastwood, Harry Guardino

Magnum Force gastonrolinc.webnode.cz/news/a023/
Akční / Krimi, USA, 1973
Režie: Ted Post, Hrají: Clint Eastwood, Hal Holbrook

Násilník gastonrolinc.webnode.cz/news/a024/
Akční / Krimi, USA, 1976
Režie: James Fargo, Hrají: Clint Eastwood, Tyne Daly

Náhlý úder gastonrolinc.webnode.cz/news/a025/
Akční / Krimi, USA, 1983
Režie: Clint Eastwood, Hrají: Clint Eastwood, Sondra Locke

Sázka na smrt gastonrolinc.webnode.cz/news/a026/
Krimi / Thriller, USA, 1988
Režie: Buddy Van Horn, Hrají: Clint Eastwood, Patricia Clarkson
 
Tvůrci a herci
Ted Post (Režie), Robert Daley (Produkce), Lalo Schifrin (Hudba), Frank Stanley (Kamera), Ferris Webster (Střih), Nessa Hyams (Casting), Jack T. Collis (Scénografie), - (Kostýmy), James R. Alexander (Zvuk), Joe McKinney (Masky), John Milius (Scénář), Clint Eastwood (Herec), Hal Holbrook (Herec), Mitchell Ryan (Herec), David Soul (Herec), Tim Matheson (Herec), Robert Urich (Herec), Felton Perry (Herec), Margaret Avery (Herec), Suzanne Somers (Herec), Will Hutchins (Herec), John Mitchum (Herec)
 
1973/124/USA/Akční, Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení probíhalo v kalifornském San Francisku.
- Drsný Harry v tomto filmu zabije 30 lidí - nejvíce ze všech pěti filmů.
- Druhý z celkem pěti snímků s "drsným" Harrym Callahanem.
- Jediný film s drsným Harrym, který nezačíná záběry na scenérie San Francisca.
- Robert Urich v tomto filmu debutoval.
- Eastwood se nechal slyšet, že nemá v lásce pokračování filmů, ale když si přečetl scénář, byl nadšen. Nakonec natočil ještě další tři pokračování o Drsném Harrym.
- Film byl natočen podle skutečných událostí, které se odehrály v Brazílii.
- Autor scénáře John Milius si kromě honoráře vyžádal jednu z Harryho pistolí. Scénář však nedokončil a zbytek dopsal začínající režisér Michael Cimino, který přidal závěrečnou scénu.
 
Odkazy