Paranormal Activity 2 / Paranormal Activity 2 (2010/91/USA/Horor) 43%

06.08.2018 15:22
JEDNOU VĚTOU
„Nejočekávanější hororová událost roku. Chce to pevné nervy a připravit se na pár bezesných nocí."

OBSAH
Nevěřili byste, jak strašidelné můžou být záběry z průmyslových kamer. Když před třemi lety debutující režisér Oren Peli představil horor, kde tyto záběry tvořily základní obrazovou složku, málokoho napadlo, že Paranormal Activity vstoupí do historie. Nicméně stalo se. Film za patnáct tisíc dolarů jich vydělal bezmála 200 miliónů, čímž se stal co do návratnosti investic jedním z nejúspěšnějších filmů všech dob. Navíc je považován za hororový vrchol, protože tuhle duchařskou historku ustojí jen ti skutečně nejotrlejší. Hlavní roli mají znovu hrát kamery, které mají znepokojeným majitelům ukázat, co nekalého se děje v jejich domově, když klidně spí. Lze předpokládat, že děsivější domácí video si lze představit jen těžko. O hrůzyplnosti filmu svědčí už to, že po stížnostech diváků přestala některá americká kina zařazovat do reklamních bloků jeho upoutávku... V prvním díle tvůrci využili osvědčenou metodu pseudoreálných záběrů, když záznam kamery prezentovali jako nalezený materiál. Do stejné řeky podruhé vstoupit logicky nemůžou, ani nechtějí, přesto Oren Peli tvrdí, že klíč k uchopení příběhu, který použili, nabízí mnohem děsivější možnosti. A protože příběh je až do premiéry filmu přísně střeženým tajemstvím, nezbyde než se přesvědčit na vlastní smysly. Přejeme vám příjemné spaní...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jednička nebyla tak úplně špatná duchařina, na to, že po většinu času byla místem děsu jedna ložnice. V pokračování se některé zajímavé momenty už přenášejí i do kuchyně a obýváku, což nečiní zírání do kamer tolik monotónním. Jako zajímavý nápad mi přišel nastrčení psa, který vždy vytuší blížící se hrozbu. Povedené jsou dvě lekačky, co pro nepřipraveného diváka budou působit možná kolapsově. Napětí by taky nechybělo, a řekl bych, že je ho i víc než minule, jenže pořád je to vaření nastavené kaše, dalšími sequely se může rychle přejíst. Ani konec tentokrát nevyvolá žádný infarkt, natož horlivé diskuze. Při závěrečných titulkách se maximálně podrbete na prdeli, suše řeknete: "Hmm, pěkný", a na to si pustíte další, pokud možno lepší horor. Edit: Ta kaše se fakt přejedla. A to, sakra, brzo! (Bloody13) 2*

Domácí "bububu" video se po roce vrací s událostmi, které o 60 dnů předcházely děj z jedničky, a ani na podruhé moc (ne)vystraší. Ačkoliv opětovné setkání s duchy se rozhodlo vytasit se s inovativnějšími postupy a působí maximálně realisticky, tak divák obeznámený s jedničkou už na to neskočí, a v tomto případě je lépe připraven, než tomu bylo před rokem. Setkáme se s postavami z jedničky Katie a Mikem. Její sestra se se svojí rodinou nastěhuje do nového domu, a hned při příchodu si všimnou podezřelé aktivity, která nasvědčuje tomu, že v domě nejsou a nebudou sami. Do všech místností si tedy nechají nainstalovat kamery, aby zjistili, jaký nezvaný návštěvník zamyká dveře zevnitř nebo vytahuje v noci čističku bazénu ven z vody. Děj je pak důvěrně podobný tomu z jedničky. Pro diváka to znamená, že bedlivě pozoruje den za dnem a noc za nocí každý pohyb nebo přesunutí předmětu, ale "fake" je "fake" a ošálit divákovi smysly se daří opět jen napůl, i když připouštím, že tentokrát je kladen zvýšený důraz na maximální autenticitu a mnohem snáze se ve dvojce uvěří, že by to nemusel být podvrh. Z tohoto hlediska je pokračování lepší než o rok starší jednička. Dokonce jsem se jednou nebo dvakrát lekl. Ovšem na stejném principu už byla založena jednička a tvůrci se s ničím mimořádným neblýskli. Rodina, již duchové terorizují, není ani trochu sympatická a duchové je podle mě málo strašili. A tím pádem byl málo vystrašen i divák. 60% (kingik) 3*

Přežvýkaná jednička, dražší o necelé tři miliony, dostala prequel, který neurazí, neb vlastně není jak. Pravidla se zachovala, jen herci jsou víc v roli a sympatičtěji k tomu. Ale Williamsovo únavné natahování každého záběru, které zákonitě musí skončit bouchnutím dveří (pravda, v jeden moment je to naprosto grandiózní!) docela prudí. A vážně si tvůrci při vytváření závěru museli vzpomenout zrovna na Balaguera s Plazou? (Isherwood) 2*

VELKÁ RECENZE
První Paranormální aktivita sice byla jakousi prodlouženou rukou populárního televizního pořadu Natoč to (laciný humor střídaly laciné lekačky), ale spousta recenzentů byla ochotna tolerovat jeho slabiny v honbě za dalším dojemným příběhem festivalové Popelky. Natočeno za deset tisíc, ve vlastním domě se statečnou snahou vzkřísit poltergeist žánr, který se naposledy důrazněji ozval v 3:15 zemřeš. Hrubozrnný styl Záhady Blair Witch i okatě otevřený konec vem čert, ten film byl prostě nudnou směskou záběrů z webkamery, které fungovaly stejně jako zastaralé webové vtípky, jež vás nutily civět do monitoru, dokud něco s nečekanou intenzitou nevybaflo.
Moment překvapení je v tomhle případě to nejdůležitější, takže sequeloprequel (prvních devadesát minut se odehrává před, posledních pět pak po prvním díle) jde do předem prohraného boje, ne? Tržby a překvapivě i kritika prokázaly opak a autoři dokonce stihli během jediného roku natočit i japonský spin-off, čímž ze série udělali i prosperující frančízu na způsob McDonald´s. Peklo je blíž, než si myslíte.
Paranormální aktivita 2 totiž nenabízí žádnou přidanou hodnotu. Kamer i postav je sice víc, ale koncept nicneříkajících záběrů se opakuje do zblbnutí. Jediným zvratem první hodiny (!) je samovolně pochodující čistička bazénu a přísahám, že kdyby na to jedna postava po té hodině neupozornila, vůbec bych to nepovažoval za něco nadpřirozeného.
Chleba se má lámat ve chvíli, kdy na scénu napochodují hrdinové prvního dílu, ale díly skládačky nezapadají, bubák se pořád někde fláká a audiovizuální deprivace je tak mocná, že začnete se zájmem zkoumat zvukovou izolaci sálu a grafické ztvárnění ukazatele nouzového východu. Vždycky jsem si říkal, že budu v kině trpět u laciných 3D hororů (vzpomeňte na Krvavý Valentýn), ale vyčkávat u statických videozáběrů, v jejichž rozlišení nerozeznáte psa od houpacího koně, je ještě horší, než uhýbat trojrozměrným cepínům metaným doprostřed sálu.
Ani tisíc jedovatých slov ovšem autory nezaplaší, takže se připravte na to, že Paranormální aktivita bude naším společníkem na několik následujících let. Nepobaví, nevyděsí, nevzdělá ani nepřekvapí. Ale velmi pravděpodobně vždy vydělá víc, než ve skutečnosti stála (pokud jsou náklady v jednotkách milionů, máte před sebou v případě dobrého startu v podstatě perpetuum mobile).
Od českých distributorů je ovšem vrcholně neslušné posouvat premiéru z původního halloweenského termínu, kdy všichni děsivé (a často děsné) filmy v kinech čekáme, na termín vánoční, kdy by v biografech přeci jenom měla panovat pohoda a klid, když už není na co koukat v televizi. Nenechte si tímhle podpásovým trikem zkazit svátky a radši se rychle vraťte zpátky. Tohle vám za ten zářez do statistiky zhlédnutých filmů ročně fakt nestojí (schválně, kolik distribučních premiér jste letos stihli?).

PODROBNÝ POPIS FILMU
Všechno začíná 60 dní před smrtí Micaha Sloata. Mladší sestra Katiena je Kristie, která se provdala za vdovce Daniela Reye a spolu s jeho dospívající dcerou Ali, novorozeným dítětem Hunterem, mexickou hospodyní Martine a jejich ovčákem Abby se stěhují do nového domu na předměstí (cca pět domů od Katie). Všichni si dům náležitě prohlédnou a Ali hned po příjezdu zapne osudovou kameru a všechno točí. Radost ale pomine po pár dnech.
Někdo se do domu vloupal a zničil všechno jeho vybavení. Ušetřen byl pouze Hunterův pokoj. Je však kupodivu, že nezmizelo nic kromě Kristiniho náhrdelníku od Katie. Dan koupí od jedné firmy šest důmyslných kamer rozmístěných po domě, aby se vloupání už neopakovalo. Hned po nainstalování kamer se však začnou dít podivné věci, dveře od sklepa se samovolně otevírají a zavírají, pánve padají ze stojanu, Hunter ve své kolébce buď pláče nebo si s něčím neviditelným hraje a pes je stále neklidný. Martine začne s podivným rituálem na vyhnání zlých duchů. To se však Danovi nelíbí a vyhodí ji. V jednu noc kamera zaznamená vodní vysavač, jak sám vyjde z vody, ale Dan si jen myslí že, ho jen špatně nastavil. Zatímco Ali pokládá jevy za úžasné, Dan je přesvědčen že jde o pouhou paranoiu. Kristie se bojí a promluví si s Katie. Ta jí však poradí, aby se o to nestarala nebo to bude ještě horší.
Dan vezme Kristie na večeři, zatímco má Ali hlídat Huntera. Spolu se svým přítelem Bradem udělají seanci na tabulce ouija, která vyhláskuje H, U, N, T, E, R. Brad poté odejde a Ali se začne dívat na televizi. Když pak usne, televize se začne sekat a nad Ali je vidět jakýsi zlověstný stín, který se k ní nakloní. Ali se s křikem probere. Někdo zaklepe na dveře, Ali otevře, ale nikdo venku není. Když vyjde ven, dveře se za ní zabouchnou. Zatím Hunter ve svém pokoji začne vzlykat. Jakási záhadná síla jej vytáhne z kolébky. Hunter sejde po schodech a otevře sklep a poté se vyšplhá nahoru do pokoje. Dan a Kristie se vrátí domů a vyčítají Ali, že dveře vůbec otevřela. Ta odpoví, že ve spaní slyšela, jako by někdo volal její jméno. Dan se naštve a nevěří tomu. Ali mu další den ukáže záznam z kamery. On ale stále prohlašuje, že dveře zabouchl vítr. Ali s Bradem najdou na počítači, že pokud jsou jevy trvalé, je možné, že jde o démona a že pokud s ním člověk uzavře dohodu o bohatství, musí zaplatit prvorozeným synem. Hunter je v rodokmenu první muž z Kristininy strany. Další noc slyší Abby zvuky zezdola. Začne štěkat, pak ji cosi vtáhne mimo kameru a zdá se, jakoby s někým bojovala. Dan a Ali najdou v hale její tělo a hned spěchají k doktorovi, avšak marně. Na druhý den čte Kristie v kuchyni a najednou se všechny dvířka a šuplíky ránou otevřou. Kristie se vystraší a běží nahoru.
V noci Hunter pláče, když jej chce Kristie utišit, záhadná síla ji začne unášet dolů po schodech. Pokusí se utéct, ale nakonec je stejně vtáhnuta do sklepa a mlácena onou silou. Asi po dvou hodinách ticha vyjde ze sklepa jakoby nic a jde si lehnout. Ráno Dan musí na dvě hodiny odběhnout do práce a Ali zůstane s Kristie sama. Najde škrábance a krev na dveřích od sklepa a ji celou od kousanců ležet v Hunterově pokoji. Poté se ohlédne za nějakým zvukem a Kristie zmizí. Hledá ji po celém pokoji. Nakonec ji Kristie odežene. Ali volá otci, ať přijde domů a poté, když uvidí záznam z minulé noci, se velmi vyděsí. Ukáže ho Danovi a ten zavolá Martine, ta mu dá naolejovaný krucifix a řekne nemyslitelné. Že musí přenést démona na jejího pokrevného příbuzného, tedy na Katie. Dan to přes Aliny i svoje protesty udělá. Kristie jej hned napadne, v domě najednou zhasne elektřina a Hunter zmizí.
Nakonec ale Kristie chytí a provede vymýtání. Podlaha se otřese s celou zemí. Dan, bezvědomou Kristie uloží do postele. Děj se pak přenese o tři týdny později. U Reyových je všechno v normálu, ale u Katie a Micaha všechno začíná. Poté začne první záběr z prvního dílu. Následný text: „Micah byl zabit 8. října 2006“. V poslední noc (9. října) je Ali na školním výletu, Kristie je nahoře s Hunterem a Dan se dívá na televizi. Do domu vejde Katie s Micahovou krví na tričku, zlomí Danovi vaz, vyjde nahoru a vhodí Kristie do kamery a vezme si malého Huntera sebou. Démon tak dostane svůj dluh. Poslední text: „Ali se 12. října vrátila z výletu a našla těla svých rodičů.“ „Policie našla Micahovo tělo den poté.“ „Místo pobytu Katie a Huntera není známo.“

DABING
V českém znění: Anna Suchánková - Molly Ephraim (Ali), Zdeněk Mahdal - Brian Boland (Daniel), Jitka Moučková - Sprague Grayden (Kristi), Kateřina Velebová - Katie Featherston (Katie), Kateřina Petrová - Vivis Cortez (Martine), Svatopluk Schuller - Micah Sloat (Micah), Michal Michálek, Antonín Navrátil, Zdeněk Podhůrský, Zbyšek Horák, Ludvík Král, Libor Terš a další
Překlad: Stanislav Jelínek
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.12.2010 Bontonfilm
Premiéra USA: 22.10.2010 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 20.4.2011 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 20.4.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 4 934 114
Tržby celkem - $ 177 512 032
Návštěvnost v ČR 46 072
Náklady (Rozpočet) - $ 3 000 000

FILMY V SÉRII
Paranormal Activity gastonrolinc.webnode.cz/news/a0227/
Horor / Thriller, USA, 2007
Režie: Oren Peli, Hrají: Katie Featherston, Micah Sloat

Paranormal Activity 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0229/
Horor, USA, 2010
Režie: Tod Williams, Hrají: Brian Boland, Katie Featherston

Paranormal Activity 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0219/
Horor, USA, 2011
Režie: Henry Joost, Ariel Schulman, Hrají: Katie Featherston, Sprague Grayden

Paranormal Activity 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0230/
Horor, USA, 2012
Režie: Henry Joost, Ariel Schulman, Hrají: Katie Featherston, Matt Shively

Paranormal Activity: Prokletí gastonrolinc.webnode.cz/news/a0232/
Horor / Thriller, USA, 2014
Režie: Christopher Landon, Hrají: Andrew Jacobs, Jorge Diaz

Paranormal Activity: The Ghost Dimension gastonrolinc.webnode.cz/news/a45/
Horor, USA, 2015
Režie: Gregory Plotkin, Hrají: Chris J. Murray, Olivia Dudley

SOUNDTRACK
My Last Breath
Performed by Evanescence

Electrical Storm
Written by Bono
Performed by U2

The Downfall of Us All
Performed by A Day to Remember

Rest in Pieces
Performed by Saliva
 
Tvůrci a herci
Tod Williams (Režie), Jason Blum (Produkce), Oren Pel (Produkce), - (Hudba), Michael Simmonds (Kamera), Gregory Plotkin (Střih), Michael Hothorn (Casting), Terry Taylor (Casting), Jennifer Spence (Scénografie), Kristin M. Burke (Kostýmy), Mark Binder (Zvuk), Nick Shaffer (Zvuk), Eleanor Sabaduquia (Masky), Christopher Landon (Scénář), Michael R. Perry (Scénář), Brian Boland (Herec), Katie Featherston (Herec), Sprague Grayden (Herec), Micah Sloat (Herec), Molly Ephraim (Herec), William Juan Prieto (Herec)
 
2010/91/USA/Horor
 
Zajímavost k filmu
- Výroba druhého dílu začala v květnu 2010 a trvala pouhé tři týdny. Natáčelo se ve Woodland Hills, což je část Los Angeles.
- Paranormal Activity 2 byl ohlášen nedlouho poté, co šel první díl v roce 2009 do kin.
- Jde o jediný díl série, který na plakátech nemá postavu ducha.
- Film během premiérového půlnočního promítání vydělal 6,3 milionu dolarů, což byla v době uvedení do kin rekordní částka u snímku s přístupností nad 17 let. Paranormal Activity 2 překonal ještě jeden rekord, a sice nejvyšší premiérový víkend mezi horory (41,5 milionu dolarů).
- Ze všech čtyř dílů série je zde nejvíce kamer, a to 6.
- Na režisérský post byli zvažováni Brian De Palma, Akiva Goldsman a Kevin Greutert.
- Pokračování bylo natočeno ve stejném domě, jako první díl, což však nemusí být divákům patrné. Dům patří režisérovi Orenu Pelimu, který ho díky úspěchu prvního filmu stavbu zrekonstruoval.
- Paranormal Activity 2 má i alternativní verzi. V traileru například můžete vidět některé scény, které v kině neuvidíme.
- Do kin byl film přivážen pod krycím názvem "Sharpie 79".
- Snímek měl původně režírovat Kevin Greutert, jenž stál za šestým dílem série Saw. Studio Lionsgate si ho ale ve smlouvě pojistilo neprůstřelnou klauzulí také pro režii sedmého dílu, který přijde do českých kin 4. listopadu, takže Greutert musel od Paranormal Activity 2 odstoupit.
- První díl stál 11 tisíc dolarů, druhý skoro 3 miliony dolarů.
 
Odkazy