Paranormal Activity / Paranormal Activity (2007/82/USA/Horor, Thriller, Mysteriózní) 54%

06.08.2018 14:26
JEDNOU VĚTOU
„Víš, co se děje v noci, když spíš?"

OBSAH
Poté, co se mladý středostavovský pár přestěhoval do domu na předměstí, jsou stále více zneklidněni přítomností někoho či něčeho, co může, ale nemusí být démonické. Každopádně nejaktivnější je to uprostřed noci, zvláště když dvojice spí…V tomto hororovém příběhu plném nadpřirozena se strašidelný dům nikterak netají, že není spokojen se svými novými nájemníky. Katie a Micah se právě přistěhovali do svého nového domova v San Diegu v Kalifornii. Katie se zajímá o paranormální jevy a je přesvědčená, že íi zlí duchové pronásledují již od dětství. Micah je k podobným teoriím skeptický. Nicméně poté, co v domě stráví několik bezesných nocí, jelikož se odevšad ozývají podivné zvuky a dějí se opravdu zvláštní věci, začne Micah věřit Katiinu tvrzení, že je pronásleduje nějaký duch. Pár se obrátí na specialistu v tomto oboru, ten jim však neumí pomoci. A tak se Micah rozhodne vzít to do rukou sám a v domě rozmístí videokamery. Dvojice si také připraví speciální desku, skrze kterou se lidé snaží komunikovat s duchy, jenže netuší, že tento postup duchy hluboce uráží…(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na první pohled mě to docela zaujalo a při sledování jsem občas vcelku dobře vytuhnul. Jenže už je to na jedno brdo. Krom toho snažit se o vytvoření skutečného příběhu, když vím, že to je fikce, tak s tím už krapet přehání. Záhadu Blair Witchu totiž stejně nikdo nepřekoná. I tak to za ty peníze a nulovou techniku rozhodně stojí vidět, jen bych z toho nedělal nějakej nářez. Ten konec tomu sice dodává svoje, ale bojím se remaku, který prý má přijít a má být daleko dražší a co víc? No snad už nic... (Malarkey) 2*

Být na místě vymítač ďábla ze Scary Movie James Woods, řekne jen: „Fuck this!“, otočí se na podpatku a jde znechuceně domů.. Dlouhou dobu by byl člověk rád za jakoukoliv aktivitu, nemusela by být ani paranormální a nakonec přijde v součtu jen pár sekund mrazivých scén z nočního natáčení, které stejně nechají napětí i atmosféru pouze nervózně přešlapovat za dveřmi, co předchozí průběh zamknul na několik západů. A děsivá moc představivosti? Já viděl za těmi věčně otevřenými dveřmi na chodbu jen znuděného osvětlovače, jak sedí po tmě na schodech a chlemtá lahvové pivo.. Jestli to není tím, že Oren Peli někde za půlkou filmu promarnil nabízející se příležitost, kdy se to po větě Micaha: „Měla jsi to někdy i přes den?“ mělo zvrtnout v amatérské hardcore porno. Ostatně, nějaké to povyražení by americkou Laďku Něrgešovou zbavilo nejen sexuální tenze, ale možná i souvisejícího řádění neviditelného Fanfulínka, co po baráku roznáší mouku a odmítá to po sobě uklidit. Bordelář jeden, nadpřirozený.. (Gilmour93) 3*

Tohle je velmi problematický film. Zdráhám se použít označení horor, protože právě v tomto ohledu film bezpečně selhává, ale nemuselo to tak být. Mladý pár Katie a Micah zrovna sympatiemi nepřekypuje a někde ve skrytu duše jsem jim i přál, aby jim ten démon pěkně zatopil. Ona umí slušně ječet a má dobrý prsa a on je neuvěřitelně nesympatický až slizký, ale jejich vztah jsem jim věřil. Pokud se na film podíváme, že jde o autentickou nahrávku, která zachycuje nevysvětlitelné úkazy v domě mladého páru, tak se dobereme k tomu, že zhruba první polovina s jemným předivem napětí a nervozního divákova těkání a očekávání funguje velmi dobře. S napětím jsem sledoval noční nahrávky a užíval si každého pohnutí dveří a zavrzání podlahy, ale tam kde divák měl zůstat v přesvědčení, že jde skutečně o reálnou nahrávku pečlivě pořizovanou několik nocí (i dní) se film dostane do úzkých a začne si to svým vysvětlováním a nevěrohodným přeháněním kazit. Zlom přichází v okamžiku, kdy Micah narazí na netu na 30 let starou nahrávku dívky, kterou rovněž pronásledoval zlý duch, podobně jako Katie. Tady film ztrácí na své síle a nic na tom nezmění tragický, ale spíše očekávaný závěr filmu. Když to tak vezmu, mírně nepřesvědčivě vyznívá i film jako celek, a pokud jde o proklamované velmi děsivé scény, tak za sebe můžu říct, že je to slabá káva, ale slabším povahám při nočním sledování nemusí být do skoku. A celkově mám pocit, že tenhle film je zklamáním pro ty, kteří se vypraví do kina v naději, že tohle je bomba roku. To opravdu není, ale vidět se to z pouhé zvědavosti určitě dá. (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Natočit film za 15 000 dolarů není až takový kumšt. Natočit film za 15 000 dolarů a udělat z něj celosvětovou senzaci, to už je jiné kafe. Oren Peli byl ve správnou chvíli na správném místě – pozice „dokumentárního hororu“ pro tento rok ještě nebyla obsazena, zvěsti z testovacích projekcí (podpořené „uniklým“ DVD screenerem) se v době sociálních sítí začaly šířit nadsvětelnou rychlostí a navíc na poslední chvíli přicupital hodný strýček Spielberg a řekl něco o tom, že Paranormal Activity nezvládl v noci vůbec dokoukat, jak byl chudák vyděšený. Tomu říkám reklama!
A tak se blíží i k nám, horor, který předchází taková pověst a hype, že už si ho vlastně nelze doopravdy užít jako ten malý nezávislý horor, kterým prapůvodně byl. Mediální masáž z něj vyrobila žánrové veledílo, kterým opravdu není a – ruku na srdce – podobné přívlastky stejně padají jen kvůli tomu, že na Monstrum, [REC], Blair Witch atd. už většina lidí zapomněla, stejně jako se za chvíli zapomene na Paranormal Activity. A pak přijde někdo další, kdo zase za rok umře ve stínu svého následovníka.
Hype zaměňovaný za evoluci ale zase tolik nelže – prostě jen trochu přehání. Paranormal Activity je určitě děsivý horor, pokud je vám devět let, rodiče vás nechali napospas prázdnému domu a všude kolem je tma tak hustá, že by se dala sáčkovat a mrazit. Jde o ten efekt, který si pamatuji z mládí u Vetřelců – strach z neznámého, spojený se strachem jít na záchod, protože tam určitě bude číhat bubák a bude mít víc zubů než usměvavá žraločí famílie. Ovšem ruku na srdce – jestli má film nějaký příběh, slušný scénář, je dobře natočený i mimo strašidelné scény atp. mi bylo upřímně jedno, protože těch pár „klepacích“ minut zahltilo první signální naprosto dostatečně. Dneska už nám (doufám) není devět a tak řešíme filmy jako celek, ne jako útržky vzpomínek na divácké zážitky z doby, kdy na VHS rotovaly filmy v padesáté kopii, což jim dodávalo velmi osobitou atmosféru.
A tady Paranormal Activity přirozeně naráží. Noční scény jsou perfektní a je v nich velmi učebnicovými technikami stupňováno napětí, ale to, co se děje kolem, musí inteligentního člověka urážet. Nemuselo by ho to urážet vůbec, kdyby tvůrci tak sveřepě netrvali na tom, že materiál našli v tajných archivech, že je to zase jednou všechno pravda a netvářili se přitom tak smrtelně vážně. Stačilo zahrát si hru á la Cloverfield, kde se s žánrovými pravidly úsměvně pohazuje, staví se na hlavu a i tak to pořád může být zatraceně napínavé. Paranormal Activity spoléhá na patnáct minutách nočních scén, které jsou poslepovány sedmdesáti minutami jiných věci a mezi ty lze řadit zejména:
1) vykradené motivy z jiných filmů (půda z [REC], Vymítač)
2) postavy z jiných filmů (sensitivní doktor / vymítač teoretik, který nastolí beznaděj)
3) prohřešky vůči realitě či rozumnému uvažování, kterými by se dal popsat celý papír (nemají hrdinové sexuální život? Proč – myšleno do důsledků - zůstávají v domě, když jim jde o život? Když jim jde o život, je dobré si přes den sednout a hrát na kytaru?)
atd.
Opět je na místě připomenout, že nic z toho by doopravdy nevadilo, kdyby se tvůrci netvářili tak vážně a udělali z Paranormal Activity čistý entertainment, kde se podobné „prohřešky“ tolerují, ba co víc, dokonce se na nich občas i buduje. Celá mytologie kolem Paranormal Activity je bohužel pochybná a děravá jako pouliční kanál – tím jak naoko hraje vážný „poker face“ a přitom zapomíná na ty malé racionální detaily, které by v podobné situaci měly napadnout každého normálně uvažujícího člověka, strachujícího se svůj život. Navíc je to dost často zkrátka a jednoduše nuda. Útržkovité dialogy nemají výraznější grády (velmi často mají otravné grády), natož pointy, a trpím mírným pocitem, že slečna přehrává svého partnera zhruba o dvě třídy.
Už kvůli těm patnácti dobře natočeným minutám mám ale pocit, že v subžánrovém ranku hororů, kde se používá digitální kamera, má Paranormal Activity své místo. Přestože se režisérský „um“ v takovém filmu dá shrnout do jedné věty: minimalistická (vlastně téměř nulová) práce s kamerou zkrátka a dobře sama o sobě umocňuje soustředění ohledně veškerých pohybů, zvuků a dění a které nepatří do obvyklé definice spořádané noci spořádaného páru. Je to jednoduché, stručné a na vymezeném časovém prostoru ukázkově funkční. A místy správně děsivé, i pokud je vám víc než deset.
Ty vydělané peníze tvůrcům upřímně přeji. Nezbývá než doufat, že je nepošlou vstříc přípravám na druhý díl, mnohem dražší, hloupější a trpící všemi ostatními neduhy filmů, které nikdy neměly vzniknout.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Katie a její přítel Micah se nedávno přestěhovali do domu na předměstí San Diega, v Kalifornii. Katie tvrdí, že duch, který ji pronásledoval už od mládí, žije s nimi v domě. Najme médium, Dr. Fredrichse, který říká, že je nepronásleduje duch, ale démon – říká, že se démon živí negativní energií a jeho smyslem je pronásledovat a mučit Katie bez ohledu na to, kde se zrovna nachází. Před odjezdem jim poradí, aby démona neuráželi ani s ním nekomunikovali a aby se spojili s demonologem Dr. Johanem Averiesem pro pomoc. Namísto toho Micah každou noc zapíná videokameru v jejich ložnici, aby zaznamenal paranormální aktivity, které by mohly nastat během jejich spánku v naději, že vyřeší problém sám.
Již několik nocí kamera zachycuje nadpřirozené jevy, jako jsou samovolně pohybující se objekty, světla, zapínání a vypínání televize, zvuky, hlasy a kroky na schodech. Brzy potom se Katie náhle v noci probudí, asi 2 hodiny zírá na Micaha, potom jde na zahradu a lehne si do houpačky. Micah pro ni přichází, Katie však odmítá jít nahoru a nakonec jí Micah jde aspoň pro deku a Katie se mezitím vrátí zpět do postele. Ráno si nic nepamatuje.
Katie je už podrážděná tím, že Micah všechno točí a rozzlobí se, když Micah přináší domů Ouiju, navzdory varování média a jejímu zákazu. Zatímco oni dva jsou z domu, kurzor Ouija (deska s abecedou na vyvolávání duchů) se na desce samovolně pohybuje a následně vzplane malý oheň, ten ale opět sám zhasne. Tu noc Micah popráší pudrem podlahu a později najdou nelidské stopy vedoucí do ložnice z podkroví. V podkroví najde Micah spálenou fotografii mladé Katie, která si dříve myslela, že byla zničena při požáru jejího domu.
Když Micah nakonec souhlasí s pozváním Dr. Averiese, je doktor již zaměstnán a tak pozvou namísto toho aspoň Dr. Fredrichse. Když médium přijede, dostane pocit hrůzy. Omlouvá se, že i přes jejich prosby o pomoc nemůže zůstat a že by se démon jenom naštval. O dvě noci později je Katie vytáhnuta z postele na chodbu neviditelnou silou. Micah uslyší její křik a přivede ji zpět. Druhý den objeví kousance na zádech.
Vystrašený a vyčerpaný manželský pár se rozhodne, že půjdou do hotelu. Později najde Micah Katie na zemi. Katie drží krucifix tak pevně, že krvácí na dlani. Micah ve vzteku spálí kříž a obrázek, který našel v podkroví. Najednou Katie jako proměněná trvá na tom, že zůstanou doma.
Později ten večer kamera zaznamená následující: Katie se probudí, vstane a zírá na Micaha zatímco on spí. Poté sejde po schodech dolů do tmy a začne křičet. Micah se probudí a běží za ní. Poté je z přízemí slyšet, co připomíná boj. Křik náhle přestane a po krátké odmlce následuje zvuk těžkých kroků přicházejících po schodech. Katie se pomalu vrací, její oblečení je nasáklé krví. Katie si sedne na zem před postel a začíná se klimbat, klimbá se asi 8 hodin. Po marném telefonátu do domu se dostaví Katieina kamarádka, která zakřičí a odběhne pro policii. Katie je později zastřelena při útoku na policistu. Film končí zprávou, že Micahovo tělo bylo nalezeno 3 dny poté a Katie zmizela.
Film má 3 alternativní konce. V prvním z nich, poté co zvuky boje v přízemí ustanou, je přímo do kamery vrženo Micahovo bezvládné tělo a poslední sekundy záběru ukazují obličej posedlé Katie. Ve druhém alternativním konci si Katie po návratu do ložnice podřízne hrdlo. Ve 3. konci se Katie vrátí z přízemí, poté co zvuky ustanou, a po pár hodinách sezení a kývání je zastřelena policií.

Ocenění:
Independent Spirit Awards
2010 - Jason Blum, Oren Peli (Nejlepší debut) (nominace)

DABING
V českém znění: Jan Maxián - Micah Sloat (Micah), Anna Suchánková - Katie Featherston (Katie), Jiří Plachý - Mark Fredrichs (psycholog), Jolana Smyčková - Amber Armstrong (Amber)
Překlad: Martin Gust
Zvuk: Jan Kacián, Matěj Večeřa
Úprava dialogů a režie: Jan Žáček
Vyrobila: Společnost Riafilm pro Intersonic v roce 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 19.11.2009 Intersonic
Premiéra USA: 16.10.2009 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 25.9.2010 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 138 313
Tržby celkem - $ 193 355 800
Návštěvnost v ČR 28 467
Náklady (Rozpočet) - $ 15 000 000

FILMY V SÉRII
Paranormal Activity gastonrolinc.webnode.cz/news/a0227/
Horor / Thriller, USA, 2007
Režie: Oren Peli, Hrají: Katie Featherston, Micah Sloat

Paranormal Activity 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0229/
Horor, USA, 2010
Režie: Tod Williams, Hrají: Brian Boland, Katie Featherston

Paranormal Activity 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0219/
Horor, USA, 2011
Režie: Henry Joost, Ariel Schulman, Hrají: Katie Featherston, Sprague Grayden

Paranormal Activity 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0230/
Horor, USA, 2012
Režie: Henry Joost, Ariel Schulman, Hrají: Katie Featherston, Matt Shively

Paranormal Activity: Prokletí gastonrolinc.webnode.cz/news/a0232/
Horor / Thriller, USA, 2014
Režie: Christopher Landon, Hrají: Andrew Jacobs, Jorge Diaz

Paranormal Activity: The Ghost Dimension gastonrolinc.webnode.cz/news/a45/
Horor, USA, 2015
Režie: Gregory Plotkin, Hrají: Chris J. Murray, Olivia Dudley
 
Tvůrci a herci
Oren Peli (Režie), Jason Blum (Produkce), Oren Peli (Produkce), - (Hudba), Oren Peli (Kamera), Oren Peli (Střih), Oren Peli (Casting), - (Scénografie), Oren Peli (Kostýmy), Jim Fitzpatrick (Zvuk), Crystal Cartwright (Masky), Oren Peli (Scénář), Katie Featherston (Herec), Micah Sloat (Herec), Mark Fredrichs (Herec), Amber Armstrong (Herec), Randy McDowell (Herec), Tim Piper (Herec), Ashley Palmer (Herec), Crystal Cartwright (Herec)
 
2007/82/USA/Horor, Thriller, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Přestože tvůrci tvrdí, že se film odehrává podle skutečných událostí, reálný základ má pouze malá část.
- Film vydalo studio Paramount, logo společnosti se však nikde ve filmu ani na obalu neobjeví.
- V prvním týdnu film vydělal v USA 9,1 milionů amerických dolarů, čímž překonal dosavadní rekord v kategori filmu hraném v méně než 200 kinech.
- Oren Peli strávil rok předěláváním domu do takové podoby, aby co nejvíce vyhovoval filmu.
- Oren Peli chtěl původně natočit film s rozpočtem do 10 000 amerických dolarů. Tentokrát se mu to nepovedlo a musel „přitvrdit“ ještě o polovinu.
- V Dremworks plánovali remake filmu s mnoho větším rozpočtem a známějším hereckým obsazením.
- Paramount koupil veškerá práva na film a jeho pokračování za 300 000 amerických dolarů.
- Film se dokonce vydal i na VHS, a to v Nizozemsku.
- Hercům během natáčení nebyly rozdány scénáře. Protagonisté byli jen poučeni, jak se mají chovat a o čem si mají povídat.
- Film byl natočen již v roce 2007, ale kvůli hledání distributora a odkladům Paramountu se v kinodistribuci ocitl až na podzim 2009.
- Vo filme vystupujú iba 4 herci a v celom štábe je 40 ľudí.
- Již krátce po premiéře byly oznámeny práce na pokračování.
- Studio Paramount využilo k propagaci filmu jednoho z největších odborníků na paranormální jevy, Christophera Chacona.
- K filmu není žádný soundtrack, hudba zazní jenom z gramofonu a Micahova (Micah Sloat) počítače.
- Film měl zvláštní reklamní kampaň. Diváci hlasovali, do kterých měst film uvidí v kině.
- Originální zakončení filmu bylo změněno na žádost Stevena Spielberga.
- Kniha, ve které Micah hledá vysvětlení, je "Picture Book of Devils, Demons and Witchcraft" z roku 1971 od Ernesta a Johanna Lehnerových.
- Nafilmováno během jednoho týdne. Režisér natáčel ve svém vlastním domě.
- Nápad natočit tento film dostal režisér díky vlastní zkušenosti, kdy spal a krabice saponátu spadla na zem z police.
 
Odkazy