Predátoři / Predators (2010/102/USA/Akční, Dobrodružný, Thriller, Sci-Fi) 66%

06.08.2018 10:47
JEDNOU VĚTOU
„Příběh svádí do souboje lidskou rasu a mimozemské lovce zvané predátoři."

OBSAH
Elitní žoldák Royce (Adrian Brody) je unesen na neznámé místo, stejně jako další, zdánlivě náhodně vybraní jedinci. S výjimkou jednoho zneuznaného lékaře se však jedná o nejnebezpečnější zabijáky, žoldáky a odsouzené trestance, kteří byli na toto místo dopraveni pouze pro to, aby se stali živou kořistí pro novou rasu Predátorů. I když by nejraději pozabíjeli jeden druhého, musejí se, pokud chtějí přežít, proti společnému nepříteli spojit. Vedení skupiny se tak ujímá Royce a skutečný boj o přežití začíná… Film Predátoři je volným pokračováním filmů Predátor (r. John McTiernan, 1987) a Predátor 2 (r. Stephen Hopkins 1990). Nicméně sám Rodriguez, jako velký fanoušek žánru i původního filmu, nechtěl vytvořit pouhé pokračování či remake. „Predátoři nejsou pátým či šestým pokračováním série, ale prvním. Chronologicky byste se na tento film mohli podívat ihned po původním Predátorovi a dostali byste tak jasný, ucelený příběh.“ dodává Rodriguez.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kdybych chtěl použít silné slovo, asi bych jako první vytáhnul ‚zklamání‘, ale ‚mrhání potenciálem‘ se s denním odstupem jeví jako příhodnější. Antal je talent, popřít to nelze, neboť jsem měl dvě hodiny pocit, že se sleduju nefalšovanou ‚osmdesátkovou‘ řežbu. Napomáhá tomu dobrá kamera, potažmo geniální Debneyho soundtrack (ty domorodé bubínky prostě fungují i po třiadvaceti letech). Horší je to s přítomnou partičkou. Pravda, nemůžu čekat psychologické drobnokresby, ale… sakra, to se to nemohlo natáhnout o pár minut navrch a dozvědět se o nich něco víc? Dá se to omluvit všelijak, třeba tím, že v době vzniku prvního dílu se akční filmy netočili jinak, jenže jak se vypořádat s jedním náhodným přeživším a magorem se skalpelem? A co si víc, těžko přijmout za srdcovku film, u něhož se musím hodně tlouct do hlavy, abych z ní vykřesal vzpomínku na nějakou výraznější akci. V tomhle ohledu budu netrpělivě očekávat Director’s cut na DVD. Do té doby váhavých 3 a 1. PS: První půlka za plnou palbu. (Isherwood) 3*

Po (praktickém) zabití série Alienů jsem se dočkal pokračování Predátorů a Nimród Antal to zvládl. Počet nenucených odkazů potěší a návrat do džungle rozhodně také. Je s podivem, jak Antal dokázal ukočírovat atraktivní svět a zároveň vytvořit silnou až komorní atmosféru první půlky filmu, aby v druhé přidal plyn a rozjel akce. Přesto rozhodně nejde o žádný jednoduše škatulkovatelný film, protože na horor se tu nebojíte, na akční film je tu docela málo akce... která je v pár okamžicích i trochu zbytečně béčková (páteř sem, krev tam, přitom "potvory" z klecí se skoro neobjevily...). I tak je to zábava, protože svět predátorů je působivý, pro setkání s lidmi ideální, stejně jako casting celé lidské posádky. Tam si někdo opravdu vyhrál, ať Brodym v netypické poloze, krásnou Alicií Bragou nebo šíleným (a obtloustlým) Laurencem Fishburnem. Po obou dílech Aliens vs. Predators rozhodně překvapení. (Djkoma) 4*

Uctívači kinga jménem Alan Silvestri se sešli a sehráli to, co se ve filmových poměrech označuje jako "za málo peněz hodně muziky". Samozřejmě to nebylo dokonalé, ale na každém kroku bylo vidět (a slyšet) velké nadšení z toho, co se vytváří. Jistě, samotné nadšení stálo za spoustou opravdu příšerných a nechtěně zábavných snímků, ale Nimród Antal si s mimozemskými (neplést s nizozemskými, ačkoliv ti také lační po trofeji;)) kolegy nimrody dal dost práce, a jelikož je to řízek nadějný a perspektivní, získal i herce, kteří jsou zárukou pokud už ne kvality, tak alespoň diváckého zážitku. Nemůžu ovšem popřít, že Danny Trejo i Laurence Fishburne mi přišli poněkud nevyužití, ale druhý jmenovaný trousí vynikající narážky, a to že jsem už viděl Pandorum (což snížilo právě ten můj zážitek) byla jednoznačně moje "chyba":) No prostě celkově jsem byl s bandou takových či onakých hrdlořezů spokojen, a skoro se mi i dařilo s nimi cítit, i když to byli globálně vzato pořádné kreatury (kombatant ze Sierry Leone, nájemný řezník mexického kartelu,...) Jednoznačným překvapením pro mě byl příběh, který není čistě o akci ve tradičním stylu béčkových týmovek, ale neustále se do něj vplétá lidská nátura se vším, co k ní patří. Nějakým kouzlem to všechno sedí pohromadě a bitka Predátor vs. Yakuza assassin "na meče" je jednak luxusní sama o sobě a druhak je to jeden z nejvýraznějších mrků na fanouška původního Predátora, protože hned poté následuje útěková scéna hlavního bijce, pohledné dívčiny a zraněného spolubojovníka - ovšem zavariovaná trochu jinak než tehdy. Občas můžete mít pocit, že ve filmu něco schází. Pak si ale uvědomíte, že scénka opevňování a lákání do léčky byla vlastně viděna (opět v jiném gardu než v jakém byste ji čekali) nějakých deset minut zpátky, a opakovat ji "správně" by bylo za a) zbytečné a za b) zbytečně drahé;) Mám zkrátka vcelku silný pocit, že líp to udělat nešlo, a hlavně jsem si to výborně užil. Na Debneyho novátorství na soundtracku jsem taky moc zvědavý, takže bez problémů dávám 80%. (Gemini) 4*

VELKÁ RECENZE
Lovuchtiví a po trofejích toužící Predátoři jsou zpět. Před řadou let se jeden z nich seznámil s Arnoldem Schwarzeneggerem a po druhém dílu a dalších dvou filmech, kde došlo i na Vetřelce, jsou zpět.  
Historie filmu je dlouhá a zasahuje až do let devadesátých. Nemá asi cenu dělat rozbor všech událostí, zmíním jen, že se o možném pokračování dost dlouho mluvilo a nakonec už nikdo nevěřil, že na něj kdy dojde. K životu ho ale přeci jen probudil Robert Rodriguez (Desperado, Sin City), který ale nemá obecně moc času, takže film nakonec jen produkoval a za kameru sehnal nadějného Nimróda Antala (Revizoři, Motel smrti).  
Film nás podobně jako v případě prvního filmu přivádí do džungle, kde se setkáváme se směsí těch nejzajímavějších bojovníků, jaké máme na naší modré planetě k dispozici. Od typického žoldáka, přes vojáky z různých armád až po příslušníky mafie. Průšvihem je ale (a to se dozvíme poměrně záhy), že se tahle sebranka nesetkává na planetě Zemi, ale Predátoři si je odvezli kdovíkam do své vesmírné obory.  
Roztodivným charakterům vévodí právě žoldák v podání Adriana Brodyho, jež se dokáže rychle adaptovat na nastalou situaci a stává se přirozeným vůdcem skupiny. Aby toho nebylo málo, ukáže se, že loveckou sezónu Predátorů v minulosti přežil jeden člověk, který má už poměrně dost zkušeností s touhle sebrankou.  
Podstatou dobrodružství je, přes veškeré obměny, podobné schéma jako v původním filmu. Ať už jde o prostředí džungle, skupinu nebezpečných lidských zabijáků nebo o obligátní „bezbolestnou“. Jedná se vlastně o jakousi adaptaci, která (a nebudu to zastírat) funguje.  
Brody zde už nevypadá jako kulturista ze Somálska (jak jsme zvyklí), ale pro film nabral poměrně dost svalové hmoty a jeho postava je opravdu lahůdková. Každý z lidského týmu má svůj moment, já si ale kromě hlavní postavy oblíbil nejvíc Alici Bragu v roli izraelské ostřelovačky. Má výbornou mušku, intuici a nebojí se stát si za svým názorem.  
Predátoři samotní se vracejí ke svým obvyklým trikům a choutkám. Jsou neviditelní, když se jim to zrovna hodí a s velkou oblibou svlékají své oběti z kůže. Na cizí planetě nás ale přeci jen čeká pár překvapení…  
Vzhledem k poměrně střízlivému rozpočtu se sice nedočkáme velkého množství mimozemských lovců, jak se nás snaží oklamat upoutávka, přesto právě díky rozumně investovaným penězům existuje šance, že se film zaplatí. A to znamená, že pokračování je více než reálné. Osobně by mi to nevadilo, i když si nedokážu představit, jak by chtěli tvůrci překonat tohle akční béčko, které se hrdě hlásí k nezapomenutelné Arnieho klasice.  
V každém případě doporučuju všem milovníkům Predátorů.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Několik lidí se probouzí při volném pádu ve vzduchu. Na sobě mají padáky, které se ale otevírají až při určité nadmořské výšce, jeden se neotevře vůbec. Royce (Adrien Brody) se jako první setkává s Cuchillem (Danny Trejo) z mexického drogového kartelu. Záhy se k nim přidávají voják Specnaz Nikolaj (Oleg Taktarov), sniperka Izraelských obranných sil Isabelle (Alice Braga), člen Jednotné revoluční fronty Mombasa (Mahershalalhashbaz Ali), vězeň FBI čekající na vykonání rozsudku smrti Stan (Walton Gogins), zabiják Jakuzy Hanzo (Louis Ozawa Changchien) a doktor Edwin (Topher Grace).
Při více či méně silné spolupráci se všichni snaží dostat z džungle do nejbližší civilizace, ale posléze přichází k útesu, kde na obloze uvidí cizí, blízké planety a je zřejmé, že již nejsou vůbec na Zemi. Cestou také potkávají útočiště zabitého neznámého vojáka, který všude nastražil pasti na něco velkého, a je tedy zřejmé, že právě něco velkého bude tentokrát lovit je. Jdou tedy dále, ale záhy se ozve dupot. Vrhají se na ně podivná zvířata.
Když společně zvířata pobijí svými zbraněmi, jdou po jejich stopách, dokud nedorazí do tábora s děsivou atmosférou: na stromech jsou za nohy pověšena těla stažená z kůže a všude na zemi jsou pohozeny lidské lebky… Najdou predátora, který je přivázaný ke stromu. Když k němu Nikolai přiloží kulomet, predátor se pohne a upoutá pozornost svých objevitelů… Mombasa je záhy probodnut třemi železnými kopími. Royce zahlédne tři neviditelné přízraky se svítícíma očima. Tým začne po příchozích pálit. Lovci palbu opětují. Jedna střela Nikolaiovi poškodí kulomet. Tým nakonec uteče.
V džungli je najde člen námořní pěchoty Noland Roland (Lawrence Fishburne), který na planetě přežil za pomoci výzbroje a výstroje, kterou lovcům ukradl. Mariňák hosty zavede do své skrýše v nefunkčním těžebním stroji, tam jim vysvětlí, že byli loveni mimozemskými lovci a že byli na planetu vyhozeni z jediného důvodu: aby se stali živou kořistí pro novou rasu predátorů. V noci je ale Noland zradí a pokusí se všechny zadusit kouřem. Poté je sám zabit superpredátorem. Skupina z místa utíká a začíná finální lov. Postupně umírá jeden člen skupiny za druhým, až nakonec zůstane jen Royce, Isabelle a Edwin…
Predátoři je americký akční film s prvky sci-fi, který roku 2010 natočil režisér Nimród Antal. Jde o nepřímé pokračování filmů Predátor s Arnoldem Schwarzeneggerem z roku 1987 a Predátor 2 (1990). Producent Robert Rodriguez pojmenoval film množným číslem obdobně, jako tomu bylo u filmu Vetřelci.
Příběh svádí do souboje lidskou rasu a mimozemské lovce zvané predátoři.

O FILMU
V roce 1987 se “Predátor” se stal jedním z nejstálejších a nejpopulárnějších postav v dějinách sci-fi. Tento bojovník zahalený do hábitu neviditelnosti způsobil v džungli i mezi filmovými fandy poprask. Proto za pár let přišlo pokračování. Když chtěli v roce 1994 tvůrci “Predátora” oživit, pozvali ke spolupráci nespoutaného mladého filmaře Roberta Rodrigueze, který za sebou právě měl uchvacující režisérský debut El Mariachi.
“Původně jsem byl najat pouze jako scénárista,” vysvětluje Rodriguez. “Chtěli čerstvý přístup k materiálu, tak jsem po té příležitosti skočil. Jsem velký fanda. První, s kým jsem se seznámil, když jsem přišel do Hollywoodu, byli Carl Weathers a Arnold Schwarzenegger, tak jsem si říkal, že podílet se na novém “Predátorovi” by mohlo být zábavné.”
“Na původním filmu se mi líbila jeho hybridnost. Začíná to jako klasický akční komando film s Arnoldem Schwarzeneggerem, kde si oblíbíte hlavní postavy a prožíváte s nimi jejich příběh a pak se to změní ve sci-fi na způsob “Vetřelců”. Hrozně rád míchám žánry... jako třeba film Od soumraku do úsvitu.”
“Chtěl jsem napsat něco, co se bude odehrávat mimo naši planetu. Zároveň se mi líbila atmosféra původní džungle,takže umístěním příběhu na jinou planetu jsem dosáhl podobného prostředí, ale zároveň něčeho nového. Nový příběh ukazuje, proč měl Predátor rád džungli. Je to totiž podobný terén jako na jeho domovské planetě.”
“Scénář, který Robert v roce 1994 napsal, obsahoval všechny základní rysy, ze kterých vznikl film Predátoři,” říká producentka filmu Elizabeth Avellán. “Nikdy ale neměl další plány, co s tím. Dostal za to zaplaceno a určitě to bylo zábavné slohové cvičení. Nikdo z nás neuvažoval, že by měl film režírovat, přesto si myslím, že někde uvnitř si přál, aby se postavy, které vymyslel, dostaly na filmové plátno.”
“Při psaní jsem měl úplně volnou ruku, mohl jsem si vymyslet cokoliv jsem chtěl. Věděl jsem, že film nebudu režírovat, tak jsem nebyl ani svázaný rozpočtem nebo logistickými omezeními.” Se smíchem dodává, že to se mu po několika letech vrátilo jako bumerang. Jako producent musel tato omezení řešit právě on.
Než přišel rok 2010, ve kterém spatřil snímek Predátoři světlo světa, natočil Rodriguez několik filmů, kterými se zařadil mezi nejvlivnější a nejúspěšnější režiséry své generace. Kromě toho založil v roce 1997 spolu s Elizabeth Avellán produkční společnost Troublemaker Studios. Ve stejné době v Maďarsku navštěvoval filmový fanda jménem Nimrod Antal, který se později stal vyhledávaným režisérem, Filmovou akademii.
V roce 2009 oslovilo studio Twentieth Century Fox Rodrigueze a Avellán, jestli se chtějí na novém filmu podílet. “Když se ke mně dostal projekt zpátky, měl jsem radost, že i za ty uplynulé roky, kdy vznikly další filmy o predátorech, je stále prostor vymyslet a natočit něco nového. Nechtěli jsme natočit pátý nebo šestý film v řadě, ale znovu první. Chronologicky byste mohli vidět prvního Predátora a hned po tom tento nový film a měli byste jasnou linii příběhem. Náš film můžete vidět, aniž byste znali ty ostatní a stále vám to bude dávat smysl.”
Vzhledem k Rodriguezovo nabitému diáři nebylo možné, aby se v rozumně dohledné době ujal filmu jako režisér, vstoupil proto do projektu alespoň jako producent. Za úkol si dal oprášit a vylepšit spolu se svými spolupracovníky scénář a najít vhodného režiséra.
“Napsal jsem několik scénářů a na několika dalších jsem se podílel, ale nevím, jestli kdy budu mít čas je režírovat. Predátoři byl tak trochu experiment, abych viděl, jestli moje působení coby producent by bylo přijatelné řešení pro tyto projekty,” pokračuje Rodriguez.
Rodriguez zvažoval několik filmařů coby potencionální režiséry, až se nakonec rozhodl pro Nimroda Antala, jehož debut nesoucí název Revizoři ho uchvátil. “Na Nimrodovu debutu se mi nejvíc líbila jeho vynalézavost. Od prvního záběru poznáte, že je to opravdový režisér.”
Režisér Antal byl velkým fanouškem prvního Predátora. “Predátor je pro mne moje dětství,” vysvětluje. “Byl jsem velký filmový - a “Predátorový” - maniak. Pamatuju si, že jsem ho viděl s kamarády na premiéře ve Westwoodu v Kalifornii.” Osud tomu chtěl, že za přibližně dvacet let Antal večeřel s několika z těch samých přátel, když se dozvěděl, že právě on bude točit Predátory.
“Nimrod má úžasný smysl pro detail,” říká Rodriguez. “Několikrát jsem se přistihl, jak ho sleduji a říkám si ‘Hmm, možná si některé jeho metody půjčím.’ To je, proč chci pracovat s dalšími lidmi... abych se od nich učil. Pokaždé se cítím jako student a v tomto případě si myslím, že bych se naučil víc já od něj než on ode mne.”
Rodriguez dále vysvětluje, proč chtěl, aby se film jmenoval množným číslem. “Chtěl jsem, aby měl dvojí význam. Mezi hlavními postavami je takové napětí, že by byli schopni pobít se navzájem dřív než se vůbec s nějakým predátorem setkají. Svým způsobem jsou predátoři všichni.”
“Velký rozdíl oproti předchozím filmům o Predátorech spočívá v tom, že naši hrdinové se ocitli na cizí planetě, kde se necítí dobře, protože neznají tamní pravidla,” vysvětluje producentka Avellán. “Na Zemi jsou predátory oni a zde se ocitnou v opačné situaci. Jsou velmi vystresovaní, neboť nemají ponětí, co se s nimi stalo, a protože jsou zvyklí, že mají vše pod kontrolou. Navzájem se neznají a všichni jsou zvyklí být vůdci, nedokáží proto vytvořit tým. Najednou musí něco ze svého vůdcovství obětovat, aby vůbec zůstali naživu, protože to, čemu dohromady čelí, nahání víc a víc hrůzy. Je to velmi napínavý příběh. Je to vyprávění o pudu sebezáchovy a instinktu přežití.”
“Diváci, kteří znají původního Predátora, mohli očekávat, že jen trochu upravíme způsob predátorského lovu a změníme důvody, proč jsou naši hrdinové loveni. My jsme si byli vědomi, že musíme dodržet několik konvencí: predátoři útočí, jsou neviditelní a můžou zaútočit kdykoliv. Kromě toho jsme ale chtěli vytvořit nové typy predátorů, takže máme psy, sokoly a různé palební systémy,” říká Robert Rodriguez.
Lidští “predátoři” prožijí první část filmu tím, že neví, kde a proč jsou... až pochopí, že jsou nasazeni jako kořist. Tehdy prožijí šok, zhroucení a beznaděj. Jak hrůza a obavy narůstají, členové v sobě objevují svoje lepší já.
“Náš film je o skupině lidí, se kterými byste nechtěli trávit svůj volný čas, a kteří jsou sami o sobě zrůdami ve svých světech. Nyní se ocitnou v situaci, kterou nemají pod kontrolou, jsou dezorientovaní, zmatení a paranoidní. Tyto lidské “zrůdy” se musí utkat spolu, aby pochopili, že venku v džungli na ně čeká mnohem větší nepřítel,” uzavírá vyprávění režisér Nimrod Antal.

O OBSAZENÍ
V příběhu proletí muž prázdnotou mimořádnou rychlostí a padák se mu otevře jen pár vteřin před jistou smrtí. Držitel Oscara Adrien Brody byl obsazen do role bývalého vojáka Royce, neplánovaného vůdce skupiny, který na začátku stejně jako ostatní neví, kde je a proč se tam ocitnul. “Vždy se snažím obsadit nejlepší možné herce,” vysvětluje Rodriguez. “Když jsem dělal Sin City, film podle komiksu, získal jsem Bruce Willise, Benicia Del Tora a Mickeyho Rourkea. Zvedlo to úroveň filmu do takové výše, že to nikdo nemohl přehlídnout se slovy ‘je to jen film podle komiksu.’ Takže teď tu máme oscarového Adriena, který toužil hrát v akčním filmu a dal do toho vše, aby mu diváci uvěřili. To je dobrá volba. Když se koukáte na film, tak nechcete, abyste si pořád připomínali, že sledujete jen film. Potřebujeme herce, kteří zasadí děj do reality. Nám se to povedlo tak, že i v tak fantastickém příběhu hrdinům věříte, co říkají a co dělají.”
Brody se samozřejmě nevyhne nechtěnému srovnání se Schwarzeneggerovou postavou Dutche v prvním Predátorovi. “V žádném případě jsme nechtěli napodobovat Arnoldovu postavu, to bychom udělali filmu i divákům špatnou službu,” říká režisér Antal.
“Nemůžeme soutěžit s Arnoldem Schwarzeneggerem, tak proč bychom se tímto směrem pouštěli? Mnohem lepší je udělat něco, co diváci neočekávají,” dodává Rodriguez. “Naší strategií bylo najmout ty nejlepší herce. Řeknete jim, že budou hrát ve filmu o Predátorovi, že to bude něco nového a oni udělají všechno proto, aby roli dostali.”
“Dneska vypadají vojáci jako já,” vysvětluje Brody. “Filmy se trochu změnily a více se podobají realitě. Vojáci nejsou supermani. To je to, co se mi na scénáři líbilo. Chtěl jsem zahrát nedokonalého a tragického hrdinu. Royce je v podstatě samotář. Jako pro zabijáka je to jeho výhoda, jako pro člověka je to slabost.”
Další slavný herec, Laurence Fishburne, ztvárnil Nolanda, samotářského jedince, který přežívá na planetě, uzavřený ve své jeskyni plné artefaktů a zbraní. Scénárista Michael Finch k této postavě říká: “Noland je člověk, který může vysvětlit velkou část historie neznámé planety a může plnit ve skupině významnou funkci, a to ukázat, že umírání nemusí být to nejhorší, co se vám může na této planetě přihodit. Žít zde může být horší.”
Další postavou, která naprosto nepatří do tohoto světa, je Edwin, doktor se záhadnou minulostí. “Vždy potřebujete mít aspoň jednu postavu, která nezapadá mezi ostatní, a která se stane “očima” diváků. Ti by se totiž s hrdiny nedokázali ztotožnit, vždyť jde o profesionální zabijáky,” vysvětluje Rodriguez.
Doktora hraje Topher Grace, další velký fanda prvního Predátora. “Všechno, co se mi líbilo na prvním filmu, je i v tomto. Rád o Predátorech mluvím jako o pokračování původního filmu. Robert Rodriguez a Nimrod Antal zde použili všechny důležité informace z prvního filmu a doplnily nové prvky a věci. Jestli se vám líbil první film, toto je ještě lepší, zajímavější a chutnější záležitost.”
Další klíčovou postavou v této nešťastné alianci zabijáků je jediná žena, Isabelle, ostřelovačka izraelských obranných sil. “Nikdy jsem podobnou roli nehrála,” říká Alice Braga, kterou jsme mohli vidět po boku Willa Smithe ve filmu I Am Legend.
Rodriguez byl nadšený, že má ve filmu tuto herečku. “Mám rád ve filmech silné ženské postavy. Mám pět sester! Když přišla Alice na casting, požádal jsem režiséra, zda ji můžeme vzít, aniž bychom viděli další uchazečky. Je to mimořádný talent, díky ní vyrostla kvalita filmu o deset stupínků.”
Walton Goggins byl obsazen do role potetovaného, nezkrotného Waltera Stanse, sériového vraha, který si o sobě myslí, že je rocková hvězda. “Walt má energii, která mu umožňuje být v jednu chvíli strašně zábavný a za okamžik zlý,” říká režisér Antal. “Chvíli se mu smějete a pak z něj máte strach. Pokaždé, když stál Walton před kamerou, jsem pozoroval, jak se štáb pomalu přibližuje k monitorům a sleduje Walta v akci. Když máte Walte Gogginse, nepotřebujete přestávku.”
Postava Stanse vyžadovala dvě hodiny denně v maskérně. “Tetování mi dodávalo strašně zvláštní pocit. Bylo zajímavé chodit takto vylepšený na Havaji a v Austinu. Všude mi lidé pomáhali, v obchodech, restauracích. Vtipné ovšem bylo, že to nebylo z ochoty, ale ze strachu,” směje se Goggins.
Dalším lidským predátorem katapultovaným na nepřátelskou planetu je šéf drogového gangu Cuchillo, v podání Dannyho Treja. Oleg Taktarov, bývalý ultimátní šampión, hraje Nikolaje, příslušníka ruských speciálních sil, který s sebou po džungli tahá padesátikilovou zbraň. Mahershalalhashbaz Ali byl vybrán, aby hrál afrického válečného krále Mombasu a Louis Ozawa Changchien ztvárnil Yakuza zabijáka Hanza.”
Kromě klasického Predátora vymysleli specialisté na efekty tři nové postavy/predátory - Psovoda, Sokolníka a pana Černého. Ti představují, větší, delší a smrtelnější verzi monster, které si diváci pamatují z prvního filmu. Na vzniku nových predátorů pracoval tým 62 lidí více než 13 týdnů.
“Robert a Nimrod měli jasnou představu, že “klasický” Predátor bude něco jako “kazeta” a nový bude něco jako iPod. Takže ten druhý musí být moderní, elegantní a nelítostný,” vysvětluje specialista na efekty Greg Nicotero. “Proto jsem se rozhodl posadit krunýř blíže tělu a prodloužit hlavu, aby nebyla tak hranatá. Ne vždy větší znamená lepší. Noví Predátoři vypadají elegantně, protože jsou vysocí, dlouzí a štíhlí.”
Stejně jako Predátor v prvním filmu i noví mají stejnou maskovací schopnost, navíc jsou ale vybaveni ultra moderní výzbrojí. Ve světě predátorů je nejdůležitější správné načasování, především jejich první zjevení se. Úspěch prvního filmu spočíval mimo jiné v tom, že si tvůrci dali pořádně na čas, než ho divákům ukázali (první půlhodinu o něm není ani vidu, ani slechu), takže napětí a touha vidět, co bude dál, byly mimořádné. V tomto směru se tvůrci nyní pokusili o to samé. “Klasického” Predátora ztvárnil Derek Mears, tři “nové” hrají Brian Steele a Carey Jones.

O PRODUKCI
Filmování začalo v polovině října 2009 na Havaji a poté se přesunulo do Texasu. Režisér Nimrod Antal spolu se svým dlouholetým spolupracovníkem, kameramanem Gyula Padosem vytvořili štáb s některými filmaři, s kterými běžně spolupracuje Robert Rodriguez. Patřili k nim architekti Steve Joyner a Caylah Eddleblute, návrhářka kostýmů Nina Proctor, šéf kaskadérů Jeff Dashnaw, tvůrci vizuálních efektů Jabbar Raisani a Rodney J. Brunet, a Greg Nicotero & Howard Berger ze společnosti KNB EFX Group. Štáb byl plný fanoušků původního filmu o Predátorovi. “Je to film od fanoušků pro fanoušky,” říká architekt Steve Joyner. Nutno dodat, že všichni členové štábu se při své práci opakovaně inspirovali prvním filmem.
Většina filmu se odehrává v džungli, takže výběru těch správných exteriérů bylo věnováno hodně času. Filmaři zvažovali džungli v Puerto Ricu, Mexiku i Číně a nakonec se rozhodli pro Havaj a jeden z jeho novějších ostrovů nesoucí jméno “Big Island”. Podle architekta Joynera byly lokace velmi “vetřelovské”, velmi extrémní a pro štáb velmi obtížně dostupné.
Jelikož se natáčelo v zimě a nebylo dostatek zeleně, musely být často použity umělé stromy. Na ty bylo přichyceno přes 1,5 milionu hedvábných listů. Přes měsíc a půl sháněla skupina “zeleného” týmu po Texase všechnu možnou zeleň, která byla na place použita k zalesnění ateliérů.
Zbraně jsou důležitou součástí světa Predátorů, a to na straně lidských i vetřeleckých lovců. Royce má mačetu téměř identickou s Dutchovou v prvním filmu - dokonce ji vyrobil stejný nožař, Jack Crane. Tým zajišťující zbraně vyrobil různé stahovače kůže, oštěpy, sekyry, praky a brnění. Architekt Joyner k tomu říká: “Predátoři vynikají především svojí loveckou schopností. Testují svoje dovednosti s dalšími druhy. Není to o přesile díky lepším zbraním nebo technologiím. Jsou konzervativní. Pokusili jsme se zachovat poselství původního filmu.”

DABING
V českém znění: Zdeněk Hruška - Adrien Brody (Royce), Dana Černá - Alice Braga (Isabelle), Libor Bouček - Topher Grace (Edwin), Petr Oliva - Laurence Fishburne (Noland), Zdeněk Maryška - Danny Trejo (Cuchillo), Jiří Dvořák - Walton Goggins (Stans), Petr Gelnar - Mahershalalhashbaz Ali (Mombasa), Jiří Čapka - Oleg Taktarov (Nikolai), Bohdan Tůma - Louis Ozawa Changchien (Hanzo) a další
Překlad: Jana Děžínská
Zvuk: Dušan Matuška
Produkce: Petr Skarke
Dialogy a režie: Vladimíra Wildová
Vyrobila: Společnost SDI Media 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 8.7.2010 Bontonfilm
Premiéra USA: 9.7.2010 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 29.11.2010 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 15.11.2010 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 9 291 844
Tržby celkem - $ 127 233 108
Návštěvnost v ČR 83 510
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000

FILMY V SÉRII
Predátor (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0203/
Akční / Sci-Fi, USA, 1987
Režie: John McTiernan, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers

Predátor 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0204/
Akční / Sci-Fi, USA, 1990
Režie: Stephen Hopkins, Hrají: Danny Glover, Kevin Peter Hall

Predátoři gastonrolinc.webnode.cz/news/a0205/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Nimród Antal, Hrají: Adrien Brody, Topher Grace

Predátor: Evoluce gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0193/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Shane Black, Hrají: Boyd Holbrook, Trevante Rhodes
 
Predátor: Kořist gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/predator-korist-prey-2022-99-usa-akcni-horor-sci-fi-thriller-74/
USA, Akční / Horor, 2022
Režie: Dan Trachtenberg, Hrají: Amber Midthunder, Dakota Beavers
 
Tvůrci a herci
Nimród Antal (Režie), John Davis (Produkce), Robert Rodriguez (Produkce), John Debney (Hudba), Gyula Pados (Kamera), Dan Zimmerman (Střih), J.C. Cantu (Casting), Mary Vernieu (Casting), Caylah Eddleblute (Scénografie), Steve Joyner (Scénografie), Nina Proctor (Kostýmy), Sergio Reyes (Zvuk), Howard Berger (Masky), Greg Nicotero (Masky), Alex Litvak (Scénář), Michael Finch (Scénář), Adrien Brody (Herec), Topher Grace (Herec), Alice Braga (Herec), Walton Goggins (Herec), Oleg Taktarov (Herec), Laurence Fishburne (Herec), Danny Trejo (Herec), Louis Ozawa Changchien (Herec), Mahershala Ali (Herec), Carey Jones (Herec), Brian Steele (Herec), Derek Mears (Herec), Robert Rodriguez (Herec)
 
2010/102/USA/Akční, Dobrodružný, Thriller, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Royce (Adrien Brody) nosí hodinky značky Hamilton Khaki Below Zero a Hanzo (Louis Ozawa Changchien) nosí Hamilton Ventura.
- Velký nůž, který použije Royce (Adrien Brody) ve scéně s "predátorskými psy", se již objevil v prvním filmu o predátorovi, kde jej použil stopař Billy (Sonny Landham).
- Slovy "Není lovu, jako je lov na lidi. A ti, kteří dlouho loví ozbrojené muže s nadšením, už nikdy po něčem jiném nezatouží," citoval Royce (Adrien Brody) při debatě s Isabellou (Alice Braga) Hemingwaye, který kdysi tento citát řekl nejúspěšnějšímu ostřelovači ve vietnamském konfliktu C.N. Hatchcockovi, jenž mu dal za pravdu.
- John Davis okrem prvých dvoch Predátorov a série AvP produkoval aj tento film.
- V době, kdy se doktor Edwin odvolává na své děti a ukazuje fotku, tak to není fotka jeho dětí, ale fotka dětí Nikolaje, konkrétně Ilsi a Saši.
- Jde o nepřímé pokračování filmů Predátor s Arnoldem Schwarzeneggerem z roku 1987 a Predátor II (1990). Producent Robert Rodriguez pojmenoval film množným číslem obdobně, jako tomu bylo u filmu Vetřelci.
- Rostlina, kterou Topher Grace identifikuje jako „Archaefructus liaoningensis“ je již několik set milionů let vyhynulá.
- Hanzo ve filmu promluví pouze v jedné scéně.
- Royce používá plně automatickou brokovnici AA-12. Isabele používá odstřelovací pušku Blaster R 93.
- Adrian Brody (Royce) nabral přibližně 11 kilogramů svalové hmoty, aby jeho tělo získalo vzhled akčního hrdiny.
- Alan Silvestri, ktorý skomponoval hudbu pre pôvodného Predátora (1987), bol požiadaný, aby vytvoril hudbu aj pre tento film, avšak nemohol to spraviť, pretože v tom istom čase skladal pre A-Team (2010). Hudbu nakoniec zložil John Debney, s ktorým Robert Rodriguez spolupracoval na filmoch Sin City - mesto hriechu (2005) a Dobrodružstvá na planéte detí (2005).
- Nikolai mal byť pôvodne vyzbrojený ruským GShG-7.62, štvorhlavňovým rotačným guľometom, pretože je to výzbroj, ktorá sa viac hodí k ruskému operátorovi spetsnaz. Produkčnému tímu sa túto zbraň nepodarilo zaobstarať, preto použili americký rotačný guľomet M134.
- Meno postavy Hanzo je odkazom na legendárneho japonského samuraja Hattori Hanza z obdobia Sengoku.
- Nápis na chrbte Stansovej kombinézy indikuje, že je väzňom z kalifornského San Quentinu.
- Mimozemské stvorenie, ktoré prenasleduje Edwina džungľou, je mierne upravenou verziou originálneho, no nepoužitého dizajnu mimozemšťana z filmu Predátor (1987).
- Pieseň zo záverečných titulkov je Long Tall Sally od Little Richard, ktorá znela aj v pôvodnom filme Predátor (1987), keď vojaci cestovali vrtuľníkom.
- V dvojici predchádzajúcich filmov stvárnil predátora Kevin Peter Hall s výškou 2,20 m. Predstavitelia mimozemských bojovníkov z Predátorov mali 2,02 m (Carey Jones), 2,01 m (Brian Steele) a 1,96 m (Derek Mears), čo je skoro o 20 centimetrov menej.
- V momentě kdy se Royce (Adrien Brody) ptá Isabelly (Alice Braga), odkud predátora zná, řekne, že se incident s popisem odpovídající predátorovi objevil v roce 1987, a jediný přeživší se mu skryl tak, že se celý zamaskoval blátem, a do něj se i schoval, aby jej predátor nemohl vidět. Toto vše je odkaz na prvního Predátora (1987), ve kterém si hlavní roli zahrál Arnold Schwarzenegger.
- Milo Ventimiglia, Freddy Rodríguez a Josh Brolin byli zvažováni do role Royce, která byla nakonec přidělena Adrienu Brodymu.
 
Odkazy