Predátor II / Predator 2 (1990/108/USA/Akční, Sci-Fi, Thriller, Horor) 65%

06.08.2018 10:47
JEDNOU VĚTOU
„Pro predátora je lov tou nejzábavnější hrou, a tak se na něj opět vydává, tentokrát však vyměnil nepropustný prales nejmenovaného středoamerického státu za džungli velkoměsta."

OBSAH
Přichází ze vzdáleného světa, aby lovil lidi pro zábavu. Neviditelný a ozbrojený speciálními ničícími zbraněmi - nic, co bychom znali - nemilosrdně stopuje svou lidskou kořist zanechávajíc za sebou zmrzačené mrtvoly. Posledně přistál v džungli a nyní si vybral Los Angeles. Los Angeles, kde právě probíhá válka drogových gangů, je perfektní půdou pro predátorovy smrtící hrátky. Když policie nachází zmrzačená těla, poručík Mike Harrigan si myslí, že je to práce znepřátelených gangů...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Naivně jsem si myslel, že s odstupem času přivane nostalgie sympatičtější auru i na tenhle filmu, ale bohužel. Námět, který měl nakročený ke slušné dvojce z kategorie ‚dražší, větší, velkolepější‘, nakonec pohřbila Hopkinsova rutinérská režie. Tam, kde si McTiernan vychutnával masakrování vojenské jednotky, tam Hopkins jenom skládá obrázky jednolitě za sebe. Závan filmařské invence přichází maximálně tak v odkazech na Camerona. Danny Glover si střihnul ostřejší parafrázi Rogera Murtaugha, o zbytku škoda mluvit. Tři tečky vlastně jenom za ten lovcův arzenál, který si rád vychutnávám v rámci jedné kulťácké herní pecky. (Isherwood) 3*

I když má drsňák Danny Glover strach z výšek, ukáže tomu ošklivému motherfuckerovi z vesmíru, kdo je pánem v revíru zvaném Los Angeles. Je škoda, že atmosféra jedničky zmizela ta tam, přesto lze s přimhouřením oka označit Hopkinsův film za důstojné pokračování s několika rozhodně zajímavými momenty (především predátoří Trophy Room). Bohužel, při následujících dílech o střetnutí kosmických nimrodů s vetřelčím plemenem se už tvůrci asi příliš dlouho projížděli autem s Králem Willym a lze je okomentovat snad jen jediným výrazem: „Shit Happens..“ (Gilmour93) 4*

Je to tak a nejinak, na jedničku sice nemá, ale zábava je to skvělá. Odehrává se v L.A. roku 1997, ve městě zmítaném válkou drogových kartelů a dává mnohem víc prostoru Predátorovi, který byl v jedničce víceméně jen neviditelným zabijákem v džungli, uvidíme hafo zlepšováků a zbraní na které v prvním díle nezbylo místo a vůbec se toho o něm dozvíme dost na to, abychom se mohli vrhnout na Alien Vs. Predator. (Gemini) 4*

VELKÁ RECENZE
Píše se rok 1997. Los Angeles je zmítáno válkou drogových kartelů. Je parné léto a policie LA je mezi jamajskou a kolumbijskou mafií jako mezi mlýnskými kameny. Seržant Mike Harrigan je typ policisty, který nečeká na příkazy a jedná dle svého uvážení. Díky tomu se často dostává do konfliktu s nadřízeným.
Když policie jednou odhalí dodávku heroinu kolumbijské mafie strhne se krvavá přestřelka. Harrigan odmítne čekat na jednotku rychlého nasazení, a vyráží do budovy, kde se opevnili Kolumbijci. V ten samý okamžik se však stane něco zvláštního a než policie stačí dorazit, několik členů kartelu je zabito během několika chvil. Poslední přeživší je Harriganem zastižen na střeše ze které záhy padá při spatření "přízraku".
Seržantův tým se setkává s jednou zvláštní vraždou za druhou a i když mrtví jsou zpravidla členové jednoho či druhého gangu, není zřejmé, kdo dokáže tak rychle a brutálně zabíjet. Aby toho nebylo málo, do případu se vkládá tým agentů, které vede zvláštní agent Peter Keyes, kterému se má Harrigan zodpovídat a hlásit postup.
Vraždy se množí, objevují se těla stažená z kůže, zavěšená za nohy. Když umírají i členové týmu, Harrigan začne tento "lov" brát osobně. Predátorovi je na stopě a zjistí, že se schovává na jatkách. Zde jej překvapí opět agenti. Keyes mu vysvětlí, že nejde o pozemského tvora a že vnímá infračervené záření. Následně se Keyes vydává se svým týmem na jatka s cílem ulovit predátora a získat jeho technologie. Plán selže a predátor po vyvraždění týmu zvláštních agentů utíká zraněn před Harriganem.
Harrigan dostihne predátora až v jeho kosmické lodi, kde jej zabije jeho vlastním diskem. Náhle se objevují další predátoři. Harrigan se smiřuje, že tuhle bitvu asi nevyhraje, ale predátoři mu dají starodávnou pušku s vyrytým letopočtem 1715 jako trofej úspěšného lovu. Následně loď startuje a Harrigan na poslední chvíli utíká z kosmické lodi.
Predátor 2 je akční film s prvky sci-fi, který roku 1990 režíroval Stephen Hopkins a ve kterém hráli např. Danny Glover, Gary Busey nebo Bill Paxton. Jde o nepřímé pokračování filmu Predátor s Arnoldem Schwarzeneggerem z roku 1987, ve kterém se opět vyskytuje mimozemský tvor zvaný Predátor.
Film se dočkal smíšených kritik, ale to nikterak neovlivnilo skutečnost, že se zapsal do legendy predátora, přinesl detailnější náhled do technologie a chování této mimozemské rasy. Nově vyobrazené zbraně a vlastnosti se ujaly pro počítačové hry, knihy, komiksy, ale hlavně pro následující filmy Vetřelec vs. Predátor a Vetřelci vs. Predátor 2.
Právě tento celovečerní snímek dal vzniknout spojení Vetřelce a Predátora jednou scénou, kde je mezi trofejemi predátorů k vidění i lebka Vetřelce.

DABING
1.DABING (VHS, Nova, Prima, UHD)
V českém znění: Jaromír Meduna - Danny Glover (poručík Mike Harrigan), Libor Hruška - Rubén Blades Danny Archuleta, Alexej Pyško - Gary Busey (Peter Keyes), Helena Dytrtová - Maria Conchita Alonso (Leona Cantrellová), Zdeněk Podhůrský - Bill Paxton (Jerry Lambert), Václav Knop - Robert Davi (kapitán Phil Heinemann), Pavel Šrom - Kent McCord (kapitán B. Pilgrim), Vladimír Čech - Morton Downey Jr. (Tony Pope), Miluše Dreiseitlová, Antonín Navrátil - Calvin Lockhart (král Willie), Eva Kubíková, Lucie Kožinová, Pavel Vondra - Adam Baldwin (Garber) + Kevin Peter Hall (Predátor), Radovan Vaculík - Corey Rand (Ramon Vega), Bedřich Šetena (titulky)
Překlad: Jana Staňková
Zvuk: Antonín Němec
Dialogy a reže českého znění: Zdeněk Podhůrský
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, Studio Budíkov 1995

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.4.1992
Premiéra USA: 19.11.1990 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 28.09.1995 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.3.2001
Poprvé na Blu-ray: 19.11.1990 20th Century Fox

Tržby celkem - $ 51 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000

FILMY V SÉRII
Predátor (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0203/
Akční / Sci-Fi, USA, 1987
Režie: John McTiernan, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers

Predátor 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0204/
Akční / Sci-Fi, USA, 1990
Režie: Stephen Hopkins, Hrají: Danny Glover, Kevin Peter Hall

Predátoři gastonrolinc.webnode.cz/news/a0205/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Nimród Antal, Hrají: Adrien Brody, Topher Grace

Predátor: Evoluce gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0193/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Shane Black, Hrají: Boyd Holbrook, Trevante Rhodes
 
Predátor: Kořist gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/predator-korist-prey-2022-99-usa-akcni-horor-sci-fi-thriller-74/
USA, Akční / Horor, 2022
Režie: Dan Trachtenberg, Hrají: Amber Midthunder, Dakota Beavers
 
Tvůrci a herci
Stephen Hopkins (Režie), John Davis (Produkce), Lawrence Gordon (Produkce), Joel Silver (Produkce), Alan Silvestri (Hudba), Peter Levy (Kamera), Mark Goldblatt (Střih), Bert Lovitt (Střih), Jackie Burch (Casting), Ferne Cassel (Casting), Lawrence G. Paull (Scénografie), Marilyn Vance (Kostýmy), Sergio Reyes (Zvuk), Scott H. Eddo (Masky), Michael Mills (Masky), Jim Thomas (Scénář), John Thomas (Scénář), Kevin Peter Hall (Herec), Danny Glover (Herec), Gary Busey (Herec), Rubén Blades (Herec), Maria Conchita Alonso (Herec), Bill Paxton (Herec), Robert Davi (Herec), Adam Baldwin (Herec), Calvin Lockhart (Herec), Elpidia Carrillo (Herec), Lilyan Chauvin (Herec), Michael Papajohn (Herec), Abraham Alvarez (Herec), Jsu Garcia (Herec), Paul Abascal (Herec), Kent McCord (Herec), Paulo Tocha (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), Casey Sander (Herec), Steve Kahan (Herec), Billy 'Sly' Williams (Herec)
 
1990/108/USA/Akční, Sci-Fi, Thriller, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Arnold Schwarzenegger odmietol bez účasti Johna McTiernana hrať v pokračovaní Predátora. Navyše sa mu nepáčil ani scenár.
- V univerzu Predátora je odhaleno, že Vetřelci existují, zatímco v unverzu trilogie Vetřelci o Predátorem zmínky není.
- Narozdíl od univerza trilogie Vetřelci je v tomto univerzu odhaleno, že Vetřelci nexistují.
- Mike Harrigan (Danny Glover) má ve filmu zbraně Desert Eagle ráže .44 magnum, CAR-15 s granátometem M203 ráže 40x46 mm a Benelli M1 Super 90 ráže 12 Gauge.
- Nôž pre film vyrobil Jack W. Crains, rovnako ako pre predošlý diel.
- Když poručík Mike Harrigan (Danny Glover) poprvé spatřil predátorův obličej bez masky, pronesl v souvislosti s jeho vzevřením frázi „You're One Ugly Mother Fucker“. Stejná slova zvolil i Dutch (Arnold Schwarzenegger) v prvním díle.
- Jediný herec, ktorý sa vrátil do pokračovania, bol Kevin Peter Hall ako Predátor.
- Premiéry filmu: 21. listopadu 1990 – USA, 10. ledna 1991 – Austrálie, 15. února 1991 – Finsko, 26. dubna 1991 – Švédsko, 30. dubna 1991 – Francie, 30. května 1991 – Německo, 4. června 1991 – Španělsko, 16. dubna 1992 - Československo.
- Celosvětové tržby: 57 169 413 $.
- Predátor II byl v roce 1991 nominován Fantasportem na film roku.
- Peter Levy vyhrál v roce 1991 cenu Australské kinematografické společnosti pro kameramana roku.
- Arnold Schwarzenegger sa mal objaviť v tomto filme vo vedľajšej úlohe, ale odmietol, aby mohol hrať vo filme Terminator 2: Judgement Day (1991).
- Film bol podľa režiséra Stephena Hopkinsa prestrihaný viac ako 20-krát, kvôli krvavým scénam znetvorených tiel s odrezanými hlavami zanechaných predátorom.
- Herec Kevin Peter Hall študoval pred natáčaním filmu africké kmeňové tance, aby dodal predátorovi väčšiu flexibilitu a osobnosť.
- Post režiséra bol ponúknuty Johnovi McTiernanovi (režisér prvého dielu), ktorý ale odmietol, aby mohol režírovať film The Hunt for the Red October (1990). - První místo v titulcích obsadil Kevin Peter Hall - Predátor.
 
Odkazy