Predátor / Predator (1987/107/USA/Sci-Fi, Akční, Dobrodružný, Thriller) 86% -Originál DVD-

06.08.2018 10:47
JEDNOU VĚTOU
„Americký sci-fi horor o vojenské jednotce, která se v džungli střetla s mocným mimozemským nepřítelem."

OBSAH
V džungli přistane kosmická loď, na jejíž palubě je dokonale vybavený mimozemský nimrod. Lovnou zvěří se pro něj stávají nejen dravci obývající džungli, ale také lidé. To je prolog slavného filmu, který je oblíbenou žánrovou kombinací akčních příběhů o amerických komandos, hororu a SF. Oddíl pod vedením zkušeného majora Dutche Schaefera je vysazen na nepřátelském území, kde má uprostřed džungle vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů. Po úspěšně provedené akci se však američtí vojáci musí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. Džungle se mění v past, z níž není úniku a američtí hrdinové poprvé v životě poznávají, co je to strach. Film, který dnes již bývá řazen ke klasice žánru, zaujme především napětím a houstnoucí atmosférou strachu, kdy jsou američtí supermani pomalu vyváděni z rutinní statečnosti a rovnováhy. Stejně zdařilé je i pojetí mimozemšťana, neostré, děsivě tajuplné postavy, využívající dokonalé mimikry, jehož přítomnost signalizuje pouze termografie jeho pohledu. Teprve v závěrečné scéně se na scéně objevují v celé hrůznosti dokonalé masky Stana Winstona.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Určitě víte o čem mluvím, tenhle film je dneska už klasický sci-fi survival horror, super akční film s na svojí dobu výbornými efekty, geniální hudbou Alana Silvestriho, a především naprosto fenomenálním mimozemským lovcem Kevinem Peterem Hallem alias Predátorem. Arnoldovu speciální jednotku si zamilujete, jeden charakter lepší než druhý, tihle chlapi jsou prostě machři největší. Billyho temné hlášky, Hawkinsovy vtipy, Mac a Blain a jejich přátelství na život a na smrt, tohle všechno dělá z Predátora výkladní skříň toho nejlepšího z akčních filmů let osmdesátých (no dobře, tak jednu z výkladních skříní). BTW Predátor byl taky jedním z prvních filmů, které jsem viděl na videu - bylo to asi v devadesátém roce, asi desetitisící pirátská kopie namluvená německy se "špičkovým" "simultánním" překladem, a byla to bomba, stejně jako dnes. (Gemini) 4*

Arnie trošku z jiného soudku, přesto další z jeho vrcholů 80. let!! I když člověk asi nikdy nezapomene na jeho znamenité zarovnávání přerůstající flóry kulometem (Komando). Predátor je jiný, i na zvolený žánr „reálnější“. Nejprve se Arnold ocitne v čele záchranné čety, která má zlikvidovat tábor nepřátelských partyzánů a osvobodit rukojmí. Následně potřebuje zachránit on sám a jeho lidé. Nakonec se ocitá tváří v tvář neznámému nepříteli s neviditelným brněním, kde s pudem sebezáchovy ožijí i Arnoldovy zvířecí instinkty. Producenti poměrně riskovali, když do party přizvali prakticky neznámého Johna McTiernana, ten však udržel nejistotu a napětí na vysokých příčkách, dokonale využil guatemalské džungle s vysokou vlhkostí vzduchu, takže z těchhle ostrých chlapíků neustále teče pot. Trefou do černého pak bylo samozřejmě angažování Stana Winstona, díky němuž Predátor nevypadá ani po letech legračně. Alan Silvestri na jedničku, stejně jako kamera Donalda McAlpinea!! (castor) 4*

Najde se vůbec někdo, kdo viděl dobrodružství odredovaného vesmírného nimroda s červeným zaměřovacím paprskem, laserem a fetišem na lidské lebky méně než dvacetkrát? Nebo nějaká guma, které by se nelíbilo? Jednoduchý, ale působivý scénář bří Thomasů (Predátor 2, Boeing 747 v ohrožení) s úspornými dialogy kráčí zřetelně ve stopách Vetřelců, po jejichž vzoru také nabízí boj špičkové, těžce vyzbrojené vojenské jednotky s komplexním monstrem, rozdělený na umně budované tajemné ticho před bouři v první polovině a masivní vyvražďovačku v polovině druhé. McTiernanova nabušená režie klade důraz na dusnou atmosféru, exotickou výpravu, parádní akci, výrazný casting a vymačkává z Arnieho jeden z jeho nejlepších hereckých výkonů. K tomu skvělá kamera, která džungli maximálně prodává, a fantastická Silvestriho hudba, která tomu dává neskutečnou atmosféru i koule. Plus lekce zásadního významu, kterou ale naši učitelé na základce jaksi přeskočili, a sice, že když to krvácí, můžeme to zabít. (choze) 5*

V.I.M. FILMU
Proč jsem do naší zásadní rubriky vybral právě Predátora? Inspirace Arniem vylezla na povrch díky Likvidátorovi, kterého jsem si už asi potřetí znovu užil v televizi a utvrdil se v dojmu, že je to poslední opravdu kvalitní Arnieho kousek (osm hvězdiček bez pardónu a myslete si o mě, co chcete ;). Jak rakouského duba a kalifornského krále uctít? Terminátor je příliš vznešenou sérií a nemá příliš smysl jí lidem cpát. Moc dobře vědí, že je dobrá. Commando je naopak spíš guilty pleasure a jeho zařazení by bylo lehce populistické. A na Conana ještě přijde řada. Takže zbývá Predátor, což je mimochodem dost možná po Komandu můj nejnakoukanější Arnieho film. Byl dostupný hnedle po revoluci, hraje v něm víc svalovců než v loňském přenosu z Mr. Olympia a je to prostě ten správně naštvaný, vojenský spektákl, který eRkový rating ždíme horem spodem (na Nově taky většinou běží dost směšně ořezaná verze).
McTiernan dokonale využil exotické prostředí džungle a to, co v první půli vypadá jako vymazlený military akčňák (útok na ruské ležení je excelentní po všech stránkách), dokáže lusknutím prstů změnit na mimozemské inferno, když se na scéně objeví (resp. spíš "neobjeví") neviditelný lovec a vesničanka Elpidia Carrillo začne hlásit "teď všichni zemřemeee". A ve své podstatě má recht. Mrtvoly se kupí, hlášky přibývají a ke slovu se dostane i Bezbolestná. Na všechno pak z povzdálí dohlíží scenáristický bůh Shane Black, maskovaný za jednoho z herců... i díky němu mají dialogy takový šmrnc.
Pořád ještě se vám to nezdá? Tak si zkuste uvědomit, co všechno dal tenhle film světu - geniální Silvestriho soundtrack, trademarkové hrátky s termálním viděním, Arnieho-MacGyvera nebo Shaneovy oplzlé vtipy. Nedělejte, že to s vámi nic nedělá. Přestaňte civět na to DVDčko v poličce a už si ho konečně znovu pusťte. Víte, že to chcete.

GILDIE FILMU
V sekci goldies se věnujeme významným filmům, jež ovlivnily kinematografii a vlastně i nás, kteří jsme je viděli, nějakým způsobem definují dobu a nebo jsou prostě natolik "fajn", že tu nesmí chybět. A Predátor, ač se tak zprvu nezdá, splňuje všechny tyto podmínky. To hlavně proto, že osmdesátá léta minulého století jsou dost možná nejvíc "cool" epocha v historii lidstva... Proto je taková i kinematografie oné doby.
Naprostý výtažek osmdesátek sálá z každé minuty tohoto sci-fi nářezu. Režisér McTiernan míchá koktejl brutální akce, sci-fi, hororu a fetiše do dokonalých masek nezaměnitelným způsobem, kterým se trvale zapsal do povědomí. Všemu kraluje Arnold Schwarzenegger v té nejlepší formě, jehož dokonalá angličtina by se měla vyučovat na školách. Hlášky, krev a strach se skvěle doplňují. Jako každý (čtěte většina) film této doby a tohoto žánru je Predátor samozřejmě silně "klučičí" záležitost, což ale rozhodně neznamená, že by se měl líbit jen mužům, nebo že bychom ho za to měli odsuzovat. Jen je třeba počítat s tou krásnou naivitou nekonečných zásobníků a hrdinů, kteří v zápalu akce prostě nemají čas krvácet...
Příběh tajemného vesmírného lovce má z osmdesátých let to nejlepší, ale překvapivě se vyhýbá tomu špatnému. Zcela chybí typická uspěchanost a zkratkovitost. Budování napětí a tajemna přitom akci a hláškám nijak nestojí v cestě a bez jediného kompromisu vzniká plynulé pojítko mezi Vetřelcem a Komandem. A jakkoli na filmovém plátně cesty "mezi" nemám rád, někdy z nich skutečně může vzniknout něco zcela nadprůměrného. Podařilo se to skutečně maximálně, protože nevím, že by některá z oněch složek snad nefungovala. Zatímco dole na zemi pobíhá Arnie s bezbolestnou, v korunách číhá neznámý lovec, který si svou totožnost šetří až na úplný závěr - jeho zrak citlivý na teplo, jenž je první polovinu stopáže jedinou nápovědou, že nesledujeme klasickou střílečku, už je dnes pověstný.
O masce predátora samotného se jako o bezchybném bonbónku jistě netřeba nějak zvlášť rozepisovat. Ten ksicht je prostě k nezaplacení. Tak nadčasový design, jaký dal dohromady legendární Stan Winston (s malou pomocí jistého Jamese Camerona), se vidí jen málokdy a není divu, že si ho diváci zamilovali tenkrát... a že si ho nová generace ráda připomíná i nadále, přestože se vlastně nepodařilo vybudovat funkční sérii. Na rozdíl od úspěšnějšího vetřelčího konkurenta má totiž Predátor stále jen jeden obecně uznávaný díl (ačkoli dvojka sama si podle mě tak ostrou kritiku nezaslouží). Predátor svůj úspěch nikdy nezopakoval a i když nedávný remake ostudu nedělá, jen těžko si vybuduje pověst srovnatelnou s jedničkou.
To ale nijak nevadí, protože prvního Predátora nám přeci nikdo neodpáře. Pořád nám bude dělat radost, bavit nás a tak trochu i děsit. (Tady se sluší zmínit, že verze, kterou vysílají české televizní stanice, je cenzurovaná!) Připomínka časů, kdy filmy byly jen o čistém testosteronu, si jistě zaslouží své umístění ve dvoraně slávy, protože kvality už obhájil několikrát. Proč bychom ohrnovali nos nad filmem, který se vydal cestou zábavy tak upřímné a od srdce natočené, až se z ní stala nezaměnitelná kvalita. I takhle může vypadat filmová klasika. Může být špinavá a od krve.

VELKÁ RECENZE
Film začíná scénou jak blízko Země proletí kosmická loď a vzápětí vypustí modul, který přistane v džungli. Major Alan Schaefer, přezdívaný Dutch je povolán se svou jednotkou do Val Verde, kde se setkává se svým přítelem z Vietnamu. Společně mají za úkol zachránit členy prezidentského kabinetu Guatemaly, kteří byli zajati povstalci a jsou vězněni kdesi v džungli.
Po objevení tábora povstalců Dutch a jeho lidé zjišťují, že nejde o členy prezidentova kabinetu, nýbrž o agenty CIA. K tomu všemu nachází v pralese těla stažená z kůže a zavěšená za nohy na stromy. Jednotka zajme z tábora mladou dívku, která se jmenuje Anna.
Při návratu na místo vyzvednutí se celý tým setkává s neznámým tvorem, který není vidět a zabíjí bleskurychle. Postupně umírá jeden člen týmu za druhým, až zůstanou pouze Dutch a Anna. Protože jsou již blízko místa vyzvednutí, major pošle mladou dívku, ať utíká napřed, že se pokusí neznámého tvora zadržet. Při setkání s predátorem spadne do řeky a když vylézá na břeh, zjistí, že díky bahnu jej predátor nevidí. Rozhodne se maskovat a nastražit past. Následně vyláká mimozemského tvora na souboj.
Dutchovi se podaří predátora silně zranit nastraženou pastí, avšak ten aktivuje své sebedestrukční zařízení. Dutch utíká na poslední chvíli a následně jej vyzvedává helikoptéra, ve které je Anna.
Pár měsíců po uvedení filmu Rocky IV se Sylvestrem Stallonem kolovaly po Hollywoodu vtípky, že jestli vznikne i pátý díl série, bude v něm Rocky Balboa boxovat s mimozemšťanem. Jim a John Thomas vzali vtipy vážně a začali pracovat na příběhu založeném na vtipu. Jejich náčrt se původně jmenoval Hunter (Česky: lovec).
Prvotní návrhy se dostaly až k 20th Century Fox a následně do rukou Joela Silvera, který se zkušenostmi z filmu Komando zdál být správnou volbou pro vysokorozpočtový snímek žánru sci-fi. Silver vybral za koprodukčního Lawrence Gordona a na post režiséra dosadil Johna McTiermana.
Jako prvního povolali Silver a Gordon Arnolda Schwarzeneggera. Tomu se ale nelíbil původní scénář, protože šlo pouze o souboj jeho a mimozemského monstra. Film tak nabral nový směr, když byl doplněn také tým vojáků.
Carl Weathers, který byl znám coby nejprve soupeř a posléze trenér z filmů o Rockym Balboa ztvárnil Dillona - dávného partnera majora Dutche. Pro roli Blaina, žoldáka s těžkou technikou, byl vybrán wrestlingový zápasník Jesse Ventura. Původní Američan Sony Landham, Richard Chaves a afro-američan Bill Duke, který hrál se Schwarzeneggerem ve filmu Komando, byli vybráni pro etnickou vyváženost rolí. Scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Poslední skaut) byl studiem najat nejen pro vedlejší roli, ale také aby dohlédl na McTiermana, který měl za sebou pouze akční sci-fi Nomádi.
Původně měl ve filmu hrát také Jean-Claude Van Damme, který by ztvárnil mimozemského lovce. Mělo jít o agilního lovce v ninja-stylu. Když se ovšem porovnal z pohledu fyzických proporcí s herci jako Schwarzenegger, Weathers a Ventura, kteří byli známi pro jejich body-buildingové zájmy, působil podřazeně. Van Damme si navíc na kostým neustále stěžoval, že je v něm horko a nejde se moc dobře pohybovat. Především z prvního důvodu byl nahrazen Kevinem Hallem, který měřil více jak 220cm a oproti představitelům lidské rasy řádně vynikal.
Začátek natáčení byl o pár měsíců opožděn kvůli Schwarzeneggerovi. Prodleva však dala vzniknout změně místa natáčení z Tabasca na Puerto Vallarta.
Jak režisér McTierman, tak herec Arnold Schwarzenegger zhubli o cca 12 kg, ale u Schwarzeneggera to byla jeho profesionální volba kulturisty, zatímco McTierman odmítal jíst mexická jídla ze zdravotních důvodů. Sony Landham byl natolik labilní, že musel být najat bodyguard, ale nikoliv pro ochranu Landhama, ale pro ochranu ostatních členů štábu před Landhamem.
Samotný vývoj prodělala postava Predátora. Původní návrh kostýmu pro Van Damma byl dosti odlišný a spoléhal především na rychlý pohyb a obratnost. Samotný kostým se od začátku natáčení tvůrcům moc nezamlouval a tak byl na doporučení Arnolda Schwarzeneggera povolán Stan Winston, který ihned začal pracovat na novém obleku. Svým způsobem k finální podobě přispěl i režisér James Cameron. Když cestoval s Winstonem letadlem a sledoval vznikající skici mimozemského tvora, navrhl že by rád viděl marťana s klepety a tak je Winston přimaloval. Do nového obleku rovnou nastoupil Kevin Peter Hall.
Kostým byl přesto dost těžký a poměrně neobratný. Ve scéně, kdy Predátor jde z vody k Dutchovi Kevin Peter Hall nic nevidí a okolí si musel zapamatovat před nasazením masky. Stan Winston však na Halla vzpomínal s tím, že jej neslyšel nikdy si stěžovat.
Ve filmu se dále objevovaly efekty jako světélkující krev, neviditelnost Predátora nebo elektrické výboje po těle mimozemšťana. Krev byla vytvořena pomocí smíchání dvou chemikálií z klasické svítící trubičky, které se využívají v armádě nebo při kempingu. Maskovací systém predátora vznikl pomocí sytě červeného obleku, který byl následně z filmu vystřižen a místo nahrazeno druhým snímkem.
Film byl v kategorii zvláštních efektů nominován na cenu Akademie.
Predátor (v originále Predator) je americký akční sci-fi film z roku 1987, v němž hlavní roli ztvárnil známý hollywoodský představitel akčních hrdinů Arnold Schwarzenegger, který se s jeho jednotkou žoldáků setkává s neznámým mimozemským tvorem.
Film tak dal vzniknout dnes známé fiktivní postavě predátora, která se následně začala objevovat v komiksech, knihách, ale hlavně filmech Predátor 2, Vetřelec vs. Predátor a Vetřelci vs. Predátor 2.
Dílo bylo zfilmováno v Mexiku ve městě Puerto Vallarta. Záběry džungle byly natočeny poblíž archeologického naleziště Palenque taktéž v Mexiku.
Tvůrci disponovali rozpočtem 18.000.000 $, avšak film celosvětově vydělal 98 267 558 $.

Ocenění:
Academy Awards
1988 - Vizuální efekty (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, TV, DVD, Blu-ray, UHD)
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Dutch), Jiří Zavřel - Carl Weathers (Dillon, titulky), Gustav Bubník - Richard Chaves (Poncho), Bohdan Tůma - Shane Black (Hawkins, přemluvené titulky), Petr Štěpánek - Sonny Landham (Billy), Jiří Štěpnička - Jesse Ventura (Blain), Jiří Kodeš - Bill Duke (Mac), Ilona Svobodová - Elpidia Carrillo (Anna), Oldřich Vlach - R.G. Armstrong (generál Phillips)
Překlad: Dawood Hla Shwe
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Antonín Kravka
Dialogy a režie českého znění: Jiří Ptáček
Vyrobil: LS Productions v AK Studiu pro Guild Home Video 1994

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.7.1991     
                      1.4.2016 Pannonia Ent.
Premiéra USA: 12.6.1987 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.1.2010 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 16.12.2013 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 7 689 155
Tržby celkem - $ 98 300 000
Návštěvnost v ČR 626 451
Náklady (Rozpočet) - $ 18 000 000

FILMY V SÉRII
Predátor (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0203/
Akční / Sci-Fi, USA, 1987
Režie: John McTiernan, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers

Predátor 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0204/
Akční / Sci-Fi, USA, 1990
Režie: Stephen Hopkins, Hrají: Danny Glover, Kevin Peter Hall

Predátoři gastonrolinc.webnode.cz/news/a0205/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Nimród Antal, Hrají: Adrien Brody, Topher Grace

Predátor: Evoluce gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0193/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Shane Black, Hrají: Boyd Holbrook, Trevante Rhodes
 
Predátor: Kořist gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/predator-korist-prey-2022-99-usa-akcni-horor-sci-fi-thriller-74/
USA, Akční / Horor, 2022
Režie: Dan Trachtenberg, Hrají: Amber Midthunder, Dakota Beavers
 
Tvůrci a herci
John McTiernan (Režie), John Davis (Produkce), Lawrence Gordon (Produkce), Joel Silver (Produkce), Alan Silvestri (Hudba), Donald McAlpine (Kamera), Mark Helfrich (Střih), John F. Link (Střih), Jackie Burch (Casting), John Vallone (Scénografie), Marilyn Vance (Kostýmy), Richard L. Anderson (Zvuk), Jeff Dawn (Masky), Scott H. Eddo (Masky), Jim Thomas (Scénář), John Thomas (Scénář), Arnold Schwarzenegger (Herec), Carl Weathers (Herec), Elpidia Carrillo (Herec), Bill Duke (Herec), Jesse Ventura (Herec), Sonny Landham (Herec), Richard Chaves (Herec), R. G. Armstrong (Herec), Shane Black (Herec), Kevin Peter Hall (Herec), Sven-Ole Thorsen (Herec)
 
1987/107/USA/Sci-Fi, Akční, Dobrodružný, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Dutch (Arnold Schwarzenegger) nosí hodinky značky Seiko H558-5000.
- Arnold Schwarzenegger dostal nabídku na roli v druhém pokračování (1990), ovšem dle něj nestál scénář za nic, a tak nabídku odmítl. "Nikdo nestojí o to, koukat na Predátory, jak řádí v ulicích města. Tady už máme svoje 'predátory'," uvedl ke svému postoji.
- Schwarzeneggerův honorář činil 3 miliony amerických dolarů.
- Studio dlouho váhalo, kterému režisérovi projekt svěřit. Schwarzenegger však nedlouho před natáčením zhlédl snímek Kočovníci smrti (1986), který režíroval John McTiernan a právě jeho doporučil. Svou volbu odůvodnil tím, že když McTiernan v tak levném filmu dokázal od první do poslední minuty udržet diváky v napětí, tak to zvládne i ve filmu s rozpočtem desetkrát větším. Tato volba se nakonec ukázala jako trefa do černého.
- Za děsivou masku Predátora (Kevin Peter Hall) Stan Winston vyinkasoval 1,5 milionu amerických dolarů.
- Keď mal film premiéru v USA, prišiel veľký počet fanúšikov. Pri scéne, keď si Dutch (Arnold Schwarzenegger) zapaľuje cigaru vo vrtuľníku, začala celá kinosála tlieskať a skandovať.
- Prvá verzia vesmírneho monštra bola viac smiešna ako hrozivá. Vyzerala ako človek s kačacou hlavou v obleku z jašteričej kože. Konkurenčná firma Stana Winstona pýtala iba polovicu toho, čo on, preto dostala zelenú. Predátora hral Jean-Claude Van Damme, ktorý sa neustále na niečo sťažoval. Nakoniec sa producenti rozhodli najať Winstona, aby to vesmírne monštrum celé prerobil a scény sa točili nanovo.
- Ešte 48 hodín pred sobášom s Mariou Shiverovou bol Arnold Schwarzenegger v mexickej džungli. Prvýkrát v živote si musel požičať súkromné lietadlo, aby mal istotu, že sa vráti včas a stihne predsvadobnú hostinu v Hyannis port.
- Scéna záverečnej bitky sa natáčala v novembri, preto bola noc v džungli poriadne chladná.
 Namiesto blata bol Arnold Schwarzenegger (Dutch) natieraný hrnčiarskou hlinou, ktorá spôsobovala, že sa telo ochladí o niekoľko stupňov, preto sa triasol od zimy. Medzi zábermi sa musel doslova niečoho držať, aby sa neklepal. Po spustení kamery sa stále snažil aspoň na chvíľu netriasť. Snažili sa ho ohrievať ohrievačmi a lampami, ale blato sa vysušovalo, preto to nechali tak.
- Ve filmu se dále objevovaly efekty jako světélkující krev, neviditelnost Predátora nebo elektrické výboje po těle mimozemšťana. Krev byla vytvořena pomocí smíchání lubrikačního gelu a chemikálie z klasické svítící trubičky, které se využívají v armádě nebo při kempingu. Maskovací systém predátora vznikl pomocí sytě červeného obleku, který byl následně z filmu vystřižen a místo nahrazeno druhým snímkem. Film byl v kategorii zvláštních efektů nominován na cenu Akademie.
- Začátek natáčení byl o pár měsíců opožděn kvůli Schwarzeneggerovi. Prodleva však dala vzniknout změně místa natáčení z Tabasca na
- Dutch (Arnold Schwarzenegger) se se svojí jednotkou vydává do fiktivní země Val Verde, tedy do stejné jako ve filmu Komando (1985), kde má jeho postava zabít jejího prezidenta. Val Verde se zároveň vyskytuje ve snímku Smrtonosná past 2 (1990), kde je postava Franca Nera jejím samozvaným diktátorem. Filmaři se tomuto fiktivnímu státu uchylovali, aby nevyhrocovali napjatou politickou situaci té doby.
- Nôž, ktorý používa Dutch (Arnold Schwarzenegger) navrhol a vyrobil Jack W. Crain, rovnako ako pre film Komando (1985), kde taktiež stvárnil hlavnú úlohu Arnold Schwarzenegger.
- Dutch (Arnold Schwarzenegger)  je ve filmu vyzbrojen útočnou puškou M16 s granátometem M203
- Arnoldovi vynesl film výroční cenu Hvězda roku, udělovanou Národní asociací majitelů kin.
- Shane Black nenáviděl brýle, které jako Hawkins musel nosit. Původně chtěl balistické brýle, které nosí vojáci, ale režisér trval na tom, aby vypadal co nejvíc "divně".
- Jeden ze zvuků, které jsou slyšet při predátorově termovizi, je prásknutí bičem.
- Rotační kulomet General Elektric XM-214 Mini-gun, který se ve filmu objevil, má kadenci až 10 000 výstřelů za minutu. Pro film byl upraven tak, aby bylo možné nosit jej v rukou, protože je primárně určen pro instalaci do helikoptéra a vozidel.
- Některé prameny uvádí, že částečnou inspirací k námětu posloužila vyprávění amerických vojáků, které během války ve Vietnamu ohrožovali lidoopi. Dalším zdrojem inspirace mají být vietnamský legendární hominid Tokem, který během války ve Vietnamu v pralesích údajně povraždil desítky, možná i stovky Američanů. Utrhl jim hlavu, kterou si následovně ponechal, čímž si vysloužil pojmenování "Lovec lebek".
 
Odkazy