King Kong / King Kong (1976/129/USA/Dobrodružný, Fantasy, Romantický, Thriller) 64% -Originál DVD-

06.08.2018 10:44
JEDNOU VĚTOU
„Byl největší, nejsilnější a nezkrotný - než se zamiloval do křehké dívky."

OBSAH
Obrovitý opičák z pralesa se zmocnil krásné dívky a zahořel k ní láskou. Když byl chycen, putoval v kleci do Ameriky. Podařilo se mu však uprchnout a zmocnit se své milované. Závěrečný akt dramatu se odehrává na střeše bývalého nejvyššího newyorského mrakodrapu...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
„Kong! Kong! Kong! Kong! Kong!“ V roce 1976, kdy Dude Lebowski byl líný jen holit se a stříhat, natočil Guillermin svou verzi o opravdu velkém Bigfootovi, kterému se kvůli jedné pornoherečce ocitly lejtka v plamenech a nutno říct, že stejně jako autoři před ním i po něm, nedokázal patřičně rozvést romantickou linii. Mě třeba zajímá, kolik by si ten zamilovaný pár musel koupit lístků, kdyby šel do kina, jaké množství trsů banánů by padlo při romantické večeři, zdali stačí obruč ze sudu jako snubní prsten a hlavně, jakým způsobem by byly ukojeny Kongovy reprodukční touhy. Vždyť nacpat Kaplanovu turbínu do ruličky od toaletního papíru je prakticky nemožné. Jenže toto nechce nikdo řešit, tak musí vždycky přiletět vrtulníky, stíhačky, nebo dvojplošníky, co přinutí opičku opustit některou z newyorkských výškových budov jinak než po schodech nebo výtahem.. (Gilmour93) 3*

Chyb a chybek to má dost, ale proboha, je to čtyřicet let starý kus. A pořád má co dát. Skupina naftařů pátrá po nových ložiscích ropy, ostrov zahalený v mlze ovšem skýtá už na první pohled zajímavý potenciál i pro paleontologa s tváří Jeffa Bridgese. Do toho upištěná na stříbrném plátně debutující kočka Jessica Lange, producentský dohled Dino de Laurentiise, úchvatná hudba Johna Barryho a velmi dobrá kamera s výpravou. A ty nevyrovnané triky se dají tvůrcům odpustit. (castor) 3*

Než jsem viděl Jacksonovu verzi King Konga, považoval jsem tuhle za zdařilou. Jenže ve srovnání s Jacksonovou megaprodukcí, tahle působí až uboze. Triky hrozné, po dějové stránce také žádná sláva, ale herci celkem solidní. Prostě typický průměr, který se nedrží své předlohy zuby nehty, a po těch letech působí omšele. 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
 Když jsem byl malý – relativně – tak jsem si tenhle film zamiloval. Ano, bylo to hlavně proto, že tam byla obrovská opice, kterou si můžete snadno oblíbit, protože se jedná o tragického hrdinu. A navíc, pořád je to obrovská opice, která dokáže ničit město. Jenže pak jsem viděl původní snímek z roku 1933 a zjistil jsem, že ta původní verze je něco naprosto jiného, něco, čeho film z roku 1976 nedosahuje ani omylem.
Film z roku 1976, o kterém píši, dostal speciálního Oscara za vizuální efekty. Není se moc čemu divit. Na svou dobu to muselo být skvělé – a některé scény jsou pořád výborné, například souboj s hadem anebo s vlakem nadzemky. Jenže přece jen je vidět, že film hodně zestárl a ta zadní projekce je někdy pořádně otravná. Původní snímek takovým způsobem nezestárl a po tolika letech má pořád co nabídnout.
Ale abych pořád jen nevychvaloval film z roku 1933, tak k příběhu filmu novějšího. Děj je velmi odlišný od toho původního. Nejde o to, že se má natáčet snímek na zapomenutém ostrově, ale o to, že se hledají nová naleziště ropy. Ropa je vůbec hodně akcentována a tahle společenská kritika stále docela funguje. Jinak se ale příběh přece jen drží základního mustru – najdou opici, bohatí ji chtějí zneužít, ona se utrhne ze řetězu a v emotivně silném závěru umírá.
Ty emoce zde pořád jsou a s obřím lidoopem budete soucítit. Problém je s jinými herci. Především Jessica Lange je v některých chvílích skutečně otravná, ale tak jí alespoň tu rozmazlenou herečku věříte. Jeff Bridges je po Kongovi rozhodně nejlepším hercem, ostatní jsou statisty anebo jen karikaturami. Bohužel i nové pojetí scénáře je silnou slabinou snímku, který prostě ztrácí a jeho finální společenská kritika nevyznívá tak úderně, jak by chtělo. I když obří maketa čerpací pumpy je povedená.
„King Kong“ z roku 1976 je dobrý, ve smyslu průměrný. Herecky je to zajímavé, ale postupně zjišťujete, že se to dá jen těžko snést. Scénář je místy hodně chabý a film je zbytečně moc roztahaný, takže se z něj vytrácí napětí. Finále kraluje, ale čeká se na něj příliš dlouho, některé scény jsou opravdu úplně zbytečné. Ten zajímavý nádech, který to mělo v mém dětském věku, se vytratil. Bohužel, některé filmy prostě stárnou.

Ocenění:
Academy Awards
1977 - Richard H. Kline (Kamera) (nominace)
1977 - Mix zvuku (nominace)

BAFTA
1977 - Výprava (nominace)

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST    
Premiéra ČR: 1.6.1990
Premiéra USA: 17.12.1976 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 10.5.1999 (VHS) 10.5.1999
Poprvé na DVD: 1.11.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 9 298 000
Tržby celkem - $ 90 600 000
Návštěvnost v ČR 932 000
Náklady (Rozpočet) - $ 24 000 000
 
FILMY V SÉRII
King Kong (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0191/
Dobrodružný / Fantasy, USA, 1976
Režie: John Guillermin, Hrají: Jeff Bridges, Jessica Lange

King Kong žije gastonrolinc.webnode.cz/news/a0192/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 1986
Režie: John Guillermin, Hrají: Linda Hamilton, Brian Kerwin

King Kong (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0212/
Akční / Dobrodružný, Nový Zéland / USA, 2005
Režie: Peter Jackson, Hrají: Naomi Watts, Jack Black

Král ztraceného světa gastonrolinc.webnode.cz/news/a81/
Akční / Dobrodružný, USA, 2005
Režie: Leigh Scott, Hrají: Bruce Boxleitner, Steve Railsback
 
Tvůrci a herci
John Guillermin (Režie), Dino De Laurentiis (Produkce), John Barry (Hudba), Richard H. Kline (Kamera), Ralph E. Winters (Střih), Joyce Selznick (Casting), Mario Chiari (Scénografie), Dale Hennesy (Scénografie), Moss Mabry (Kostýmy), Anthea Sylbert (Kostýmy), William L. McCaughey (Zvuk), Harry W. Tetrick (Zvuk), Del Acevedo (Masky), Lorenzo Semple Jr. (Scénář), Jeff Bridges (Herec), Jessica Lange (Herec), Jack O'Halloran (Herec), Charles Grodin (Herec), John Randolph (Herec), Rene Auberjonois (Herec), Julius Harris (Herec), Dennis Fimple (Herec), Ed Lauter (Herec), John Lone (Herec), John Agar (Herec), Corbin Bernsen (Herec), Brent Huff (Herec), Joe Piscopo (Herec), Rick Baker (Herec), Forrest J Ackerman (Herec), Walt Gorney (Herec), Eve McVeagh (Herec)
 
1976/129/USA/Dobrodružný, Fantasy, Romantický, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Konkurzu se zúčastnila také těhotná Cher. Režisér ji však tehdy odmítl.
- Ve chvíli, kdy se Meryl Streep dostavila na konkurz na roli, producent Dino De Laurentiis se údajně otočil na svého a syna a italsky se na něj obořil se slovy: "Cos mi to přivedl? Vždyť je ošklivá."
- Ruka mechanické loutky King Konga málem zardousila herečku Jessicu Lange, tento záběr se nachází i ve filmu.
- Mechanické ruce King Konga, které ve filmu drží Jessicu Lange, vážily každá 750 kg.
- Carlo Rambaldi sestrojil obrovský pohyblivý model King Konga, potom však přišel Rick Baker se svým podstatně levnějším kostýmem gorily. Co se stalo s Rambaldiho modelem se přesně neví, ve filmu se objeví jen velmi krátce.
- Maketa King Konga je vysoká 12 metrů a je tedy největší postavenou mechanickou loutkou na světě.
- Natáčení trvalo od 15. ledna 1976 do 27. srpna 1976.
- Do role Dwan se původně počítalo s Barbarou Streisand i Meryl Streep.
- Roman Polanski, Michael Winner, Sam Peckinpah a Steven Spielberg byli zvažováni na post režiséra.
 
Odkazy