Zahulíme, uvidíme / Harold & Kumar Go to White Castle(2004/88/USA, Kanada, Německo/Komedie, Dobrodružný) 66%

05.08.2018 12:17
JEDNOU VĚTOU
„Harold a Kumar zažijí nejbláznivější noc svého života v této svižné a originální teenagerské komedii."

OBSAH
Hrdiny stoprocentně nekorektní huličské komedie jsou dva naprosto rozdílní kámoši: upjatý Harold svůj život zasvětil bankovním investicím a tajnému pokukování po hezké sousedce Marii. Zato ležérní Kumar si navzdory svému talentu pro medicínu nedělá hlavu s ničím včetně toho, že by už konečně měl dospět. Na co nestačí, to okecá. Odjakživa však ty nejdůležitější věci rozhodují spolu. Co se stane, když se tihle dva rozhodnou oslavit konec pracovního týdne společně? Obyčejný hamburger od firmy White Castle se během nekonečné, divoké páteční noci mění v nedosažitelnou vidinu. Zato se oba kámoši na cestě   do New Jersey a zase zpátky dostávají do neuvěřitelných problémů. Jejich putování je plné nejpodivnějších setkání a nejbláznivějších událostí.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Takovej masakr jsem už dlouho neviděl, sice je to někdy přehnaný a už to neni zábavný, ale většinou jsou tam jenom ty nejkrutější scény, Hlavní dvojice je totálně vyhulená, hlavně Kal Penn je vostrej, tan čong john Cho už tak dobrej neni, ale celkem slušně doplňuje Penna. Děj je samozřejmě to nejtupější co se dá vymyslet, ale co jinýho maj dělat vyhulenci než zajet do White Castelu pro nejlepší miniburgry na světě a přitom se co nejvíc zhulit. Když se k tomu ještě přidá sjetej Neil Patrick Harris a zhulenej gepard na kterým se dá jezdit, tak i když to neni občas tolik vtipný, jak se tvůrci snažili, tak tomu hodně dobrý 4* musim dát. (Shit) 4*

Chceš-li doma hulit trávu, ledničku měj v plném stavu.. Harold a Kumar se nedrželi tohoto základního pravidla a mají hlad - já však na tyto filmy už dávno ztratil chuť. Nesourodý slepenec gagů, mnohdy špatně vypointovaných, nebo úplně zazděných a mně už zkrátka není 15, abych si tohle pustil do plicních sklípků humoru, ovšem tu kultovnost ve studentských kruzích jointového pozérství dokážu pochopit. Stejně, po třicítce už je budou spíše zajímat jen ty hamburgery a v důchodu se s panem Parkinsonem ke všemu obloukem vrátí. Inu, koloběh života.. (Gilmour93) 3*

Zda-li na to má vážený divák žaludek a zda-li balí trávu o sto šest, komedie Harold & Kumar Go to White Castle ho náležitě pobaví. V ostatních případech si bude všímat JEN nepříliš vtipné teenagerské road-movie, ve kterém jde především o pořádně propečeného hamburgera. Ústřední dvojice (nesmělý Korejec a volnomyšlenkářský Ind – skutečně úžasný tah) tak pentluje z absurdity k absurditě (zhulený digitální gepard je už příliš), přičemž scénář viditelně disponuje hluššími místy – vyhrabu se z jednoho průseru, abych spadl ještě do hlubšího – a tak je jen dobře, že naši hrdinové nepřešlapují dlouze na jednom místě. Je tak třeba přiznat, že se nejedna potencionálně vtipná scéna ve svém průběhu přecvakne do špatně načasovaného NIC!! Co je ale na tom, když i to málo překvapivě i režisér a dvojice John Cho a Kal Penn přetavili do navýsost stravitelné formy? Osvěžující je i hnací motor obou mladíků (nejde o zásun, nýbrž o žrádlo), potěší i solidní množství cameo roliček těch, jenž mají k žánru co říct, rasově podbarvené gagy nebo snové scény (zejména ta, v níž se Kumar muchluje a vzápětí utěšuje brečící pytel marihuany). Prostě zářivý příklad toho, kterak by nemělo být tímhle žánrem opovrhováno!! (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Harold Lee svoj život zasvätil bankovým investíciám - je večne preťažený prácou, večne niečo nestíha a večne ho jeho kolegovia podceňujú. Sebavedomie mu nedodá ani fakt, že po peknej susedke Marii dokáže iba nesmelo pokukovať. Niekedy už toho má dosť... Rozhodne vždy v piatok, keď po namáhavých piatich dňoch túži po jedinom - poriadne si odpočinúť. Jeho najlepší priateľ, ležérny Kumar Patel si navzdory svojim schopnostiam neláme hlavu nad ničím - vrátane otázky, či by už konečne nemal dospieť. Jeho konzervatívne založená rodina, ktorá by ho najradšej videla ako lekára, sa len ťažko zmieruje s tým, že na čo
Harold a Kumar o tých najdôležitejších veciach rozhodujú vždy spoločne - napríklad problém, čo s načatým piatkovým večerom. Koniec pracovného týždňa sa musí rozhodne osláviť. Pozerať televíziu? Niekam vyraziť? Čo takto na hamburger od firmy White Castle? Lákavá pochúťka, navonok ľahko dostupná, sa však počas dlhej, divokej piatkovej noci mení na nedosiahnuteľnú vidinu. Harold a Kumar si však z obyčajného hamburgeru urobia svätý grál, ktorý chcú dosiahnuť za každú cenu. To, že sa im do cesty stavajú najrôznejšie prekážky, ich iba donúti trvať na svojom a neukojiť hlad čímkoľvek iným, čo by trebárs bolo momentálne dostupnejšie. Zato sa obaja kamoši na ceste do New Jersey a zase späť dostávajú do neuveriteľných problémov. Ich putovanie je plné podivných stretnutí a bláznivých udalostí…
Na tom, že si komedie Zahulíme, uvidíme dobývá přízeň mladého publika, mají vedle režiséra a sympatických hlavních představitelů podíl i debutující scenáristé Jon Hurwitz a Hayden Schlossberg, kterým se do textu podařilo zapracovat i některé vlastní pocity a zážitky. Harold a Kumar jsou stejně jako oni kamarády od střední školy: společně na ni Hurwitz a Schlossberg chodili v Randolphu v New Jersey, právě tam, kam své hrdiny vysílají během jejich divoké páteční noci.
Společně se také začali věnovat psaní. Hurwitz se po ukončení středoškolských studií začal na University of Pennsylvania připravovat na dráhu finančníka, právě takovou, která se stala osudem jeho hrdiny Harolda. Jeho přítel Schlossberg měl zase v plánu stát se právníkem. V okamžiku, kdy na sklonku studií napsali scénář nazvaný Filthy a nabídli ho studiu MGM, se však jejich život změnil: začali uvažovat o tom, že se přesunou do Hollywoodu a pokusí se uplatnit jako scenáristé.
O čtyři roky později mohli ctitelé Woodyho Allena, bratrů Zuckerových a Adama Sandlera prohlásit, že se jim jejich sen splnil: prosadili se jako scenáristický tým, který si hned několik různých velkých studií postupně přizvalo na pomoc, aby jim pomohl pohnout se z místa (v klíčové fázi příprav se např. podíleli na scénáři parodie Scary Movie 3).
Nápad napsat komedii, se kterou by se bez problémů mohli ztotožnit mladí lidé, vzešel z obliby, kterou mají oba scenáristé s řetězci rychlého občerstvení firmy White Castle. Aby všechny detaily seděly, museli se ovšem Jon Hurwitz a Hayden Schlossberg z nadšených konzumentů změnit v investigativní horlivce zkoumající vše, co s americkým hamburgerovým královstvím souvisí. Svůj scénář založili na té nejvšednější životní situaci, kterou všichni znají z vlastní zkušenosti: na tom, že člověk prostě dostane chuť na něco naprosto konkrétního. Harold a Kumar si ovšem z obyčejného hamburgeru udělají svatý grál, kterého chtějí dosáhnout za každou cenu. To, že se jim do cesty stavějí nejrůznější překážky, je jenom donutí trvat na svém a neukojit hlad čímkoli jiným, co by třeba momentálně bylo dostupnější.
Další nápady se ve scénáři se odvíjely od skutečnosti, že Harold a Kumar jsou zástupci amerických menšin. Oba scenáristé vycházeli z toho, že měli v každé fázi svého života asijské a indické kamarády, kteří - navzdory některým kulturním či sociálním rozdílům - byli naprosto "normální". Ve filmech jsou však skoro vždycky zobrazováni jako přihlouplí cizinci s těžkým přízvukem a specifiky, která je oddělují od okolního světa. Právě na polemice s těmito klišé založili ovšem Jon Hurwitz a Hayden Schlossberg příběh komedie Zahulíme, uvidíme. Harold a Kumar jsou podle nich docela obyčejní mladí Američané, kteří mají chuť na nejobvyklejší americkou lahůdku. Je to však jejich okolí, které k nim mimoděk (a někdy i úmyslně) přistupuje "jinak".
Hurwitze v jeho nápadu utvrdilo i to, když viděl Johna Choa v komedii Prci, prci, prcičky. Tenhle Asiat neměl žádný přízvuk a vypadal v podstatě jako kterýkoli scenáristův kamarád. Cho se tak stal jedním z herců, se kterými tvůrci pro svůj film počítali od začátku. Kal Penn (navzdory tomu, že je vegetarián) se zdál být ideální volbou pro postavu Choova nerozlučného kumpána. Mladí herci se se svými postavami rychle ztotožnili: nebyl pro ně problém navázat i ve skutečnosti podobné přátelství, jaké prožívají jejich postavy ve filmu. A na plátně to nemohlo nebýt vidět.
Důležité bylo během přípravných prací zaangažovat na projektu režiséra, který by měl cit pro sérii neuvěřitelně bláznivých dobrodružství odvíjených od docela obyčejného nápadu. Tím se pro producenty stal Danny Leiner, který svou komedií Hele, vole, kde mám káru? přesvědčivě dokázal, že má pro podobné látky cit. V okamžiku, kdy Leinera přesvědčili, aby si přečetl scénář, bylo vyhráno: budoucí režisér filmu Zahulíme, uvidíme se při četbě znamenitě bavil a okamžitě přijal látku za svou. Harold a Kumar, kteří se podle Leinera znají možná už od nejranějšího dětství, jsou svým způsobem obdobou hrdinů Hele, vole, kde mám káru?, které ztělesnili Ashton Kutcher a Sean William Scott. Také je spojuje pevné přátelství a také oni se navzdory svým snahám dostávají do stále vážnějších a komičtějších problémů.

O FILMU
Na tom, že si komedie Zahulíme, uvidíme dobývá přízeň mladého publika, mají vedle režiséra a sympatických hlavních představitelů podíl i debutující scenáristé Jon Hurwitz a Hayden Schlossberg, kterým se do textu podařilo zapracovat i některé vlastní pocity a zážitky. Harold a Kumar jsou stejně jako oni kamarády od střední školy: společně na ni Hurwitz a Schlossberg chodili v Randolphu v New Jersey, právě tam, kam své hrdiny vysílají během jejich divoké páteční noci.
Společně se také začali věnovat psaní. Hurwitz se po ukončení středoškolských studií začal na University of Pennsylvania připravovat na dráhu finančníka, právě takovou, která se stala osudem jeho hrdiny Harolda. Jeho přítel Schlossberg měl zase v plánu stát se právníkem. V okamžiku, kdy na sklonku studií napsali scénář nazvaný Filthy a nabídli ho studiu MGM, se však jejich život změnil: začali uvažovat o tom, že se přesunou do Hollywoodu a pokusí se uplatnit jako scenáristé.
O čtyři roky později mohli ctitelé Woodyho Allena, bratrů Zuckerových a Adama Sandlera prohlásit, že se jim jejich sen splnil: prosadili se jako scenáristický tým, který si hned několik různých velkých studií postupně přizvalo na pomoc, aby jim pomohl pohnout se z místa (v klíčové fázi příprav se např. podíleli na scénáři parodie Scary Movie 3).
Nápad napsat komedii, se kterou by se bez problémů mohli ztotožnit mladí lidé, vzešel z obliby, kterou mají oba scenáristé s řetězci rychlého občerstvení firmy White Castle. Aby všechny detaily seděly, museli se ovšem Jon Hurwitz a Hayden Schlossberg z nadšených konzumentů změnit v investigativní horlivce zkoumající vše, co s americkým hamburgerovým královstvím souvisí. Svůj scénář založili na té nejvšednější životní situaci, kterou všichni znají z vlastní zkušenosti: na tom, že člověk prostě dostane chuť na něco naprosto konkrétního. Harold a Kumar si ovšem z obyčejného hamburgeru udělají svatý grál, kterého chtějí dosáhnout za každou cenu. To, že se jim do cesty stavějí nejrůznější překážky, je jenom donutí trvat na svém a neukojit hlad čímkoli jiným, co by třeba momentálně bylo dostupnější.
Další nápady se ve scénáři se odvíjely od skutečnosti, že Harold a Kumar jsou zástupci amerických menšin. Oba scenáristé vycházeli z toho, že měli v každé fázi svého života asijské a indické kamarády, kteří - navzdory některým kulturním či sociálním rozdílům - byli naprosto "normální". Ve filmech jsou však skoro vždycky zobrazováni jako přihlouplí cizinci s těžkým přízvukem a specifiky, která je oddělují od okolního světa. Právě na polemice s těmito klišé založili ovšem Jon Hurwitz a Hayden Schlossberg příběh komedie Zahulíme, uvidíme. Harold a Kumar jsou podle nich docela obyčejní mladí Američané, kteří mají chuť na nejobvyklejší americkou lahůdku. Je to však jejich okolí, které k nim mimoděk (a někdy i úmyslně) přistupuje "jinak".
Hurwitze v jeho nápadu utvrdilo i to, když viděl Johna Choa v komedii Prci, prci, prcičky. Tenhle Asiat neměl žádný přízvuk a vypadal v podstatě jako kterýkoli scenáristův kamarád. Cho se tak stal jedním z herců, se kterými tvůrci pro svůj film počítali od začátku. Kal Penn (navzdory tomu, že je vegetarián) se zdál být ideální volbou pro postavu Choova nerozlučného kumpána. Mladí herci se se svými postavami rychle ztotožnili: nebyl pro ně problém navázat i ve skutečnosti podobné přátelství, jaké prožívají jejich postavy ve filmu. A na plátně to nemohlo nebýt vidět.
Důležité bylo během přípravných prací zaangažovat na projektu režiséra, který by měl cit pro sérii neuvěřitelně bláznivých dobrodružství odvíjených od docela obyčejného nápadu. Tím se pro producenty stal Danny Leiner, který svou komedií Hele, vole, kde mám káru? přesvědčivě dokázal, že má pro podobné látky cit. V okamžiku, kdy Leinera přesvědčili, aby si přečetl scénář, bylo vyhráno: budoucí režisér filmu Zahulíme, uvidíme se při četbě znamenitě bavil a okamžitě přijal látku za svou. Harold a Kumar, kteří se podle Leinera znají možná už od nejranějšího dětství, jsou svým způsobem obdobou hrdinů Hele, vole, kde mám káru?, které ztělesnili Ashton Kutcher a Sean William Scott. Také je spojuje pevné přátelství a také oni se navzdory svým snahám dostávají do stále vážnějších a komičtějších problémů.

DABING
V českém znění: Jan Maxián - John Cho (Harold Lee), Filip Švarc - Kal Penn (Kumar Patel), Libor Bouček - Robert Tinkler (J.D.), Jiří Prager - Fred Willard (Dr. Willoughby), Jan Kalous - Steve Braun, Bobby Lee (Cole, Kenneth Park), Petr Burian - Eddie Kaye Thomas (Rosenberg), Filip Jančík - Ryan Reynolds, Ethan Embry (ošetřovatel, Billy Carver), Tomáš Borůvka - Neil Patrick Harris, Shaun Majumder (Neil Patrick Harris, Saikat Patel, titulky), Jolana Smyčková - Malin Akerman, Siu Ta (Liane, Cindy Kimová), Tomáš Racek - Anthony Anderson, Gary Anthony Williams (prodavač v Burger Shack, Tarik), Tomáš Juřička - Sandy Jobin-Bevans (Palumbo), Radek Hoppe - David Krumholtz (Goldstein), Nikola Votočková - Paula Garcés (Maria), Pavel Šrom - Christopher Meloni (Hnusák), Tereza Chudobová, Oldřich Vlach - Errol Sitahal (Dr. Patel), Daniela Bartáková a další
Překlad: Ivan Němeček
Zvuk: Martin Jílek
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy: Jana Dotlačilová
Režie: Alice Hurychová
Vyrobila: LS Production Dabing pro Magic Box v roce 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 27.1.2005
Premiéra USA: 30.7.2004 New Line Cinema
Premiéra Kanada: 30.7.2004
Premiéra Německo: 14.10.2004
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 30.5.2005 (VHS) Magic Box
Poprvé na VHS: 30.5.2005 Magic Box
Poprvé na DVD: 30.7.2004 New Line Cinema
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 564 604
Tržby celkem - $ 120 800 000
Návštěvnost v ČR 32 815
Náklady (Rozpočet) - $ 9 000 000

FILMY V SÉRII
Zahulíme, uvidíme gastonrolinc.webnode.cz/news/a0183/
Komedie / Dobrodružný, USA / Kanada, 2004
Režie: Danny Leiner, Hrají: John Cho, Kal Penn

Zahulíme, uvidíme 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0180/
Dobrodružný / Komedie, USA, 2008
Režie: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg, Hrají: John Cho, Kal Penn

Zahulíme, uvidíme 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0181/
Komedie, USA, 2011
Režie: Todd Strauss-Schulson, Hrají: John Cho, Kal Penn
 
Tvůrci a herci
Danny Leiner (Režie), Nathan Kahane (Produkce), Greg Shapiro (Produkce), David Kitay (Hudba), Bruce Douglas Johnson (Kamera), Jeff Betancourt (Střih), Cassandra Kulukundis (Casting), Steve Rosenzweig (Scénografie), Alex Kavanagh (Kostýmy), Jon Hurwitz (Scénář), Hayden Schlossberg (Scénář), John Cho (Herec), Kal Penn (Herec), Fred Willard (Herec), Dov Tiefenbach (Herec), Christopher Meloni (Herec), Malin Akerman (Herec), Gary Anthony Williams (Herec), Ethan Embry (Herec), Luis Guzmán (Herec), Neil Patrick Harris (Herec), Jamie Kennedy (Herec), David Krumholtz (Herec), Eddie Kaye Thomas (Herec), Ryan Reynolds (Herec), Anthony Anderson (Herec), Jon Hurwitz (Herec), Hayden Schlossberg (Herec), Steve Braun (Herec), Shaun Majumder (Herec), Paula Garcés (Herec), Jordan Prentice (Herec), Bobby Lee (Herec), Brooke D'Orsay (Herec)
 
2004/88/USA, Kanada, Německo/Komedie, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Neil Patrick Harris si ve filmu zahrál postavu pojmanovanou svým vlastním jménem, aby bylo jasné, že paroduje sám sebe.
- David Krumholtz (Goldstein) v tomto filme prehlási, že chce vidieť prsia Katie Holmes. V snímke Ľadová búrka (1997) hral jej nápadníka.
- Společnost White Castle je nejstarší podnik, který začal pravidelně podávat hamburgery v USA. První pobočka vznikla v roce 1921 a hamburgery se tehdy prodávali po 5 centech za kus. V době natáčení filmu bylo v USA 11 poboček.
- Film, který sledují sousedé hlavních hrdinů s cílem vidět poprsí Katie Holmes, je thriller Téměř dokonalý zločin (2000).
- 9-milionová teenagerská komedie vydělala uprostřed léta za první víkend (30. 7. - 1. 8. 2004) v USA 5,4 mil. dolarů a celkově pak 18,3 mil.
- V místě natáčení se nenacházel žádný White Castle a tak tam museli jednu budovu přivézt!
- Herec Kal Penn (Kumar) je vegetarián, a proto mu štáb vyrobil vegetariánské White Castle hamburgery.
- Harold se jedné z postav ptá: „Dude, where´s my car?“ což je název filmu, který také režíroval Danny Leiner. U nás běžel pod názvem Hele vole, kde mám káru?.
- Během promítání filmu v USA používali ve White Castleu poháry s Haroldem a Kumarem. Je to poprvé, kdy se film s ratingem R, tedy nepřístupný do 17-ti let bez doprovodu rodičů, dostal na obaly jídla.
- Dýmka, ze které Goldstein a Rosenberg hulí, je vyrobená ze shofaru, což je hudební nástroj vyrobený z beraního rohu a používá se například při židovském svátku Yom Kippur.
- Představitel Harolda John Cho se proslavil účinkováním v trilogii Prci, prci, prcičky. Poukazuje na to i trailer, ve kterém se o hercích v hlavních rolích říká: „Ten Asiat, co hrál v Prcičkách a ten Ind, co se mihnul v Sexy párty.“
- Režisér Leiner rovnoměrně dělí svůj um mezi kinofilmy a televizi, ve které se podílel například na seriálu Everwood.
 
Odkazy