Zahulíme, uvidíme 3 / A Very Harold & Kumar 3D Christmas (2011/86/USA/Komedie) 58%

05.08.2018 12:16
JEDNOU VĚTOU
„Vánoční svátky jsou tu. Tentokrát budou ale spíš sjeté než svaté."

OBSAH
Harold a Kumar se po letech odloučení znovu dávají dohromady, aby našli náhradu za zničený vánoční stromek. Než aby přiznal barvu před svým bláznivým tchánem, rozhodne se Harold vypravit se s Kumarem na drogový trip, aby za strom našli perfektní náhradu. Na cestě naleznou zpěv, tanec a opravdového ducha Vánoc. A možná potkají i vzkříšenou legendu: jedinečného a neopakovatelného Neila Patricka Harrise.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
I na potřetí poměrně zdařilý vyhulený výplach, který těch pětaosmdesát minut funguje asi tak, jak má, pár scén je vyloženě přestřelených, ale zase je fakt, že se pohybujeme v areálu s hustotou zajointování přibližně jeden joint na tři metry čtvereční. Zbytečně krátká a sestříhaná byla scéna s jeptiškami, tam se mohla kamera zkouřeného kameramana na chvíli zastavit nebo alespoň o trochu zpomalit. Jinak zde padla snad všechna klišé z top desítky nejklišovitějších scén ever a víc k tomu nemám co říct. Spíš ta padesátka by byla objektivnější, ale čert to vem. (Lateef) 3*

Vánoce po "haroldukumarovsku". Místo vánočních dárků se bude rozdávat převážně hrubozrnný humor, pro který je tahle dvojka známá. S Haroldem a Kumarem se setkáváme v období, kdy už spolu nekamarádí. Harold je ženatý s hispánskou kráskou a jeho tchán ho nerespektuje z jistých rasových důvodů, a oproti tomu Kumar stále vydatně hulí kvalitní matroš a vzpamatovává se z rozchodu se svojí přítelkyní. Netrvá to dlouho a tajemný vánoční balíček nerozlučnou dvojku zase svede dohromady. A když navíc shoří sváteční jedle, kterou Harold dostal od svého tchána darem, je to sakramentský důvod, jak o Vánocích prožít noční jízdu plnou karambolů, trapasů, obscénností a bláznivého humoru, který umí namíchat a podat dvojice Kal Penn a John Chu velmi osobitě a originálně. Když jim navíc zdatně sekundují Elias Koteas jako obávaný ruský mafián, Danny Trejo jako obávaný tchán a dále Eddie Kaye Thomas, David Krumholtz, Melissa Ordway a Neil Patrick Harris v roli sebe sama, je na komedii plnou 3D efektů radost pohledět. Jenže eskapády jsou někdy až nepříjemně nevypointované a divák čeká při každém vtipu, že se umlátí smíchy. Není tomu tak. Nedal se však u třetího pokračování očekávat ohňostroj vtipů a nápadů. Každý ohňostroj jednou skončí, a i tady je ke konci filmu cítit docházející invence. Nebylo to tak výrazné, abych šel s hodnocením dolů. Harold & Kumar dokáží povýšit i méně fungující gagy, a pak se tolik nehledí, jak byl gag trapný. Je sice dávno po Vánocích, ale s prima dvojkou kámošů na celý život, se teprve dají slavit pořádně zábavně a zhuleně. 70% (kingik) 4*

Waflebot je super! Scéna kdy NPH kopne do našeho androida, aby už mu dal pokoj a z robota se ozve jen auch, považuji letos za nejsměšnější. Podobně jako televizní reklamu, ve které malé dítě zasáhne proud, když olízne toustovač. Jinak je to docela slabota a moc na tom nezmění ani sestřelený Santa nebo Elias Koteas v roli ukrajinského gangstera. Danny Trejo potěší, ale zvykli jsme si že ho máme zhruba v 10 filmech ročně. Těším se na 4. díl, i kvůli několika málo povedeným scénkám stojí za to Harolda s Kumarem omrknout. (Xmilden) 3*

VELKÁ RECENZE
Zahulíme a uvidíme… jednou třeba stylovku, co možná nebyla vycizelovaná k dokonalosti, ale měla v sobě poctivou esenci vyzevleného huličství. Fóry navázané na to, že pod vlivem THC je vidění světa poněkud odlišné, že se deset metrů zdá jako dvě míle a že v danou chvíli neexistuje nic podstatnějšího než dobrý kus žvance, bohužel vyplňovaly jen první díl. A dvojka byla slabá. Gagy servírovala možná ztřeštěnější, nápady divočejší a pár scén s Georgem Bushem nebo naštvanou bandou černochů mělo solidní potenciál pro sbírání kliků na YouTube… ale z filmu se rozhodně nestala taková kultovka jako z jednotky. Třetí díl ale zase přišel s něčím jiným – a naštěstí při tom myslel i na podstatu úspěchu prvního dílu.
Na „vánoční“ trojce je vidět, že univerzum dvou huličů mají tvůrci pořád moc rádi. Harold a Kumar se k sobě vrací jako staří dobří parťáci, uctívaní diváky i filmaři, takže i když se jejich kroky spojí skrze šílený digitální joint od Santa Clause, příznivec téhle série se může cítit zase jako doma. A spokojeně se uvelebit a nasávat desítky šílených nápadů, originálních gagů a odvážně vystavěných scén.
Třetí díl je ulítlý, vánoční a 3D. A protože se tu zjeví Santa Claus rozstřelený na sra*ky, Danny Trejo jako zuřivý tchán s traumatem nebo NPH fuckující gaye, můžete podlehnout dojmu, že třetí Zahulíme, uvidíme je jen sledem šílených kokainových gagů. Někdy slabších, jindy skvělých. Harold a Kumar ale hlášky usypávají v rámci výtečné bláznivé komedie, řemeslně nadstandardní, prošpikované running-jokey i hravými vsuvkami. A klasickými šrapnely (i oba penisy na plátně pobaví).
Zdánlivě neurovnaná a vyhulená šílenost má svůj jasný řád. Jen je živelnější a hravější, než bývá zvykem. Což je koneckonců vidět i na vytrvalém – a až pankáčském – tropení šoufků ze 3D, kdy do ksichtu nonstop lítají špeky, klobouky i sobí spřežení.
Pokud se rychle rozjede prodej 3D televizorů, bude z trojky Harolda a Kumara záhy vánoční klasika. Lehce podvratná… ale klasika.

DABING
V českém znění: Filip Švarc - Kal Penn (Kumar), Michal Michálek - John Cho (Harold), Zdeněk Mahdal - Thomas Lennon (Tod), Michal Holán - Amir Blumenfeld (Adrian), Pavel Šrom - Danny Trejo (Perez), Pavel Vondrák - Neil Patrick Harris (sám sebe), Petr Burian - Jake Johnson, David Krumholtz, Patton Oswalt, RZA (Ježíš, Goldstein, Santa z obchodu, Lamar), Klára Jandová - Jordan Hinson (Mary), Klára Vodenková - Danneel Ackles (Vanessa), Veronika Veselá - Paula Garcés (Maria), Vojtěch Hájek - David Burtka, Eddie Kaye Thomas (David Burtka, Rosenberg), Libor Terš - Elias Koteas, Richard Riehle (Sergei Katsov, Santa Claus), Ivo Novák - Eric Kissack, Bobby Lee (Wafflebot, Kenneth Park), Jitka Ježková, Kateřina Petrová, Jakub Nemčok, Anna Nemčoková, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Šárka Bartesová
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2012

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 4.11.2011 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 14.11.2012 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 43 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 12 000 000

FILMY V SÉRII
Zahulíme, uvidíme gastonrolinc.webnode.cz/news/a0183/
Komedie / Dobrodružný, USA / Kanada, 2004
Režie: Danny Leiner, Hrají: John Cho, Kal Penn

Zahulíme, uvidíme 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0180/
Dobrodružný / Komedie, USA, 2008
Režie: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg, Hrají: John Cho, Kal Penn

Zahulíme, uvidíme 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0181/
Komedie, USA, 2011
Režie: Todd Strauss-Schulson, Hrají: John Cho, Kal Penn
 
Tvůrci a herci
Todd Strauss-Schulson (Režie), Greg Shapiro (Produkce), William Ross (Hudba), Michael Barrett (Kamera), Eric Kissack (Střih), Nicole Abellera (Casting), Jeanne McCarthy (Casting), Mickie Paskal (Casting), Jennifer Rudnicke (Casting), David Rubin (Casting), Rusty Smith (Scénografie), Mary Claire Hannan (Kostýmy), Robert Jackson (Zvuk), Kymber Blake (Masky), Howard Berger (Masky), Greg Nicotero (Masky), Jon Hurwitz (Scénář), Hayden Schlossberg (Scénář), John Cho (Herec), Kal Penn (Herec), Neil Patrick Harris (Herec), Danny Trejo (Herec), Jordan Hinson (Herec), Danneel Ackles (Herec), Eddie Kaye Thomas (Herec), David Krumholtz (Herec), Jake Johnson (Herec), Melissa Ordway (Herec), Elias Koteas (Herec), Thomas Lennon (Herec), Richard Riehle (Herec), Patton Oswalt (Herec), Paula Garcés (Herec), Dave Davies (Herec), Cassie Keller (Herec), April Canning (Herec), Banzai Vitale (Herec), Dan Levy (Herec)
 
2011/86/USA/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Ve snímku účinkuje i RZA, který například skládal hudbu k filmu Kill Bill (2003)
- Po skončení filmování se John Cho a Kal Penn přednáškové turné po univerzitách v USA.
- Představitelé hlavních postav John Cho, Kal Penn a Neil Patrick Harris se setkali i v seriálu Jak jsem poznal vaši matku (od r. 2005), který postava Neila Patricka Harrise ve filmu také zmiňuje.
- Ve filmu zazněla z úst Neila Patricka Harrise věta " V pohodě, uvídíme se ve čtvrtém díle".
- Přítele postavy Neila Patricka Harrise ztvárnil jeho skutečný homosexuální partner.
- Ve filmu zazněla narážka na práci Kumara (Kal Penn) v Bílem domě. Jeho představitel Penn coby poradce v Bílém domě skutečně pracoval.
- Kal Pen prozradil, že mnoho členů filmového štábu bylo ve skutečnosti dělníky z automobilových továren v Detroitu.
- V jednom záběru Tood (Thomas Lennon) osloví Harolda (John Cho) "Sulu". Představitel Harolda John Cho ve skutečnosti hrál postavu jménem Sulu ve filmu Star Trek (2009).
- Ve filmu bylo použito přes 400 speciálních efektů. Převážně 3D a CG efekty.
- Danny Trejo byl obsazen na návrh Todda Strausse-Schulsona.
- Kal Penn se kvůli roli ve musel vzdát pozice v Bílém domě. Mimo jiné patřil mezi blízké poradce prezidenta Barracka Obamy. Po skončení filmování se do funkce vrátil.
 
Odkazy