Zahulíme, uvidíme 2 / Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay (2008/103/USA/Dobrodružný, Komedie) 61%

05.08.2018 12:16
JEDNOU VĚTOU
„Harold a Kumar jsou zpátky a ještě vyhulenější a vymaštěnější než bývali."

OBSAH
Harold a Kumar se vracejí a tentokrát míří do Amsterdamu, kde je snadno k mání marihuana. Problémy však začínají už v letadle, kde si jedna pasažérka splete Kumara s teroristou. Oba hrdinové se tak ocitnou na Guantanamu, odkud se jim podaří utéct...Harold a Kumar jsou zpátky, ještě vyhulenější a vymaštěnější než bývali. Před čtyřmi lety se vydali za hamburgery, dneska si to namířili přímo do Amsterdamu. Se snadným cílem a stejným průběhem: spousta alkoholu, lehkých drog a sbírka podivných postav, o kterých se vám většinou jenom zdá - na cestě za poznáním. Bohužel problémy začínají už v letadle, kde si jedna pasažérka splete Kumara s nebezpečným teroristou. Oba hrdiny pošlou šupem do vězení na Guantanamu, odkud se jim podaří utéct, a vrací se i starý známý Neil Patrick Harris, který hraje sám sebe, takže o zábavu je postaráno.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Doušek marihuanového kouře do tváře George W. Z extrému do většího extrému uhánějící komedie, která nezná pojem „politická korektnost“, nerespektuje žádná společenská tabu a ze dvou variant vždy volí tu, která naštve více lidí. S menší dávkou nadhledu a větší dávkou zbytečných prasečinek než Borat, poukazují Harold a Kumar na tupost jistých Američanů, primárně těch, jež živí byrokracie onoho státu, který je „za vodou“ pouze doslovně. Velice dobré, ani se nestydím napsat chytré vtipy jsou vytahovány ze stejného pytle, kde je k nalezení mimo jiné vynucený orální sex, párty „dole bez“, extrémně nevkusná a po pár vteřinách nevtipná soulož s krásnou dívkou a velkým balíkem trávy. Zmíněné scény mi osobně dost vadily, ale rád jsem před nimi zavřel dobrý vkus do skříně v naději, že bude následovat další vtip typu „Mluví dialektem, který jsem ještě nikdy neslyšel“. A ano, vážně se jich ještě pár našlo, jenom to čekání na ně mohlo být kratší (což ostatně mohl být celý film). Třeba veškeré dojemné chvilky, napsané zjevně během vzácných chvilek střízlivosti scénáristů/režiséru, patří do úplně jiného filmu. Apendix: Neil Patrick Harris NENÍ mrtvý! (Aneb, proč se vyplatí vyčkat až do samého konce. (Matty) 4*

Kupodivu jsem se vcelku divil, že pokračování nedopadlo zase tak hrozně. I když se dost od jedničky posunulo. Jedničku si totiž pamatuju jako zajímavou komedii, kde nechutnosti nebyly, jenže to dvojku neminulo, a tak mě to trošku zklamalo. Na druhou stranu se zde objeví Neil Patrick Harris ve vcelku zásadní, jenže dost nevtipné roli. Jenže když připočtu plno vtipných scének, plno nezapomenutelných scének a odečtu ty nechutnosti a trapnosti, tak z toho dostanu skutečně vcelku slušný pokračování, který nic nezachrání, je to prostě pokračování a všecko holt má nějaký vývoj. Tady to není ani horší ani lepší, prostě je to normální komedie s nějakou tou dobrou chvilkou. Pozitivní na tom všem ale je alespoň to, že Kumar a Harold se spolu opět setkali, taky to všecko mohlo dopadnout úplně jinak. (Malarkey) 3*

Kal Penn a John Cho neboli Kumar a Harold jsou povedená dvojka kámošů, kteří zrovna mají namířeno do Amsterdamu, ale v letadle si je omylem spletou s teroristy a jsou nemilosrdně posláni do vězení v Guantanamo Bay. Po zjištění, že se zde podávají "španělští ptáčci" (hádejte co to asi je za "specialitu"¨) vezmou do zaječích. Na jejich dramatickém útěku, kdy jim na záda dýcha jeden zlý (Rob Corddry) a jeden hodný (Roger Bart) vládní agent, je čekají trampoty spojené se zvrhlým sourozeneckým párem, nebezpečným Kuklux klanem, potkají sjetého herce Neila Patricka Harrise, zavítají do bordelu, potkají zhuleného prezidenta Bushe a nakonec překazí svatbu Kumarovi bývalky (Danneel Harris) se slizkým podrazáckým kamarádem, aby pak konečně dorazili do Amsterdamu a pro změnu Harold zde vyhledal svoji holku (Paula Garces), která tady natáčí reklamu. Jedničku jsem neviděl, ale ve dvojce jsou na skladě hlavně hrubozrnné gagy, kterých je bezpočet, a proto o humor nebyla nouze, jako třeba v jiných komediích, kdy hodinu čekám na jeden gag, který pak stejně nestojí za nic. Tady jsem se, za zvuku mnoha známých hudebních fláků a výborných herců, bavil královsky, a proto také královsky hodnotím. (kingik) 5*

VELKÁ RECENZE
Jsou tomu už téměř čtyři roky, co dvojice duševních postpuberťáků holdující lehkým drogám vyrazila na intelektuálně nenáročný výlet s jediným cílem: pořádně se nadlábnout desítkami fastfoodových minihamburgerů z White Castle a spláchnout to patřičnou dávkou coly. Bylo to ze života, bylo to výstižné a až na pár výstřelků docela vtipné. Haroldova a Kumarova výprava však měla hlavně srdce a nebyla jen sérií prvoplánových žertíků, kde hrají hlavní roli tělesné tekutiny a všichni se smějí tlustým černochům (popř. tlustí se černoši smějí všem). Kdesi uvnitř toho všeho – na první pohled povrchního – teenagerovského řádění se zrodil pocit, že téhle dvojce rozumíte, že jí to zatraceně šlape a dlouho v tomhle žánru nebyl nikdo podobný, koho byste měli upřímně rádi a v jeho snažení mu fandili.
Kdo viděl jedničku, asi si vzpomene, že závěrečná výtahová etuda skončila jednoduchým rozhodnutím: vyjedeme do Amsterdamu a party bude pokračovat. A tak se sbalili a jeli. Jeli dlouho a předlouho, potkali spoustu divných lidí, ale nakonec dorazili. A mohla z toho být další výborná komedie, jenže se něco ošklivým způsobem zvrtlo. Poté, co se režisér jedničky, Danny Leiner, nechal slyšet, že z kluků už ve druhém díle víc nevymáčkne, studio příliš nesmutnilo a promptně našlo náhradu. Volba logicky přišla na scenáristy předchozího dílu, kteří opojeni možností vzít tuhle rozjetou mašinu do vlastních rukou, přitvrzovali na všech frontách. Tak vehementně a s takovou chutí, že zapomněli na podstatu věci – bizarní poetiku protknutou dobrou náladou, která se nezadrhává, ať už se děje cokoliv. Druhé Zahulíme, uvidíme se stalo tím, čemu se tak upřímně bránilo a z čeho si v podstatě dělalo legraci – výkladní skříní karikatur, trapných výjevů a samoúčelných prohlídek penisů a vagín na detail bez hlubšího smyslu. Party se, jak vidno, rozjela a muselo se jít až na dřeň. Víc, víc, všeho víc, jinak na to lidi nepůjdou. Ale jo, šli by. Značka je totiž zavedena důkladně a nepotřebuje přílišná ozvláštnění.
Inu, co naplat. Jedeme z kopce, naprosto bezhlavě a bezúčelně a o nějakém konceptu si můžeme nechat zdát. Hrdinové utíkají sem a tam, vy ani oni nemáte ponětí, kde jsou, kam vlastně míří a jak jim to bude dlouho trvat, pak se najednou všechno vyřeší, všichni se potkají a řeknou si, že to půjdou pořádně rozjet (následuje nuzná montáž, kterak to rozjíždějí). Mezitím se děje spousta hloupostí, které nejsou chytře hloupé, ale jen hloupé a hodně se kouká na odhalené genitálie libovolné(ho) z přítomných. Uf. Láska k charakterům se vytrácí už v ú vodních minutách, kdy na Kumarovu tvář přilítne v rámci autoerotické seance pár deci čerstvého spermatu. Proč? Je to opravdu potřeba nebo je to dokonce legrační? Možná vás napadne, že to není věc k hlubšímu řešení a tohle se dneska děje skoro ve všech filmech… jenže právě pro tu jinakost a relativní klid byli Harold s Kumarem výjimečně a tolik sympatičtí. Snaha o hrátky na dospělost a zodpovědnost kontrastující s touhou pořádně to rozpálit zůstala rozmělněna do jednoduchého schématu „jdeme z bodu A do bodu B, něco říkáme, hlavně ať to má devadesát minut, jsou tam nahé holky, přidáme i marihuanový list, pěkná auta, Nelila Patricka Harrise a to je konec“. Kde je ten duch marihuanových Vánoc? Zmizel a spousta věcí s ním. I obrazová montáž s předimenzovaným pytlem trávy přitvrdila na všech frontách a z chytrého románku ze života vykvetla v přehlídku nevšedních sexuálních praktik, které nebaví, ale prostě tu jenom jsou.
Nejvtipnější na tom všem je, že Kal Penn hrál docela dobrou vedlejší roli v novém Supermanovi a měl jsem dojem, že se vstupem do vyšší herecké ligy zmoudřel a „ochytřil“. Bohužel se stalo něco divného a hned potom zase začal hrát ve filmech jako Velkej Biják a Sexy párty 2, přičemž všechny svoje novodobě legrační móresy si přenesl i sem a nechal se jimi ovlivnit. Dvojka Harolda s Kumarem připomíná nejvíc právě druhý jmenovaný film. Intelektuálně nenáročná, přesto sofistikovaná poetika prvního dílu, dostala vale a ze základního kamene pro rozvíjející se „mytologii“ zůstal obyčejný a naprosto zaměnitelný produkt pro ty „správný zhulený lidičky“. Poznáte je podle toho, že na ČSFD píší věci jako:
„Ohohou, je to tady, konečně sem se dočkal, Harold a Kumar jsou zpátky a jsou ještě vyhulenější a vymaštěnější než bývali a s nima brutálně vyhulenej prezident Bush, cockmeat sandwich v Guantanamo bay, Neil Patrick Harris ještě sjetější než v jedničce a parádní párty s názvem "dole bez", to byla slušná přehlídka prcin.“ Užijte si to, jdu si pustit jedničku.

DABING
V českém znění: Jan Maxián - John Cho (Harold Lee), Filip Švarc - Kal Penn (Kumar Patel), Libor Bouček - Robert Tinkler (J.D.), Jiří Prager - Fred Willard (Dr. Willoughby), Jan Kalous - Steve Braun, Bobby Lee (Cole, Kenneth Park), Petr Burian - Eddie Kaye Thomas (Rosenberg), Filip Jančík - Ryan Reynolds, Ethan Embry (ošetřovatel, Billy Carver), Tomáš Borůvka - Neil Patrick Harris, Shaun Majumder (Neil Patrick Harris, Saikat Patel, titulky), Jolana Smyčková - Malin Akerman, Siu Ta (Liane, Cindy Kimová), Tomáš Racek - Anthony Anderson, Gary Anthony Williams (prodavač v Burger Shack, Tarik), Tomáš Juřička - Sandy Jobin-Bevans (Palumbo), Radek Hoppe - David Krumholtz (Goldstein), Nikola Votočková - Paula Garcés (Maria), Pavel Šrom - Christopher Meloni (Hnusák), Tereza Chudobová, Oldřich Vlach - Errol Sitahal (Dr. Patel), Daniela Bartáková a další
Překlad: Ivan Němeček
Zvuk: Martin Jílek
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy: Jana Dotlačilová
Režie: Alice Hurychová
Vyrobila: LS Production Dabing pro Magic Box v roce 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 27.1.2005
Premiéra USA: 30.7.2004 New Line Cinema
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 23.5.2005 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 23 900 000
Náklady (Rozpočet) - $ 9 000 000
 
FILMY V SÉRII
Zahulíme, uvidíme gastonrolinc.webnode.cz/news/a0183/
Komedie / Dobrodružný, USA / Kanada, 2004
Režie: Danny Leiner, Hrají: John Cho, Kal Penn

Zahulíme, uvidíme 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0180/
Dobrodružný / Komedie, USA, 2008
Režie: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg, Hrají: John Cho, Kal Penn

Zahulíme, uvidíme 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0181/
Komedie, USA, 2011
Režie: Todd Strauss-Schulson, Hrají: John Cho, Kal Penn
 
Tvůrci a herci
Jon Hurwitz (Režie), Hayden Schlossberg (Režie), Nathan Kahane (Produkce), Greg Shapiro (Produkce), George S. Clinton (Hudba), Daryn Okada (Kamera), Jeff Freeman (Střih), Richard Hicks (Casting), David Rubin (Casting), Tony Fanning (Scénografie), Shawn Holly Cookson (Kostýmy), Jon Hurwitz (Scénář), Hayden Schlossberg (Scénář), Jeff Kushner (Zvuk), Kelly Vandever (Zvuk), Paul Jones (Masky), John Cho (Herec), Kal Penn (Herec), Roger Bart (Herec), Jack Conley (Herec), Neil Patrick Harris (Herec), Rob Corddry (Herec), Danneel Ackles (Herec), David Krumholtz (Herec), Clyde Kusatsu (Herec), Christopher Meloni (Herec), Tamara Feldman (Herec), Missi Pyle (Herec), Eddie Kaye Thomas (Herec), Beverly D'Angelo (Herec), Ed Helms (Herec), Eric Winter (Herec), Paula Garcés (Herec), Adam Herschman (Herec), Angus Sutherland (Herec), Amir Talai (Herec), Josh Heald (Herec), Katheryn Rice (Herec), Jason Konopisos (Herec), Crystal Mantecon (Herec), Jon Reep (Herec), Juli Erickson (Herec), Jackson Beals (Herec)
 
2008/103/USA/Dobrodružný, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Ve scéně, kdy si Harold (John Cho) a Kumar (Kal Penn) svítí ve sklepě zapalovačem, je možné vidět, že stíny na obličejích jsou z jiného zdroje světla.
- Z celkovej dĺžky filmu 103 minút strávia Harold a Kumar na Guantanáme iba 5 minút a 33 sekúnd.
- Asistent produkcie Carol Trevino zahynul pri autonehode počas práce na tomto projekte.
- Neil Patrick Harris na filmu "pracoval" čtyři dny.
- Film byl původně určen jen pro videa, až později se rozhodlo o uvedení do kin.
- Kumarova matematicko-lyrická báseň byla napsána spolužákem autorů scénáře Jona Hurwitze a Haydena Schlossberga v době, kdy všichni tři chodili na střední školu v New Jersey.
- Neil Patrick Harris se v roce 2006 veřejně přiznal k homosexualitě. V tomto filmu z roku 2008 hraje sám sebe, avšak vystupuje jako heterosexuál.
 
Odkazy