Jedovatý břečťan 2: Lily / Poison Ivy 2 (1996/108/USA/Drama, Thriller) 39%

05.08.2018 12:16
JEDNOU VĚTOU
„Americký thriller o citlivé dívce, kterou náhodně nalezený deník neznámé rebelky změní k nepoznání."

OBSAH
Lily najde skříňku s deníkem a přečte si ho. Potom se rozhodne, že změní svůj život a promění se v divokou ženu. Začne chodit se spolužákem a se svým profesorem najednou a problémy začínají...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Z žánrového hlediska je Lily jen hodně slabým odvarem jedničky. Nejde totiž vůbec o thriller ale o jakési jehce erotizující romantické drama, u něhož si v závěru nějakým zázrakem tvůrci vzpoměli, na co vlastně navazují a tak tam rychle horkou jehlou nějakou tu "jakože napínavou" thriller scénu dopsali (čímž ale jen už tak slabému filmu tu hlavu pod hladinou přidrželi o něco déle). Opravdu je ta původní premisa záporačky změnena v v podstatě oběť a opravdu z toho vyplývá, že za to všechno může ona? Chce se mi věřit, že jsem to jen všechno blbě pochopil. Na druhou stranu to vlastně není nic jiného než jen film o strašně krásné mladé holce, jejíž krásou je řečeno vše. A Alyssa Milano tehdy byla strašně krásná mladá holka. Takže vlastně účel byl splněn. Jen měl tvůrcům někdo říci, že by to měl být i trošku dobrý film, kromě toho, že tam hraje hezká mladá buchta. (eraserhead666) 1*

Citlivá Lily odchází studovat uměleckou školu do Los Angeles. Zpočátku dbá své dobré výchovy, kterou jí rodiče vštípili na rodném středozápadě, čímž udiví i spolubydlící. Potom však objeví erotické fotografie a deník bývalé obyvatelky pokoje, dívky Ivy, která měla nebezpečnou schopnost omotat si kolem prstu každého muže. Deník na ni zapůsobí natolik, že se Lily pod jeho vlivem začne měnit. Začne si to sexuálně rozdávat se svým spolužákem a také se svým profesorem a je zaděláno na provokativní edrotický thriller, mohlo by se říct, ale není tomu tak. Tím nejvýraznějším na tomhle filmu jsou odhalené půvaby Alyssa Milano. Film jinak zaniká svým velmi nevýrazným zpracováním a sází na nahou kůži hlavní představitelky. Mé hodnocení: 40% (kingik) 2*

Jako eroťák pro teenagery, wow :-) proč ne. Všichni jsou krásní, hodní nebo zlí, slizký učitel (který mě byl skutečně nejsympatičtější) se sápe po své nové inspiraci se vším všudy a je mu zcela jedno, že ten nový objekt stejnou měrou využívá jeho a ještě stíhá rozložit rodinku, ve své stupidní frustraci z toho, že je obyčejná(ý) hm hm. No natočit to třeba Adrian Lyne, asi by to byla hustá kaše. Stejně jako kdyby se scénáře chopil někdo méně zasažený otřepanými klišé, nebylo by břečkovitého a naprosto zbytečného konce. Okatý děj a pointy, který si film vypůjčil od lepších bratránků, ho ještě nedělá dobrým. I když musím tu jednu hvězdičku dát za mé neustálé očekávání něčeho hutnějšího a kompaktnějšího, protože mě namlsaly podivně dětské obrazy a smyslný tvůrčí proces, což je vlastně asi jediné plus na tomhle nočním béčku. (k212) 1*

VELKÁ RECENZE
 Asi není úplnou náhodou, že režisérka snímku V objetí upíra natočila i snímek „Jedovatý břečťan 2: Lily“. A není ani náhodou, že do hlavní role obsadila také Alyssu Milano. Koneckonců, jediné, co oba filmy od Anne Goursand mají pozitivního, to je přítomnost právě Alyssy Milano, respektive přítomnost jejího pravého a jejího levého ňadra. Ano, herečka se zde opět obnaží a je to opět jediné pozitivum, které snímek má.
Proč snímek navazuje na film „Jedovatý břečťan“? Tak na tuhle otázku jde odpovědět jen jedním možným způsobem – navazuje na něj proto, že první asi trochu uspěl finančně, a tak bylo jednodušší vzít jeho jméno a našroubovat na něj naprosto jiný příběh o jiné holce, která se ale také stává rebelkou, jen je k tomu celá historie, jak se z neviňátka stala dračice. Hele, nepřipomíná to trochu V objetí upíra? Ne, samozřejmě, že ne, protože tentokrát tady vůbec žádný upír není!
Tak trochu podrobněji k tomu příběhu. Mladá Lily přijíždí do nového města, kde má nastoupit na studium umění, což se jí daří se zpožděním. Z jednoho telefonátu pochopíme, že má problémy s matkou, což ji omezovalo, ale vzhledem k tomu, že je do umění, tak její poklidný život bere za své. Mění se v rebelku. Umění z vás totiž udělá zvířata. I když sám píši, což je považováno také za umění, pořád jsem stejný introvert jako dříve. Asi dělám to umění nějak špatně.
V čem se Anne Goursaud vyžívá, to jsou erotické záběry, což je sice hezké, ale to by se scénář nesměl snažit o nějaký ten přesah. On tu samozřejmě není, pořád jde jenom o chtíč a o závist, které se dostávají do souznění stejně, jako se dostávají do konfliktu. To je celé. Lidi tady spolu spí nebo nespí a pak kvůli tomu na sebe žárlí, což je hlavní zdroj jakéhokoli zvratu ve filmu. Že se tak děje až po více jak hodině, to je věc druhá. I přes erotické záběry je to prostě nudný film.
Problém je, že se tvůrcům snímku „Jedovatý břečťan 2: Lily“ nepodařilo držet ani základního schématu prvního dílu, a tak byl natočen film naprosto jiný, který nemá nic společného ani s původní postavou, ani základním dějem. Lily je v tomhle případě jen holka, s kterou hází osud, ale není ona sama, kdo je nutně příčinou událostí, což Drew Barrymore v prvním snímku jednoznačně byla. Prostě jen slabě erotický film bez atmosféry, napětí a bez zajímavého příběhu.

DABING
V českém znění: Kateřina Lojdová - Alyssa Milano (Lily Leonettiová), Aleš Procházka - Xander Berkeley (Donald Falk), Filip Čáp, Veronika Jeníková - Belinda Bauer (Angela Falková), René Slováčková, Stanislav Lehký, Lucie Svobodová, Zuzana Schulzová, Petr Gelnar, Terezie Taberyová a další.
Překlad: Zbyněk Ryba
Zvuk: Tomáš Říha
Produkce: Martin Odehnal
Dialogy a režie: Čestmír Gebouský
Vyrobila: Česká Produkční 2000, a. s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 16.1.1996 (video premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Jedovatý břečťan gastonrolinc.webnode.cz/news/a0177/
Thriller / Drama, USA, 1992
Režie: Katt Shea, Hrají: Sara Gilbert, Drew Barrymore

Jedovatý břečťan 2: Lily gastonrolinc.webnode.cz/news/a0179/
Drama / Thriller, USA, 1996
Režie: Anne Goursaud, Hrají: Alyssa Milano, Xander Berkeley

Jedovatý břečťan 3: Pokušení gastonrolinc.webnode.cz/news/a0178/
Drama / Thriller, USA, 1997
Režie: Kurt Voss, Hrají: Jaime Pressly, Megan Edwards

Jedovatý břečťan 4: Tajné společenství (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0175/
Thriller / Psychologický, USA / Kanada, 2008
Režie: Jason Hreno, Hrají: Lindsay Maxwell, Miriam McDonald

Tvůrci a herci
Anne Goursaud (Režie), Paul Hertzberg (Produkce), Catalaine Knell (Produkce), Joseph Williams (Hudba), Suki Medencevic (Kamera), Terilyn A. Shropshire (Střih), Jeffery Passero (Casting), Robert de Vico (Scénografie), Christine Stocking (Scénografie), Patricia Wolfe (Kostýmy), Kurt Kassulke (Zvuk), Craig Woods (Zvuk), Martina Kohl (Masky), Chloe King (Scénář), Alyssa Milano (Herec), Xander Berkeley (Herec), Johnathon Schaech (Herec), Belinda Bauer (Herec), Camilla Belle (Herec)
 
1996/108/USA/Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film je známý jako jeden z prvních, ve kterém Alysa Milano prolomila hranici mezi dětskou a dospělou herečkou. Posléze sa stala sexuálním symbolem.
 
Odkazy