Jedovatý břečťan / Poison Ivy (1992/89/USA/Thriller, Drama) 46%

05.08.2018 12:16
JEDNOU VĚTOU
„Americký psychothriller o vyzývavé středoškolačce, která bezohlednou manipulací ovládne a zničí rodinu své spolužačky."

OBSAH
Na první pohled bylo jasné, že s ní budou problémy...Mladá Cooper si našla novou kamarádku. Jmenovala se Ivy, měla blond vlasy, našpulené rty a sukni dost krátkou na to, aby bylo vidět tetování na jejím stehně. Když je Ivy pozvána ke Cooper do rodiny, nemůže spustit oči z jejího otce. Rozhodne se, že si získá jeho náklonnost a nic jí v tom nezabrání - ani jeho manželka. Tak začíná neuvěřitelný boj o přežití, ve kterém jsou hlavními zbraněmi sex, lži a dokonce i vražda.(Falcon Home Video)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tohle byl opravdu nostalgický návrat. Přesně ten film, který jste viděli před hrozně lety, už pomalu začínáte pochybovat o jeho kvalitách, ale on vám celou tu dobu pořád zůstává v palici. A tak si řeknete, že vyzkoušíte, jestli to bude fungovat i po letech. A ono to prostě funguje. Protože jednoduché věci fungují. Příběh jednoduchý, lehce čitelný i předvídatelný, přesto, hlavně díky postavě Ivy, která je, což není nic negativního, protože to evidentně byl záměr, tahounem celého filmu, i tak nějak (ne)příjemně napínavý, vyvolávající silná erotická očekávání (která ale, a to je opět bod k jeho dobru) nijak nenaplní. Drew Barrymore pravděpodobně není nějak zvlášť extra talentovaná herečka, ale tady si střihla životní roli. Sem padla a Ivy pojala naprosto přesně. Takhle si ji budu pamatovat až do konce života. A ten pohlcující hudební motiv. Asi není divu, že vzniklo několik pokračování, ale Poison Ivy je jen jedna. (eraserhead666)

Na první pohled obyčejná středoškolačka Sylvie Cooperová se seznámí s novou špolužačkou Ivy, která má na stehně tetování kříže ovinutého břečťanem. Přitahuje ji zejména tím, jak moc se liší nejen od ní, ale od většiny spolužaček, a to nejen vzhledem, ale také chováním. Dívky se spřátelí a Ivy se dokonce vnutí do Sylviiny rodiny. Od té doby se Sylviin život promění v děsivou noční můru. Thriller, který ukazuje kam až může vést manipulace, nemá takový zážeh, jak bych si představoval. A nesplnil očekávání ani v jednom atributu potřebném k dobrému thrilleru. Většina filmu vyznívá dost asexuálně navzdory sexuálnímu podtextu. Drew Barrymore zkrátka není tou sexuální dračicí, jak by si film zasloužil. Mně to přišlo nudné. Klady: se zajímavým námětem se dalo pracovat mnohem citlivěji a lépe + snaha vnést do thrilleru nové prvky +Tom Skerritt. Zápory: Drew Barrymore působí asexuálně - nudně koncipováno - žádné napětí - žádné tempo - obyčejně natočeno - nevyužité možnosti námětu - liknavá snaha vtáhnout diváka do děje - nuda. Mé hodnocení: 40% (kingik) 2*

Myslím, že tenhle soft thriller o holkách a pro holky je tak o patnáct dvacet procent podhodnocený (46%). Atmosféru má slušnou a příběh (i když nepříliš originální) je docela záživný; a kdo ví, jestli z jeho začátku nenačerpali inspiraci tvůrci ještě lepšího "holčičího" Foxfire s Angelinou o pár let později. Zmalovaná Barrymore sice vypadá jako parodie na panenku Barbie, ale Skerritt je fajn, Ladd se mi stabilně líbí (a jako depresivní souchotinářka permanentně navlečená v noční košili je nekrofilně sexy), ale ze všech nejlepší je skoro neznámá Sara Gilbert v roli nepůvabné, ukázkově zpruzené a samorostlé intelektuální náctky. Její obličeje a průpovídky nemají chybu a ona je taky ten hlavní důvod, proč jsem si Poison Ivy udržel až dodnes v paměti, i když jsem ho naposledy viděl ještě v minulém tisíciletí. A zajímavost: na několik vteřin se tu z dálky mihne i DiCaprio. (JASON_X) 3*

VELKÁ RECENZE
 „Poison Ivy“ rozhodně není snímek o záporačce, kterou někteří velmi dobře znají ze světa Batmana, ale jedná se o celkem realistický příběh bez nadpřirozených prvků o jedné celkem obyčejné holce, která samu sebe považuje za rebelku a chová se tak, jak by od ní společnost neočekávala. Je otázkou, zda je to naprosto zamýšlené chování, anebo pouze podvědomá reakce na svět kolem ní. Reakce, která určuje to, že sama je neschopná si udržet vztah jakéhokoli charakteru.
Drew Barrymore už měla v roce 1992 svou první roli dávno za sebou. Přece jen byla z herecké rodiny, a tak se k řemeslu dostala rychle. V sedmnácti letech jí byla nabídnuta role dívky, která je vykořeněna ze společnosti a snaží se vytvořit přátelství alespoň s někým. Tou jedinou přítelkyní se stává její spolužačka Sylvie, kterou současní fanoušci seriálů nejspíš znají z „The Big Bang Theory“, ti, co už něco více pamatují, si na ni vzpomenou ze seriálu „Roseanne“.
Mezi dvěma dívkami se vytváří nebezpečné pouto. Ivy – její skutečné jméno ve filmu nezazní, i když jak pozdější filmy ukáží, skutečně by se tak měla jmenovat – se dostává více do Sylviiny rodiny, což by nemuselo být až tak hrozné, ale nikdo nic o Ivy pořádně neví. Přesto si všechny získává, ale její rebelská povaha se rychle projevuje. Ona nemá mantinely, respektive má je velmi posunuté, což je pro ni samotnou, ale hlavně pro její blízké celkem nebezpečné. Největší problém nastává ve chvíli, kdy se začne intimně sbližovat se Sylviiným otcem.
Cooperovi nemají jednoduchý život, ale Ivy do něj rozhodně nepřišla proto, aby něco pomohla vyřešit. Spíš se jí ještě povede víc zničit. Ona je živel, je těžko kontrolovatelná. A tak se v konečném součtu vlastně jedná o příběh dívky, která nedokáže rozpoznat následky svého chování a prostě jen koná. Netuší, co se může stát, což ji přivádí do situací, které sama nechce. Chtěla by si užívat, ale následky jí v tom brání. Když už se něco stane, tak raději utíká, lže, mlčí.
„Jedovatý břečťan“ není úplně klasikou thrillerového žánru, ale jedná se přece jenom o film, který má v sobě určitou myšlenku. To, že napětí je zde minimální, je druhá skutečnost. Umět natočit napínavý film očividně není tak jednoduché, i když Alfredovi Hitchcockovi se to dařilo celkem často. No jo, není každý Hitchcock. Snímek „Jedovatý břečťan“ je celkem přímočarý a neskýtá mnoho překvapení, ale minimálně na ten průměr má. Řekl bych i na trochu víc.

Ocenění:
Independent Spirit Awards
1993 - Sara Gilbert (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

Sundance FF
1992 - Katt Shea (Velká cena poroty za nejlepší hraný film) (nominace)

DABING
V českém znění: Nikola Votočková - Sara Gilbert (Sylvie Cooperová), Jitka Moučková - Drew Barrymore (Ivy), Jan Vlasák - Tom Skerritt (Darryl Cooper), Ilona Svobodová - Cheryl Ladd (Georgie Cooperová), Zuzana Schulzová, Inka Šecová, Kateřina Halešová, Miloslav Študent, Roman Hájek, Bohdan Tůma, Marek Libert, Marcela Kyselová, Jiří Valšuba, Pavel Tesař, Ernesto Čekan, Pavel Kříž, Vojtěch Rohlíček
Překlad: Zbyněk Ryba
Zvuk: Tomáš Říha
Produkce: Ivana Prejdová, Václav Šťastný
Dialogy: Alena Navrátilová
Režie: Jiří Kodeš
Vyrobila: Česká Produkční 2000, a. s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 8.5.1992
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.1994 (VHS) Falcon Home Video
Poprvé na DVD: 8.5.1992 New Line Cinema
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 1 800 000
Náklady (Rozpočet) - $ 3 000 000

FILMY V SÉRII
Jedovatý břečťan gastonrolinc.webnode.cz/news/a0177/
Thriller / Drama, USA, 1992
Režie: Katt Shea, Hrají: Sara Gilbert, Drew Barrymore

Jedovatý břečťan 2: Lily gastonrolinc.webnode.cz/news/a0179/
Drama / Thriller, USA, 1996
Režie: Anne Goursaud, Hrají: Alyssa Milano, Xander Berkeley

Jedovatý břečťan 3: Pokušení gastonrolinc.webnode.cz/news/a0178/
Drama / Thriller, USA, 1997
Režie: Kurt Voss, Hrají: Jaime Pressly, Megan Edwards

Jedovatý břečťan 4: Tajné společenství (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0175/
Thriller / Psychologický, USA / Kanada, 2008
Režie: Jason Hreno, Hrají: Lindsay Maxwell, Miriam McDonald

Tvůrci a herci
Katt Shea (Režie), Andy Ruben (Produkce), David Michael Frank (Hudba), David Michael Frank (Kamera), Gina Mittelman (Střih), Jeffery Passero (Casting), Virginia Lee (Scénografie), Ellen Gross (Kostýmy), Brad Blake (Zvuk), René Dashiell Kerby (Masky), Debbie Zoller (Masky), Andy Ruben (Scénář), Sara Gilbert (Herec), Drew Barrymore (Herec), Tom Skerritt (Herec), Cheryl Ladd (Herec), Leonardo DiCaprio (Herec)
 
1992/89/USA/Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Leonardo DiCaprio se ve filmu ukázal na 5 vteřin. V úvodu filmu je vidět ve scéně, kdy vybíhají žáci ze školy, jako kluk v modrozeleném rugbyovém tričku a bílých šortkách.
- Drew Barrymore měla v choulostivých scénách dublérku. To později komentovala s tím, že by zaskakující dívku nechtěla urazit, ale její poprsí je hezčí.
- Film měl pracovní zázev Ivy a scénář se před natáčením jmenoval "Fast Lane"
- Natáčení trvalo 35 dní.
- Natáčení probíhalo v americkém státě Kalifornia v katolické škole Alverno High v Sierra Madre a v různých částech Los Angeles.
- Film měl premiéru na filmovém festivalu Sundance 1992, kde byl nominován na Velkou cenu poroty.
 
Odkazy