El Mariachi / Mariachi, El (1992/91/USA/Akční, Thriller, Krimi, Western, Drama) 72%

05.08.2018 09:20
JEDNOU VĚTOU
„Dva muži, dvě pouzdra na kytaru a jeden zabiják."

OBSAH
Osamělý mariachi (hudebník) přichází do malého města v Texasu, do města, o kterém si myslí, že mu přinese štěstí. Vše, co chce, je být muzikantem jako jeho otec, dědeček a pradědeček. Ve stejné době přichází do města zabiják. Oba muži mají na sobě černý oblek a v ruce pouzdro na kytaru. S tím rozdílem, že hudebníkovo pouzdro obsahuje jeho milovanou kytaru a zabijákovo je plné zbraní. Dochází k jejich záměně a hudebník je nucen vyměnit kytaru za jeho zbraň a bojovat proti nebezpečnému a nemilosrdnému podsvětí za pomoci majitelky místního baru, do které se zamiluje.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Legendami opředená (léky nafetovaný pokusný králík Rodriguez v potu krve šetřící na rozpočet, dva opravdoví kaskadéři měnící převleky, kompletně vymyšlené závěrečné titulky – za vším stál Rodriguez sám) low-budget stylovka, která pro akci znamená to, co Jacksonovo Bad Taste pro splatter. Mnohokrát omletá klišé dostala nový cool kabátek, který režisér spíchnul pomocí jednoduché kamery, úsměvných fines (zrychlený obraz při vytáčení telefonu) a pořádné porci nadhledu, která tenhleten mix road & revenge movie drží pohromadě. Samozřejmě, kritik se šťouralem v tom uvidí pouze nezdařené stylistické cvičení pro pozdější jízdu, žánrově zatížený fanda naopak velmi svojskou guilty-pleasure zábavičku s tušenou předzvěstí něčeho většího. (Isherwood) 4*

Takhle debutovat asi hned tak někdo neumí . Ty kamerové prostřihy neměli chybičku. Opravdu, asi ta želvička věděla proč do toho městečka neleze!! Pochodování přes silnici bylo evidentně bezpečnější , co kdyby si jí v tom městečku někdo spletl??To El Mariachi zvolil jiný postup a do městečka šel, no a jasně že si ho někdo spletl. A ten někdo byl ještě čistě tak náhodou pěkný gauner.Opravdu dobrý a to že to bylo točený za málo peněz, tím lépe se to oceňuje. (Enšpígl) 4*

Příšerné home video! Herec v hlavní roli bez charismatu. Naprosto podřadný snímek. Pozdější "hollywood" self-autorovo přepracování s Banderasem je proti tomu nablýskané poršátko, ačkoliv ten film také zrovna neopěvuji. Film neznat a doporučit mně ho někdo na večer, tak mě omývají. Představte si absolutně film bez financí, dělaný "na koleně", s nulovým technickým zázemím a herci posbíranými z mexické paluše a vyjde vám "El Mariachi". Neobstojí, že je to film nezávislý. I ty nezávislé nějak vizuálně vypadají, mají formu, obsah a levné herce, ale tohle nemá obdoby. Nemám, co bych na filmu pochválil. Hnusná kamera se nedala vydržet. A ten nezvládnutý střih bych vám přál vidět. Film ani neměl pořádný styl. Jak říkám, tenhle film ignorovat a pustit si o tři roky mladší Desperado. To sice také není žádný zázrak, ale v porovnání s tímhle, je to oscarová čalamáda. Tohle je jenom smradlavá čalamáda, kdy se mně nechce věřit, že ji mohl stvořit Robert Rodriguez. Jeho režijní rukopis to totiž zrovna dvakrát neevokuje. Z jeho prvotiny nečiší žádná profesionalita. Jako chápu, že může být nadšený a posedlý filmařinou, ale přece nemůže vypustit do světa výrobek, který ani neprošel obrazovou a technickou kontrolou. S autem přece taky nevyjedu na silnici, když nesplní technickou kontrolu a film jako produkt by měl také plnit alespoň základní divácké požadavky, a pokud možno, nebýt už na první pohled odpudivým antivizuálním shitem. Kdo se pak žene po pár odrazujících sekvencích na sledování celého filmu?! Neznám horší film než je tenhle. Mně zadrnkat ten úděsný neherec na kytaru, tak tahám z kufru saxofon Felixe Slováčka vylepšený o granáty místo klapek a foukám tak dlouho, až po výbuchu odletí do Planet Hollywood, kde by si ho dali místo burritos, než to tam pro nezájem zavřeli. Trojnásobných 0% (kingik) 0*

Ocenění:
Sundance FF
1993 - Robert Rodriguez (Cena diváků za nejlepší hraný film)
993 - Robert Rodriguez (Velká cena poroty za nejlepší hraný film) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, Nova Cinema)
V českém znění: Pavel Markovský - Carlos Gallardo (El Mariachi), Simona Stašová - Consuelo Gómez (Domino), Martin Zounar - Peter Marquardt (Moco), Pavel Vondra - Reinol Martinez (Azul), Josef Carda (titulky), Radovan Vaculík, Petr Pospíchal, Antonín Navrátil, Ivan Jiřík
Překlad: Ivana Husáková
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Úprava a režie českého znění: Zdeněk Podhůrský
Vyrobilo: Studio Budíkov, Tvůrčí skupina Josefa Petráska pro Bonton Home Video 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 26.2.1993 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 26.2.1993 Columbia/Sony (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.5.2000
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 2 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 7 000
 
FILMY V SÉRII
El Mariachi gastonrolinc.webnode.cz/news/a0164/
Akční / Thriller, USA, 1992
Režie: Robert Rodriguez, Hrají: Carlos Gallardo, Consuelo Gómez

Desperado gastonrolinc.webnode.cz/news/a0165/
Akční / Thriller, USA / Mexiko, 1995
Režie: Robert Rodriguez, Hrají: Antonio Banderas, Salma Hayek

Tenkrát v Mexiku gastonrolinc.webnode.cz/news/a0166/
Akční / Krimi, USA, 2003
Režie: Robert Rodriguez, Hrají: Antonio Banderas, Salma Hayek
 
Tvůrci a herci
Robert Rodriguez (Režie), Carlos Gallardo (Produkce), Robert Rodriguez (Produkce), Eric Guthrie (Hudba), Chris Knudson (Hudba), Cecilio Rodríguez (Hudba), Álvaro Rodríguez (Hudba), Mark Trujillo (Hudba), Robert Rodriguez (Kamera), Robert Rodriguez (Střih), - (Casting), - (Scénografie), - (Kostýmy), Robert Rodriguez (Zvuk), - (Masky), Robert Rodriguez (Scénář), Carlos Gallardo (Herec), Consuelo Gómez (Herec), Peter Marquardt (Herec), Reinol Martinez (Herec)
 
1992/91/USA/Akční, Thriller, Krimi, Western, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Mnoho střelných zbraní použitých ve filmu jsou skutečné zbraně zapůjčené z místní policejní stanice. Režisér Rodriguez také zmínil,  že byl často problém vypálit z nich více jak jednu ránu, než se zasekly.
- Pravděpodobně proto, že neměli při natáčení dostatek rekvizit, je několik gangsterů ve filmu vyzbrojeno ''vzduchovou'' pistolí Marksman 1010C BB pistol.
- Záverečné titulky filmu si Rodriguez údajne takmer celé vymyslel, vraj preto, aby snímka pôsobila ako skutočný veľkofilm.
- Filmový zvuk byl zaznamenáván na běžný kazetový magnetofon s mikrofonem, ale sekvence s pitbull teriérem byly natočeny speciálně tak, aby mohl Rodriguez synchronizovat zvuk a obraz později.
- Vedlejší herci ve filmu jsou jen "nevinní" kolemjdoucí lidé.
- Režijní debut Roberta Rodrigueze byl původně plánován jen pro Mexický trh domácího videa, ale společnosti Columbia Pictures se snímek natolik líbil, že odkoupila vysílací práva pro USA.
- V roce 2011 byl film uložen do Národní filmové knihovny jako kulturně, historicky a esteticky významný.
- Převážne se natáčelo v Acuma a Coahuila v severovýchodním Mexiku.
- Film je inspirován knihou "Rebel Without a Crew: Or How a 23-Year-Old Filmmaker With $7,000 Became a Hollywood Player", kterou napsal Robert Rodriguez.
- Robert Rodriguez získal peníze na film tak, že na sobě nechal testovat nová, nevyzkoušená antibiotika.
- Původní scénář byl napsán v angličtině a až později přepsán do španělštiny.
- Robert Rodriguez nikomu z vedlejších herců nedal před natáčením scénář, pouze jim řekl, že jim pomůže s dialogy.
- Film stál pouhých 7000 dolarů.
- Robert Rodriguez natočil film s přátely, proto byl tak levný.
- Film získal na Sundance Film Festival v roce 1993 Cenu publika.
 
Odkazy