Jako pavouk / Along Came a Spider (2001/99/USA, Německo, Kanada/Thriller, Krimi, Mysteriózní, Akční) 61%

05.08.2018 09:19
JEDNOU VĚTOU
„Hram má ke konci ještě daleko."

OBSAH
Detektiv Alex Cross (Morgan Freeman) přichází do prominentní soukromé školy, odkud se, přes všechna bezpečnostní opatření, po vyučování ztratila dcerka známého kongresmana. Jediný svědek byl zavražděn a jinak nikdo nic neví, nikdo nic neviděl. Zpočátku se Alex Cross skutečně nemá čeho chytit a přitom ví, že hraje o čas a život malého děvčátka. Pak zachytí první stopu, ale únosce jakoby byl stále o krok vpřed. Je to zkušený profesionál, který dobře zná svého protihráče. Jeho odhalení není jednoduché a šokuje i zkušeného kriminalistu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zase je protivník zatraceně chytrý, takže vyhlášený policejní psycholog Alex Cross má co dělat. Bohužel po první slibné polovině se musíme vypořádat s tím, že se nám z toho stává přehlídka „šokujících“ odhalení, se kterými si scénárista neví moc rady. Některé motivace jsou hodně chabé až naivní, jindy sledujeme docela solidní psychothriller. Za lecčíms zřejmě stojí mnoho přetáčených scén (producenti nebyli s první verzí spokojení), naštěstí spolehlivý Morgan Freeman leccos zachraňuje. (castor) 3*

Pěkná nuda, nevim proč se do takový slátaniny Morgen Freeman vůbec pouštěl, nesmyslnej a nudnej děj ho stáhnul sebou a tak i jeho výkon byl spíš průměrnej, scénář mu stejně ani víc nedovolil. Naštěstí film už od začátku je pěkně na hovno, takže očekávání jsou nulový, hlavně po první scéně z filmu, která je po trikový stránce snad nejhorší co se v tý době dalo vůbec vytvořit. Dál se film odvíjí stejně stupidním směrem a vyvrcholí rádoby dějovým zvratem, kterej jsem bohužel čekal, takže se žádný překvapení nekonalo a celej film vyzní do prázdna. (Shit) 2*

Učitel Gary Soneji unesl z internátní školy senátorovu dceru Megan. Zavolal si ji do kanceláře, kde uškrtil kolegyni, jež nečekaně vstoupí, a opustí s dívkou školu dřív, než vraždu objeví členka ostrahy. Ta zavolá policejnímu psychologovi Alexu Crossovi, který žije v ústraní, a chce, aby se vrátil do práce. Alex souhlasí, protože podle něj nejde únosci ani o Megan a ani o peníze. Když prohledávají učitelův byt, zjistí, že si vše dopředu pečlivě připravoval. Postava policejního psychologa je divákům známá z předchozího thrilleru Sběratel polibků a Morgan Freeman se v této úspěšné roli vrací podruhé a naposled. Film obsahuje většinu ingrediencí, které jsou pro dobrý thriller potřeba, a přesto, že už volné pokračování nebylo tolik velebeno kritikou, stále se jedná o napínavý snímek plný zvratů a kvalitních hereckých výkonů. Takže není důvod být nespokojený. 70% (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
Při riskantním zásahu proti masovému vrahovi zahynula kolegyně policejního psychologa Alexe Crosse. Ten se s její ztrátou nedokáže vyrovnat a zůstává v ústraní. Brzy je však zatažen do nového případu. Z luxusní internátní školy unese učitel Gary Soneji Megan, dceru amerického senátora Rose. V kanceláři, kam si dívku zavolal, uškrtí kolegyni, která nečekaně vstoupí do místnosti. Dřív, než vraždu objeví agentka Jezzie Flanniganová, která má na starosti ostrahu, opustí se studentkou školu. Později volá Crossovi a snaží se ho vyprovokovat k návratu do práce. Ten souhlasí, protože si myslí, že únosci nejde ani o Megan ani o peníze. Když odhalí jeho totožnost, vtrhnou do jeho domu. Najdou zde stopy, které dokazují, že se na akci pečlivě připravoval několik let. Cross pochopí, že pachatel se chce stát stejně slavným jako kdysi únosce Lindberghova syna. Soneji dívku ukryje na jachtě a při jejím opakovaném pokusu o útěk zastřelí rybáře, který se jí snaží pomoci. Z dostupných stop Alex pochopí, že cílem únosu není Megan, ale její spolužák Dimitrij, syn ruského prezidenta. Únosci se ho podaří vylákat na schůzku, v poslední chvíli však zasáhne Alex a Jezzie. Zuřící násilník chce Megan zabít, dívka však zmizí. Proto volá Crossovi a požaduje diamanty za deset milionů dolarů. Jeho plán předání je natolik důmyslný, že pokus policie o jeho dopadení skončí neúspěšně. Když Alex s Jezzie v jejím bytě přemýšlí o únosci a jeho pohnutkách, Soneji tam nečekaně vtrhne. Chce, aby ho psycholog pochopil, ale ten ho zastřelí. Je ale přesvědčen, že případ ještě neskončil. Učitel totiž nevěděl o požadovaném výkupném, takže za vším musí být někdo jiný.
Smrt partnera ovlivnil Crossův odchod do důchodu. Proslavil se jako výborný, kultivovaný detektiv a psycholog, a také jako populární autor, a nyní se vlastně proti své vůli nechává znova vtahnout do federálního kriminálního případu. Důvodem je, že únosce zanechal jisté svědectví v jeho poštovní schránce. Únosci Garymu Sonejovi je znám Crossův literární věhlas, proto je přesvědčen, že jedině on je tou správnou osobou, která zdokumentuje jeho ?zločin století? Detektiv Cross s agentkou Jezzií spolu vytvoří velice výkonný tým, který sleduje několik cest a vydává se i za skrytými stopami a náznaky, které je v podstatě mají svést ze správné cesty.
Autora literární předlohy Jamese Pattersona velice těší, že postavu detektiva, jehož on stvořil, ztělesňuje na plátně právě herec tak vynikajících kvalit, jako je Morgan Freeman. Prohlásil: "Dívat se na výkon Morgana Freemana je stejně napínavé, jako sledovat basketballový zápas, když ještě byl v akci Michael Jordan." Producent filmu David Brown spolupracuje s Freemanem již na čtvrtém snímku. Po oscarovém filmu "Řidič slečny Daisy", to byl "Sběratel polibků" a "Deep Impact". Říká o něm: "Morgan Freeman se každé role zhostí s úžasnou elegancí a je přesvědčivý, ať hraje cokoli: dokáže být prezidentem Spojených států (v Deep Impact), stejně jako obyčejným řidičem. Postava Crosse ho určitě zaujala, jinak by tuto roli podruhé nepřijal." Režisér Lee Tamahori byl rovněž spokojen, že Freeman přijal roli inteligentního detektiva. "Pro mne to znamenalo velkou úlevu, protože Freeman postavu dokonale zná a nemuseli jsme nijak hloubat nad jejím charakterem Věděl o něm víc než já, a to mou práci velmi usnadnilo."
"Všiml jsem si ještě další věci. Freeman pokračuje v tradici klasických amerických filmových hrdinů, jako byl např. Garry Cooper nebo Clint Eastwood. Jeho projev je tichý a klidný. Čím méně toho řekne, tím více my, jako publikum, o postavě víme. A to je v thrilleru velmi podstatné."
Názor Morgana Freemana na film: "Je zde spousta záhad," říká. "Řešení případu je jako když loupete cibuli. Čekají vás další a další vrstvy, zvraty a překvapení v této komplikované zápletce." Představitelka agentky Jezzie, Monica Potterová, která vystupuje po boku detektiva Crosse, se snaží vyřešit případ únosu, který se jí odehrál takřka před očima. Role pro ni znamená ohromně zajímavou práci, kombinaci přemýšlení s ráznou policejní akcí. "Nikdy jsem takovou postavu nehrála. Zdá se, že je zaměřena jen jedním směrem, ale je v ní obsaženo mnohem víc. Bylo těžké najít přesnou rovnováhu mezi tím, co je zapotřebí vyjádřit a co naopak zamlčet. Je to jako hra ve hře." Monica Potterová přijímala svého spoluhráče Morgana Frreemana s velkým respektem. "Je to nejlepší herec, s jakým jsem kdy spolupracovala. Zascházel se mnou jako s rovnocennou partnerkou. To mi dodávalo odvahu, protože jsem při spolupráci s ním pociťovala velkou trému. Chci říci, že Morgan je typem herce, který se dokáže vyjádřit, aniž pronese jediné slovo." "Freeman s Potterovou vytvořili báječný tým přímo na place i během natáčení," říká režisér Tamahori. "Film je pro Moniku velkým záběrem, který sahá od lehké komedie až k ostře vyhrocenému, dramatickému thrilleru, a ona se s tím dokázala výborně vyrovnat. Její výkon každý právem obdivuje." Potterová si také velmi cení práci režiséra Tamahoriho. "Rozuměl své věci naprosto dokonale. Když jsem se ho na něco zeptala, byl ochoten jít i o 80 obrazů zpět, aby mi vysvětlil, proč si mám v určité chvíli myslet a počínat právě tak. Je to velmi obětavý režisér."
Základem každého napínavého thrilleru jsou pachatelovy zlovolné činy a ve filmu "Jako pavouk" je unosce Gary Soneji opravdovým zloduchem. Sám autor je na něj pyšný. "Je to pravý Pattersonův bídák," říká. "Nejhorší z nejhorších. Jestliže totiž máte na jedné straně tak silnou osobnost, jako je Freeman, musí v protikladu k němu vystupovat stejně silná osobnost. Jen tak si divák vychutná jejich vzájemný souboj." Také Morgan Freeman byl spokojen s postavou Sonejiho. Jeho představitel, Michael Wincott, už zahrál nezapomenutelné bídáky ve filmech "1492 - dobytí ráje" a "Vrána". Sonejiho prezentuje jako povahově vrstevnatou postavu: je inteligentní, narcistický, ďábelský, ale i milý a pozoruhodně trpělivý. Wincott ho sám charakterizuje. "Není to docela normální člověk, je posedlý touhou vyhrávat. To je smysl jeho života."
Soneji provede odvážný únos podle dvou metodických plánů, a přitom podvrhne detektivům zmateční podklady - doufá, že se do nich zapletou, jako do pavoučí sítě. Chce, aby jeho čin vypadal na první pohled jako běžný únos, ale ve skutečnosti si jím chce získat věhlas, stát se proslulým jako původce zločinu století. "Chce zkrátka být světem obdivován," říká Morgan Freeman.
S natáčením filmu se začalo v únoru roku 2000 v lokalitách ve Vancouveru a pokračovalo se v květnu ve Washingtonu, kde byla snímána řada motivů, včetně scén z metra na historické Union Station. Jednou z nejnapínavějších filmových sekvencí bylo zoufalé předávání výkupného ve Washingtonu. V těchto scénách detektiv Cross závodí s časem a pěšky se prodírá v dopravní špičce davem, aby přesně dodržel únoscovy instrukce.
Natáčelo se většinou v městském provozu a současně bylo ve filmu zachyceno mnoho význačných historických staveb. Právě scény předávání výkupného z jedoucího vlaku, byly snímány v metru za normálního provozu. Byla k tomu použita zvláštní kamera, připevněná na vnější straně vagonu. Řada scén, např. loď únosce Sonejiho, byla natočena ve Vancouveru, stejně jako tzv. Ruská ambasáda. Její obraz vytvořily tři rozdílné historické budovy.

O NATÁČENÍ
Autora literární předlohy Jamese Pattersona velice těší, že postavu detektiva, jehož on stvořil, ztělesňuje na plátně právě herec tak vynikajících kvalit, jako je Morgan Freeman. Prohlásil: "Dívat se na výkon Morgana Freemana je stejně napínavé, jako sledovat basketballový zápas, když ještě byl v akci Michael Jordan." Producent filmu David Brown spolupracuje s Freemanem již na čtvrtém snímku. Po oscarovém filmu "Řidič slečny Daisy", to byl "Sběratel polibků" a "Deep Impact". Říká o něm: "Morgan Freeman se každé role zhostí s úžasnou elegancí a je přesvědčivý, ať hraje cokoli: dokáže být prezidentem Spojených států (v Deep Impact), stejně jako obyčejným řidičem. Postava Crosse ho určitě zaujala, jinak by tuto roli podruhé nepřijal." Režisér Lee Tamahori byl rovněž spokojen, že Freeman přijal roli inteligentního detektiva. "Pro mne to znamenalo velkou úlevu, protože Freeman postavu dokonale zná a nemuseli jsme nijak hloubat nad jejím charakterem Věděl o něm víc než já, a to mou práci velmi usnadnilo."
"Všiml jsem si ještě další věci. Freeman pokračuje v tradici klasických amerických filmových hrdinů, jako byl např. Garry Cooper nebo Clint Eastwood. Jeho projev je tichý a klidný. Čím méně toho řekne, tím více my, jako publikum, o postavě víme. A to je v thrilleru velmi podstatné."
Názor Morgana Freemana na film: "Je zde spousta záhad," říká. "Řešení případu je jako když loupete cibuli. Čekají vás další a další vrstvy, zvraty a překvapení v této komplikované zápletce." Představitelka agentky Jezzie, Monica Potterová, která vystupuje po boku detektiva Crosse, se snaží vyřešit případ únosu, který se jí odehrál takřka před očima. Role pro ni znamená ohromně zajímavou práci, kombinaci přemýšlení s ráznou policejní akcí. "Nikdy jsem takovou postavu nehrála. Zdá se, že je zaměřena jen jedním směrem, ale je v ní obsaženo mnohem víc. Bylo těžké najít přesnou rovnováhu mezi tím, co je zapotřebí vyjádřit a co naopak zamlčet. Je to jako hra ve hře." Monica Potterová přijímala svého spoluhráče Morgana Frreemana s velkým respektem. "Je to nejlepší herec, s jakým jsem kdy spolupracovala. Zascházel se mnou jako s rovnocennou partnerkou. To mi dodávalo odvahu, protože jsem při spolupráci s ním pociťovala velkou trému. Chci říci, že Morgan je typem herce, který se dokáže vyjádřit, aniž pronese jediné slovo." "Freeman s Potterovou vytvořili báječný tým přímo na place i během natáčení," říká režisér Tamahori. "Film je pro Moniku velkým záběrem, který sahá od lehké komedie až k ostře vyhrocenému, dramatickému thrilleru, a ona se s tím dokázala výborně vyrovnat. Její výkon každý právem obdivuje." Potterová si také velmi cení práci režiséra Tamahoriho. "Rozuměl své věci naprosto dokonale. Když jsem se ho na něco zeptala, byl ochoten jít i o 80 obrazů zpět, aby mi vysvětlil, proč si mám v určité chvíli myslet a počínat právě tak. Je to velmi obětavý režisér."
Základem každého napínavého thrilleru jsou pachatelovy zlovolné činy a ve filmu "Jako pavouk" je unosce Gary Soneji opravdovým zloduchem. Sám autor je na něj pyšný. "Je to pravý Pattersonův bídák," říká. "Nejhorší z nejhorších. Jestliže totiž máte na jedné straně tak silnou osobnost, jako je Freeman, musí v protikladu k němu vystupovat stejně silná osobnost. Jen tak si divák vychutná jejich vzájemný souboj." Také Morgan Freeman byl spokojen s postavou Sonejiho. Jeho představitel, Michael Wincott, už zahrál nezapomenutelné bídáky ve filmech "1492 - dobytí ráje" a "Vrána". Sonejiho prezentuje jako povahově vrstevnatou postavu: je inteligentní, narcistický, ďábelský, ale i milý a pozoruhodně trpělivý. Wincott ho sám charakterizuje. "Není to docela normální člověk, je posedlý touhou vyhrávat. To je smysl jeho života."
Soneji provede odvážný únos podle dvou metodických plánů, a přitom podvrhne detektivům zmateční podklady - doufá, že se do nich zapletou, jako do pavoučí sítě. Chce, aby jeho čin vypadal na první pohled jako běžný únos, ale ve skutečnosti si jím chce získat věhlas, stát se proslulým jako původce zločinu století. "Chce zkrátka být světem obdivován," říká Morgan Freeman.

DABING
V českém znění: Jiří Hromada - Morgan Freeman (Alex Cross), Dana Morávková - Monica Potter (Jezzie Flannigan), Martin Velda - Michael Wincott (Gary Soneji), Anna Suchánková - Mika Boorem (Megan Roseová), Michal Hodonínský - Billy Burke (Ben Devine), René Slováčková - Kim Hawthorne (agentka Hickleyová), Zbyšek Pantůček - Dylan Baker (Ollie McArthur + titulky), Anna Fialková - Penelope Ann Miller (Elizabeth Roseová), Ladislav Novák - Ronin Wong (Lékařský examinátor), Miroslav Saic - Michael Moriarty (senátor Hank Rose) + Ravil Isyanov (Lermontov), Ivana Měřičková - Claire Riley (Hlasatelka), Martin Kolár - Jay O. Sanders (Kyle Craig) + Tom McBeath (šéf Cabell), Ladislava Něrgešová - Jill Teed (Tracie Fisherová), Lukáš Jurek - Paul Carson (Hlasatel), Pavel Vondrák - Christopher Shyer (Jim Gelway)
Překlad: Petr Finkous
Produkce: Ivana Koudelková
Zvuk: Antonín Němec
Úprava dialogů a režie českého znění: Michal Jan Michálek
Připravila: pro Hollywood Classic Entertaiment Tvůrčí skupina Josefa Petráska
Vyrobilo: Studio Budíkov 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 28.6.2001 Bontonfilm
Premiéra USA: 6.4.2001 Paramount Pictures
Premiéra Německo: 12.7,2001
Premiéra Kanada: 6.4.2001
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.2001 (VHS) H.C.E.
Poprvé na DVD: 1.12.2001 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 231 183
Tržby celkem - $ 105 178 561
Návštěvnost v ČR 22 552
Náklady (Rozpočet) - $ 60 000 000

FILMY V SÉRII
Sběratel polibků gastonrolinc.webnode.cz/news/a0158/
Thriller / Krimi, USA, 1997
Režie: Gary Fleder, Hrají: Morgan Freeman, Ashley Judd

Jako pavouk gastonrolinc.webnode.cz/news/a0159/
Thriller / Krimi, USA / Německo, 2001
Režie: Lee Tamahori, Hrají: Morgan Freeman, Monica Potter

Vražedná hra gastonrolinc.webnode.cz/news/a0161/
Akční / Mysteriózní, USA, 2012
Režie: Rob Cohen, Hrají: Tyler Perry, Matthew Fox
 
Tvůrci a herci
Lee Tamahori (Režie), David Brown (Produkce), Joe Wizan (Produkce), Jerry Goldsmith (Hudba), Matthew F. Leonetti (Kamera), Neil Travis (Střih), Denise Chamian (Casting), Ida Random (Scénografie), Sanja Milkovic Hays (Kostýmy), Stephen Hunter Flick (Zvuk), Chris Jenkins (Zvuk), Frank A. Montano (Zvuk), Rosalina Da Silva (Masky), Michael Westmore (Masky), Marc Moss (Scénář), James Patterson (kniha) (Předloha), Morgan Freeman (Herec), Monica Potter (Herec), Michael Wincott (Herec), Dylan Baker (Herec), Mika Boorem (Herec), Anton Yelchin (Herec), Jay O. Sanders (Herec), Kim Hawthorne (Herec), Billy Burke (Herec), Michael Moriarty (Herec), Penelope Ann Miller (Herec), Anna Maria Horsford (Herec), Christopher Shyer (Herec), Samantha Ferris (Herec), Tom McBeath (Herec), Ocean Hellman (Herec), Ravil Isjanov (Herec), Jill Teed (Herec)
 
2001/99/USA, Německo, Kanada/Thriller, Krimi, Mysteriózní, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Druhý film nakrútený podľa knižnej predlohy Jamesa Pattersona, v ktorom hrá hlavnú rolu detektíva Alexa Crossa Morgan Freeman. Tým prvým je Zberateľ bozkov (1997).
- V knižnej predlohe sú hlavné postavy Alex Cross a Jezzie Flanagan milenci.
- Pôvodne plánovaný záver filmu bol prerobený v dôsledku veľmi slabého prijatia testovacím publikom.
- Príbeh vo filme sa odohrá v priebehu pár dní, no v knižnej predlohe trvá približne dva roky.
- Alex Cross má v knižnej predlohe 38 rokov a dve deti.
- Scéna hádzania výkupného cez okno idúceho vlaku pochádza z knihy Jamesa Pattersona "Roses Are Red".
- Představitel hlavní role Morgan Freeman se podílel také na produkci.
 
Odkazy