Sběratel polibků / Kiss the Girls (1997/111/USA/Thriller, Krimi, Drama, Mysteriózní) 73%

05.08.2018 09:19
JEDNOU VĚTOU
„Dramatické pátrání po únosci mladých dívek."

OBSAH
Osm unesených žen. Všechny jsou krásné, mají talent a hrozí jim smrtelné nebezpečí. Tři už byly brutálně zavražděny, ostatní může ještě zachránit detektiv Alex Cross, s pomocí lékařky Kate McTiernanové. Jí jediné se totiž podařilo maskovanému psychopatovi, který si říká Casanova, uniknout. Mezi unesenými dívkami je také Alexova neteř Naomi a čas utíká. V sázce je úplně vše, protože "sběratel" je mimořádně nebezpečný protivník.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vlna "Se7en" byla opravdu mohutná a ještě několik let po ní se tvůrci pokoušeli (povětšinou marně) svést se na její popularitě. Nejinak je tomu i v případě průměrného Garyho Fledera a jeho ještě průměrněji zpracovaného příběhu o brutálním vrahovi a vězniteli žen Casanovovi. Psychologie nic moc, herci předvádějí svůj detektivní standart a za povšimnutí stojí snad jen Ashley Judd ve své první velkoprodukci a scéna kdy nabourá do akvárka. Zbytek je nechutně klišoidní, rádoby šokující podívaná, která nám jasně říká kdo je vrah a kdo jen figurka. Skutečně nepovedená sonda do praktik masového killera, která diváka odradí svou průměrností, stejně jako neschopností strhnout. (Kaka) 3*

Myslel jsem si, že se dočkám podobně laděného filmu, jako je třeba Sedm. A ano, beru fakt, že Sedm je to nejlepší, co v tomto oboru může být. Nakonec jsem ale dostal naprosto průměrnou detektivku, která je jenom trošku mysteriózní a nebejt solidního výkonu Morgana Freemana, taky by byla poměrně dost nudná. Vraždy se totiž naprosto brutálně vlekly a vůbec to nemělo žádný spád, který by mě nutil nadšeně pokračovat ve sledování. (Malarkey) 3*

Vstoupí do místnosti a rozhoduje se, co a jak. Musí vědět, co dělá, jinak si protivník prostřelí hlavu. Jeho chápající černé oči slaví úspěch. Prvotřídní policejní psycholog Alex Cross přichází na scénu. Další jeho job bude mít ovšem rodinný rozměr. Kdesi v Severní Karolíně mizí mladé holky. Zatím se našla jen dvě těla, ač unesených je víc. Psychopat je drží v zajetí, tu a tam nějakou neposlušnou za trest přiváže ke stromu uprostřed hlubokých lesů a špinavou práci udělají lesní dravci. Zrovna zmizela Crossova neteř. A záhy i mladá lékařka s tváří Ashley Judd. Casanova, zdá se, si chce hrát. Jedna oběť mu ovšem právě pláchla – ona lékařka, které se vyplatil trénink kickboxu a rychlé nohy při útěku lesem. Našli ji, pomlácenou, ale živou, a chce pomoct vyšetřování. Na Mlčení jehňátek nebo Sedm to samozřejmě nemá, nicméně tenhle thriller pozvolna své kvality ukazuje. Především díky hlavní postavě Morganu Freemanovi, který má zase charisma na rozdávání, je střídmý a nesmírně přesvědčivý. Jinak ale nic velkého ze sebe režisér Gary Fleder nepřidává. Je to poctivý kus, který se ovšem bojí být „zlý“. Je temný, ale není depresivní. Jsme prostě v určitém žánru a na ten milovnice německých romantických kousků nechodí. Takže jsme mohli a jednoduše měli přitvrdit. Zamrzí i pár nesrovnalostí v prostřední pasáži i docela hloupé sekvence (noční hon na vlastní pěst), ve kterých oběť Ashley Judd až příliš zasahuje (pomáhá) do vyšetřování. A ano, český dabing mě kdysi z pochopitelných důvodů otrávil. Takže velké doporučení sledovat původní verzi. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Alex Cross, zkušený policejní detektiv a soudní psycholog, který je také úspěšným autorem knih o kriminálních případech, se od bratrance, policisty Johna Sampsona, dozví, že v Durhamu před čtyřmi dny beze stopy zmizela jeho milovaná neteř Naomi. Okamžitě se spojí s detektivy Nickem Ruskinem a Davidem Sikesem, kteří vyšetřují sérii únosů mladých dívek. Přestože jejich nadřízený Hatfield nechce, aby se do vyšetřování pletl, odjede Alex s detektivy do lesa, kde byla právě nalezena brutálně znásilněná a zavražděná dívka, třetí oběť neznámého psychopata. Pohřešováno je ještě šest dívek, včetně Naomi. Všechny unesené jsou mladé, inteligentní a krásné. Taková je i další dívka, kterou si zločinec vyhlédne _ mladá lékařka Kate McTiernanová.
Maniak ji přepadne uprostřed noci v jejím domě, zneškodní ji uspávací střelou a odvleče do svého úkrytu. Alex dojde k přesvědčení, že hledaný muž je sběratelem, jehož hlavním cílem není zabíjení. Zabíjí jen, když se rozhodne některé z unesených dívek zbavit. Zatímco zločinec, který si říká Casanova, posílá přes internet fotografii a informace o své nové oběti, Alex navštíví jednoho z podezřelých, doktora Sachse, ke kterému chodila i Naomi. Nic se však od něj nedozví. Zvrat ve vyšetřování přinese až unesená Kate, které se podaří uprchnout a po zběsilé honičce lesem se zachrání zoufalým skokem do řeky z vysokého srázu.
Alex svými zkušenostmi pomůže lékařům objevit drogu, kterou únosce svým obětem píchal, a díky podané protilátce je Kate brzy schopna vypovídat. Není však schopna popsat své vězení natolik, aby policistům pomohla místo, kde únosce další dívky ukrývá, objevit. Alex podle použité drogy vypátrá chirurga Willa Rudoplha z Kalifornie, kde dochází k podobným únosům, jen vždy o několik dnů později. Alex a Kate, která se mu rozhodla pomáhat s pátráním, a dva další policisté sledují Rudolpha. Podaří se jim zachránit ženu, kterou si lékař odvezl do opuštěné chaty. Kate ho přitom podle některých pohybů identifikuje jako Casanovu. Muži se podaří uprchnout, policie však v jeho bytě objeví výstřižky o únosech a v lednici patnáct párů uřezaných ženských nohou.
Alex pochopí, že Rudolph není Casanova, ale že s Casanovou soupeří. S pomocí dalších vzpomínek Kate a Alexových detektivních schopností se policie dostane až k troskám hospodářských budov starých zaniklých plantáží. Skutečně se jim tu podaří objevit skrýš Casanovy a zachránit všechny unesené dívky. Alex v souboji postřelí Rudolpha, který se tu s Casanovou sešel, ale ten mu před smrtí odmítne cokoli prozradit. Pronásledování nebezpečného psychopata tedy musí pokračovat.
Vlna "Se7en" byla opravdu mohutná a ještě několik let po ní se tvůrci pokoušeli (povětšinou marně) svést se na její popularitě. Nejinak je tomu i v případě průměrného Garyho Fledera a jeho ještě průměrněji zpracovaného příběhu o brutálním vrahovi a vězniteli žen Casanovovi. Psychologie nic moc, herci předvádějí svůj detektivní standart a za povšimnutí stojí snad jen Ashley Judd ve své první velkoprodukci a scéna kdy nabourá do akvárka. Zbytek je nechutně klišoidní, rádoby šokující podívaná, která nám jasně říká kdo je vrah a kdo jen figurka. Skutečně nepovedená sonda do praktik masového killera, která diváka odradí svou průměrností, stejně jako neschopností strhnout.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Detektiv, spisovatel detektivek a forenzní psycholog Alex Cross míří do Durhamu v Severní Karolíně, kde je pohřešována jeho neteř Naomi. Od detektiva Nicka Ruskina a dalších místních policistů se dozví, že Naomi je poslední z několika žen, které poslední dobou zmizely. Krátce po jeho příjezdu je nalezena jedna z pohřešovaných žen mrtvá, přivázána v lese ke stromu. Detektiv Cross je přizván k vyšetřování. Následně je unesena ze svého domu lékařka Kate McTiernanová.
Když se Kate probere, zjistí, že se nachází v cele. Maskovaný muž, který si říká Casanova ji seznamuje se svými pravidly. Tvrdí, že jí dá svou lásku. Kate je vězněna v nějakém podzemním komplexu s ostatními dívkami a ženami včetně Naomi. Ačkoli je pod vlivem drog, podaří se jí z komplexu uprchnout a zachránit se skokem do vodopádu. Později ji naleznou děti, které na řece rybaří. Katin stav se přes všechnu péči v nemocnici zhoršuje. Slábne a začíná mít třes. Cross přijde na to, že jí byl aplikován prostředek s názvem „sistol“, který se při běžných odběrech neprojeví. Jakmile se Kate zotaví, je odhodlána Alexovi pomoci nalézt Naomi a zachránit další vězněné ženy. Stále existuje šance, že jsou naživu, pokud jsou poslušné.
Casanova podstrčí Crossovi pode dveře vzkaz. Je to pozdrav, zpráva, že ví o jeho přítomnosti. Než detektiv stačí vyběhnout z bytu, zločinec je pryč. Detektiv Cross vydedukuje, že Casanova touží po dominanci, ženy jej musejí poslouchat a dodržovat jeho určená pravidla. Jeho prvotním impulsem není vražda, ale pocit moci nad jiným člověkem. Ženy, které se odmítnou podrobit a vzdorují však zabije.
Stopa vede do Los Angeles, kde si jistý plastický chirurg dr. William Rudolph před lety objednal větší množství sistolu. Rudolph je sledován, v baru se seznámí s dívkou a odváží si ji na chatu. Během zásahu policii unikne a postřelí kolegu detektiva Crosse. Cross jej má na mušce, když Rudolph sedí za volantem svého vozu, ale neodváží se jej zastřelit. Šance vypátrat vězněné ženy by rapidně poklesla.
Kate si uvědomí, že ve své cele slyšela na pozadí tekoucí vodu. Vrátí se s Alexem a Sethem Samuelem (přítelem Naomi) do lesa, kde ji našly děti. Cross nalezne vchod do podzemního komplexu. Uvnitř právě probíhá výměna názorů mezi dr. Williamem Rudolphem a skutečným Casanovou. Detektiv vtrhne dovnitř a během pronásledování vážně postřelí Rudolpha. Casanova unikne, ženy doposud držené v zajetí (včetně Naomi) jsou osvobozeny.
Kate pozve detektiva Crosse na večeři. Ten si ještě předtím prohlíží nástěnku s případem Casanovy a všimne si detailu, znaku, jenž je na zprávě od hledaného zločince. Tento znak se shoduje se znakem, který použil policista Nick Ruskin. Cross se snaží telefonicky varovat Kate, ale Ruskin už je u ní v domě a odpojil telefon. Kate netuší, že jeho návštěva je pro ni nebezpečná a chová se přirozeně. Pozve jej dál. Ruskin alias Casanova jí začne postupně odhalovat detaily z jejího soukromí, což jí prozradí, s kým má tu čest. Pokusí se bránit a podaří se jí Ruskina připoutat k plynové troubě. Ruskin ji přitom řízne nožem na ruce. Pak se snaží osvobodit a vyrve přívod plynu. Když vytáhne zapalovač, vejde dovnitř detektiv Cross, který spěchal za Kate (věděl, že je v nebezpečí). Ruskin je rozhodnut vyhodit dům do povětří a chystá se škrtnout zapalovačem. Washingtonský policista pohotově uchopí karton s mlékem a vystřelí přes něj, aby utlumil zážeh při výstřelu. Ruskin je po zásahu do hlavy na místě mrtev.

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Luděk Munzar - Morgan Freeman (Alex Cross), Nela Boudová - Ashley Judd (Kate McTiernanová), Daniel Rous - Cary Elwes (detektiv Nick Ruskin), Pavel Rímský - Brian Cox (náčelník Hatfield), Jana Páleníčková - Gina Ravera (Naomi Crossová), Roman Hájek, Ludvík Král - Alex McArthur (Detektiv Davey Sikes) + Tony Goldwyn (Will Rudolph), Eva Spoustová - Melinda Renna (TV reportérka), Vlastimil Zavřel - Bill Nunn (detektiv John Sampson), Bohdan Tůma - Richard T. Jones (Seth Samuel), Jitka Morávková - Roma Maffia (dr. Ruoccová) Jiří Hromada, Jaroslav Horák, Jana Altmannová - Anna Maria Horsford (Vickie Crossová), David Schneider a další
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Dialogy a režie: Jindřiška Švecová
Vyrobilo: Barrandov Studio Dabing pro HCE 1998

2.DABING (FilmBox)
V českém znění: Pavel Rímský - Morgan Freeman (Alex Cross), Tereza Bebarová - Ashley Judd (Kate McTiernanová), Zdeněk Mahdal - Cary Elwes (detektiv Nick Ruskin), Milan Slepička - Brian Cox (náčelník Hotfield), Michal Michálek - Alex McArthur (detektiv Davey Sikes), Antonín Navrátil - Tony Goldwyn (Will Rudolph), Bohdan Tůma - Richard T. Jones (Seth Samuel), Radoslava Stupková - Roma Maffia (doktorka Ruoccová), Valérie Zawadská - Anna Maria Hosford (Vickie Crossová), Igor Bareš, Ivo Novák, Jiří Balcárek, Libor Terš, Filip Švarc, Miroslava Součková, Jitka Moučková - Gina Ravera (Naomi Crossová), Andrea Elsnerová, Kateřina Dušková, Jaroslava Obermaierová a další
Překlad: Robert Hájek
Dialogy: Monika Macků
Zvuk: Dušan Matuška
Produkce: Leoš Lanči
Režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska pro Magicbox v roce 2008

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 26.3.1998 Bontonfilm
Premiéra USA: 3.10.1997 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 4.11.1998 (VHS) H.C.E.
Poprvé na DVD: 1.8.2001 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 275 351
Tržby celkem - $ 60 527 873
Návštěvnost v ČR 38 157
Náklady (Rozpočet) - $ 27 000 000
 
FILMY V SÉRII
Sběratel polibků gastonrolinc.webnode.cz/news/a0158/
Thriller / Krimi, USA, 1997
Režie: Gary Fleder, Hrají: Morgan Freeman, Ashley Judd

Jako pavouk gastonrolinc.webnode.cz/news/a0159/
Thriller / Krimi, USA / Německo, 2001
Režie: Lee Tamahori, Hrají: Morgan Freeman, Monica Potter

Vražedná hra gastonrolinc.webnode.cz/news/a0161/
Akční / Mysteriózní, USA, 2012
Režie: Rob Cohen, Hrají: Tyler Perry, Matthew Fox
 
Tvůrci a herci
Gary Fleder (Režie), David Brown (Produkce), Joe Wizan (Produkce), Mark Isham (Hudba), Aaron Schneider (Kamera), Armen Minasian (Střih), Harvey Rosenstock (Střih), William Steinkamp (Střih), Deborah Aquila (Casting), Nelson Coates (Scénografie), Abigail Murray (Kostýmy), David Bartlett (Zvuk), Gary Alexander (Zvuk), Rick Ash (Zvuk), - (Masky)David Klass (Scénář), James Pattersonc (Scénář), James Patterson (kniha) (Předloha), Morgan Freeman (Herec), Ashley Judd (Herec), Cary Elwes (Herec), Alex McArthur (Herec), Tony Goldwyn (Herec), Jay O. Sanders (Herec), Bill Nunn (Herec), Brian Cox (Herec), Richard T. Jones (Herec), Roma Maffia (Herec), Jeremy Piven (Herec), Tatyana Ali (Herec), Mena Suvari (Herec), Billy Blanks (Herec), W. Earl Brown (Herec), Michael Cutt (Herec), Tricia Vessey (Herec), Anna Maria Horsford (Herec), Meta Golding (Herec), Tracey Walter (Herec), John Cothran Jr. (Herec), Larry Cedar (Herec)
 
1997/111/USA/Thriller, Krimi, Drama, Mysteriózní/
 
Zajímavost k filmu
- Pro hlavní roli se vážně uvažovalo o Denzelovi Washingtonovi. Ten z projektu nakonec vycouval kvůli jiné práci. Naskočil tak Morgan Freeman.
- Kvůli kontroverznímu tématu odmítnuli představitelé univerzity v Severní Karolině povolit natáčení přímo na jejich pozemku.
- Stadion, nad kterým proletí kamera se tváří jako Durham v Severní Karolině, ve skutečnosti jde ale o stadion Chapel Hill v New Yorku.
- V jednom z dielov populárneho seriálu Ničitelia mýtov (od r. 2003) overovali scénu zo záveru filmu, kedy Dr. Alex Cross (Morgan Freeman) zastrelí Cassanovu (Cary Elwes) v miestnosti plnej plynu cez krabicu mlieka, ktorá uhasí plameň, ktorý vytryskne z pištole pri výstreli. Záver bol, že aj keby nestrieľal cez krabicu s mliekom, tak miestnosť nevybuchne.
 
Odkazy