Muži, kteří nenávidí ženy / Män som hatar kvinnor (2009/146/Švédsko, Dánsko, Německo, Norsko/Krimi, Drama, Mysteriózní, Thriller) 82%

04.08.2018 11:43
JEDNOU VĚTOU
„Adaptace románu Stiga Larssona Muži, kteří nenávidí ženy, jenž je prvním dílem trilogie Milénium."

OBSAH
Před čtyřiceti lety zmizela Harriet Vangerová z rodinného setkání konaného na ostrově, který vlastnil a obýval mocný klan Vangerů. Přestože nebylo Harrietino tělo nikdy nalezeno, je její strýc přesvědčen, že šlo o vraždu, jejímž pachatelem je někdo z jeho rodiny. Rodiny, jejíž členové jsou mezi sebou sice spjati pevnými pouty, ale která je jinak zcela nefunkční. K vyšetření tohoto případu si proto najme investigativního novináře Mikaela Blomkvista (Michael Nyqvist), kterému pomáhá drsná potetovaná počítačová hackerka Lisbeth Salanderová (Noomi Rapace). Lisbeth Salanderová je mladá žena jako vystřižená z Tarantinových filmů, s tajemnou minulostí, za kterou se mstí a která z ní učinila skutečného outsidera. Je hackerkou světového formátu - s naprostou samozřejmostí se pohybuje ve virtuálním světe, kde je schopná získat jakoukoliv informaci, kterou chce. Kromě toho je neobyčejně inteligentní a má skvělou fotografickou paměť. Jakmile Blomkvist a Salanderová zasadí Harrietino zmizení do rámce četných podivných vražd, které se staly téměř před čtyřiceti lety, začíná se rozplétat temná a děsivá rodinná historie…(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na tenhle film jsem čekal hodně dlouhou dobu. Nakonec jsem se rozhodl, že si nejdřív přečtu knihu a pak se pustím do samotného filmu. Knihu jsem ale zfouknul během pár dnů, což jsem ani sám nečekal. 550 stránek už je nějaká štangle a tak jsem si říkal, že to bude trošku nadýl. Nakonec jsem se dost divil, když jsem po třech dnech knížku přečet a sám sebe nechápal, když jsem v šest ráno prostě musel vstát, abych si mohl udělat čaj a zbytek dočíst. Přiznám se, že se mi to nikdy nestalo a byl jsem tím dost překvapenej. Nakonec jsem knížku přečet, letěl do práce a po práci okamžitě nalít na film. U filmu mi nakonec vůbec nepřišlo, že trvá dvě a půl hodiny, ale zase jsem se rozčiloval, kolik toho pozměnili. Nečekaně pár věcí pozměnili. Například závěr mě překvapil tak, že to sem prostě napsat musim. Ale to už je na tvůrcích. Na druhou stranu mě zase fascinuje, jak si té knižní série Švédi tak váží, tak moc, že si všecky tři filmy stočili v jednom roce...kdyby jim náhodou jeden z herců umřel, aby to pak nebylo nedokonalý...to mě fakt překvapilo. Popravdě ale svojí práci dokonali výborně. Možná jsem si řikal, že kdybych knihu nečet, tak budu v příběhu dost tápat, ale bylo to spíš tím, že jsem vlastně četl daleko podrobnější příběh, než je samotný film. Ten ale celkový příběh převedl docel schopně do takové filmové podoby, kterou si zaslouží. Od začátku jsem tak počítal s pěti hvězdami. Ty mi nakonec srazil uplný konec, ale na ten se můžu vykašlat. Radost z příběhu mi to prostě nezkazí, nemůže. Další věc je taky fakt, že kniha má ten konec typicky severský, přičemž film už je na tom podstatně hůř. Možná to má ale jistou spojitost s druhým dílem, no uvidíme čas. (Malarkey) 5*

Literární setkání s dračím tetováním ozdobenou dívkou mě teprve čeká, takže jsem zcela prost výhrad proti osekanému ději, obsazení postav i jejich filmové "plochosti". Naopak můžu jenom říct, že jsem dostal skoro na sto procent to, co jsem očekával - pořádnou současnou detektivku, natočenou jistou rukou, a s výpravou hodnou stříbrného plátna (na které se tento žánr příliš často nedostává). To "skoro" znamená, že jsem měl tu a tam pocit, že by se dalo jít víc do hloubky, a že chyběla nějaká kontinuální (nikoliv nezbytně depresivní) atmosféra, kterou zajisté není problém dát divákovi filmu zasazeného povětšinou do kulis švédského venkova okusit. Nejde o žádný životní zážitek, ale s trochou nadsázky řečeno o "řemeslo at its finest". Za ty dvě a půl hodiny jsem se ani jednou nepodíval na hodinky, užíval si dobré hudby a rozhodně ne vždy příjemného pokoukání, a děj se stále někam posouval. Muži, Kteří Nenávidí Ženy jsou prostě solidní film, na nějž stojí za to jít do kina - jak už jsem říkal zejména také proto, že podobných příležitostí divák zrovna moc nemá. Závěrem jde říct snad jen to, že jsem zvědav na román a na Fincherovo zpracování. Tomuto "vyhotovení" dávám 80% ochvějných leda tak srovnáním s předlohou. PS: Předloha je prostě "jiná". Vypráví příběh jinak, dává nahlížet věci i z "trochu neobvyklého" pohledu Lisbeth, a působí komplexněji. Ale že bych si dovedl představit filmové zpracování, které by to dokázalo zdařile zachytit, to tedy ne. Takže osmdesátka pro film zůstává. A ještě jedna věc - rozhodně mě to o Larssonově genialitě ani o tom, že by stálo za to přelouskat i další dva díly, nepřesvědčilo. (Gemini) 4*

Asi je to hodně o tom, jakou verzi jsem viděl jako první. Já dal tak nějak neplánovaně přednost té Fincherově a to asi rozhodlo, že mě nadchla víc. Kriminální zápletka je nicméně i tady slušně rozehraná, mrazivá, přesto právě postavy a atmosféra mě z Fincherova pohledu zajímaly intenzivněji. I tak tahle stará filmová škola baví. Může za to zejména nesourodost „detektivního“ dua. Jí se stalo něco ošklivého v dětství a děje se jí to prakticky pořád (slizký správce majetku jest toho ideálním příkladem), jemu se vše bortí pod rukama až nyní. Charaktery obou hrdinů jsou skvěle napsané a jejich rozdílnost musí lákat. Pátrání, u kterého se hodně mluví, prohrabává starými archivy a zase hodně mluví, diváka těší i bez výbuchů, pěstních soubojů nebo přestřelek. Ty dvě a půl hodiny u Finchera přesto chutnaly o krapet víc (snad i kvůli happyendu severské verze).. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Stieg Larsson se svou kriminální trilogií Milénium udělal terno. Než se ale dožil slávy a milionů, zemřel. Aspoň jeho dědicové nejspíš mají radost, protože o Larssonovu knihu má zájem Hollywood v čele s Davidem Fincherem. Jedna „domácí“ adaptace tu už ale je. A není vůbec špatná.
Předem je nutné říct jedno: Ne, knihu jsem nečetl. Srovnávání tedy moc nečekejte. Pokud se vám však Larsson zatím také stále vyhýbal, rozhodně to není důvod k tomu, abyste chodili do kina na něco jiného. Filmová verze knihy Muži, kteří nenávidí ženy, se totiž povedla. A to tak, že hodně.
A přitom jde do značné míry o naprosto klasickou detektivku, ale právě z toho si režisér Niels Arden Oplev udělal přednost. Dvě a půl hodiny se pátrá, jen namísto akčních scén (vystřelí se asi třikrát a je to akční asi jako Receptář) se tu hodně mluví, prohrabává starými archivy, prohledávají fotky a spojují souvislosti. Tohle je prostě stará detektivně-filmová škola. A funguje na výbornou.
Zbytečně tu budete hledat moderní hollywoodské trendy. Tenhle film si vystačí s několika málo lidmi, kteří spolu mluví a pomalu a elegantně pátrají po pravdě. Možná, že to nezní nijak zvlášť lákavě, ale je sakra velký rozdíl, když detektivní práci provádí Jessica Flatcherová a když se o to samé pokouší drsná pankačka a zkušený novinář. Oplev rozumí svému řemeslu a zná žánr. Ví, co fungovalo před padesáti lety a co funguje i dnes. Nesnaží se být se svým filmem za každou cenu moderní a místo toho se opírá o silné charaktery, tradiční filmařinu a (pravděpodobně) hodně dobře napsanou literární předlohu. Muži, kteří nenávidí ženy okamžitě chytnou a dvě hodiny nepustí. Jediným vážnějším problém nakonec skýtá stopáž - film má dvě a půl hodiny, závěr je zbytečně natahovaný a ukecaný, ovšem rozhodně nejde o něco, co by vám mohlo kvalitní filmový zážitek nevratně pokazit.
Pořád jsme ale ve škatulce „kvalitní standardní detektivka“ - a s adekvátně zajímavými postavami. Oba dva detektivové jsou velmi neobvyklí. Na jedné straně tu máme zkušeného novináře, kterému se hroutí kariéra a víme o něm všechno. Mikael Blomkvist je hrdina, se kterým se dá bez problémů ztotožnit. Vedle něho se pohybuje mladá hackerka Lisbeth Salander, která vypadá jako někdo, kdo pracuje jako vyhazovač v metalovém klubu, a jediné, co o ní na začátku zjistíme, je fakt, že se v jejím dětství stalo něco hodně ošklivého. Charaktery obou hrdinů jsou brilantně napsané a jejich rozdílnost táhne film dopředu i ve chvílích, kdy odhalíte vraha o hodinu dřív, než režisér zamýšlel (s vrahovými motivy je to ovšem složitější). Ostatně celý film je do značné míry spíš o pátrání po minulosti Lisbeth Salander než o tom, kdo před čtyřiceti lety zabil mladou dívku. A není to na škodu.
Tahle holka a její novinářský kolega jsou dostatečně zajímaví na to, aby unesli klidně celou filmovou trilogii. Už při závěrečných titulcích budete nejspíš chtít vědět, co se s oběma hrdiny dělo dál.
Adaptace knihy Muži, kteří nenávidí ženy se rovná poctivé práci. Je to ukázka klasické filmařiny, která spoléhá na dobrý příběh, silné charaktery a zajímavě pojaté pátrání. Vedle akčních filmů jsou na ústupu i klasické detektivky. Pokud se však budou točit filmy, jako je tenhle, můžeme být klidní. Žánr má pořád ještě co nabídnout.

Ocenění:
BAFTA
2011 - Neanglicky mluvený film
2011 - Noomi Rapace (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2011 - Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg (Adaptovaný scénář) (nominace)

European Film Awards
2009 - Noomi Rapace (Nejlepší herečka) (nominace)
2009 - Jacob Groth (Nejlepší hudba) (nominace)
2009 - Niels Arden Oplev (Cena diváků) (nominace)

Guldbaggen
2009 - Soren Starmose (Nejlepší film)
2009 - Noomi Rapace (Nejlepší herečka)
2009 - Cena diváků
2009 - Sven-Bertil Taube (Vedlejší herec) (nominace)
2009 - Eric Kress (Nejlepší kamera) (nominace)

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Lukáš Hlavica - Daniel Craig (Mikael Blomkvist), Anna Suchánková - Rooney Mara (Lisbeth Salanderová), Petr Pelzer - Christopher Plummer (Henrik Vanger), Jiří Prager - Stellan Skarsgard (Martin Vanger), Dalimil Klapka - Steven Berkoff (Frode), Dana Syslová - Joely Richardson (Anita Vangerová), Radovan Vaculík - Yorick van Wageningen (Nils Bjurman), Milan Slepička - Donald Sumpter (Gustaf Morell), Ludvík Král - Goran Visnjic (Dragan), Klára Kuklová - Embeth Davidtz (Annika), Kateřina Petrová - Robin Wright (Erika), Nikola Votočková - Josefin Asplund (Pernilla Blomkvistová), Radana Herrmannová - Geraldine James (Cecilia Vangerová)
Překlad: Petr Zenkl
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Martin Ženíšek
Dialogy a režie: Luděk Koutný
Vyrobilo studio LS Productions - 2012

2.DABING (Prima)
V českém znění: Jiří Dvořák - Daniel Craig (Mikael Blomkvist), Martina Kechnerová - Rooney Mara (Lisbeth Salanderová), Petr Pelzer - Christopher Plummer (Henrik Vanger), Marcel Vašinka - Stellan Skarsgard (Martin Vanger), Ivana Milbachová - Joely Richardson (Anita Vangerová), Jan Vlasák - Steven Berkoff (Dirch Frode), Simona Postlerová - Robin Wright (Erika Bergerová), Bohuslav Kalva - Donald Sumpter (Gustaf Morell), Petr Pospíchal - Yorick van Wageningen (Nils Bjurman), Pavel Vondra - Goran Visnjic (Dragan Armansky), Zdeněk Maryška - Mats Andersson (Gunnar Nilsson), Zuzana Slavíková - Geraldine James (Cecilia Vangerová), Petra Hobzová - Arly Jover (Liv Gustavssonová), Marika Šoposká - Josefin Asplund (Pernilla Blomkvistová), Jana Postlerová - Inga Landgré (Isabella Vangerová), Pavel Šrom - Ulf Friberg (Hans-Erik Wennerström), Marek Libert, Regina Řandová, Jiří Valšuba, Jolana Smyčková, Martin Sobotka, Petr Gelnar, Ladislav Cigánek, Zuzana Ščerbová, René Slováčková, Filip Jančík, Svatopluk Schuller, Radka Malá, Ivo Novák
Překlad: Ivan Němeček
Dialogy: Petra Hamouda
Dramaturgie: Lucie Musílková
Zvuk: Richard Tomíček
Produkce: Hana Haladová, Leoš Lanči
Vedoucí výroby: Marie Přívratská
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Filip Jančík
Ve studiu Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group vyrobila FTV Prima spol. s.r.o. - 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.7.2010 Bontonfilm
Premiéra Švédsko: 27.2.2009 Nordisk Film Swe
Premiéra Dánsko: 27.2.2009
Premiéra Norsko: 27.2.2009 Nordisk Film Den.
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 8.11.2010 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 16.5.2012 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 2 588 044
Tržby celkem - $ 104 000 000
Návštěvnost v ČR 21 701
Náklady (Rozpočet) - $ 13 000 000
 
FILMY V SÉRII
Muži, kteří nenávidí ženy gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/a0141/
Krimi / Drama, Švédsko / Dánsko, 2009
Režie: Niels Arden Oplev, Hrají: Michael Nyqvist, Noomi Rapace

Dívka, která si hrála s ohněm gastonrolinc.webnode.cz/news/a0142/
Mysteriózní / Thriller, Švédsko / Dánsko, 2009
Režie: Daniel Alfredson, Hrají: Michael Nyqvist, Noomi Rapace

Dívka, která kopla do vosího hnízda gastonrolinc.webnode.cz/news/a0143/
Krimi / Drama, Švédsko / Dánsko, 2009
Režie: Daniel Alfredson, Hrají: Michael Nyqvist, Noomi Rapace

Muži, kteří nenávidí ženy gastonrolinc.webnode.cz/news/a204/
Krimi / Drama, USA / Švédsko, 2011
Režie: David Fincher, Hrají: Daniel Craig, Rooney Mara

Dívka v pavoučí síti gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0250/
Krimi / Drama, USA, 2018
Režie: Fede Alvarez, Hrají: Claire Foy, Sylvia Hoeks

Tvůrci a herci
Niels Arden Oplev (Režie), Soren Starmose (Produkce), Jacob Groth (Hudba), Eric Kress (Kamera), Anne Osterud (Střih), Tusse Lande (Casting), Niels Sejer (Scénografie), Cilla Rörby (Kostýmy), Niels Arild (Zvuk), Peter Schultz (Zvuk), Jenny Fred (Masky), Nikolaj Arcel (Scénář), Rasmus Heisterberg (Scénář), Stieg Larsson (kniha) (Předloha), Michael Nyqvist (Herec), Noomi Rapace (Herec), Lena Endre (Herec), Björn Granath (Herec), Annika Hallin (Herec), Michalis Koutsogiannakis (Herec), Peter Andersson (Herec), Peter Haber (Herec), Sven-Bertil Taube (Herec), Ingvar Hirdwall (Herec), Tomas Köhler (Herec), Sofia Ledarp (Herec), Tehilla Blad (Herec), David Dencik (Herec), Ewa Fröling (Herec), Kalled Mustonen (Herec), Darri Ingolfsson (Herec), Leo Bill (Herec), Reuben Sallmander (Herec), Emil Almén (Herec), Jacob Ericksson (Herec), Mikael Rahm (Herec), Marika Lagercrantz (Herec), Willie Andréason (Herec), Jan Mybrand (Herec)
 
2009/146/Švédsko, Dánsko, Německo, Norsko/Krimi, Drama, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Lisbeth (Noomi Rapace) jezdí na motorce švédského výrobce Husaberg.
- Scéna v Austrálii se natáčela ve španělské Andalusii. Dále se sídlo Vangerových točilo zhruba 20 km jihovýchodně od centra Stockholmu na ostrově. Fiktivní město Hedestad bylo ve skutečnosti město Gnesta. Dále se filmovalo ve Stockholmu a Nyköpingu. Závěrečná scéna se točila ve městě Malaga ve Španělsku.
- Spisovatel a autor knižní předlohy pro filmovou trilogii zamýšlel dílo mnohem rozsáhlejší. Podle Stiega Larssona mělo následovat ještě minimálně dalších šest pokračování.
- Larsson mal v počítači rozpísaný štvrtý diel, no zomrel na infarkt. Na práva na dopísanie textu si nárokovala jeho družka Eva Gabrielsson.
- Vedú sa dohady, či vlastne Stieg Larsson napísal trilógiu "Milénium". Bol to novinár, ktorý sa živil písaním článkov a popiskov k fotkám. Jeho priatelia, skúsení autori, tvrdili, že písať romány ani nevie. Pravdepodobné je, že Larsson iba vymyslel základ príbehu, ktorý potom do kníh spracovala jeho družka Eva Gabrielsson.
- Knižnej trilógie "Milénium" sa predalo neuveriteľných 40 miliónov výtlačkov.
- Stieg Larsson v rozhovoru přiznal, že si nějaký čas před napsáním série Milénium, která je předlohou snímku, s humorem pohrával s myšlenkou, co by asi dělal Kalle Blomkvist a Pipi Dlouhá punčocha v dospělosti. Hlavní postavy trilogie jsou tak do jisté míry inspirovány dětskými knihami Astrid Lindgrenové. Mikael Blomkvist dokonce po známém malém detektivovi zdědil příjmení a v návaznosti na to i přezdívku Kalle Blomkvist, kterou hrdina nemá rád.
- Lisbethinu matku hraje hereččina skutečná matka.
- Veškerá hudba pro celou trilogii byla nahrána za čtyři dny. Sešity s notami pro orchestr vážily 33 kilogramů.
- Noomi Rapace se na svou roli připravovala sedm měsíců. Držela přísnou dietu, učila se kick box a nechala si propíchnout obočí a nos.
- Lisbethin hackerský program se jmenuje Asphyxia, což v řečtině znamená "udušení".
- Noomi Rapace si jako přípravu pro svou roli udělala řidičský průkaz na motocykl.
 
Odkazy