Jeho fotr, to je lotr! / Meet the Fockers (2004/111/USA/Komedie, Romantický) 67%

04.08.2018 11:43
JEDNOU VĚTOU
„Rodina je tvá největší pohroma."

OBSAH
Sotva se Robert De Niro smířil s tím, že jeho dcera si svého přítele chce vzít za každou cenu, je tu další rána...Greg Jebal má pocit, že získat si rodinu své snoubenky Pam, a zejména pak upjatého otce Jacka Byrnese, bylo to nejhorší, co v životě podstoupil. Také tuší, že až Jacka seznámí se svými rodiči, bude hůř. Zatím je sice přijat do rodiny, ale jen podmíněně. Zpočátku se zdá, že všechno běží hladce. Jack se chlubí, jak vychovává vnuka Jacka, jehož rodiče jsou dlouhodobě v Thajsku, a nadšeně Gregovi ukazuje speciálně upravený obytný autobus, s nímž se vydají na Floridu, aby se seznámili s Gregovými rodiči a domluvili svatbu. Do honosného domu Jebalových dorazí právě v okamžiku, kdy Gregův otec Bernie cvičí před domem capoeiru a matka Roz vede v pracovně sexuální terapii pro seniory...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dustin Hoffman coby potrhlý hipík připraví nebohému De Nirovi stylové uvítání vyprávěním o tom, kterak s jedním varletem počal svého i tak geniálního synka. A Streissandová mezitím nenápadně rozpouští svůj výukový kurz gerontofilního sexu. Ano, Jay Roach malinko přitvrdil, nikoliv však až na úroveň takového Austina Powerse. Pokud zde jsou nějaké vtípky hrubšího ražení, tak rozhodně podány vcelku vkusným a „rodinně přijatelným“ způsobem. Nemůžu tvrdit, že Meet the Fockers se vyvedli výrazně líp než Meet the Parents, mají pouze vytříbenější dialogy přednesené skutečnými hereckými esy. Mohl bych třeba zapřít, že jednička mě bavila víc a nudila míň, ale stále to byla pouze „druhořadá“ komedie, zatímco díl druhý se již nebojím označit za plnohodnotný celorodinný filmík s koulema. Ano, s oběma. 80% Zajímavé komentáře: kleopatra, mm , Menja. (Matty) 4*

Jednička byla zábavná komedie. Její jediná nevýhoda byla, že bavila pouze několika vtipy, které na páté shlédnutí byly ohrané. Dvojka je perfektní spojení vtipů z jedničky(na které je nespočet narážek ) a trochu více sexistického humoru. Rodiče Graga "Sestřičky" Jebala v poddání Dustina Hoffmana a Barbry Streisand jsou bezchybně ujetí a free rodiče. Robert De Niro je stejný jako v jedničce a možná i horší (otec :) a agent). Ben Stiller je stejně nešikovný a malý prcek, to je něco :) . Pokud vás bavila jednička a nevadí vám narážky na první panictví o které jste přišli s chůvou, potom jednoznačná volba. (Djkoma) 4*

Komedie, co s přibývajícími léty "zfotrovatěla" aneb kysnu, kysneš, kysneme - nudou. Typ komedie, která naláká na řadu hereckých veličin v hlavních rolích a duo scenáristů nepřijde s ničím větším, než je scénář víceméně tykající si s dikcí televizních filmů s druhořadými herci. Ben Stiller s Robertem De Nirem je stále funkční dvojka, byla by jistě i vtipná, ale když jim umaštěný scénář předhodí duo pisálků Herzfeld & Hamburg, co se nedostalo dál než k branám televizní zábavy, je jasné, jak asi celý film bude vypadat. Jay Roach rozhodně není kvalitním typem režiséra, který důmyslně odbourá úděsný scénář a svojí čistě rutinní režií nechá vyniknout málo nápaditým scénám, které vypadají jakž takž k světu (byly celkově hrozné, ale to je fuk), že je přetvořili do dívatelné podoby zkušení herci. Ti si (možná) byli vědomi do čeho šli, a tak mnohým z nich nechybí určitý nadhled a sebezhazování se, kterým přesto všechno nezamáznou. Film by chtěl fungovat v jakési ose Stiller-De Niro-Hoffman-Streisand, která zpočátku ještě baví, při jejich vzájemných komunikativních střetech, ale má to jepičí život. Výše jmenovaní herci mají na to zahrát trochu víc i něco navíc, rozehrát něco, co by se přehouplo z podprůměrných vod slabomyslných komedií, ale až na na několik relativně vtipně se rýsujících scén, se jim nepodaří vydolovat něco zajímavějšího. Nenáročný divák uvítá pokračování s nadšením, ale pro mě je to solida sešup. Ve fimu téměř nic není rozvíjeno. Občas se to hodí do groteskní podoby, ale když se to udělá pokaždé, když to nejde, tak už to zavání podezřele nízkou kreativností. Pokračování se drží v jednom kruhu opakujících se gagů, které vlastně nejsou samy o sobě nijak extrovně vtipné. Když už se přistoupilo na to, že scénář se ponechá v jednoduše pojaté rovině, mohlo se také něco udělat pro to, aby se do toho navlékly vtipné situace, což se skoro vůbec neděje, a když už, týká se to asi dvou nebo třech scén.To je hodně málo na téměř dvouhodinový film. Zrežírované je to mnohdy až na jistotu. Režisér jakoby vyčkával, jak mohutně mu ostřílení herci zaimprovizují a v tu chvíli se toho nějakým způsobem chytne. Sám totiž nepřišel s ničím životným a hlavně si měl dvojnásob uvědomit, že má ve filmu Dustina Hoffmana a Barbru Streisand. To už samo o sobě mohla být výzva, kterou režijně slabý Roach promarnil a vzal to z úplně opačného konce. Když ze sebe herci, co dokáží bez mrknutím oka ztvárnit složité lidské charaktery, dělají za peníze cvičené opičky v blbém a jednoduchém filmu, tak by bylo možná lepší pomýšlet na ukončení kariéry. Kritik, jako já, by pak měl méně práce otravovat se s takovým mega šitem. Hvězdička je jen za nebývale hvězdnou hereckou sestavu, nikoliv za jejich (málo přesvědčivé) výkony. Jinak by to letělo do hnojiště "áčkových" filmových průserů.. Mé hodnocení: 20% (kingik) 1*

VELKÁ RECENZE
Musím přiznat, že film Fotr je lotr (ano ten první) jsem viděl poprvé až v televizi v absolutní nevědomosti, o co jde. Díky tomu jsem byl příjemně překvapen, že se jedná o svěží komedii, v níž nefigurují jen samé tělní tekutiny. Smál jsem se od začátku do konce. Proto - když jsem se dozvěděl, že se chystá druhý díl - jsem mírně znervózněl. Všichni totiž víme, jak to je u druhých, třetích a x-tých dílů. Jak to tedy dopadlo tentokrát?
Film začíná velmi pozitivně, dokud se opět nepotkáme s Pameliným tatínkem. Kdo si po titulcích prvního filmu oddechl a říkal si, jak je to pěkné, když si vás konečně tchán (Robert De Niro) oblíbí, bude překvapen, že přestože je Greg Jebal (Ben Stiller) uvnitř „kruhu důvěry“, pořád ho má tchán v hledáčku. A když se opět stane pár nemilých událostí, určitě si to u něj nepolepší. A to ještě bývalý agent CIA nepoznal Gregovy rodiče. Ti totiž nejsou taky tak úplně normální a jejich uctívání průměrnosti se určitě nebude tchánovi líbit.
Oproti jedničce má film docela našlápnuto, protože do kvalitního obsazení přibral Dustina Hoffmana a Barbru Streisandovou (hrají Gregovi rodiče), která se ve filmu objevila po dlouhých osmi letech. Do toho všeho se ještě Jackovi (pro ty, co neviděli jedničku: to je ten tchán a bývalý agent CIA) dostal do spárů vnouček (ne, Greg s Pam ještě nemají miminko, ale její sestra ano), který je bude spolu s kocourem provázet na návštěvě u Jebalů, kteří - jak už jsem mírně naznačil, nejsou na svůj věk tak úplně normální. Tatínek je sice právník, ale již dlouhou dobu funguje jako muž v domácnosti, protože maminka se věnuje své práci (je něco jako sexuální terapeutka) a oba dva jsou trochu hippie.
Film má podobný scénář jako jednička. Když už jsem u toho, bude ideální nejdříve zhlédnout jedničku a teprve potom vyrazit na díl druhý, protože jinak by vám mohlo uniknout mnoho souvislostí. Viz poslední scéna s Owenem Wilsonem. Divíte se? Co tam dělá? Nezapomeňte, že kde hraje Ben Stiller, tam se zajisté mihne i jeho kamarád Owen, a to i kdyby mělo jít o malé cameo jako v tomto filmu. (I když po jedničce na něj máme jiné vzpomínky.) Ale zpět ke scénáři. Greg nadělá spoustu blbostí, ne vždy svou vinou, takže ho tchán začne podezřívat z mnohem horších věcí. Ale co vám to povídám, vždyť jsem vám říkal, ať se nejdříve kouknete na jedničku.
Vtípky, i když jsou veskrze opakované, mají pořád svůj vtip a jiskru a potěší, že jsou výrazně v mezích slušnosti. Až na malé vyjímky, viz společná večeře, kde vtipy začínají bruslit po hraně. Naštěstí se vše rychle utne a jsme zpět ve starých avšak příjemných kolejích. Vše navíc doplňují příjemné hlášky a určitě si všimnete, že některé se (ač možná nechtěně) naváží do současné politiky USA. Navíc celé herecké obsazení je vyrovnané a dokonce i Ben Stiller jako „cucák“ nepůsobí mezi hereckými veterány (kterými Hoffman a De Niro zajisté jsou) uměle a dokáže si poradit s většinou situací.
I přesto, že jsem se u filmu smál, si myslím, že je horší než jednička. Ne o moc, ale je poznat, že přeci jen většina vtípků se již vyčerpala a teď se musely pracně vymýšlet nové, které ovšem těm starým nesahají ani po kotníky. Jisté však je, že pokud se chcete inteligentně bavit, tak vás komedie Jeho fotr, to je lotr! zajisté nezklame. Jediné, co se nepovedlo je český název, který se od původního Meet the Fockers (Setkání s Jebalovými) hodně liší, ale když má navazovat na název prvního dílu, tak pravděpodobně distributor nemohl vymyslet nic lepšího. Budiž.

O PRODUKCI
Před čtyřmi lety před obecenstvo předstoupila mužská "zdravotní sestra" Greg (neboli Gaylord) Yebal ve filmu Fotr je lotr. Během víkendu, kdy ztratil zavazadlo, se mu ještě podařilo podpálit dvorek, trochu to přehnal s volejbalem ve vodě a postříkal kočku barvou. Jack Byrnes, otec jeho přítelkyně, ho tehdy podrobil testu na detektoru lži. Dnes je už přítelkyně Pam jeho snoubenkou a oba mladí lidé chystají svatbu. Jenže Jack, který tají, že je bývalým agentem CIA, vůbec nemá zájem, aby se do jejich rodinného klanu přiženil Greg Yebal. Přesto chce dceři vyhovět a projeví přání seznámit se s rodiči budoucího zetě. Všichni tedy na prahu víkendu nastupují do Jackova luxusně vybaveného autokaru, který má dokonce silná, neprůstřelná skla z plexiskla, a odjíždějí na ostrov ke Gregovým rodičům - Bernie a Roz Yebalovým. Příštích 48 hodin stráví obě rodiny společně, aby se vzájemně poznaly - resp. to je příležitost pro Jacka, důkladně proklepnout, co je ta Yebalova rodina vlastně zač.
Víkend začíná docela dobře, ale všechno jde hladce jen do chvíle, než Jack zjistí, že Gregův otec sice je právník, ale už dlouho se své profesi nevěnuje a Gregova matka Ros také je lékařka, ale místo aby léčila pacienty, je sexuální terapeutkou seniorů. Pak dojde k "záchodové epizodě" jejímiž protagonisty jsou Yebalových pes Moses a Byrnesových kočka Jinx. Při obědě je odhaleno choulostivé tajemství kubánské kuchařky, dojde také k divokému fotbalovému zápasu ... Prostě poznání rodiny Yebalových vůbec neprobíhá konvenčně ...
V jedné ze starých pouček se říká, že komedie je vyprávění o rodinné situaci, v němž je jiskřička pravdy a všechno zní tak, jako by se to stalo samotnému vypravěči. "Zdalipak víš, co mě potkalo?" Ale pak nastupuje úlevný pocit, že účastníkem této trapné situace jsme nebyli my, ale někdo jiný. Například dozvědět se o rodičích budoucí nevěsty, že její otec je bývalým agentem CIA není nic příjemného. Ale ještě horší je poznání, že rodiče budoucího zetě jsou dva výstřední lidé, kdy otec právník už dávno nechal své profese, a raději pečoval o syna a matka - lékařka, místo normální praxe, pořádá kurzy pro seniory, v nichž jim radí, jak do vysokého věku prodloužit sexuální aktivitu. Prostě je to netradiční setkání rodičů s rodiči.
První film končil otázkou: "Co to u čerta může být za lidi, kteří k příjmení Yebal obdaří syna jménem Gaylord?" A právě tahle otázka otevřela možnost pokračování, v němž se dozvíme odpověď.
Pro režiséra Jay Roache však nebylo tak důležité, kdo Yebalovi jsou, jako to, jak se budou jevit rodině Gregovy nevěsty - Byrnesovým. A tak pokud uvažoval o možném pokračování, potřeboval mít jistotu, že je tu opravdu důvod, proč se pustit do dalšího filmu. "Nemělo to být jen pokračování pro pokračování, ale něco, o čem stojí za to dál vyprávět," říká producentka Rosenthalová. A sám Roach k tomu poznamenává: "Myslím, že Greg Yebal se děsí setkání Byrnesových se svými rodiči, protože ví, že žijí v poněkud výstředním světě, který si sami vytvořili, odlišném od toho normálního jak kulturně, tak i sociálně. Takřka v každém ohledu jsou Yebalovi pro Grega problematičtí, protože si dovede představit, jak se na ně bude otec jeho nevěsty Jack Byrnes dívat a jak je bude posuzovat. A právě tyhle Gregovy obavy posunují děj filmu kupředu."
Greg prostě "upravuje" pravdu a snaží se lidem říkat to, co si přejí slyšet. Nepomůže ovšem, když naznačí, že otec je právník (což sice je, ale dávno už své povolání nevykonává a ochotně ho pověsil na hřebík a raději pečoval o syna) a matka lékařka (i to je pravda, jenže její současná aktivita jako poradkyně v otázkách sexu u seniorů má s praxí lékařky pramálo společného). Poněkud předčasné setkání obou rodičů dává ovšem Jackovi - otci Pam - možnost zhodnotit "zděděný potenciál rodiny Yebalovách," neboli možnost posoudit, zdali se Greg hodí do jejich rodiny. Jack ve filmu prohlašuje: "... je to jako studovat zmrzlého jeskynního člověka, chci-li se dozvědět odkud pochází a kam směřuje ... Ale mám lepší představy o tom, kam je možno dojít."
"Jack se prostě chce dopídit toho, co povstane ze spojení obou mladých lidí, jaké potomky event. přivedou na svět - a je tím doslova posedlý," říká Roach. Greg to ovšem považuje za svou prohru a tuší, až Jack uvidí jeho rodiče, udělá si negativní názor i na něj. A to je důvod jeho horečné snahy všechno předem zorganizovat. Ale tím, jak to přehání, docílí pravého opaku a všechno se jeví v ještě horším světle.
Jakmile byla zformulována tato hlavní myšlenková osa příštího filmu, vyvstala otázka: Kdo by mohl představovat výstřední rodiče Jebalovy?
"V naší fantazii byli Dustin Hoffman a Barbra Streisandová ideální dvojicí," říká producentka Rosenthalová. "Ovšem domněnka, že by se pro tyto postavy nadchli, byla nad naše očekávání. Režisér se s nimi setkal a Ben Stiller i Robert De Niro je telefonicky kontaktovali a byli opravdu ve svém přesvědčování dokonalí.
"Od začátku jsem měl představu, kým by měl být Dustin Hoffman.
Herec z Absolventa, Půlnočního kovboje a Rain Mana je jistou ikonou. Ale ve skutečnosti je Hoffman veselý chlapík, plný humoru a povahově velmi blízký Berniemu, možná víc, než těm vážným filmovým postavám, kterými se proslavil. Je velmi srdečný a příjemný."
Všechny potenciální překážky se podařilo odstranit, když režisér navštívil Hoffmana v jeho kanceláři v L.A "Dustin tu seděl bosý a začal vyprávět o své rodině a o všem možném. Byl velmi otevřený a po deseti minutách, které jsme společně strávili, jsem měl pocit, že se s ním dá povídat absolutně o všem. Byl přesně takový, jakého jsem si představoval Bernieho Yebala."
A Roach pokračuje: "Když jsem pak mluvil s jeho ženou Lisou, uvědomil jsem si, že Dustin je vlastně tou židovskou matkou rodiny, přesně, jako je Bernie ve vztahu ke své rodině. A také, že je pravým opakem dominantního postoje Jacka Byrnese, který v žádném případě nemíní nad svou rodinou ztratit kontrolu. A tehdy jsem věděl, že základ našeho příštího filmu máme tak říkajíc v kapse."
"Roach mi vlastně řekl, abych hrál sám sebe," říká Dustin Hoffman. "A to mi po všechny ty roky u filmu ještě nikdo předtím nenabídl. - Bernie Yebal je prostě člověk, kterému nevadí nechat otevřené dveře třeba od toalety někde v letadle, jen aby mohl pokračovat v načatém, rozhovoru. A pokud srovnáme Bernieho a Jacka, jsou navzdory svým protikladným povahám stejní. Stojíme sice každý na opačné straně povahového spektra, ale jde nám oběma o totéž: neztratit kontrolu nad svými dětmi, nedovolit jim, aby projevily svou individualitu.
Je to již potřetí, co pracuji s Bobem (De Niro) a je to vždycky legrace. A Benova (Stiller) komika je daleko drsnější, než komika jakéhokoli jiného herce, a to je také zábavné," říká D. Hoffman.
Při hledání Roz - Bernieho partnerky, nebyl výběr velký. "Chtěli jsme někoho, kdo by byl přímý a otevřený. Barbra postavu úžasně obohatila. V životě je velmi milá a upřímná. Říká, co si myslí a má na věci přesný názor - spolu s Berniem byli perfektní dvojicí," říká Roach. Stiller považuje roli Roz, tak jak ji hraje Streisandová, "za příležitost pro návrat k nejlepším komediím, jaké kdy natočil, např. A co dál, doktore aj. Je opravdu výjimečnou umělkyní, prostě osobnost. Ale je také příjemná, chytrá a vlídná ke svému okolí. V postavě Roz také využívá svou schopnost, umět naslouchat jiným."
Streisandová z vlastního rozhodnutí už 8 let nehrála (od filmu Dvě tváře lásky). "Docela jsem si zvykla na pohodlný způsob života, kdy člověk kvůli natáčení už nemusí vstávat v pět hodin ráno. Ale Jay Roach byl ve svém naléhání velmi přesvědčivý a navíc ho mám ráda. A taky je příjemné, když vám nabídne roli režisér, který o vás opravdu stojí a má pro vás roli, která vám sedí. Ben mi dokonce telefonoval z Evropy a velmi naléhal, abych hrála jeho matku. Nakonec jsem rezignovala a souhlasila, že budu opět vstávat v pět ráno. Ukázalo se, že to bylo správné rozhodnutí," vzpomíná Barbra Streisandová.
Uvážíme-li, jaká je B. Stresandová výborná komediální herečka, je udivující, že před filmem Jeho fotr, to je lotr, natočila během posledních 25 let pouze jednu romantickou komedii (1996 - Dvě tváře lásky), kterou sama režírovala a také pro ni napsala píseň, nominovanou na Oscara.
Streisandová charakterizuje postavu Roz jako zemitou ženu. "Roz vypadá, jako kdyby vypadla z roku 1970 se svými rozčepýřenými kudrnatými vlasy. Nejprve jsem si myslela, nejsem si s Roz vůbec podobná... s někým, kdo dokáže být tak otevřený v sexuálních otázkách. Ale pak mi napadlo. Obě věříme v lásku a vášeň i v pozdějším stadiu života. A smysl pro humor a otevřenost, sebejistotu, touhu pomáhat jiným - v tom vlastně spočívá smysl života a především ... štěstí."
Roach je přesvědčen, že herec sám (event. spolu s režisérem) rozhoduje o tom, jak bude jeho postava přijata, protože to závisí především na tom, jestli k ní najde vztah, jestli ho samotného těší. "Řekla jsem Barbře, že Roz ji musí přinést pocit volnosti. Jediné co je nutné, aby se bavila a aby ji těšilo zobrazit její charakter. Našli k sobě navíc s Dustinem velmi dobré vztahy a to samozřejmě přispělo i k celé atmosféře filmu."
Také De Niro se bavil svým návratem k filmové postavě penzionovaného agenta CIA Jacka Byrnese, posedlého starostí o pokračování rodu Byrnesových.
Režisér Roach byl potěšen, že může opět spolupracovat s herci z prvního filmu Fotr je lotr, a s těmi, kteří k nim přibyli. Cítil ovšem určité napětí, když měl před sebou takovou plejádu slavných hvězd. "Netvrdím, že jsem neměl trému, když jsem tento film začínal točit," říká. "Lépe řečeno přiznávám že jsem měl velkou trému, když jsem měl před sebou své komické hrdiny Roberta De Nira a Bena Stillera a k tomu navíc Dustina Hoffmana a Barbru Streisandovou - navíc tu byly ještě další dvě představitelky, Blythe Dannerová a Teri Polová. Dohromady ovšem všichni tvořili fantastické obsazení. Během přípravy filmu jsem byl ve velkém stresu, ale pak jsem se přes své obavy přenesl, protože jsem si uvědomil, že s těmito talentovanými herci se nám určitě podaří zajímavě odvyprávět náš příběh a soustředil jsem se na to, vytvořit jim pro jejich práci tu nejlepší atmosféru."
De Niro: "Byla to skvělá možnost, spolupracovat s Benem (Stiller), který si vydobyl pověst výborného komika - i s ostatními představiteli. Režisér Roach je navíc velmi příjemný a plný pochopení pro to, co herci k práci potřebují. Oč to pro něj bylo těžší, o to jsme to měli my snadnější. Vlastně všechny problémy bral na svá bedra, aby nás zaštítil," směje se.
Blythe Dannerová - Jackova manželka Dina - považovala některé situace z filmu za podobně ztřeštěné, jako v komediích Batří Marxových, "když Dina vstoupí do rodiny Yebalových, bere jí to dech, ale postupně si ten jejich svět zamiluje. Tu svobodu, nenucenost a otevřenost. Říká se, že dělat komedii je těžší, než vážné drama. Nemám tolik zkušeností, abych to mohla posoudit, ale v tomto případě jsem se cítila naprosto šťastná. Fantastičtí spoluherci i režisér. Bylo to skvělé."
Teri Polová, jako Jackova dcera Pam, hovoří podobně, jako její filmová matka. "Na scéně to často bylo šílené - ale hodně jsme se nasmáli. Producenti i režisér asi někdy prožívali horké chvilky, ale my jsme se bavili."
Teri Polová k tématu poznamenává: "Cesta k rodině Yebalových na Floridu je pro jejich syna Grega opravdu významná. Je to totiž cesta k sebepoznání a akceptování vlastních rodičů takových, jací jsou. A my všichni jsme ho na ní doprovázeli."
První film Fotr je lotr se natáčel na Long Islandu, ale tento příběh vede k Yebalovým, kteří žijí někde v okolí Miami. Štáb při výběru exteriérů navštívil různé lokality, ale režiséra Roache zaujala teprve Botanická zahrada a Arboretum v L.A.County a domek královny Anny, vybudovaný v r. 1885, který celému okolí vévodí. Je ovšem chráněnou památkou, a nebylo možno na něm nic měnit. Filmaři ale získali povolení, že mohou celou stavbu potáhnout novou "kůží" ve stylu stavby z jižní Floridy - což bylo úkolem výtvarníka Rusty Smithe.
Aby dojem byl dokonalý, filmaři napustili do vyschlé laguny před domem milion gallonů vody, (1 gall. = 3,785 l). Nákupní středisko, kde společně nakupují všechny ženy, Roz, Pam a Dina, se natáčelo v Pasadeně, L.A. Teri Polová to okomentovala slovy: "Jakmile jsme se objevili, obklopili nás fotografové-paparazzi. Uvědomila jsem si, jaké hvězdy jsou Barbra, Dustin a Bob, a že mám velké štěstí, když s nimi mohu být a vidět je při práci."

PODROBNÝ POPIS FILMU
Greg Jebal má pocit, že získat si rodinu své snoubenky Pam, a zejména pak upjatého otce Jacka Byrnese, bývalého agenta CIA, bylo to nejhorší, co v životě podstoupil. Také ovšem tuší, že až Jacka seznámí se svými rodiči, bude to ještě horší. Greg je sice přijat do rodiny, ale Jack se netají tím, že zatím jen podmíněně. Zpočátku se zdá, že všechno běží hladce. Jack se chlubí tím jak vychovává svého vnuka Jacka, jehož rodiče jsou dlouhodobě v Thajsku, a nadšeně Gregovi ukazuje svůj přepychový a speciálně upravený obytný autobus, se kterým vydají na Floridu, aby se seznámili s Gregovými rodiči a domluvili svatbu.
Do honosného domu Jebalových dorazí právě v okamžiku, kdy Gregův otec Bernie cvičí na trávníku před domem capoeiru, a matka Roz vede ve své pracovně sexuální terapii pro seniory. Konzervativní Byrnesovi jsou šokováni liberálními postoji Gregových rodičů a také jejich otevřeností a neskrývanou sexuální náruživostí. Jeden průšvih a trapas stíhá druhý a do toho všeho Pam sdělí Gregovi, že je těhotná a jedním dechem dodá, že otec se to nesmí dozvědět před svatbou. Večer se Byrnesovi seznámí s bývalou hospodyní, atraktivní hispánkou Isabel, která prý připravila Grega před patnácti lety o panictví. Když pak druhý den zahledne jejího patnáctiletého syna Jorga neunikne mu, že je Gregovi podobný. A když večer zaslechne jak Roz, která poznala, že je Pam těhotná, mluví s manželem o Gregovu dítěti, mylně si to vyloží jako potvrzení svého podezření, že Greg je otcem Jorga. Rozhodne se jednat a během velké zásnubní hostiny předá bývalému kolegovi vzorky pro genetickou analýzu. Potom na záchodě píchne Gregovi drogu pravdy a ten pak přede všemi prozradí, že je Pam těhotná, že ji miluje a že je otcem Jorga. Jack chce hned druhý den odjet, ale Pam i Dina se postaví proti němu. Odejede tedy sám s vnukem. Zdá se, že ze svatby sejde, ale to ještě zdaleka není všem překvapením, potížím, trapasům a peripetiím konec a stane se ještě mnohé co nakonec Jacka donutí změnit názor.

DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Ben Stiller (Greg Jebal), Petr Pospíchal - Robert De Niro (Jack Byrnes), Jiří Prager - Dustin Hoffman (Bernie Jebal), Simona Stašová - Barbra Streisand (Roz Jebalová), Dana Černá - Teri Polo (Pam Byrnesová), Jaroslava Brousková - Blythe Danner (Dina Byrnesová), David Novotný - Owen Wilson (Kevin Rawley), Olga Želenská - Alanna Ubach (Izabela), Daniel Margolius - Ray Santiago (Jorge Villalobos), Lucie Kožinová - Kali Rocha (letuška), Inka Šecová - Myra Turley (sestra), Karel Urbánek - Shelley Berman (soudce Ira), Jan Šťastný - Tim Blake Nelson (strážník LeFlore), Ivo Hrbáč, Martin Draxler, Stanislav Lehký, Josef Nedorost, Klára Vodenková, Markéta Zárubová
Překlad: Daniela Margoliusová
Dialogy a režie: Petr Pospíchal, Jaromír Polišenský
Vyrobilo: Barrandov Studio dabing v roce 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 3.3.2005
Premiéra USA: 22.12.2004 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 2.9.2005 (FDVD) Ubiversal
Poprvé na DVD: 5.9.2005 Universal
Poprvé na Blu-ray: 6.7.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 6 343 833
Tržby celkem - $ 516 642 939
Návštěvnost v ČR 57 698
Náklady (Rozpočet) - $ 80 000 000
 
FILMY V SÉRII
Fotr je lotr gastonrolinc.webnode.cz/news/a0163/
Komedie / Romantický, USA, 2000
Režie: Jay Roach, Hrají: Robert De Niro, Ben Stiller

Jeho fotr, to je lotr! gastonrolinc.webnode.cz/news/a0138/
Komedie / Romantický, USA, 2004
Režie: Jay Roach, Hrají: Robert De Niro, Ben Stiller

Fotři jsou lotři gastonrolinc.webnode.cz/news/a0145/
Komedie, USA, 2010
Režie: Paul Weitz, Hrají: Robert De Niro, Ben Stiller
 
Tvůrci a herci
Jay Roach (Režie), Robert De Niro (Produkce), Jay Roach (Produkce), Jane Rosenthal (Produkce), Randy Newman (Hudba), John Schwartzman (Kamera), Alan Baumgarten (Střih), Lee Haxalll (Střih), Jon Poll (Střih), Francine Maisler (Casting), Rusty Smith (Scénografie), Carol Ramseyi (Kostýmy), George H. Anderson (Zvuk), Chris Carpenter (Zvuk), Andy Koyama (Zvuk), Maggie Fung (Masky), Jim Herzfeld (Scénář), John Hamburg (Scénář), Robert De Niro (Herec), Ben Stiller (Herec), Dustin Hoffman (Herec), Barbra Streisand (Herec), Blythe Danner (Herec), Teri Polo (Herec), Alanna Ubach (Herec), Owen Wilson (Herec), Tim Blake Nelson (Herec), Cedric Yarbrough (Herec), Victoria Chalaya (Herec), Kali Rocha (Herec), Allan Kolman (Herec), Jack Plotnick (Herec), Angelo Tiffe (Herec), Dorie Barton (Herec), Max Hoffman (Herec)
 
2004/111/USA/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Malý Jack (Spencer Pickren) při sledování televize přepne na film Zjizvená tvář (1983).
- Teri Polo omylem oslovila Barbru Streisand "Boob". Skončilo to tak, že tak Barbře do konce natáčení říkali všichni.
- Úlohu "Malého Jacka" hrali dve deti, dvojičky.
- Investovat do sequelu komedie Fotr je lotr z roku 2000 až 80 milionů se producentům zjevně vyplatilo, už během tzv. openingu (24. -26. 12. 2004) zanechali diváci v kinech 46,1 milionů dolarů, protože se promítal už od středy, měl za první týden na kontě celkem 70,5 milionů. Byl to čtvrtý nejlepší prosincový úvodní výdělek, pričemž na prvních třech příčkách je trilogie Pán prstenů. Pro Bena Stillera to byl čtvrtý film na první příčce v návštěvnosti roku 2004 a snímek se také stal nejziskovější komedií bez speciálních efektů roku 2004. Výdělek prvního dílu - 166,2 milionů dolarů - překonal za dva týdny a celkově si z amerických kin odnesl téměř 280 milionů.
- Na snímku se podílela De Nirova společnost Tribeca Productions.
- Alanna Ubach, která hraje bývalou chůvu Isabelle je ve skutečnosti o 10 let mladší, než Ben Stiller.
- Během produkce se studio obávalo, že název "Meet the Fockers" by byl príliš vulgární, ale plánovaná změna na "Meet the Fokkers", by mohla narušit kontinuitu série. Asociace amerických filmařů nechtěla název "Meet the Fockers" povolit, pokud by filmaři nenašli rodinu se jménem Focker. Podařilo se.
- Letištní asistentku hraje Kali Rocha, která hrála i v prvním dílu filmu. Proto se jí dostane od Grega nepěkného pohledu.
- Celé jméno Grega je Gaylord Myron Focker.
- Deska, kterou si Pam prohlíží je Make It Big od skupiny Wham! z roku 1984.
 
Odkazy