Batman se vrací / Batman Returns (11992/122/USA, Velká Británie/Akční, Krimi, Fantasy, Thriller) 77% -Originál DVD-

04.08.2018 11:43
JEDNOU VĚTOU
„Další dobrodružství maskovaného ochránce zákona."

OBSAH
Gotham City je terorizováno zločineckou bandou cirkusových artistů, vedených fyzicky deformovaným Oswaldem Cobblepotem, přezdívaným Tučňák. Selina Kyleová, sekretářka mocného obchodníka Maxe Shrecka, odhalí podvodný plán svého šéfa na získání financí od města a je za trest shozena z mrakodrapu. Přežije a stává se Kočičí ženou, osamělým a vysoce vynalézavým kriminálním živlem. Shreck se dohodne se ctižádostivým Tučňákem, že ho udělá starostou, aby mohl Gotham City snadněji okrádat. To už ale přichází na scénu Batman a začíná plnit svou úlohu ochránce utlačovaných a zastánce práva a spravedlnosti. I když jsou tentokrát jeho protivníci mimořádně zdatní, není jim to nic platné. A sílící citové pouto mezi Batmanem a Kočičí ženou učiní z těchto protivníků spojence a možná i něco víc...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
„MŇAU!“ Ze žravého caparta se po ne zcela ideálním dětství stává maniakální tučňák uvězněný v lidském těle… Tak mě napadá, čím si v dětství musel projít Tim Burton, režisér s aprobací na morbidní vyprávěnky pro dospělé děti a odpůrce vánočních svátků. Od Vánoc se hlavní příběh začíná odvíjet a jsou to Vánoce vskutku atypické, svou stylizací v mnohém připomínající Nightmare Before Christmas. Poklidný průběh vánočního večera v Gotham City totiž naruší výstřední cirkusové zrůdičky, jež si kouzlo Vánoc přebraly po svém. Tim Burton také mnoho věcí přebírá po svém a je to ten hlavní důvod, proč tolik obdivuji jeho tvorbu. Mít podobnou imaginaci, neprodleně si kupuji litr absintu a letenky do Paříže. Gotická vizuální stránka, hravé slučování roztomilého s nechutným a štědrá nadílka černého humoru jsou jednou stranou mince, pak je zde druhá, jinak označována jako „vyprávění příběhu“. Ne, Tim není z nejschopnějších vypravěčů, kdyby ovšem byl, těžko by v Hollywoodu hledal konkurenci. Batman, hlavní hrdina filmu, se na scéně například objeví cca po dvaceti minutách filmu, aby vzápětí zmizel zpět v útrobách své rezidence. Tvrzení o vlivu padouchů na výsledné filmové kvality jistě nejsou zcestná a padouši v druhém Batmanovi patří k těm obzvlášť lahůdkovým, což ovšem neospravedlňuje upozadění titulní postavy a naprostou rezignaci na její pečlivější charakterové prokreslení. O nějaké promyšlené dramaturgické struktuře rovněž nemůže být řeč. Dobře se na to kouká, ale dost se to loudá. Je to jen střídání úchvatně ponurých výjevů a požitkářsky šílených nápadů, ke kterým často a hlasitě hraje Elfmanova specifická hudba. Sorry Time, ale takhle si nadprůměrný film nepředstavuji. (Matty) 3*

Tradiční burtonovská žranice pro zrak a elfmanovská pro sluch. Kořením druhého Batmana je rozhodně atmosféra Vánoc, ve které si Tim Burton vrací vzpomínky na svého legendárního kmotřence Nightmare Before Christmas. Oslnivý cynismus, ničení symbolů a především žlutá kačenka ve službách zla, tentokráte obřích rozměrů... Velkolepé, cynické, kromobyčejně koukatelné. Samo o sobě by ale koukání na kulisy nestačilo, čili jsou tu dvě klíčové postavičky – Tučňák a Catwoman. Obě mnohem výraznější titulního hrdiny, což vlasně není na škodu, protože spíše než o hrdinských skutcích netopýřího muže se hraje o dvojsečném charakteru těchto noviců. Batman Returns se tak obejde bez přímočarosti a místy bohužel i bez vypravěčského švihu. Burton vypráví neskutečně barvitě a lehce, ale párkrát jsem se přistihl při myšlence: o čem, vlastně? Zkrátka bych čekal trochu víc emocí a prožitku, ale možná to prostě zazdil děsivý dabing a špatný překlad. Jinak burtonovské cukrátko se vším všudy. I s náplní, která omamně voní po německé expresi. (Marigold) 4*

Gotham City se vrací na scénu, o různé role se pere spousta slavných herců, v masce a okřídlené kombinéze se nakonec vrací Michael Keaton, Danny DeVito prý ani předem nečetl scénář. A kývl. Autoři se docela sympaticky odchylují od pravidel comicsu, jsou satiričtí, o dost temnější, výpravnější než napoprvé, předkládají zajímavé charaktery i dost atraktivních nápadů. Nechybí typická burtonovská fantazie, díky němu je to znovu žranice pro oči, znovu jsme svědky požitkářsky šílených nápadů a znovu má hudební podkres dokonale pod kontrolou Danny Elfman. Atmosféra Vánoc se k vyprávění hodí dokonale, dekorace jsou působivé, celkově mě pokračování přijde promyšlenější a propracovanější než jednička. Ač budu asi určitě v menšině. I Burton je z plátna víc cítit. (castor) 4*

V.I.M. FILMU
Pokud se někdo před pár lety divil, že Warneři vytahují z archivů okostýmované vysloužilce, neuvědomil si, jak výsadní postavení Superman a Batman v kinematografii mají. Comicsy za mořem odkojily už několik generací čtenářů, na plátně však pšenka dlouho kvetla jenom Ocelovému muži (přelom 70. a 80. let) a pak až Temnému rytíři. Ten v podstatě sám odtáhl celá devadesátá léta. Batman prorazil cestu jiným – dnes možná barvitějším, psychologicky propracovanějším a vizuálně atraktivnějším blockbusterům. Tahle cenná historická úloha je ale vpravdě pamětihodná, protože netopýří vejlupek se jen tak nezařadil do špalíru středoproudých taháků na peníze, ale zaujal jako hlavní protagonista regulérního autorského filmu.
V podstatě už od premiéry se vypráví vtipné historky o tom, jak nechalo studio rozvést do hračkářství a McDonaldů všelijaké roztomilé figurky Batmana a Kočíčí ženy, to aby se rodiny s dětmi dostavily v hojném počtu. V kině se na ně pak vyřítil zdeptaný milionář zamilovaný do paní, co připomínala ze všeho nejvíc zfetovanou šlapku ujíždějící si na latexu. Tohle nebyla rodinná vyprávěnka o hrdinovi, ale až příliš sugestivní zpráva o postavě, která se (marně?) pokouší zorientovat v gothamské bažině. Děti, domů! A spát! A už žádné comicsy!
Z druhého Batmana jako by se dal seškrabovat dehet, prach a vyzvracené ampule antidepresiv. Uvolněný Tim Burton, jemuž úspěch jedničky v podstatě dopřál absolutní svobodu, se zbavil barvotiskového charakteru předlohy a zvolil cestu čirého psycha, v němž se víc než na akci hledí na Tučňákovy oční stíny a rozhozenou kštici Michelle Pfeiffer. Na druhého Batmana se nedívá snadno, což je u superhrdinské báchorky pro nejmenší děti trochu, ehm, problém, na druhou stranu je ale čirá radost sledovat, jak se černý kostým zapouští Bruci Wayneovi do kůže. Strhávání masky pak nevyznívá jako švanda pro odpolední blbnutí na maškarním plese, ale jako zásadní tečka za kompletním filmovým dílem. Dílem, které se nevytratí z hlavy za dva dny – na to má atmosféru budovanou až příliš chytře a „nepovrchně“, na to se zařezává do těla příliš hluboko. Tak hluboko, že i když ze sebe Batman serve svoji špičatou helmu, nelze v tom spatřovat žádný ryze očistný, natož happy-endový čin.
Batman se vrací je v tehdejších podmínkách comicsového subžánru anachronismem, který by dle běžné obchodní logiky neměl nikdy vzniknout. O to zábavnější je jeho podvratnost. A o to příjemněji se jeho duševním vrtochům podléhá.

VELKÁ RECENZE
Příběh začíná o vánočních svátcích, kdy Oswald Cobblepot přezdívaný Tučnák, znetvořený muž žijící v podzemí města Gotham, rozpoutá v ulicích peklo. Chce se totiž pomstít. Za svou nevábnou podobu, neradostný osud, když jej rodiče hned po narození v hrůze hodili do kanálu, samotu v níž byl nucen žít. Do hry však vstoupí milionář Max Schreck a zneužije Tučnáka ke svým nekalým cílům. Přesvědčí jej ke kandidatuře na úřad starosty, jehož prostřednictvím by pak mohl město sám ovládat. Milionář Bruce Wayne je nucen znovu obléknout netopýří kostým a jako Batman se pustit do boje. Vinou Tučňákova ďábelského plánu se však vzápětí stává v očích veřejnosti zločincem a zvrátit nepříznivou situaci a ještě zachránit město se zdá nemožné. Naštěstí je tu také Kočičí žena, původně Selina Kyleová, Schreckova sekretářka, která má se svým bývalým šéfem nevyřízené účty.
Když novináři po uvedení superúspěšného Batmana v roce 1989 vyzvídali, zda se jeho režisér Tim Burton (z jeho tvorby jste mohli u nás vidět také filmy Beetlejuice, Střihoruký Edward a v kinech biografický film Ed Wood či horor Ospalá díra) ujme předpokládaného pokračování, nechtěl o tom ani slyšet. O tři roky později už byl Batman pod jeho taktovkou zpátky a překonal nejen optimismus producentů, ale vůbec všechny předpovědi. Magická hranice 100 miliónů dolarů zisku padla během čtrnácti dnů. Návrat černého rytíře Batmana byl skutečně velkolepý. Zatímco v roli Batmana se opět objeví Michael Keaton (mohli jste jej vidět v celé řadě rolí, například v komedii Bez řečí, Beetlejuice, a na Nově ve filmech Dobrý polda nebo Johnny Dangerously), o role jeho soupeřů se mezi prominentními osobnostmi Hollywoodu rozpoutala bitva. Médii nejsledovanější byl souboj Madonny a Cher o roli Kočičí ženy, pro kterou si nakonec producenti vybrali Annette Beningovou. Jenže ta otěhotněla a tak roli nakonec získala Michelle Pfeifferová.
Tim Burton opět dokázal naservírovat pěkný a tajemný kousek, který se může, krom skvělého hereckého obsazení a výborné hudby pod rukou Dannyho Elfmana, také pyšnit úžasným záporákem, který se hravě vyrovnává Jokerovi z prvního (a několika dalších) dílu. Vlastně jsem i věřil, že by se mi dvojka Batmana mohla líbit více než předchozí díl, jelikož démonický zjev Dannyho DeVita a známá značka Kočičí ženy dokáže vyvolat krásné představy. A potom ještě, když první půl hodina krásně rychle odsýpá a ukazuje hlavní postavy filmu ve všech světlech, dá se tomu hodně lehce uvěřit. Samozřejmě se naskytl háček. Batmana jako komiksového hrdinu mám velmi rád, četl jsem s ním nejeden kvalitní komiks a to i navzdory tomu, že si jeho filmový svět začínám oprašovat až dnes. Bohužel nevím čím to je, ale jeho původní představitel Michael Keaton mi přijde strašně prkenný a tudíž i nezajímavý. Zásadní zvrat tudíž nastává, když se zde do hlavní role prodírá po zhruba třetině filmu Batman, a brzy na to také protivná Kočičí žena. Kladem zase na druhou stranu je, že potom se rozpoutává velmi zajímavý trojúhelník Dobro [Netopýr] - Neutrálnost [Kočka] - Zlo [Tučňák]. To hodně podporují skvělé herecké výkony Dannyho DeVita a Michelle Pfeiffer, která sice je svou rolí protivná, ale tak to asi i mělo pravděpodobně být. Dalším obrovským kladem je atmosféra, na který se film staví, a ruku na srdce, kanály pod městem a toxický odpad jsou o něco děsivější, než prostředí, ve kterém se odehrával první díl. Nebo to je alespoň můj osobní názor. Samozřejmě chápu, že se většině lidem více líbí jednička, ale zase si myslím, že kdyby tohle byl první díl a jednička by byla druhý díl, oblíbenější by byla opět jednička..

Ocenění:
Academy Awards
1993 - Makeup (nominace)
1993 - Vizuální efekty (nominace)

BAFTA
1993 - Masky (nominace)
1993 - Vizuální efekty (nominace)

Razzies
1992 - Danny DeVito (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS/Nova)
V českém znění: Zdeněk Hruška - Michael Keaton (Bruce Wayne / Batman), Alois Švehlík - Danny DeVito (Oswald Cobblepot / Tučňák), Ilona Svobodová - Michelle Pfeiffer (Selina Kyleová / Kočičí žena), Vladislav Beneš - Christopher Walken (Max Shreck), Zdeněk Podhůrský - Andrew Bryniarski (Chip Shreck), Zdeněk Mahdal - Michael Murphy (starosta), Josef Velda - Michael Gough, Pat Hingle, Vincent Schiavelli (Alfred Pennyworth, James Gordon, Organ Grinder), Jaroslava Obermaierová - Cristi Conaway (Ledová princezna)
Překlad: Martina Policarová
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Pavla Draxlerová
Režie: Marie Fronková
Vyrobilo: AB Barrandov Studio Dabing 1992
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF a.s.

2.DABING (Prima)
V českém znění: Zdeněk Hruška - Michael Keaton (Bruce Wayne / Batman), Kamila Špráchalová - Michelle Pfeiffer (Selina Kyleová / Kočičí žena), Jiří Prager - Danny DeVito (Oswald Cobblepot / Tučňák), Libor Terš - Christopher Walken (Max Shreck), Vladimír Fišer - Michael Gough (Alfred Pennyworth), Zbyšek Pantůček - Andrew Bryniarski (Chip Shreck), Miroslava Součková - Cristi Conaway (Ledová princezna), Miloš Vávra - Pat Hingle (James Gordon), Lucie Kožinová, Jan Szymik, Jan Maxián, Bohdan Tůma, Jana Hermachová, Jaroslav Vlach, Otakar Brousek ml., Zdeněk Mahdal (titulky)
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Dušan Matuška
Produkce: Jaroslav Richtr, Leoš Lanči
Dialogy a Režie: Jan Pecha
Vyrobila: TV produkce a.s. pro FTV Prima s.r.o. v roce 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.10.1992
Premiéra USA: 19.6.1992 Warner Bros. US
Premiéra Velká Británie: 17.5.2019 Warner Bros. UK
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 17.8.2009 Magicbox
Poprvé na DVD: 31.3.1999 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 17.8.2009 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 425 461
Tržby celkem - $ 266 822 354
Návštěvnost v ČR 29 139
Náklady (Rozpočet) - $ 80 000 000

FILMY V SÉRII
Batman (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0122/
Krimi / Thriller, USA / Velká Británie, 1989
Režie: Tim Burton, Hrají: Michael Keaton, Jack Nicholson

Batman se vrací (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0137/
Akční / Krimi, USA / Velká Británie, 1992
Režie: Tim Burton, Hrají: Michael Keaton, Danny DeVito

Batman navždy (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0135/
Akční / Fantasy, USA, 1995
Režie: Joel Schumacher, Hrají: Val Kilmer, Tommy Lee Jones

Batman a Robin (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0154/
Akční / Krimi, USA / Velká Británie, 1997
Režie: Joel Schumacher, Hrají: Arnold Schwarzenegger, George Clooney

Batman začíná (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0132/
USA / Velká Británie, Akční / Dobrodružný, 2005
Režie: Christopher Nolanm Hrají: Christian Bale, Michael Caine

Temný rytíř gastonrolinc.webnode.cz/news/a0133/
USA / Velká Británie, Akční / Drama / Krimi, 2008
Režie: Christopher Nolan, Hrají: Christian Bale, Heath Ledger

Temný rytíř povstal gastonrolinc.webnode.cz/news/a0134/
USA / Velká Británie, Akční / Krimi / Drama, 2012
Režie: Christopher Nolan, Hrají: Christian Bale, Gary Oldman
 
SERIÁLY V SÉRII
Gotham (seriál) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/gotham-tv-serial-gotham/
USA, Krimi / Drama / Thriller, 2014
Režie: Danny Cannon, Hrají: Ben McKenzie, Donal Logue
 
Tvůrci a herci
Tim Burton (Režie), Tim Burton (Produkce), Denise Di Novi (Produkce), Danny Elfman (Hudba), Stefan Czapsky (Kamera), Bob Badami (Střih), Chris Lebenzon (Střih), Marion Dougherty (Casting), Bo Welch (Scénografie), Bob Ringwood (Kostýmy), Mary E. Vogt (Kostýmy), Richard L. Anderson (Zvuk), Jeffrey J. Haboush (Zvuk), Steve Maslow (Zvuk), David E. Stone (Zvuk), Ve Neill (Masky), Daniel Waters (Scénář), Bob Kane (komiks) (Předloha), Bill Finger (komiks) (Předloha), Michael Keaton (Herec), Danny DeVito (Herec), Michelle Pfeiffer (Herec), Christopher Walken (Herec), Michael Gough (Herec), Rick Zumwalt (Herec), Michael Murphy (Herec), Andrew Bryniarski (Herec), Pat Hingle (Herec), Vincent Schiavelli (Herec), Jan Hooks (Herec), Doug Jones (Herec), Branscombe Richmond (Herec), Paul Reubens (Herec), Diane Salinger (Herec), Steven Brill (Herec), Debbie Lee Carrington (Herec), Rena Riffel (Herec), Sean Whalen (Herec), Anthony De Longis (Herec), Gregory Scott Cummins (Herec), Felix Silla (Herec), Steve Witting (Herec), Robert Gossett (Herec)
 
1992/122/USA, Velká Británie/Akční, Krimi, Fantasy, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Postava Maxe Shrecka, kterou ztvárnil Christopher Walken, byla pojmenována podle německého herce Maxe Schrecka, jenž se proslavil rolí upíra v legendárním snímku Upír Nosferatu z roku 1922.
- Michelle Pfeiffer podstúpila kvôli úlohe Catwomen trojmesačný výcvik v ovládaní biča. Následne vďaka výcviku dokázala hneď na prvý pokus v scéne odohrávajúcej sa v nákupnom centre švihnúť bičom tak, že postupne trafila a utrhla štyri hlavy z figurín.
- Danny DeVito strávil denne až 3 hodiny v maskérni, aby mu vytvorili vzhľad postavy Tučniaka.
- Tvorca filmových masiek a trikov Stan Winston pre nedostatok vycvičených tučniakov vytvoril aj plne mechanického tučniaka pre komplikovanejšie scény, ktorý bol na nerozoznanie od živého.
- Sídlo Copplepotovcov nie je skutočné, ale miniatúra.
- Po uvedení do kín bol film kritizovaný za drsné a temné scény, ktoré nie sú vhodné pre deti. Snímka však nikdy nebola klasifikovaná ako rodinná.
- Christopher Walken, resp. jeho postava Max Shreck nepochádza z komiksu.
- Pri nakrúcaní dostal Tim Burton od štúdia voľné ruky, takže si mohol robiť presne čo chcel a ako chcel.
- Film byl jako první natáčen v novém formátu zvuku, Dolby Digital.
- Danny DeVito měl zakázáno komukoliv vykládat o své masce a kostýmu tučňáka.
- Původně hrála kočku Annette Bening, ale když otěhotněla, vystřídala ji Michelle Pfeiffer.
- Sean Young chtěla hrát kočku (původně měla hrát i Vicky v prvním díle), ale nakonec neuspěla.
- Paul Reubens a Diane Salingerová z Burtonova filmu Pee-weho velké dobrodružství spolu hráli na začátku filmu rodiče tučňáka.
- Batmanův kostým vážil 55 liber.
- Ani Burton ani Keaton nepodepsali smlouvu k tomuto dílu, Burton přišel až po požadovaných změnách scénáře a Keaton po navýšení honoráře.
- Skoro polovina podílu Warner Bros. byla investována do kulis Gotham City.
- Tučňákovo doupě bylo zbudováno s 500 000 galony vody a simulovaným ledovcem.
- Kulisy byly mobilní a proto se Michelle Pfeiffer při cestě na natáčení často ztrácela.
- V prvních třech dnech vydělal film v kinech 48 milionů dolarů, což tehdy byl rekord.
- První náčrt scénáře byl ten, že Batman se vrací by měl být pokračování k prvnímu dílu. Tim Burton ale nechal scénář přepsat tak, aby šlo o film nezávislý na předchozím.
 
Odkazy