Batman navždy / Batman Forever (1995/121/USA/Akční, Fantasy, Krimi, Rodinný) 56% -Originál DVD-

04.08.2018 11:42
JEDNOU VĚTOU
„Třetí filmové dobrodružství jednoho z nejslavnějších comicsových bojovníků proti zločinu."

OBSAH
Můžete se schovávat kamkoli, ale netopýří křídla vás neminou. I tentokrát se musí Batman utkat se dvěma nepřáteli: tentokrát jsou to padouši se jmény Dvě tváře a Hádankář. Dvě tváře byl původně prokurátor Harvey Dent, jemuž polovinu obličeje postříkala kyselina. Hádankář, (Edward Nygma, pracoval původně pro Bruce Waynea v jeho společnosti, ale je to spíš šílenec než vědec. Vymyslí 3D televizi, pomocí níž se může dostat lidem do jejich mozků a myšlenek. Tak zjistí i totožnost Batmana. Při jedné z akcí padoucha Dvě tváře jsou při útoku na cirkus, kde se odehrává produkce pro smetánku Gotham City, zabiti akrobaté Graysonovi, přežije pouze syn Dick. Přes Batmanovo odmítnutí se sám postaví na stranu práva, aby pomstil své rodiče. Mezitím se Bruce seznámí s krásnou psycholožkou Chase Meridian a navážou spolu vztah. Schyluje se k rozhodujícímu boji(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pokud bych měl hodnotit jen samostatného Jima Carreyho, tak musím říct, že by dostal po zásluze 5 hvězdiček (aneb jak psal svého času v časopise Ikarie jeden z jejich filmových kritiků "Riddler Forever"). Ovšem zbytek filmu už nebezpečně naznačuje, kterým směrem se bude ubírat úroveň dalšího dílu (jenž to bezezbytku potvrdil). Val Kilmer coby Batman není sice bůhvíjaký, ale oproti Clooneymu je to oscarový výkon. Nicole Kidmanová - no ona nebyla v té době výrazná v žádném filmu, a že by byla nějaká extra-kočka, to taky není (opět citace z Ikarie : "půvabná jako včerejší večeře sousedova psa na vaší rohožce"). Jinak řečeno, Carrey je zachránil před odpadem. (Radyo) 2*

Nedělní Studio Kamarád připomínající křiklavé kulisy korespondující s kabaretní atmosférou Gothamu, do toho tradičně se pitvořící exhibicionista Carrey, který jako by jen přešel z placu Masky a Bruce Wayne s charismatem sklenice na zubní protézu rodinného sluhy Alfréda.. Proč po tomto vložili producenti důvěru pro natočení (nakonec ještě horšího) Batmana a Robina opět do rukou Schumachera skýtá tolik otazníků, kolik jich má Hádankář na svém zeleném oblečku. Za tyto dva filmy si Joeli zasloužíš ustřihnout závěsy v ložnici a každou noc až nadosmrti svítit do okna reflektorem s netopýřím motivem.. (Gilmour93) 2*

Tenhle Batman mně nedělá problémy. Batmanovi to stejně nejvíc sluší v comicsu. Na ničem se nešetřilo, hodně dobrých herců a hodně rozdílných hereckých výkonů. Každý hraje úplně jinak. Nejlépe to pochopil a uchopil Jim Carrey v roli Hádankáře. Schumacher je dobrý režisér, jeho barvotiskový vizuál má blíže ke comicsové předloze víc, než ostatní adaptace. Přesto pořád schovávám hvězdičky, až někdy někdo přijde s opravdu perfektním Batmanem. Zatím se jen moje čekání nekonečně prodlužuje. Hlavně, aby to nebylo navždy. 60% (kingik) 3*

OLDIES FILMU
Tak tohle by mě do kina nedostalo ani před dvanácti lety. Batman navždy sice chtěl být megalomanský, ale tři a půl minuty dlouhý trailer, který je ještě ke všemu blbě sestříhaný, to opravdu ne. Úvodní oblékání kostýmu vypadá spíš jako reklama na nějaký S/M salón a škála pastelových barev je jako pěst na oko. První polovina traileru navíc postrádá jakoukoliv gradaci a scény jakoby byly za sebe řazeny náhodně. Přehrávající Carrey i Jones jsou otravní, jejich hlášky nepříliš vtipné a celé to vypadá jako nepodařený experiment (nakonec tomu tak i bylo J. Ve druhé půlce se sice objeví pár náznaků akce, ale těch několik výbuchů a úderů není nic, co by fanouška akčního filmu nebo netopýřího muže nějak zvlášť zaujalo. Tvůrci buď chtěli do téhle megadlouhé ukázky nacpat úplně všechno, co jim přišlo pod ruku, nebo nevěděli, jak celý ten barevný brajgl pojmout, aby to dávalo alespoň trochu smysl. Ale něco se pochválit musí. Nicole Kidman snad nikdy nebyla tak sexy, jako v Batman navždy a z ukázky je to jasně patrné. Trailer na třetího Batmana ale svou roli splnil dobře. Ukázal totiž pravdivě, jak vypadá celý film. Je barevný, divný, chaotický a především nudný.

VELKÁ RECENZE
Batman se musí utkat hned se dvěma nepřáteli. Jedním z nich je Dvě Tváře, původně právník, kterému kyselina rozleptala obličej a ze kterého se stala dvojí osobnost. Dalším protivníkem je Hádankář, jenž pracoval pro společnost Bruce Wayna. Vytvořil 3D televizi, pomocí níž se dostane do myšlenek ostatních lidí a díky ní zjistí, kdo se skrývá pod identitou Batmana. Na stranu Netopýřího muže se přidá Dick Grayson, kterému Dvě Tváře zabije rodiče a který si říká Robin. Mezitím se Bruce Wayne seznámí s půvabnou psycholožkou Chase a naváže s ní vztah.
Film Batman navždy měl v Americe premiéru 16. června 1995 ve 2842 kinech a na svůj úvodní víkend utržil 52,78 miliónů dolarů. Do té doby to byl nejvýdělečnější víkend v historii. Snímek v Americe utržil 184,03 miliónů dolarů, v ostatních zemích dalších 152,5 miliónů, celosvětově tedy utržil 336 529 144 miliónů dolarů. S více než 184 miliony dolarů se jednalo o druhý nejvýdělečnější film (po snímku Toy Story: Příběh hraček) roku 1995 v USA. Rovněž celosvětové tržby byly vyšší než u předcházejícího dílu série (Batman se vrací).
Batman navždy (v anglickém originále Batman Forever) je americký akční film z roku 1995, který natočil Joel Schumacher podle komiksových příběhů o Batmanovi. Titulní postavu ztvárnil Val Kilmer, jenž oproti dvěma předcházejícím snímkům (Batman a Batman se vrací) nahradil Michaela Keatona. Do amerických kin byl film, jehož rozpočet činil 100 milionů dolarů, uveden 16. června 1995, přičemž celosvětově utržil 336 529 144 dolarů.[1] Díky úspěchu snímku byl v roce 1997 natočen navazující film Batman a Robin.

Ocenění:
Academy Awards
1996 - Stephen Goldblatt (Kamera) (nominace)
1996 - Mix zvuku (nominace)
1996 - Střih zvuku (nominace)

Golden Globes
1996 - Adam Clayton, Bono, Larry Mullen Jr., The Edge (Nejlepší originální píseň) (nominace)

Razzies
1995 - Nejhorší filmová píseň (nominace)

DABING
V českém znění: Aleš Procházka - Val Kilmer (Bruce Wayne / Batman), Pavel Soukup - Tommy Lee Jones (Harvey Dent / Dvě Tváře), Bohdan Tůma - Jim Carrey (Edward Nygma / Hádankář), Sabina Laurinová - Nicole Kidman (Dr. Chase Meridianová), Filip Jančík - Chris O'Donnell (Dick Grayson / Robin), Petra Hanžlíková - Drew Barrymore (Sugar), Vladimír Fišer - Michael Gough (Alfred Pennyworth), Bohumil Švarc - Pat Hingle (James Gordon), Jaroslava Brousková - Elizabeth Sanders, Glory Fioramonti (Gerty, Paní Graysonová), Lucie Benešová, Mahulena Bočanová - Debi Mazar, Kimberly Scott (Spice, Margaret), Jaroslav Kaňkovský - Joe Grifasi, Larry A. Lee, George Wallace (Bank Guard, Pan Grayson, Mayor), Jiří Kvasnička - Rene Auberjonois (Dr. Burton)
Překlad: Ivan Němeček
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Režie českého znění: Jan Pecha
Vyrobilo: Barrandov studio dabing pro Warner Home Video 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 28.9.1995 Gemini Film
Premiéra USA: 16.6.1995 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 4.3.1996 (VHS) Warner Home Video, 1.1.2000 (DVD)
Poprvé na DVD: 1.1.2000 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 11.9.2019 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 2 790 974
Tržby celkem - $ 336 529 144
Návštěvnost v ČR 88 535
Náklady (Rozpočet) - $ 100 000 000
 
FILMY V SÉRII
Batman (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0122/
Krimi / Thriller, USA / Velká Británie, 1989
Režie: Tim Burton, Hrají: Michael Keaton, Jack Nicholson

Batman se vrací (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0137/
Akční / Krimi, USA / Velká Británie, 1992
Režie: Tim Burton, Hrají: Michael Keaton, Danny DeVito

Batman navždy (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0135/
Akční / Fantasy, USA, 1995
Režie: Joel Schumacher, Hrají: Val Kilmer, Tommy Lee Jones

Batman a Robin (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0154/
Akční / Krimi, USA / Velká Británie, 1997
Režie: Joel Schumacher, Hrají: Arnold Schwarzenegger, George Clooney

Batman začíná (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0132/
USA / Velká Británie, Akční / Dobrodružný, 2005
Režie: Christopher Nolanm Hrají: Christian Bale, Michael Caine

Temný rytíř gastonrolinc.webnode.cz/news/a0133/
USA / Velká Británie, Akční / Drama / Krimi, 2008
Režie: Christopher Nolan, Hrají: Christian Bale, Heath Ledger

Temný rytíř povstal gastonrolinc.webnode.cz/news/a0134/
USA / Velká Británie, Akční / Krimi / Drama, 2012
Režie: Christopher Nolan, Hrají: Christian Bale, Gary Oldman
 
SERIÁLY V SÉRII
Gotham (seriál) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/gotham-tv-serial-gotham/
USA, Krimi / Drama / Thriller, 2014
Režie: Danny Cannon, Hrají: Ben McKenzie, Donal Logue
 
Tvůrci a herci
Joel Schumacher (Režie), Peter Macgregor-Scott (Produkce), Tim Burton (Produkce), Elliot Goldenthal (Hudba), Stephen Goldblatt (Kamera), Mark Stevens (Střih), Dennis Virkler (Střih), Mali Finn (Casting), Barbara Ling (Scénografie), Ingrid Ferrin (Kostýmy), Bob Ringwood (Kostýmy), Michael Herbick (Zvuk), John Leveque (Zvuk), Donald O. Mitchell (Zvuk), Frank A. Montano (Zvuk), Bruce Stambler (Zvuk), Ve Neill (Masky), Akiva Goldsman (Scénář), Janet Scott Batchler (Scénář), Lee Batchler (Scénář), Bob Kane (komiks) (Předloha), Bill Finger (komiks) (Předloha), Val Kilmer (Herec), Tommy Lee Jones (Herec), Jim Carrey (Herec), Nicole Kidman (Herec), Chris O'Donnell (Herec), Michael Gough (Herec), Pat Hingle (Herec), Drew Barrymore (Herec), Debi Mazar (Herec), Rene Auberjonois (Herec), Jessica Tuck (Herec), Joe Grifasi (Herec), Kimberly Scott (Herec), Michael Paul Chan (Herec), Jon Favreau (Herec), George Wallace (Herec), Don 'The Dragon' Wilson (Herec), John Fink (Herec), Ed Begley Jr. (Herec), Mark Hicks (Herec), Kevin Grevioux (Herec), Jack Betts (Herec), Joe Sabatino (Herec), Deron McBee (Herec), Oscar Dillon (Herec), Brad Martin (Herec), Rebecca Budig (Herec), Jim Palmer (Herec)
 
1995/121/USA/Akční, Fantasy, Krimi, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Bruce Wayne (Val Kilmer) nosí hodinky značky Jaeger LeCoultre Reverso.
- Návrh Batmobilu byl velmi kritizován. Kritici se shodli na tom, že vypadá spíše jako obrovský penis.
- Batmobil v tomto filmu byl postaven na základě Chevrolet 350 ZZ3 s vysoce výkonným motorem. Jeho karoserie byla vyrobena z epoxidového sklolaminátu za vysokých teplot tvarovaných ve vakuu. Byla též použita i uhlíková vlákna.
- O roli Robina (Chris O'Donnell) se ucházel i Leonardo DiCaprio, který dokonce absolvoval konkurz.
- Vzhled Batmobilu měl mít původně na starost autor Vetřelce ze série Vetřelec H. R. Giger. Nakonec byl ale jeho návrh zamítnut.
- Robinova (Chris O'Donnell) hláška "Holey rusted metal!" je odkazem na film Batman (1966), kde byly stejně začínající fráze Robinovou (Burt Ward) standardní výbavou.
- Filmový kritik James Berardinelli film popsal slovy: "Je lehčí, jasnější, zábavnější, rychlejší a mnohem pestřejší než dřív."
- Filmová píseň "Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me" od U2 byla v roce 1995 nominována jak na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší skladba, tak i na anticenu Zlatá Malina v kategorii nejhorší skladba.
- Společnost McDonald zařadila v roce 1996 do svého sortimentu několik postaviček a hrníčků s motivy filmu.
- V tomto filmu se poprvé objevují na Batmanově kostýmu zvýrazněné bradavky.
- Speciálně pro tento film nazpívala známa skupina U2 skladbu "Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me".
- Film přišel o 30 minut temných scén, protože po Burtonových Batmanech si producenti přáli rodinnou podívanou.
- Producentem snímku je Tim Burton.
- Ve filmu se měl objevit i detektiv Harvey Bullock. Na to však nedošlo, tvůrci se obávali, že se bude Harvey Dent a Harvey Bullock divákům plést.
- Podle prvních scénářů se měl ve filmu objevit Dvě tváře se Strašákem.
- Val Kilmer přijal roli, aniž by si přečetl scénář.
- Oblek Robina vážil 18 kg.
- Dokud o režírování stál Tim Burton, chtěl Robin Williams hrát Hádankáře. Po Burtonově odstoupení odstoupil i on.
- Hádankářovy hádanky sestavoval mistr v americké soutěži v hádání hádanek, Will Shortz.
- O roli Batmana projevil zájem i Christian Bale.
 
Odkazy