Batman začíná / Batman Begins (2005/140/USA, Velká Británie/Akční, Krimi, Thriller, Drama) 86% -Blu-ray-

04.08.2018 11:41
JEDNOU VĚTOU
„Zrození legendy o temném rytíři města Gotham."

OBSAH
Film popisuje počátky legendy o tajemném Batmanovi a zjevení Temného rytíře coby síly dobra v Gotham City. Zklamaný dědic továren Bruce Wayne cestuje těsně po úmrtí svých rodičů po světě a hledá způsob, jakým by bojoval s nespravedlností a jak by obrátil strach proti těm, kteří okrádají bázlivé. Po čase se vrací zpět do Gotham City a vzápětí vypouští do světa své druhé já, maskovaného bojovníka Batmana, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nolan mocný, Nolan velkolepý, Nolan neselhávající. Série brilantních filmů tohoto režiséra pokračuje skvělým zpracováním gothamské legendy. Nevěřil bych, že po mém zamilovaném novogotickém Burtonově díle přijmu "nového" Batmana tak nadšeně a bez námitek k provedení. Pryč je ona temně comicsová fasáda, kterou nás velký pohádkář Tim Burton častoval počátkem let devadesátých, David S. Goyer a Christopher Nolan podávají celou věc naprosto jinak... tak nějak současněji a uvěřitelněji, a to jak to dělají, je božská podívaná - pochopitelně také zásluhou výborně zvolených hlavních představitelů. Christian Bale skutečně je nejlepší Batman filmového plátna. Typově se hodí k novému pojetí jako minisukně k létu a v neposlední řadě je to doslova kurevsky dobrý herec. Věříte mu každou emoci, každou pohnutku, každou vzpomínku, zkrátka je to on, Temný Rytíř těsně po začátku své dlouhé pouti. A věřte že ani hledání toho začátku nebylo lehké. Věrný Alfréd Michael Caine nemá chybu (a jeho hlášky jsou nejlepší v celém filmu;)). Aby taky měl, při jeho zkušenostech a schopnostech. Úžasně civilní a kladný seržant Gordon je dalším důkazem všestrannosti a umění Garyho Oldmana, zatímco Cillian Murphy je záporák až ukrutně průzračný. Člověk na svém místě. Příjemné hostování Rutgera Hauera a Morgana Freemana neurazí ani nijak neohromí, narozdíl od Liama Neesona. Jeho výkon je totiž naprosto strhující - jeho scény s Brucem Waynem, podbarvené skvělou hudbou poprvé v historii kooperujícího dua Newton Howard - Zimmer, jsou jedny z nejskvělejších momentů celého filmu. Možná mě ovlivňuje moje mnonohovrstevnaté vědomí a živá představivost, ale OST je podle mě naprosto úžasný. Já prostě vidím Bruce Waynea lézt na ten ledovec, vidím lucernu v jeho ruce, zkrátka je to žvanec. Ve filmu působí naprosto stoprocentně, geniálně. I když místy slyšíte Hannibala nebo tu Tenkou Červenou;) Proč to tedy není tutovka za sto procent? Protože se pořád nemůžu rozloučit s mému srdci velmi blízkým burtonovským Gothamem a hlavně...protože scientologistická lobby (jinak nevím co to mělo znamenat) dotlačila do Batmana "divnou holku" Katie Holmes, která prostě vždycky vypadá hloupě, pokud se snaží vypadat mladší než je nebo starší než je. Nebo pokud nasadí svoji oblíbenou hereckou pózu "hele co umím s pravým koutkem", což máte na talíři skoro pořád když se slečna strašnězamilovaná objeví v záběru. Její postava prostě ve filmu přebývá a scény s ní (které působí dojmem dodatečného dopsání) jsou jediným vážným nedostatkem jinak brilantního eposu. Na co potřebujete holku, když máte pod palcem miliardy dolarů, neprůstřelnej oblek a káru jakou nikdo jinej nemá?;) Devadesát procent a míň ani ránu. (Gemini) 5*

Batman začíná a je to úplně nová jízda než kdy dřív. Film sleduje Batmana a jeho putovaní za pomstou s mnoha flashbacky a pár záporáky. Podrobný příběh vynechám, ten je popsán jinde. Záporáci Ra's Al Ghul, Ducard a Scarecrow, jsou Batmanovi silnými protivníky, ale jeho táhne hněv, pomsta a strach. Po dvou Burtonech a dvou Schumacherech (zabte ho!!) vzal tuto komiksovou adaptaci do svých rukou Christopher Nolan. Režisér dokonalého Mementa a Insomnie. To, že scénaristou bude Goyer, který tak trochu může za úpadek filmů s Bladem (psal scénáře a poslední i natočil), mě lehce zneklidnilo, ale vše je nakonec v pořádku. Gotham už není komiksový ani neonový svět se svými záporáky, ale je to město podobné dnešním, které se v noci mění v tajemný noční les mrakodrapů a uliček. Christian Bale je nejlepší Batman z celé pentalogie a Michael Caince zase nejlepší Alfred (oslovenina Alfie mi připomíná ...). Herci jako Gary Oldman(ano on je kladná postava!), Morgan Freeman a nebo Liam Neelsen hodně překvapili a jsou skvělí. Celkově vzato jednoznačně nejlepší nový začátek jaký si mohl netopejr (vid hádankáři :) přát. Těším se na pokračování. (Djkoma) 4*

Sázka na větší realismus a výraznější inspiraci sociopolitickou realitou současného světa Nolanovi vyšla tak z poloviny. Prvnímu navléknutí netopýří masky předchází působivý dvojitý origin (paralelně sledujeme, jak se Bruce Wayne začal bát i jak svůj strach překonal): uvěřitelná psychologie postav, mnoho dialogů, místy vtipných, místy velmi trefně pojmenovávajících jisté nešvary naší přítomnosti a přesvědčujících nás o tom, že Batman není hrdina s nadpřirozenými schopnostmi, nýbrž pouze po spravedlnosti toužící miliardář s hromadou hi-tech hračiček. Jenže pak se objeví psychopat s ďábelským plánem, ve kterém dominuje halucinogenní plyn a obří mikrovlnka a z civilního hledání vnitřní stability se stává vysokodestrukční komiksová akce s dialogy, které polopaticky vysvětlují, o čem film vlastně je (o strachu, kdyby vás to zajímalo). Je pravda, že teprve spojením části, kde se věci víc řeší a části, kde se více koná, dochází k jakémusi dialektickému završení Nolanovy studie strachu. Přes množství postav, na něž jsou šikovně, bez vyloženě vatových scén, nabalovány postavy další, je film přes nadužívání střihu poměrně přehledný (líbí se mi Nolanova vyjadřovací úspornost, kdy například na vyřčenou otázku odpovídá patřičným obrazem, sdělujícím i dodatečné informace, aby se následně k opuštěnému dialogu vrátil). Kontaktní akční scény jdou s dobou a funguje i hororová atmosféra (děs je to přitom ambivalentní, neboť se často společně s padouchy bojíme ve tmě číhajícího temného rytíře). Z hlediska výpravy a vizuální nápaditosti se Batman začíná drží mnohem víc při zemi než Burtonovy extravagantní výpravy na stejné území, ale hereckými výkony (až na vykulenou Katie Holmes), semknutou vyprávěcí strukturou a srozumitelně motivovaným jednáním postav všechny předcházející batmanovské filmy snadno předčí. 80%  (Matty) 4*

V.I.M. FILMU
X-Meni ukázali, že je třeba brát comicsové filmy vážně. Spider-Man předvedl jejich komerční potenciál. A Batman začíná vydláždilo cestu, jíž se většina žánrových přírůstků posledních pět let ubírá. Už žádné přehrávání a střelení záporáci. Žádné útoky barviček a zuřivě comicsový nádech, nad kterým by běžní diváci jen zoufale kroutili hlavou. Když přišel Bruce Wayne s tváří Christiana Balea, všichni pochopili, že pokud si superhrdina sáhne na opravdové dno, je to celé mnohem zajímavější. Že když místo stylizovaných lokací stvoříte uvěřitelné město prolezlé korupcí, máte mnohem větší šanci přijít s příběhem, jenž se dokáže rozrůst do nečekané šíře. A může tak dodat souboji dvou ochránců pořádku dostatek hloubky na to, abyste ho považovali za víc než jen drobnou potyčku ideologií.
Batman začíná tohle všechno ždíme na maximum a ještě stíhá být mistrnou ukázkou superhrdinského „originu“. Bohatý sirotek si tu svoje schopnosti a odhodlání zdaleka nevycucává z prstu. Místo toho prochází emotivními veletoči, tvrdým výcvikem a formuje ho mnoho let, během nichž se dobrovolně zoceluje a připravuje na svůj nejzásadnější úkol. Bruce Wayne se konečně stal hrdinou z masa a kostí, jakým nikdy předtím nebyl. Bojovníkem za spravedlnost, jenž si svůj status legendy opravdu vydře. A s hláškujícím sluhou po boku tak mohl ukázat světu, že má comicsový žánr ještě spousta zákoutí, která se dají prozkoumat.
Za celý tenhle obrat samozřejmě vděčíme hlavně jednomu muži. Jmenuje se Christopher Nolan, a než vkročil do světa blockbusterů, trénoval si svoje schopnosti na vypravěčsky vyšperkovaných filmech. Když pak svou oblíbenou nelineárnost využil i v prvních čtyřiceti minutách Batman začíná, dostali jsme brilantní míchačku časových rovin, jejíž nenucenost a vyladěnost se dodnes hodně špatně překonává. To byl ale jen začátek, po kterém jsme se teprve mohli ponořit do světa organizovaného zločinu, jenž může rozvrátit pouze hrdina s ušatou maskou a schopnostmi špičkového ninji.
Nolanova vize Batmana je od začátku namáhavější a špinavější, než by člověk odkojený na comicsárnách z osmdesátek čekal. A překvapuje nejedním odvážným krokem. Místo jediného výrazného záporáka je tu propletená trojice, která si pravidelně předává štafetu. Klasickou dámu v nesnázích nahrazuje nebojácná prokurátorka, ze které se nestává jen lehce získatelná trofej. A konečně Batmobil už nemá půl kilometru a netopýří křidélka, ale je robustním teréňákem, který boří zdi a skáče po střechách. O moc víc si v rámci žánrových mantinelů nelze vymyslet, a dokud je to všechno doprovázeno kanonádou nesmrtelných bonmotů („Pěknej kabát...“), comicsoví nadšenci musí zákonitě skákat radostí.
Jistě, kdekdo nemůže filmu odpustit občas lehce nepřehlednou akci a Katie Holmes. Tyhle nedostatky ale rychle zapadají tváří v tvář tolika věcem, kterými si Batman začíná zajistilo nesmrtelnost. Bylo to Nolanovo vykročení do světa velkých rozpočtů, z čehož filmoví fandové těží dodnes. Christian Bale tu předvedl, že dokáže utáhnout i áčkový blockbuster, a nemusí tedy svoji kariéru stavět jen na hubnutí, magoření nebo šermování pistolemi. A Hans Zimmer dokázal spustit malou hudební revoluci, která by ho letos mohla dovést ke druhému Oscarovi. Celý Hollywood zkrátka dostal šablonu pro výrobu comicových bijáků, u jejichž vymýšlení a propagace se začala drasticky nadužívat slova „temný“ a „realistický“.
Tři roky po Batman začíná sice přišel Temný rytíř, který je špičkou comicsové tvorby a dostal žánr do míst, o kterých se třeba videoherním adaptacím dodnes jen sní. Tam už ale Nolan utekl ke kriminálnímu dramatu, ve kterém nikdy nebude místo pro tisíce let staré sekty, odpařovačky vody a zběsilé jízdy nadzemkou. Na tyhle věci budeme vždycky mít batmanovský restart, který nadále zůstává krystalicky čistou ukázkou toho, jak sloučit moderní filmařinu s hrdiny ze zaprášených kreslených sešitů. A nedělat u toho příliš velké kompromisy. Takhle, vážení, se načínají geniální trilogie…

VELKÁ RECENZE
Již uplynulo bezmála osm let, co jsme měli možnost zhlédnout poslední a bohužel ne příliš podařené zpracování příběhu o netopýřím hrdinovi. Do režisérského křesla tenkrát u tohoto hrdiny už podruhé usedl Joel Schumacher (8mm, Telefonní budka). Po velkém diváckém zklamání z filmu Batman navždy přišel s novou adaptací komiksu s názvem Batman a Robin a především novým hereckým obsazením se snažil této legendě navrátit ztracený lesk. Bezúspěšně. Původní adaptace temného mága Tima Burtona (Batman, Batman se vrací) zůstala nepřekonána. Letošní léto nám představí první z plánovaných tří nových příběhů o netopýřím muži. Žezla se chopil Christopher Nolan (Memento, Insomnie) a inspirován komiksovou verzí Franka Millera „Batman: rok první“ vytvořil prequel, v němž se dozvídáme především více o psychologických pohnutkách, které nevyhnutelně vedly ke zrození Temného rytíře.
Malý miliardářský synek Bruce Wayne při jedné z nevinných dětských her omylem spadne do díry, kde se před světlem schovávají netopýři. Zvířata se cítí ohrožena a na malého chlapce zaútočí, z čehož si Bruce odnese nejen strach z netopýrů, ale i doživotní trauma. Zanedlouho poté se stává svědkem vraždy svých rodičů. Zůstává sám s pocitem viny, zklamán nespravedlností justičního systému a pronásledován nekonečnou touhou po pomstě.
Z miliardářského dědice se rázem stává společenský vyvrhel. Zmaten smyslem lidského bytí bloudí světem křížem krážem a snaží se najít odpověď na to, kdo vlastně je a kým chce být. Osud ho zavede do tibetského chrámu Ra´s Al Ghula (Ken Watanabe), kde se pod vedením svého mistra Ducarda (Liam Neeson) učí objevovat své schopnosti. Pravé úmysly Ligy stínů, jak se toto mocné tajné chrámové uskupení nazývá, ovšem nejsou tak čisté. Jak se zdá, tajný spolek již po tisíciletí provádí samojustici a vyhlazuje největší zločince. Bruce se ovšem nehodlá pravidlům Ligy podvolit. Vyráží sám do svého rodného a momentálně korupcí prolezlého města Gothamu - aby se stal postrachem všech zločinců a symbolem naděje.
Tolik ke stručnému ději. Jeden z nejočekávanějších snímků letošního roku až na několik opravdu extra klišé scén neurazí, ale ani příliš nenadchne. Celý příběh lze v podstatě rozdělit na dvě poloviny – život před Batmanem a počátky Batmana. První část je bohužel až přespříliš zdlouhavá a v některých pasážích opravdu nudná, na první pořádnou akční scénu si počkáte dlouho. Místo toho se vám dostane nepřeberné množství dlouhých a nezáživných dialogů o poznávání sám sebe, pomstě, o překonávání vlastního strachu atd. Chápu, že scenárista se snažil ukázat divákovi přeměnu osobnosti Bruce Waynea tak, aby ji divák dokázal pochopit a uvěřit v její nevyhnutelnost. Ovšem občas není zcela potřeba divákovi všechno servírovat přímo na talíř, obzvláště, když po zdlouhavé psychologické přeměně je proměna ve fyzického.
Batmana naopak neuvěřitelně rychlá. (Wayne Enterprise čistě náhodou vlastní supervhodný oblek a superrychlé a supermoderní auto, určené původně pro armádu, ale nikdy nikým nepoužívané!?) Bohužel neuvěřitelných scén obsahuje Batman začíná mnoho - od samotné vraždy hrdinových rodičů až po několik závěrečných vět, které si hlavní hrdina vymění se svou dlouholetou kamarádkou a tajnou láskou Rachel (Katie Holmes). Až mě udivuje, jak je vůbec možné, že scenárista dokáže napsat na jedné straně vtipný a pestrý dialog (Wayne vs. Fox) a na druhou stranu nechá postavy sklouznout do zbytečného patosu (Bruce vs. Rachel/Alfred).
Batman začíná není typický americký komiksový blockbuster. Kromě akčních scén se klade velký důraz na samotné dialogy a hrdinovy pocity. Batman sám není nedotknutelným superhrdinou, který zvládne i nemožné, ale zůstává mu lidský prvek. V každém Batmanově skutku je skryta duše Bruce Waynea. Ač hrdina dvou tváří žijící dvojí život, vzbuzující respekt a strach, Batman stále zůstává člověkem ctícím život, silným a děsivým, ale zranitelným. V tomto se nové zpracování Batmana posunulo o velký krok dopředu a nemalou měrou má na tom podíl herecké umění Christiana Balea v hlavní roli. Smutné zůstává jen to, že mnoho z pro Bruce/Batmana stěžejních situací je doprovázeno poněkud klišovitými a v daných situacích křečovitými větami („Nezáleží na tom, jací jsme uvnitř. Za člověka mluví teprve skutky!“). A když nám konečně má být netopýří hrdina představen ve své první akci, místo aby kamera pomocí několika střihů ukázala samotný boj, omezuje se pouze na rychlé otáčení kolem dokola. Protivníci tak vesele odpadávají, aniž bychom v záběru postavu Batmana vůbec viděli.
Jakkoli má film bezpočet slabých míst, nedá se mu upřít velké a originální finále. Vypuštění jakéhosi „plynu strachu“ do uzavřené části města, díky němuž se následně halucinující obyvatelé začnou vzájemně vyhlazovat, je vítaným zpestřením a také tím, co staví film v hodnocení o stupínek výše. Využijte největší slabinu lidstva - strach ze smrti, a nepotřebujete armádu teroristů střílecích do davu. Lidé se vyvraždí navzájem.
Není sporu o tom, že největší devizou filmu je jeho herecké obsazení. Málokterý snímek se může pyšnit takovou přehlídkou slavných a kvalitních herců. Podobu záporáků tu na sebe vzaly hned minimálně čtyři osoby. Někteří budou možná překvapeni, že původně největší avízovaný padouch Ra´s Al Ghula se objeví na plátně jen krátce, a je tak protivníkem spíše ideologickým. Nejvíce pozornosti tak na sebe strhává mladý a správně padouchovsky slizký Dr. Jonathan Crane (Cillian Murphy), který si servítky opravdu nebere a uštědří Batmanovi první velkou lekci slušného chování. V charakterní roli se nám tu pak překvapivě ukazuje Gary Oldman (policista Jim Gordon), Morgan Freeman (Lucius Fox) si tentokrát hraje na specialistu na výrobu zbraní a možná až příliš připomíná pana Q z Jamese Bonda. Michaelu Caineovi (sluha Alfred) zase tyto opatrovnické role sedí prostě jako ulité. Zmínila-li jsem role vedlejší, nesmím opomenout především roli hlavní. Volba Christiana Balea (Americké psycho, Equilibrium) do role Bruce Waynea/Batmana sice byla možná trochu riskantní, ale nakonec se ukázala jako největší trumf filmu. Tenhle Batman je jiný, více moderní, více lidský, jako osobnost si jistě najde své zastánce i odpůrce
a díky tomu, že mu Bale dokázal vtisknout kus velké opravdové duše, je pro mě dosud nejlepším Brucem Waynem. Bale prý podepsal smlouvu na všechny tři filmy, takže se do budoucna máme určitě na co těšit.
Přes všechny nedostatky má Batman začíná správnou temnou atmosféru, čemuž pomáhají především kulisy zkorumpovaného města Gothamu (vytvořené kombinací měst New Yorku a Chicaga), zajímavé kamerové záběry a úderná a přesná hudba Hanse Zimmera (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) a Jamese Newtona Howarda (Šestý smysl, Vesnice). Pokud jste milovníky Burtonových adaptací, nadšeni asi příliš nebudete, ale alespoň se dočkáte několika klasických odkazů na původní tvorbu (např. promítnutí netopýřího symbolu na měsíc nebo zmínění největšího Batmanova protivníka v závěru filmu). Nezbývá než doufat, že se filmaři do příštího filmu poučí z vlastních chyb (především scénář), a předloží nám konečně adaptaci hodnou velikosti hlavního hrdiny.

Ocenění:
Academy Awards
2006 - Wally Pfister (Kamera) (nominace)

BAFTA
2006 - Zvuk (nominace)
2006 - Výprava (nominace)
2006 - Vizuální efekty (nominace)

Razzies
2005 - Katie Holmes (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
V českém znění: David Novotný - Christian Bale (Bruce Wayne / Batman), Petr Oliva - Michael Caine (Alfred Pennyworth), Pavel Soukup - Liam Neeson (Henri Ducard), Petra Hobzová - Katie Holmes (Rachel Dawesová), Alexej Pyško - Gary Oldman (Jim Gordon), Filip Jančík - Cillian Murphy (Jonathan Crane / Scarecrow), Ladislav Županič - Tom Wilkinson (Carmine Falcone), Jan Vlasák - Rutger Hauer (William Earle), Jaromír Meduna - Ken Watanabe (Ra's Al Ghul), Otmar Brancuzský - Mark Boone Junior (Flass), Ladislav Cigánek - Linus Roache (Thomas Wayne), Pavel Rímský - Morgan Freeman (Lucius Fox), Petra Hanžlíková - Sara Stewart (Martha Wayneová), Aleš Jarý - Colin McFarlane (Loeb), David Štěpán - Gus Lewis (malý Bruce Wayne), René Přibil - John Nolan (Fredericks), Ivo Novák - Richard Brake (Joe Chill, titulky), Jitka Moučková - Christine Adams (Jessica), Vladimír Fišer - Shane Rimmer (gothamský vodohospodář), Zuzana Mixová - Jo Martin (ředitelka věznice), Stanislav Lehký, Jan Szymik, Svatopluk Schuller, Tomáš Racek
Překlad: Petr Zenkl
Zvuk: Jan Neskusil, Tomáš Bělohradský
Vedoucí výroby: Jaroslav Richtr
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy režie: Vladimír Žďánský
Vyrobilo: AW Studio Praha pro Warner Home Video 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.7.2005
Premiéra USA: 15.6.2005 Warner Bros. US
Premiéra Velká Británie: 17.6.2005 Warner Bros. UK
                                       10.7.2020 Warner Bros. UK
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 26.10.2005 (DVD) Warner Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 8.12.2008 Magicbox
Poprvé na DVD: 24.10.2005 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 8.12.2008 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 6 454 223
Tržby celkem - $ 374 200 000
Návštěvnost v ČR 62 953
Náklady (Rozpočet) - $ 150 000 000

Tržby v ČR - Kč 6 454 223
Tržby celkem - $ 374 200 000
Návštěvnost v ČR 62 953
Náklady (Rozpočet) - $ 150 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Temný rytíř IMAX Prolog High Definition.
• Tankman začíná: Parodie na Batman začíná
• Batman – Cesta začíná: Koncept, design a
vývoj filmu s castingem na roli Batmana.
• Formování mysli a těla: seldujte, jak se Christian Bale
přeměňuje v Batmana.
• Gotham povstává: Buďte svědky zrození Gothamu,
Netopýří jeskyně, Waynova sídla a ještě mnohem více.
• Kápě a kukla: Vývoj nového obleku.
• Batman –Tumbler: Nový Batmobil.
• Cesta k objevení: první pohled z natáčení na drsném Islandu.
• Záchrana Gothamu: Výroba miniatur, počítačové efekty pro scénu s jednokolejkou.
• O původu netopýra: Pohled na přeměnu Temného rytíře a vliv na film
• Reakce na psaní - Batman začíná s Davidem S. Goyerem.
• Digitální Batman: Efekty, které vám mohly uniknout.
• Batman Begins: Kaskadérské kousky
• Přísně tajné záznamy:
• Objevte fakta a pointy, které ve filmu nebyly.
• Galerie fotografií • Filmové upoutávky
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.40:1
anglický 5.1, anglický 5.1 TRUE-HD, český 5.1, maďarský 5.1, polský 5.1 VO, ruský 5.1, thajský 5.1, turecký 5.1,ukrajinský 5.1
anglické, arabské, bulharské, české, čínské, estonské, hebrejské, chorvatské, islandské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovinské, srbské, thajské, turecké, ukrajinské
 
FILMY V SÉRII
Batman (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0122/
Krimi / Thriller, USA / Velká Británie, 1989
Režie: Tim Burton, Hrají: Michael Keaton, Jack Nicholson

Batman se vrací (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0137/
Akční / Krimi, USA / Velká Británie, 1992
Režie: Tim Burton, Hrají: Michael Keaton, Danny DeVito

Batman navždy (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0135/
Akční / Fantasy, USA, 1995
Režie: Joel Schumacher, Hrají: Val Kilmer, Tommy Lee Jones

Batman a Robin (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0154/
Akční / Krimi, USA / Velká Británie, 1997
Režie: Joel Schumacher, Hrají: Arnold Schwarzenegger, George Clooney

Batman začíná (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0132/
USA / Velká Británie, Akční / Dobrodružný, 2005
Režie: Christopher Nolanm Hrají: Christian Bale, Michael Caine

Temný rytíř gastonrolinc.webnode.cz/news/a0133/
USA / Velká Británie, Akční / Drama / Krimi, 2008
Režie: Christopher Nolan, Hrají: Christian Bale, Heath Ledger

Temný rytíř povstal gastonrolinc.webnode.cz/news/a0134/
USA / Velká Británie, Akční / Krimi / Drama, 2012
Režie: Christopher Nolan, Hrají: Christian Bale, Gary Oldman
 
SERIÁLY V SÉRII
Gotham (seriál) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/gotham-tv-serial-gotham/
USA, Krimi / Drama / Thriller, 2014
Režie: Danny Cannon, Hrají: Ben McKenzie, Donal Logue

Tvůrci a herci
Christopher Nolan (Režie), Larry J. Franco (Produkce), Charles Roven (Produkce), Lorne Orleans (Produkce), Emma Thomas (Produkce), James Newton Howard (Hudba), Hans Zimmer (Hudba), Wally Pfister (Kamera), Lee Smith (Střih), John Papsidera (Casting), Lucinda Syson (Casting), Nathan Crowley (Scénografie), Lindy Hemming (Kostýmy), Gary A. Rizzo (Zvuk), Lora Hirschberg (Zvuk), Stefan Henrix Zvuk), David Evans (Zvuk), Peter Robb-King (Masky), Christopher Nolan (Scénář), David S. Goyer (Scénář), Bob Kane (komiks) (Předloha), Bill Finger (komiks) (Předloha), Christian Bale (Herec), Michael Caine (Herec), Liam Neeson (Herec), Katie Holmes (Herec), Gary Oldman (Herec), Cillian Murphy (Herec), Tom Wilkinson (Herec), Rutger Hauer (Herec), Ken Watanabe (Herec), Mark Boone Junior (Herec), Linus Roache (Herec), Morgan Freeman (Herec), Sara Stewart (Herec), Gus Lewis (Herec), Christine Adams (Herec), Rade Šerbedžija (Herec), John Nolan (Herec), David Murray (Herec), Darragh Kelly (Herec), Charles Edwards (Herec), Roger Yuan (Herec), Jon Foo (Herec), Tamer Hassan (Herec), Jeremy Theobald (Herec), Karen David (Herec), Jack Gleeson (Herec), Dave Legeno (Herec), Richard Brake (Herec), Lucy Russell (Herec), Terry McMahon (Herec), Joey Ansah (Herec), David Bedella (Herec), Stephen Walters (Herec), Vincent Wong (Herec), Shane Rimmer (Herec), Colin McFarlane (Herec)
 
2005/140/USA, Velká Británie/Akční, Krimi, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Bruce Wayne (Christian Bale) nosí hodinky značky Jaeger-LeCoultre Reverso Grand Date.
- Christopher Nolan režíroval film hlavně proto, aby získal prostředky a důvěru producentů k tomu, aby mohl mohl natočit Počátek (2010), který měl v hlavě 10 let.
- V předchozích filmech o Batmanovi hráli padouchy držitelé Oscara Jack Nicholson a Tommy Lee Jones. V Nolanově provedení to jsou naopak postavy kladné, které ztvárnili Michael Caine a Morgan Freeman. V roce 2011 se k oceněným hercům přidal také Christian Bale, na druhou stranu pak i Heath Ledger za ztvárnění Jokera v pokračování Temný rytíř (2008).
- Pro výrobu batmobilu se režisér Nolan inspiroval tvarem kokpitu amerického bojového letounu Lockheed P-38 Lightning. Celá replika funkčního modelu pak byla vytvarována pomocí tzv. Styrofoam, neboli pěny na bázi polystyrenu. Poháněl jej motor Chevy V8 o obsahu 5,7 litru. V dalších pokračováních byl použit stejný model.
- Christian Bale (Bruce Wayne) sa v mnohých akčných scénach nenechal zaskakovať dablérom, no nebolo mu dovolené riadiť Batmobil.
- Jedným z hlavných kandidátov do role Batmana bol aj Ashton Kutcher, ktorého presadzovalo hlavne štúdio. Christopher Nolan však touto voľbou nadšený nebol.
- Jazyk, ktorým rozpráva Ra's Al Ghul (Ken Watanabe), nie je ani japončina, ani tibetčtina. Vlastne to nie je žiaden známy jazyk. Je to hatlanina, ktorú herec vytvoril počas natáčania.
- Komiksoví geekovia vypočítali sumu, ktorá je potrebná na to, aby sa niekto stal Batmanom. Dostali cifru 600,000 eur. Zahŕňa vlastníctvo batmobilu, potrebných technologických hračiek, tréning bojových umení či neodmysliteľného osobného asistenta - komorníka.
- Experti z radov realiťákov vypočítali orientačnú sumu rodinného sídla Bruca Waynea (Christian Bale). Keby sme pripustili, že Gotham City je zrkadlom New York City a cena by teda reflektovala skutočné ceny nehnuteľností v „Big Apple“, dom s 11 spálňami, siedmimi kúpeľňami, bazénom a v neposlednom rade obrovskou podzemnou jaskyňou by mal na trhu hodnotu približne 12 miliónov eur.
- Na otázku: "Jaké to je, řídit Tumbler?" odpověděl Christian Bale: "Je to tak hlasité, asi jako když vám Ozzy Osbourne křičí do ucha."
- Režisér Christopher Nolan původně vůbec nezamýšlel dát Scarecrowovi (Cillian Murphy) masku. Až scenarista David S. Goyer ho přiměl rozhodnout jinak.
- Během filmu řekne Batman (Christian Bale): “It’s hot, dark and sweaty and it gives me a headache,” v překladu "Je v tom vedro, temno, potím se a bolí mě z toho hlava". Tuto hlášku si později nechala dát část filmového štábu jako nápis na pracovní trička.
- Jedná se o první film, kde jméno hlavního hrdiny Bruce Wayna (Christian Bale) není změněno ve španělštině na Bruna Díaze. Toto jméno bylo vždy použito pro latinskoamerické fanoušky netopýřího muže už od 50. let, kdy Batman porpvé vyšel jako komiks v Jižní Americe.
- Sídlo Bruce Wayna (Christian Bale) je ve skutečnosti Mentmore Towers nacházející se v Anglii v části jménem Buckinghamshire. Toto rozlehlé panství se objevilo i ve filmech Mumie se vrací (2001) jako dům O'Connellových, Eyes Wide Shut (1999), Ali G Indahouse (2002), Johnny English (2003) nebo Brazil (1985) a Slipstream (2005).
 
Odkazy
 

Hrají:

Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Katie Holmes, Gary Oldman, Cillian Murphy, Tom Wilkinson, Rutger Hauer, Ken Watanabe, Mark Boone Junior, Linus Roache, Morgan Freeman, Sara Stewart, Gus Lewis, Christine Adams, Rade Šerbedžija, John Nolan, David Murray, Darragh Kelly, Charles Edwards, Roger Yuan, Jon Foo, Tamer Hassan, Jeremy Theobald, Karen David, Jack Gleeson, Dave Legeno, Richard Brake, Lucy Russell, Terry McMahon, Joey Ansah, David Bedella, Stephen Walters, Vincent Wong, Shane Rimmer, Colin McFarlane, Kwaku Ankomah, Emma Lockhart, Spencer Wilding, Lasco Atkins, Tom Nolan, T.J. Ramini, Dean Alexandrou, Tom Wu, John Kazek, Jamie Hayden, Nadia Cameron-Blakey, Dominic Burgess, Jo Martin, Risteard Cooper, Omar Mostafa, Alexandra Bastedo, Charlie Kranz, Andrew Pleavin, Mark Rhino Smith, Douglas Bunn, Jimmy Star