Čelisti II / Jaws 2 (1978/116/USA/Thriller, Horor) 60%

04.08.2018 11:41
JEDNOU VĚTOU
„Roy Scheider v nové honičce na žraloka zabijáka."

OBSAH
Písečné pláže, modré moře a zářivé nebe vítají návštěvníky rekreačního města Amity. Na pobřeží však bylo nalezeno mrtvé tělo velryby a trosky malé plachetnice. Všechno nasvědčuje tomu, že v okolí se znovu vyskytuje nebezpečný žralok. Kapitán pobřežní policie Martin Brody se marně pokouší přemluvit starostu, aby byla uzavřena pláž. Všichni se bojí, že ztratí své zisky. V den, kdy se skupinka mladých lidí vydává s plachetnicemi ke vzdálené bóji, udeří na ně nelítostný žralok...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jenom rozbředlá, nastavovaná kaše. Přitom to téma - osamocený dravec mezi hromadou lidských pochutin - je tak divácky vděčné, že z toho lze těžit i na několik pokračování. Ovšem pokud se toho chopí schopný režisér. Což režisér tohoto snímku rozhodně není. Režijně totálně nenápadité, z momentu, kdy parta mladých lidí k sobě sváže lodě, aby tak lépe čelila nebezpečí, šlo vymáčknout mnohem více. I tak charismatická postava, jako byl Robert Shaw v jedničce, tu velmi chyběla. Roy Scheider to sám nezachránil. (Lima) 2*

Opakované stává se vtipným, tak toto úsloví v případě druhých Čelistí bohužel neplatí. Nevadí mi ani toliko fakt, že se jedná o nepříliš nápaditou variaci spielbergovské klasiky, ale spíše mi leze na nervy neuvěřitelná rozvláčnost a marná evokace děsivé atmosféry... Ta se rozpíjí v dlouhých detailech klidnějších pasáží a zaniká v divokých střizích akčních scén. I Scheiderův Brody je k uzoufání bezbarvý, nevýrazný a panákovitý. Pár slušných lekaček a několik napínavých momentů se z hlubin vynoří, ale většina filmu uvázla na kamenité mělčině nudy a nezáživnosti. Ten žralok je prostě až příliš gumový a strach z něj ne a ne vyzařovat. Proč tedy chodit ke kovaříčkovi, když kovář kuje železo opodál? (Marigold) 2*

Zvláštní, ale druhý díl mně byl bližší než jednička. Roy Scheider se vrátil v plné síle, ale vše se točí kolem partě teenagerů na otevřeném moři na kterých si smlsne "velkej bílej". Nějaké to napětí ve filmu je, ale na horor mně to přišlo moc málo krvavé a když to mám shrnout, tak je to taková sušárna z které se dalo vytřískat ještě o stupínek víc a překvapilo mě, že tvůrci se nesnažili tupě napodobovat Spielberga, ale šli hororovou cestou, která má blíže k dnešním sevřeným teenage survivalům. Věřím, že to nebude dlouho trvat a žralok na nás vypluje ve 3D verzi. Nebyl bych proti. 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
 Když je něco úspěšného, musíme z toho vytěžit co nejvíce. Jenže je potřeba si uvědomit, že nemá cenu dojit vydojenou krávu – alespoň po stránce příběhové. Série „Čelisti“ je toho dokonalým příkladem. Abych pokračoval v této poměrně zajímavé metafoře. Tak „Čelisti“ byl neskutečně napínavý film, který diváky doslova dostal, ve své době někteří utíkali z kina, nebo alespoň zděšeně vstávali ze sedadel. Navíc se stal film neskutečným finančním úspěchem a od té doby se používá i pojem „blockbuster“.
Steven Spielberg porodil dojnici, kterou ale sám skoro vydojil. Mléka zde zbylo málo, ale přesto byly natočeny ještě tři další filmy. Akorát že ani u druhého si nikdo neuvědomil, že ta kráva už nedojí mléko, ale pouze krev. O dvou dalších pokračováních není možné mluvit v superlativech, ta kráva už nejspíš byla úplně mrtvá. „Čelisti II“ ještě alespoň na začátku vypadají, že by to mohlo mít nějaký smysl, ale poměrně brzy se z toho stává film, který trpí mnoha problémy pokračování.
Nejprve potěší, že se vrací Brody a jeho rodina, nějaké postavy městečka Amity, ale to je tak všechno. Quint je mrtvý, Hooper je pryč. Snímek se tak soustředí pouze na Brodyho a na to, že je to jediný člověk, který má pořád strach, že by se objevil další žralok. Jako diváci hned od začátku víme, že se mořský zabiják vrátil, a tak ani nemůže být využito to, že by se mohl Brody chovat jenom paranoidně a divák by byl držen v napětí, jestli je hlavní postava skutečně trochu bláznivá, anebo ne. Divák je ochuzen o nějaký hlubší a silnější zážitek a napětí je vyvoláváno klasicky, jako kdyby Spielberg nic nenatočil.
Režisér Jeannot Szwarc si ze svého slavnějšího kolegy nevzal příklad a místo toho, aby natočil napínavý film, tak prostě počítal s tím, že žralok je sám o sobě dostatečným aspektem vzbuzujícím hrůzu. Jenže když se rezignuje na všechno další, je to špatně. Ze začátku to ještě jakž takž vypadá, že tu nějaké napětí bude, ale pak zabředáváme do klasických vod toho, že Brodymu nikdo nevěří, a musíme počkat, až důkazy budou nezvratné, čili až zemřou nějací další lidé a nebude pochyb o tom, že to udělal žralok. Jenže ani tohle téma „vítězství muže nad skupinou“ nakonec není příliš důležité, protože závěr se smrskne do záchrany dětí na moři.
Škoda, že ani finále nebylo využito trochu lépe, trochu šíleněji, protože ta děcka musela mít skutečně strach, musela být vyděšená k smrti. Roy Scheider se snaží film povznést, ale ani jemu se to nemůže povést. Je na to sám. Když už nic jiného, při pohledu na „Čelisti II“ si poměrně jasně uvědomíte, kde bral část inspirace Alexandre Aja, když natáčel snímek „Piraňa 3D“.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Malé ostrovní městečko Amity, jehož hlavní příjmy plynou z letních měsíců, kdy přijíždějí nejen krátkodobí turisté, ale také ti, kdo tu mají své prázdninové domy, se pomalu vzpamatovává z finanční katastrofy, způsobené před čtyřmi lety řáděním krvelačného žraloka, který začal lovit poblíž místních pláží a zabil řadu lidí. Zdá se, že se lidé začínají vracet a starosta Larry Vaughn se dokonce chystá na setkání s bohatým podnikatelem Lenem Petersonem, který tu investuje do realit. Právě v době jejich setkání se dva potápěči vydávají prozkoumat oblast, kde před lety policejní náčelník Martin Brody zabil obrovského žraloka. Nečekaně se objeví další obrovský žralok a oba potápěče zabije. Jeden z nich stačí před smrtí naposledy stisknout spoušť fotoaparátu a zachytit detail žralokova oka.
Nedlouho poté žralok zabije dospívající dívku na vodních lyžích, zničí motorový člun a zabije i její matku, která člun řídila. Krátce nato je na břehu nalezena mrtvá velryba se stopami obrovských kousanců. Brodymu je jasné, že k Amity dorazil další obrovský žralok. Chce nechat zavřít pláže, Vaughn a Peterson však o tom nechtějí ani slyšet a vše vysvětlí jako obyčejné nehody. Zpráva o přítomnosti dalšího žraloka ve vodách kolem Amity by odehnala turisty a nové letovisko financované Petersonem by utrpělo těžkou finanční ztrátu, stejně jako ostatní podniky ve městě závislé především na turistech. Brody se pokusí zavolat na pomocí přítele Matta Hoopera, ten je však právě s výzkumnou výpravou za polárním kruhem a vrátí se až za několik měsíců.
Brody se však nevzdává, naplní duté kulky speciálního střeliva kyanidem a svým synům Michaelovi a Seanovi zakáže účast na jachtařských závodech jejich přátel mezi nimiž je také starostův syn Larry Vaughn mladší. Všichni se domnívají že Brodyho obavy jsou jen projevem traumatu vyvolaného předchozím střetem se zabijáckým žralokem a nedbají varovných slov. Brody však nespouští oči z mořské hladiny a když zahlédne známý temný stín pod hladinou, způsobí poplach, který vyděsí turisty a rozzuří starostu, protože se ukáže, že šlo o planý poplach. Brody je propuštěn a když se vrátí domů, zjistí, že Michael a Sean přes jeho zákaz vyrazili s přáteli na moře. Vyzbrojí se, vyrazí za nimi a doufá že je najde dřív, než bude příliš pozdě. Mezitím už je však žralok mladým lidem v patách a zabíjí jednoho po druhém.

DABING
1. DABING (Tv Premiéra)
V českém znění: Pavel Soukup - Roy Scheider (Martin Brody), Jan Přeučil - Murray Hamilton (Larry Vaughn), Bohdan Tůma, Jiří Zavřel, Alena Procházková, Lucie Kožinová, Martina Hudečková, Miriam Chytilová, Michal Dlouhý, Martin Sobotka, Jan Dolanský, Michal Jagelka
Překlad: Jiří Vejvoda
Zvuk: Vladimír Žďánský
Režie českého znění: Zuzana Schulzová
Připravilo: Bohemia Studio
Vyrobila: Premiéra TV 1994

2. DABING (ČT,DVD)
české znění: Viktor Preiss - Roy Scheider (Martin Brody), Jana Paulová - Lorraine Gary (Ellen Brody), Vladimír Brabec - Murray Hamilton ((Larry Vaughn), Pavel Rímský -Joseph Mascolo (Len Peterson), Jaromír Meduna - Jeffrey Kramer (zástupce Jeff Hendricks), Sylva Turbová, Jan Dolanský - Mark Gruner (Michael Brody), Filip Jančík - David Elliott (Larry Vaughn mladší), Tereza Duchková - Ann Dusenberry (Tina Wilcoxová), Jiří Racek, Andrea Černá, Petr Burian, Jakub Saic, Jan Škvor, Michal Jagelka, Andrea Elsnerová, Václav Rašilov, Klára Issová a další
Překlad: Petr Šaroch
Zvuk: Radim Štětina
Dramaturgie: Vladislav Kadlec
Asistentka režie: Eva Veverková
Střih: Ivana Kratochvílová
Výroba: Miloš Novák
Dialogy: Boris Adamec
Režie českého znění: Elmar Kloss
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 16.6.1978 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.7.1991 (VHS)
Poprvé na DVD: 28.6.2008 Sport
Poprvé na Blu-ray: 7.4.2021 Magic Box

Tržby celkem - $ 208 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000
 
FILMY V SÉRII
Čelisti gastonrolinc.webnode.cz/news/a0144/
Thriller / Horor, USA, 1975
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Roy Scheider, Robert Shaw

Čelisti II gastonrolinc.webnode.cz/news/a0131/
Thriller / Horor, USA, 1978
Režie: Jeannot Szwarc, Hrají: Roy Scheider, Lorraine Gary

Čelisti 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0123/
Thriller / Horor, USA, 1983
Režie: Joe Alves, Hrají: Dennis Quaid, Bess Armstrong

Čelisti: Odplata (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/celisti-iv-pomsta-jaws-the-revenge-1987-89-usa-thriller-horor-14 (originál)
Thriller / Horor, USA, 1987
Režie: Joseph Sargent, Hrají: Lorraine Gary, Lance Guest
 
Tvůrci a herci
Jeannot Szwarc (Režie), David Brown (Produkce), Richard D. Zanuck (Produkce), John Williams (Hudba), Michael C. Butler (Kamera), Steve Potter (Střih), Neil Travis (Střih), Arthur Schmidt (Střih), - (Casting), Joe Alves (Scénografie), Bill Jobe (Kostýmy), James R. Alexander (Zvuk), Robert Jiras (Masky), Carl Gottlieb (Scénář), Howard Sackler (Scénář), Roy Scheider (Herec), Lorraine Gary (Herec), Murray Hamilton (Herec), Joseph Mascolo (Herec), Collin Wilcox Paxton (Herec), Ann Dusenberry (Herec), Mark Gruner (Herec), Barry Coe (Herec), Keith Gordon (Herec), Ben Marley (Herec)
 
1978/116/USA/Thriller, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Původní režisér filmu John D. Hancock byl vyhozen a nahrazen Jeannotem Szwarcem.
- Steven Spielberg a Richard Dreyfuss se mohli účastnit natáčení, ale rozhodli se pracovat raději na filmu Close Encounters of the Third Kind.
- Na Brodyho přední lavce je kytka namalovaná na žluto. Jedná se o odkaz na film Jaws.
- V jedné scéně s lodí můžeme vidět člověka, jak si čte knihu "Jaws" od Petera Benchleyho.
- V konečném návrhu scénáře Marge a pilot vrtulníku přežijí útoky žraloků ve vzduchové bublině vytvořené v převráceném vrtulníku.
- Poslední film Marka Grunera.
- Vzhledem k problémům s počasím a životním prostředím byla většina filmu natočena v okolí Fort Walton Beach na Floridě.
- Většina mořských scén byla natočena v zátoce Choctawhatchee.
- Scény s vrtulníkem se točili celkem 4 dny.
- Jméno Eddieho lodi je "Tina's Joy".
- Mnoho scén se natáčelo během podzimních a zimních rán, takže herci museli během natáčení cucat kostky ledu, aby nešel vidět jejich dech.
- Scény s Murrayem Hamiltonem se točily narychlo, protože jeho žena měla během natáčení problémy se zdravím.
- Ellen Brody říká manželovi, že Matt Hooper volal a říkal, že byl na Auroře. Jedná se o odkaz na první film, kde Hooper odmítl na Auroře studovat, aby se mohl věnovat žralokům tyranizujícím pobřeží.
- Ve filmu zemřelo celkem 7 lidí, nejvíce z celé série.
 
Odkazy