Superman 4 / Superman IV: The Quest for Peace (1987/90/Velká Británie/Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy, Akční) 34%

29.07.2018 13:29
JEDNOU VĚTOU
„Světu hrozí nukleární konflikt - Superman sice zlikviduje jaderné zbraně, zároveň ale probudí k životu Luthorovu stvůru - Nukleárního muže.“

OBSAH
Lex Luthor s pomocí svého synovce Lennyho uteče z vězení a ze Supermanova vlasu vytvoří jemu rovného protivníka – Nuclear Mana. Clark Kent se mezitím snaží zvládnout zájem o jeho osobu ze strany dcery nového majitele Daily Planet Lacy Warfieldové. Jako Superman se ale musí angažovat také v celosvětovém jaderném odzbrojení a nakonec i bojovat proti Nuclear Manovi.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Neslavný konec legendy. Název poprvé v sérii nabobtnal o podtitul, rozpočet se ale scvrknul z 55 mega (první dva díly) na 17 mega a kdo z původního štábu mohl, ten potápějící se loď opustil - producenti, režiséři, scenáristi i trikaři. Reeve na to kývl jen s podmínkou, že mu pak studio bude financovat jeho vlastní projekt. Výsledný film nestojí za nic a zaslouženě v kinech propadl (utržil 15,5 mega), což vedlo k zavrhnutí pětky alias NEW SUPERMANA (producenti pro něj chtěli použít třičtvrtě hodiny materiálu vystřiženého ze čtyřky a to už v ní recyklovali trikové scény z předchozích dílů, plus Reeve v něm neměl hrát, ale měl ho napsat a režírovat) a ke skrečování celovečeráku o Spider-Manovi. Takové škody. (choze)
 2*

I takhle končí superhrdinové. S patosem až na kost, s nulovým řemeslným umem a s paběrkujícím hereckým osazenstvem. Singer by zasloužil pomník za to, že dokázal svým Superman Returns poslední dva díly škrtnout a vynést Kal-Ela znovu na vrchol. (novoten) 1*

Vzhledem k příletu vracejícího se Supermana jsem se rozhodl "doplnit si základní vzdělání" a shlédnul tohle. Takto by přesně vypadal můj oblíbený superhrdina bez toho, co mám na něm tak rád - potřebného sebeironického humoru a stylových triků, kdežto tyhle jsou OPRAVDU ŠPATNÉ. Patetické (i na Supermana!), blbé, primitivní, sebevykrádající. Prostě: Superman mluví v OSN a Lois Laneová při tom zamačkává slzu. Tohle mluví za všechno. PS ta Margot Kidder za ty čtyři roky od trojky ke čtyřce příšerně zestárla! (Tosim) 2*

VELKÁ RECENZE
Superman je stále poslem dobra ve světě. Ale v redakci Daily Planet se mnohé změnilo. Noviny odkoupil bohatý David Warfield a okamžitě přetváří redakci k obrazu svému. Propustí Perryho Whitea a na jeho místo nastupuje Warfieldova dcera Lacy. Ta se brzy zakouká do Clarka, samozřejmě k velké nelibosti Lois Laneové. Navíc se Supermanovu největšímu nepříteli Lexi Luthorovi s pomocí synovce Lennyho podařilo znovu uprchnout z vězení. Pomstychtivý Luthor zosnoval plán, jak se Supermana jednou provždy zbavit. Z muzea ukradl jeho vlas a poslal ho spolu s atomovou bombou ke Slunci. Tak se zrodí Nukleární muž, který se Supermanovi vyrovná v jeho síle a schopnostech. Nelítostný boj začíná. Superman však navíc bojuje s nukleárním zbrojením na Zemi.
Od natočení prvního Supermana s Christopherem Reevem uběhlo plných devět let a tak si nelze nevšimnout, že v tomto čtvrtém volném pokračování herci poněkud zestárli. Do příběhu se plně vrací Lois Lane v podání Margot Kidder a dokonce i Lex Luthor s tváří Genea Hackmana. Bohužel však bez Otise, takže tu tentokrát chybí komická figurka. Zastoupil ho však Lexův synovec, ale ten toho tady zase až moc nijak zvlášť nevytrhl. Námět není nijak překvapivý, neboť téma o jaderných zbraních a nukleární hrozbě se ve své době hojně promítla i přímo v komiksech. Studená válka holt byla studená válka. Film jako takový je ale neskonalá hrůza. Scénář jakoby nebyl vůbec promyšlený. Hodně scén se veze ve značné zkratkovitosti, čímž často nemá dějový vývoj žádnou logiku. Christopher Reeve Supermana pojal tak, jak ho představoval dříve, takže u něj žádná chyba rozhodně není. Chybou bylo razantní zkrácení snímku, který měl mít původně něco přes dvě hodiny. Nebo byl film scenáristicky už i v této verzi tak špatný, že to nestálo ani za uvedení? Co nejvíce utkví, je fakt, že se v tomto příběhu Lois a Superman potažmo Clark Kent k sobě chovají, jakoby mezi nimi dříve neproběhl žádný milostný vztah. Proč to? S tím by se přece dalo dál pracovat. Je tady toho samozřejmě víc, ale to už nemá smysl dál popisovat. Tento film je zkrátka natolik hrozný, že komiksům dělá spíše ostudu. Ta dosazená politika byla spíše na škodu, neb z toho vlastně vznikla politická moralita doplňující světovou politickou situaci na konci 80. let 20. století. Vlastně se jedná o zneužití této postavy ke stavu věci a tak není divu, že to dopadlo jak to dopadlo. A ještě jednou k tomu brutálnímu zkrácení. Není v tom právě ta politika? Zřejmě bylo vystřiženo něco, co se zrovna nehodilo, nebo bylo až moc odvážné či přímo provokativní. Ale to už ví snad jen bůh.

Ocenění:
Razzies
1987 - Mariel Hemingway (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1987 - Nejhorší vizuální efekty (nominace)

DABING
V českém znění: Jan Šťastný - Christopher Reeve (Clark Kent / Superman), Jana Boušková - Margot Kidder (Lois Lane), Michal Jagelka - Marc McClure (Jimmy Olsen), Jaromír Meduna - Gene Hackman (Lex Luthor / hlas Nuclear Mana), Jitka Ježková - Mariel Hemingway (Lacy Warfield), Petr Pelzer - Sam Wanamaker (David Warfield), Libor Bouček - Jon Cryer (Lenny), Jiří Plachý - Jackie Cooper (Perry White), Jakub Nemčok - Damian McLawhorn (Jeremy), Kingsley Pilgrim (školák), Bohdan Tůma - Bradley Lavelle (šerif č. 1), Zbyšek Pantůček - Mac McDonald (šerif č. 2), Tomáš Juřička - William Hootkins (Harry Howler), Otakar Brousek ml., Zbyšek Horák - David Garth (člen Rady starších č. 1, titulky), Michal Holán - Douglas W. Iles (velitel vojenského personálu), Nicholas Colicos (Paul - trenér z Metro Sports Club), Jiří Valšuba - Mark Caven (kněz ve škole Boys Town), Marek Libert, Ladislav Cigánek - Jim Broadbent (Jean Pierre Dubois), Stanley Lebor (generál Romoff), Svatopluk Schuller - Ron Travis (trestanec), Bohuslav Kalva - Don Fellows (Levon Hornsby), Robert Beatty (prezident Spojených států), Esmond Knight (člen Rady starších č. 2), Petra Hobzová - Jayne Brook (učitelka na střední škole JFK), Indira Joshi (generální tajemnice OSN), Zuzana Skalická - Susannah York (hlas Lary), Anna Nemčoková a Petra Hanžlíková - Diana Hunter (turistická průvodkyně v muzeu)
Překlad: Vít Kabelka
Zvuk: Josef Mašek
Produkce: Martin Odehnal, Pavla Draxlerová
Dialogy: Marek Píša
Režie: Karolína Průšová
Vyrobilo: Barrandov Studio dabing pro Cet 21 s.r.o. 2013

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 24.7.1987 Warner Bros. US
Premiéra Velká Británie: 24.7.1987
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 36 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 17 000 000
 
FILMY V SÉRII
Superman gastonrolinc.webnode.cz/news/a0117/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1978
Režie: Richard Donner, Hrají: Christopher Reeve, Marlon Brando

Superman 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0118/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1980
Režie: Richard Lester, Richard Donner, Hrají: Christopher Reeve, Margot Kidder

Superman 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0116/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: Richard Lester, Hrají: Christopher Reeve, Richard Pryor

Superman 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0119/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1987
Režie: Sidney J. Furie, Hrají: Christopher Reeve, Gene Hackman

Superman se vrací gastonrolinc.webnode.cz/news/a73/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA / Austrálie, 2006
Režie: Bryan Singer, Hrají: Brandon Routh, Kate Bosworth
 
Tvůrci a herci
Sidney J. Furie (Režie), Yoram Globus (Produkce), Menahem Golan (Produkce), Alexander Courage (Hudba), Ernest Day (Kamera), John Shirley (Střih), Jeremy Zimmermann (Casting), Noel Davis (Casting), Michael Olton (Casting), John Graysmark (Scénografie), John Bloomfield (Kostýmy), Chris Greenham (Zvuk), Basil Newall (Masky), Rick Rosenthal (Scénář), Jerry Siegel (komiks) (Předloha), Joe Shuster (komiks) (Předloha), Christopher Reeve (Herec), Richard Pryor (Herec), Margot Kidder (Herec), Jackie Cooper (Herec), Marc McClure (Herec), Annette O'Toole (Herec), Pamela Stephenson (Herec), Robert Vaughn (Herec), John Bluthal (Herec), David Winning (Herec), Al Matthews (Herec), Robert Beatty (Herec), Barry Dennen (Herec), Shane Rimmer (Herec), Larry Lamb (Herec)
 
1987/90/Velká Británie/Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Na postu dabéra Supermana (Christophera Reeva) se poprvé objevuje Jan Šťastný, který tak nahradil zemřelého Vladimíra Dlouhého, jenž nadaboval předchozí tři díly.
- Film měl původně režírovat Wes Craven. Po jeho rozhovoru s Christopherem Reevem, který měl o filmu narozdíl od režiséra krvavých hororů poněkud jiné představy, však herec prohlásil: "Wes Craven nikdy nebude režírovat můj film."
- Ve filmu je možné všimnout si reklamy na limonádu Pepsi-Cola a elektroniku Sanyo.
- Jedná se o jediný film ze supermanské tetralogie s Christopherem Reevem, který nebyl v České republice ani 25 let od jeho uvedení nikdy vysílán.
- Christopher Reeve souhlasil s účastí jen za podmínky, že mu studio zaplatí i jiný film, podle jeho výběru.
- Část proslovu Supermana na konci filmu je inspirována jedním z projevů Dwighta D. Eisenhowera.
- Richardu Donnerovi, který byl vyhozen z natáčení Supermana II, byla nabídnuta režisérská pozice. Odmítl.
- Režie byla nabídnuta i režisérovi Supermana III, Richardu Lesterovi. Ten ale také odmítl.
- Film byl zkrácen z původních 134 na 90 minut.
 
Odkazy