Santa Claus 3: Úniková klauzule / The Santa Clause 3: The Escape Clause (2006/88/USA/Rodinný, Komedie, Fantasy) 45%

29.07.2018 13:24
JEDNOU VĚTOU
„Santa (Tim Allen), alias Scott Calvin, je postaven před dva úkoly: udržet svou novou rodinu šťastnou a zabránit Jacku Frostovi aby překazil Vánoce."

OBSAH
Scott Calvin, který se stal Santa Clausem, a jeho manželka Carol, čekají své první dítě. Bohužel právě ve chvíli, kdy se blíží Štědrý den. Carol ale chybí přítomnost její rodiny, takže Scott se rozhodne pozvat její rodiče na Severní pól. Problém je, že oni netuší, kdo je, a myslí si, že je výrobce hraček v Kanadě. Před Radu Severního pólu je přizván Jack Frost, který hodně žárlí na Santu, a je radou obviněn, že se ho snaží zastínit. Matka příroda navrhuje sankce. Jenže Jack je velmi výmluvný a snaží se své jednání obhájit, což se mu docela daří. Jako trest dostává jen veřejně prospěšné práce. Pod vedením elfů by měl pracovat na přeměně Severního pólu na Kanadskou provincii - to kvůli rodičům paní Clausové. Jenže Frost má jiný cíl. Chce přimět Santu vzdát se svého postavení.(Nova Cinema)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tak když už jsem viděla předchozí dva díly a na tohle jsem jednou narazila v TV (a viděla jen závěrečnou hodinu), tak jsem dostáhla i tento díl, abych to viděla komplet. Není to o nic lepší než předchozí díl. Paní Clausová čeká malé Sanťátko, a aby nebyla sama, přitáhne Santa celou rodinu na Severní pól. Musím ale říct, že nápad na Jacka Frosta je dobrý (jen ten jeho vzhled a herec nic moc). A Allenovi tyhle role dost sedí, to je taky plus. (pufina) 2*

Včera jsem podlehla argumentačnímu nátlaku svého potomka a jala jsem se sledovat další film o Santovi. Nu což, řekla jsem si, dám tomu šanci, jsou přece Vánoce. Do necelých deseti minut jsem nabyla přesvědčení, že tohle nevydržím a hledala jsem únikové východy, načež jsem byla ihned zalehnuta se slovy "nikam nepůjdeš" a vzápětí se ozval i hlasitý smích. V té chvíli jsem si připadala jako ve špatném hororu a kalich hořkosti mi ukazoval své dno. Pomoooooc! Vysílala jsem signály SOS všemi směry, ale nebyl tam nikdo, kdo by mé vlny úzkosti zachytil. Už dlouho jsem do sebe nevstřebala větší odpornost, důsledkem čehož se mi do obličeje vryl strnulý, duchem nepřítomný výraz a mé oko, má brána do duše započalo svůj protestní tik. Milosrdný spánek naštěstí zklidnil pocuchané nervy. Budu doufat, že se něčemu podobnému příště obloukem vyhnu. Následky by mohly být fatální! (Ainy) 0*

Takže to nakonec Santa Allen neustál. Po vydařené jedničce a snesitelné dvojce, přichází katastrofa, kde pokus o originální zápletku zabíjí nejen krkolomný scénář plný hloupostí, závěje trapnosti a herecké bezradnosti, ale především nuda, která je tentokrát divákovi věrnou průvodkyní po Severním pólu, kde se většina děje odehrává. Místy je ta nuda tak hustá, že skrz ni není vůbec vidět. A to je škoda. Tim jako Santa měl na víc. (nash.) 1*

VELKÁ RECENZE
Třetí pokračování rodinného vánočního filmu z roku 1994, který už dnes považuji mezi vánočními snímky za kultovní. Obsazení se nemění, opět jsou tu staří známí herci z prvního i druhého dílu, to vše v čele s Timem Allenem v titulní roli Santa Clause. Ale objevují se zde i nové postavy, z nichž asi ta, která dostává nejvíce prostoru, je Jack Mráz v podání Martina Shorta. A kolem něj se také točí vlastně celý film. Jack Mráz patří mezi tzv. pohádkové postavy, ale ze všech těchto postav je ve světě lidí nejméně známý.
Žárlí na Santovu oblíbenost a rozhodne se ho připravit o toto výsostné postavení, což se může stát pouze tehdy, kdyžý Santa drží v ruce svůj sněžný globus a současně pronese formulku, že si přeje, aby se nikdy nestal Santa Clausem. Dál děj popisovat nebudu, protože nechci zbytečně spoilerovat. Ale je tu něco velice originálního, co se v pokračováních filmů objevuje málokdy. Mám na mysli to, že se tu objevuje scénka z prvního dílu, kdy se Tim Allen stal Santa Clausem. Tato scénka je sem velmi zajímavě zakompovaná a film se tím rozhodně stává zajímavějším.
A je tu i jedna změna oproti prvním dvoum dílům. Zatímco první dva díly se odehrávají z velké většiny ve světě lidí, tento díl se naopak z velké většiny odehrává na Severním pólu. To je také oproti prvním dvoum dílům tak trochu změna. Ale celkově film vyznívá dost dobře a pořád se u toho bavím stejně dobře, jako u prvního či druhého dílu. Je to prostě pohodový vánoční film s trochou toho napětí a s trochou humoru, ale pořád to plní dobře svůj účel. Takže stejně jako prvním dvoum dílům, i tomuto třetímu pokračování dávám čtyři hvězdičky. (freddy)

Ocenění:
Razzies
2006 - Tim Allen (Nejhorší herec) (nominace)
2006 - Martin Short (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2006 - Nejhorší Prequel nebo Sequel (nominace)
2006 - Martin Short, Tim Allen (Nejhorší kombinace k vidění) (nominace)
2006 - Bez tohoto by se svět rodinných filmů obešel (nominace)

DABING
V českém znění: Jiří Prager - Tim Allen (Scott Calvin / Santa), Zbyšek Pantůček - Martin Short (Jack Mráz), Ivana Andrlová - Elizabeth Mitchell (Carol Calvinová / paní Clausová), Johanka Krtičková - Liliana Mumy (Lucy Millerová), Petr Neskusil - Spencer Breslin (Curtis), Václav Mareš - Alan Arkin (Bud Newman), Dana Syslová - Ann-Margret (Sylvia Newmanová), Lumír Olšovský - Judge Reinhold (Neil Miller), Radek Škvor - Eric Lloyd (Charlie Calvin), Dana Černá - Aisha Tyler (Matka Příroda), Lucie Svobodová - Wendy Crewson (Laura Millerová), Ladislav CIgánek - Kevin Pollak (Amor), Tomáš Juřička - Jay Thomas (Zajda), Terezie Taberyová - Abigail Breslin (Trish), Otmar Brancuzský - Art LaFleur (Zoubková víla), Martin Kolár - Michael Dorn (Uspávač / Sandy), Jan Pohan - Peter Boyle (Otec Času), Petr Burian, David Štěpán, Jan Rimbala, Kryštof Kolár, Kristýna Valová, Hana Krtičková, Štěpán Krtička
Překlad: Filip Pokorný
Zpěv, text písně a hudební doprovod: Zbyšek Pantůček
Zvuk: Marián Molčák
Výsledný mix: Shepperton Studios Londýn
Vedoucí výroby a režijní spolupráce: Daniel Košťál
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Lucie Petra Svobodová
Vyrobilo: AW Studio Praha 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 3.11.2006 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 12.12.2007 (DVD) Walt Disney Pictures
Poprvé na DVD: 12.12.2007 Buena Vista CZ
Poprvé na Blu-ray: -

Tržby celkem - $ 110 800 000
Náklady (Rozpočet) - $ 12 000 000
 
FILMY V SÉRII
Santa Claus gastonrolinc.webnode.cz/news/a0104/
Komedie / Rodinný, USA, 1994
Režie: John Pasquin, Hrají: Tim Allen, Judge Reinhold

Santa Claus 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0105/
Komedie / Rodinný, USA, 2002
Režie: Michael Lembeck, Hrají: Tim Allen, Elizabeth Mitchell

Santa Claus 3: Úniková klauzule gastonrolinc.webnode.cz/news/a0106/
Rodinný / Komedie, USA, 2006
Režie: Michael Lembeck, Hrají: Tim Allen, Martin Short
 
Ocenění:
Razzies
2006 - Tim Allen (Nejhorší herec) (nominace)
2006 - Martin Short (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2006 - Nejhorší Prequel nebo Sequel (nominace)
2006 - Martin Short, Tim Allen (Nejhorší kombinace k vidění) (nominace)
2006 - Bez tohoto by se svět rodinných filmů obešel (nominace)
 
Tvůrci a herci
Michael Lembeck (Režie), Robert F. Newmyer (Produkce), Brian Reilly (Produkce), Jeffrey Silver (Produkce), George S. Clinton (Hudba), Robbie Greenberg (Kamera), David Finfer (Střih), Joanna Colbert (Casting), Richard Holland (Scénografie), Ingrid Ferrin (Kostýmy), Adam Kopald (Zvuk), Mark Weingarten (Zvuk), Robert L. Sephton (Zvuk), Allan A. Apone (Masky), Ed Decter (Scénář), John J. Strauss (Scénář), Tim Allen (Herec), Martin Short (Herec), Elizabeth Mitchell (Herec), Judge Reinhold (Herec), Wendy Crewson (Herec), Spencer Breslin (Herec), Ann-Margret (Herec), Alan Arkin (Herec), Abigail Breslin (Herec), Art LaFleur (Herec), Kevin Pollak (Herec), Michael Dorn (Herec), Peter Boyle (Herec), Sammi Hanratty (Herec), Aisha Tyler (Herec), Zach Mills (Herec), Madeline Carroll (Herec), Ridge Canipe (Herec), Liliana Mumy (Herec), Kara R. Stribling (Herec), Cameron Monaghan (Herec), John Ross Bowie (Herec), Eric Lloyd (Herec), Jay Thomas (Herec), Andrew Vo (Herec)
 
2006/88/USA/Rodinný, Komedie, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Santovej (Tim Allen) továrni na hračky možno vidieť počítadlo, na ktorom je zobrazené: 378 rokov bez úrazu.
- Jediný film zo série, v ktorom sa neobjaví Santova (Tim Allen) pravá ruka, elf Bernard. Túto úlohu po ňom prevzal elf Curtis (Spencer Breslin).
 
Odkazy