Santa Claus 2 / The Santa Claus 2 (2002/105/USA/Komedie, Rodinný, Fantasy) 48%

29.07.2018 13:23
JEDNOU VĚTOU
„Santa Clause se vrací, aby zachránil svého syna, který se dostal na seznam zlobivých dětí."

OBSAH
Scott Calvin je Santa Clausem už sedm let, a i když mu chybí jeho syn Charlie, svou práci vykonává svědomitě. Přípravy na Vánoce probíhaly na Severním pólu hladce, dokud nebyl zveřejněn seznam hodných a zlobivých dětí. A právě Charlieho jméno je uvedené mezi těmi zlobivými. Scott se okamžitě rozhodne vzdát kariéry Santa Clause a vrátit se do normálního života, aby se jeho syn opět dostal na seznam hodných dětí. Snaží se za sebe najít důstojnou náhradu, jenže santovský oblek se dostane do nesprávných rukou – role Santa Clause se zmocní trestaný zloděj, a duch Vánoc upadá. Scott a Charlie musejí vyburcovat zdrcené skřítky, aby jim pomohli zachránit Vánoce...(TV Prima)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Stále mne to baví. A to myslím zcela vážně. Tim Allen je stále stejně skvělý a děj je i zde velmi zajímavý. Opět je zde střídání míst, na kterých se odehrává děj, opět se zde střídají obrazy ze Severního pólu s lidským světem a opět to funguje. Do toho jsou zde nové originální postavy zoubkové víly, matky přírody, pána času, amora a uspávače. A opět zde nechybí humor a vtip, a to například v situaci, kdy se Scoot Calvin snaží přivolat zoubkovou vílu. Tohle je prostě sranda a je to opět velmi originální a já se opět velmi příjemně bavil. Prostě je to super film a kvalita ani trošku neklesá. A navíc já prostě vánoční filmy miluji a tenhle patří k těm nejpovedenějším. Takže opět tvůrcům tleskám za udržení vysoce nasazené laťky v prvním dílu a jsem rád, že jsem se dočkal pokračování. A už se těším, až uvidím třetí díl... (freddy) 4*

Pokračování nudného prvního dílu opět s tím samým santou. Opět stejně špatně, ale možná i hůř. Scénář je tentokrát opravdu přehypován nápady ala umělý santa. Což dopomáhá k naprosté stupiditě filmu. Elfové vypadají až šíleně směšně a celý film je směšný více svým stvárněním nežli obsahem a rádoby super vtípky. (Djkoma) 2*

První Timův Santa příjemně překvapil jako úsměvná a nečekaně zábavná vánoční pohodovka. U dvojky jsem čekal katastrofu, ale i když to bylo mnohem slabší a hlavní vztahový zvrat přišel poněkud krkolomně a nelogicky, nebylo to, kupodivu, tak hrozné jak jsem se bál. Nutno ovšem podotknout, že jen a pouze díky Timovi Allenovi, se kterým celý film stojí a padá. V jeho úsilí ho podpořila jedna kouzelná scéna, kouzelný nápad se santovským diktátorem a několik lehce vtipných momentů. (nash.) 3*

VELKÁ RECENZE
Od doby, kdy se ze Scotta Calvina stal Santa Clause, uplynulo už dlouhých sedm let. S blížícími se Vánocemi mají všichni opět plné ruce práce. Santa se ale dozví znepokojivou zprávu, že na seznamu zlobivých, kteří letos nedostanou dárky, je i jeho dospívající syn Charlie. Scottovi syn moc chybí, nejraději by za ním okamžitě vyrazil, jeho santovské povinnosti mu to ale nedovolují. Právě řeší závažný problém, podle santovské doložky je jeho povinností najít si manželku. Pokud se do Štědrého dne neožení, bude z něj opět obyčejný člověk. Scott je Santou rád, nechce se vzdát života na severním pólu, nechce připravit děti o Vánoce, a navíc má strach o budoucnost elfů. Elf Curtis nabízí Santovi řešení, s pomocí duplikačního stroje na výrobu hraček stvoří Santova dvojníka. Zatímco on bude s pomocí hlavního elfa Bernarda a elfa Curtise organizovat předvánoční přípravy, pravý Santa se může vydat za svým synem, a při té příležitosti se může poohlédnout po nějaké nevěstě.
Po úspěchu filmu Santa Claus z roku 1994 producenti pochopitelně zvažovali možnost natočit druhé pokračování, ale byl zde jeden háček. "Druhý díl jsme chtěli natáčet pouze v případě, že by byl stejně originální a okouzlující jako původní film," říká producent Brian Reilly. "První díl si mnoho lidí zamilovalo - a my jsme druhým nechtěli nic pokazit." "Santa Claus byl skvělý film," podotýká představitel hlavní role Tim Allen, "a nechtěli jsme točit pokračování, dokud jsme si nebyli jisti, že můžeme dosáhnout kvalit originálu. Pokračování nemělo vzniknout jen proto, aby zkrátka bylo, musel to být zajímavý film sám o sobě." Producenti tedy čekali až do chvíle, kdy se objevil scénář, který by dokázal držet krok s prvním dílem. "Konečně jsme našli vhodné dějové prvky, díky kterým měl film potenciál stát na vlastních nohou. V druhém díle se Santa musí vrátit do role otce a pomoci svému synovi v období jeho krize a zároveň kvůli všem ostatním dětem dohlížet na dění na Severním pólu," vysvětluje Reilly. .
"Dělení času mezi práci a rodinu je věčné dilema," říká režisér Michael Lembeck. "Když Santa zjistí, že má jeho syn potíže, musí na čas opustit svou práci - tím ale zklame své Elfy a přidá jim mnoho starostí. Jeho odchod totiž může ohrozit celý průběh Vánoc." Roli Santa Clause opět obsadil Tim Allen, který má pro tuto postavu zvláštní místo ve svém srdci. "Mám tuto postavu moc rád, protože nikdo vlastně neví, jaký je Santa ve skutečnosti," říká Allen. "Proto mohu postavu rozvinout pomocí svých vlastních pocitů a vzpomínek. Santa je velice štědrý a velkorysý člověk a na rozdíl ode mne nemá žádné charakterové vady. Je také velice čestný a zásadový. Snažím se do něj tedy vložit všechny pozitivní vlastnosti, které obdivuji na ostatních mužích," dodává sarkasticky.
Filmařům se podařilo dosud nevídaným způsobem znázornit život na Severním pólu. Architektura staveb je inspirována uměleckým hnutím Art Nouveau z přelomu 20. století a vyznačuje se důrazem na dekorativnost. Mezi největší a nejzajímavější prvky designu patří Elfí vesnice a Santova dílna na hračky. "Chtěl jsem vytvořit svět, který by byl dostatečně velký na to, aby dokázal vyvolat dojem, že se zde vyrábí hračky pro všechny děti na světě," říká hlavní výtvarník Tony Burrough. V Elfí vesnici se nachází pekárna, prodejna obuvi, radnice i náměstí s kluzištěm. Na stavbě městečka se podílelo přes 250 řemeslníků včetně truhlářů, fasádníků a malířů. "Každý kus architektury byl zvlášť vyřezán z překližky podle papírových šablon, které vygeneroval počítač na základě grafického modelu. Nejsou zde žádná dvě identická okna nebo dvoje stejné dveře," říká koordinátor výstavby Craig Henderson.
"Chtěl jsem, aby byly exteriéry budov v Elfí vesnici hodně ozdobné," říká Burrough. "Rozhodli jsme se, že pro konečné úpravy použijeme místo pěny sádru. Postavili jsme si dílnu a vytvořili formičky na různé opakující se tvary. Když se nám podařilo uvést celý systém do provozu, zjistili jsme, že je tento způsob výroby velmi efektivní z hlediska časových a finančních nákladů." Film také obsahuje jedinečnou akční scénu. "Scott Calvin se na malém sobu snaží dohnat sáně tažené celým sobím spřežením, ve kterých sedí jeho protivník. Přeskakuje z jednoho soba na druhého, přesně jako ve westernech. A to všechno několik desítek metrů nad zemí," vysvětluje Lembeck. Létajícím sobům vdechla život dvojice expertů na speciální efekty - Tom Woodruff Jr. a Alec Gillis. "Zužitkovali jsme nové technologické možnosti, které se za posledních 8 let objevily, a dali tak všem animovaným postavám mnohem více života," říká Woodruff. "Sobi jsou tentokrát mnohem výraznější a tudíž i mnohem legračnější než minule. Jsou neuvěřitelně praštění," dodává. Pro scény s létajícími soby museli animátoři použít počítačové efekty i loutky v životní velikosti. "Abychom mohli točit scény, ve které letí sob s člověkem na zádech, museli jsme sestrojit velmi bytelný model," vysvětluje Gillis. "Pro ovládání pohybu jsme použili hydraulické písty, řízené počítačem, na kterém loutkáři předprogramovali jednotlivé pohyby. Museli jsme si dát pozor na spoustu věcí - například na pohyb nohou, aby do sebe končetiny nenarážely. Hydraulika byla tak silná, že kdybychom nebyli při programování naprosto přesní, mohl by model skončit roztrhán na kusy."

Ocenění:
The Saturn Awards
2003 - Nejlepší fantasy (nominace)

DABING
V českém znění: Jiří Prager – Tim Allen (Santa Clause / Scott Calvin / Santa dvojník), Ivana Andrlová – Elizabeth Mitchell (ředitelka Carol Newmanová), Zdeněk Podhůrský - Judge Reinhold (Dr. Neil Miller), Kevin Pollak (Amor), René Slováčková - Aisha Tyler (Matka Příroda), Wendy Crewson (Laura Millerová), Miroslav Saic - Peter Boyle (Otec času + titulky), Blu Mankuma (John Pierce), Bohdan Tůma - Art LaFleur (Zoubková víla), Tomáš Materna, Petros Alexandridis, Jan Škvor, Helena Dytrtová, Jan Maxián, Pavlína Dytrtová, Julie Alexandridisová, Radek Škvor, Rozita Erbanová, Helena Němcová, a další.
Překlad: Tereza Chvojková
Zvuk: Tomáš Říha
Výsledný mix: Anville Post Production, Londýn
Vedoucí výroby: Jaroslav Richtr
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie českého znění: Václav Laube
Vyrobilo: pro Warner Home Video AW Studio Praha, 200x

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 12.12.2002
Premiéra USA: 1.11.2002 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.2004 (VHS) Warner Home Video, 4.3.2005 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 1.11.2002 Buena Vista Pictures US
Poprvé na Blu-ray: -

Tržby celkem - $ 172 900 000
Náklady (Rozpočet) - $ 65 000 000
 
FILMY V SÉRII
Santa Claus gastonrolinc.webnode.cz/news/a0104/
Komedie / Rodinný, USA, 1994
Režie: John Pasquin, Hrají: Tim Allen, Judge Reinhold

Santa Claus 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0105/
Komedie / Rodinný, USA, 2002
Režie: Michael Lembeck, Hrají: Tim Allen, Elizabeth Mitchell

Santa Claus 3: Úniková klauzule gastonrolinc.webnode.cz/news/a0106/
Rodinný / Komedie, USA, 2006
Režie: Michael Lembeck, Hrají: Tim Allen, Martin Short
 
Tvůrci a herci
Michael Lembeck (Režie), Robert F. Newmyer (Produkce), Brian Reilly (Produkce), Jeffrey Silver (Produkce), George S. Clinton (Hudba), Adam Greenberg (Kamera), David Finfer (Střih), Jackie Burch (Casting), Tony Burrough (Scénografie), Ingrid Ferrin (Kostýmy), Robert L. Sephton (Zvuk), Hayley Miller (Masky), Don Rhymer (Scénář), Cinco Paul (Scénář), Ken Daurio (Scénář), Tim Allen (Herec), Elizabeth Mitchell (Herec), David Krumholtz (Herec), Judge Reinhold (Herec), Wendy Crewson (Herec), Spencer Breslin (Herec), Kevin Pollak (Herec), Michael Dorn (Herec), Molly Shannon (Herec), Blu Mankuma (Herec), Fred Ewanuick (Herec), Art LaFleur (Herec), Bob Bergen (Herec), Myles Jeffrey (Herec), Peter Boyle (Herec), Aisha Tyler (Herec), Liliana Mumy (Herec), Valerie Tian (Herec), Nicole Leroux (Herec), Eric Lloyd (Herec), Jay Thomas (Herec)
 
2002/105/USA/Komedie, Rodinný, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Peter Boyle si v prvom filme zahral Scottovho (Tim Allen) nadriadeného, pána Whittlea. V tomto a nasledujúcom pokračovaní však už bol preobsadený do úlohy Otca času.
- V scéne, kde je Scott na rande s ctižiadostivou speváčkou je možné na jej blúzke vidieť tvár Santu, ktorá patrí Timovi Allenovi.
- V jednej zo scén je možné vidieť, že na zadnej stene v izbe malého dievčatka sa nachádza plagát Disneyho animovanej postavičky Kim Possible.
 
Odkazy