Santa Claus / The Santa Claus (1994/97/USA/Komedie, Rodinný, Fantasy) 62%

29.07.2018 13:23
JEDNOU VĚTOU
„Americká rodinná komedie, která je svéráznou odpovědí na otázku, jestli opravdu existuje Santa Claus a pokud ano, kdo to vlastně je."

OBSAH
Špičkový manažer hračkářské firmy Scott Calvin se nemůže vypořádat s důsledky rozvodu. Navíc rozhodně není prototypem ideálního rodiče pro svého syna. Štědrý den s tatínkem je pro malého Charlieho spíš noční můrou než nejkrásnějším večerem roku. To se ale změní ve chvíli, kdy Santa Clause, který v anglosaských zemích přináší dárky komínem, tragicky uklouzne právě na střeše Calvinova domu. Kdo za něj zaskočí? Pochopitelně nešťastný Scott. Ale to zdaleka není všechno, protože v průběhu příštích měsíců se tatínek pomalu ale jistě začne měnit ve skutečného Santa Clause a konečně si začne rozumět se svým synem...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Och, tak tohle je absolutní vánoční klasika, díky které poznám, že se blíží Vánoce. Tenhle film mne provází vánočním obdobím už pár let a vždycky mne baví ho skouknout. Jsou zde nádherné prvky pohádkovosti, ale zároveň je to vtipné a originální. Tim Allen v roli zajímavého člověka Scotta Calvina je zde prostě suprový a celý scénář je velmi originální. Já mám tenhle film rád a osobně ho považuji za vánoční klasiku. Proto nemohu jinak, než dát čtyři hvězdičky, protože mezi vánočními filmy to patří k nadprůměru a není to nikterak kýčovité. Prostě to funguje, a to je to hlavní. Takže tleskám tvůrcům a děkuji jim za tenhle nádherný film, který mne provází vánočním obdobím. (freddy) 4*

Když rozvedený otec zmrzačí chlapíka z kraje věčného ledu a oblékne si jeho kostým, vyraší mu bílý plnovous, zakulatí břicho a dojde mu, že o nadcházející Vánoce se musí postarat on. Scénář je s ohledem na dané téma poměrně neotřelý, nabídne několik sympatických momentů, kterak to vlastně celé funguje. Samozřejmě dojde na dojetí, na všechny ty veledůležité rodinné hodnoty a hlavně na slušné situace s Timem Allenem, který se první velké filmové role tehdy zhostil velmi solidně. Tržby pohádkové. (castor) 3*

Slabá komedie, která nefunguje ani v čase vánočním. Nějak rychle film po shlédnutí vyšumí a nenalezl jsem v něm žádnou výraznou scénu. Potenciál tady však byl jenže Tim Allen v roli Santa Clause nepůsobí dvakrát sympaticky, roli tak trochu odbyl a do toho chabý děj bez pořádně rozvinuté zápletky se kterou se nakládá dost lajdácky a neobratně. Postupně se nápady obehrály a v tom horším případě postupně docházely až se úplně vyčerpaly. Na podobné téma existuje celá řádka více či méně povedených filmů, ale tenhle řadím k těm nepovedeným. Dá se na něj podívat, ale nevyvolá nic, co by bylo zajímavé nebo nějak líbivé. Je to strojově čistá práce, která v ničem neohromí a za pět minut po filmu se na ni zapomene. Nelíbilo. 40% (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
Odpovědí na otázku a tedy hlavní postavou příběhu je Scott Calvin, průměrný rozvedený Američan, který má desetiletého syna Charlieho a příliš málo času na to, aby dokázal přijít a vyzvednout si ho od bývalé manželky včas. Celý jeho život se změní v okamžiku, kdy velká rána vyřeší za Scotta otázku, jestli má Charliemu říci, že Santa Claus neexistuje. Když totiž Scott se synem vyběhne před dům, leží před jeho domem Santa Claus, který právě spadl ze střechy. A má u sebe kartičku, podle níž ho má nálezce zastoupit. A než se překvapená dvojice vzpamatuje, Santa Claus zmizí. Zůstane jen jeho kostým, kouzelné sáně se sobím spřežením a nerozdané dárky.
Scott se synem nastoupí a zbylé dárky rozvezou, i když samozřejmě s řadou problémů způsobených nezkušeností. Tím to ovšem neskončí. Na krátký čas se totiž otec se synem ocitnou na severním pólu, v Santově sídle, kde jim Bernard, který má na starosti přípravu a rozdělování dárků, vysvětlí, že ten, kdo si obleče kostým skutečného Santa Clause, ten musí převzít i jeho povinnosti. A skutečně během roku se štíhlý elegantní muž promění v obtloustlého chlapíka se šedivými vousy. To však zdaleka není konec podivnostem, které se kolem něj začínají dít. V ZOO se za ním táhnou sobi, v parku zase děti, které se mu svěřují s tím, co by chtěly za dárky.
Navíc si Scott uvědomí, že zná všechny děti, které potká a dokonce ví, jaké jsou. A pak jsou tu zase vánoce a před Scottovým domem zastaví Bernard s kouzelnými saněmi Santa Clause.
Nejde o špatný film, ale čekal jsem v něm mnoho více komických situací. Námět k tomuto přímo vybízel a přitom je ve filmu poměrně dost míst, které musí diváka (a malého diváka tím spíše) poměrně nudit. Až příliš často se ve filmu řeší spíše problémy, které novopečenému Santa Clausovi přináší jeho nové poslání - sice samozřejmě vtipně či rádoby vtipně, ale o tom by takovýto film určený především pro děti být asi neměl

Ocenění:
The Saturn Awards
1995 - Nejlepší fantasy (nominace)
1995 - Alec Gillis, Tom Woodruff Jr. (Nejlepší masky) (nominace)

DABING
V českém znění: Václav Postránecký – Tim Allen (Scott Calvin / Santa Claus), David Prachař – Judge Reinhold (Dr. Neil Miller), Dana Batulková – Wendy Crewson (Laura Calvinová Millerová), Michal Bürger – Eric Lloyd (Charlie Calvin), Jan Kalous – David Krumholtz (skřítek Bernard), Martin Kolár – Larry Brandenburg (detektiv Nunzio), Karel Richter - Peter Boyle (pan Whittle), Vladimír Fišer - Ron Hartmann (soudce G. Whelan + titulky), Kateřina Hrušková, Monika Ticháčková, Ludmila Molínová, Milan Slepička, Karolina Frýdecká, Luděk Čtvrtlík, Vladimír Kudla, Rafael Pražák, Vít Ondračka, Petr Říčánek, Jiří Krejčí, a další.
Zvuk: Václav Hálek
Střih: Jana Stejskalová
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Daniela Margoliusová
Dialogy a režie českého znění: Marie Fronková
Vyrobilo: Studio Dabing, AB Barrandov, 1995

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.12.1995 Falcon
Premiéra USA: 11.11.1994 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.1996 Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.10.1997 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 27.1.1999 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: -

Tržby v ČR - Kč 2 275 140
Tržby celkem - $ 189 833 357
Návštěvnost v ČR 76 109
Náklady (Rozpočet) - $ 22 000 000

FILMY V SÉRII
Santa Claus gastonrolinc.webnode.cz/news/a0104/
Komedie / Rodinný, USA, 1994
Režie: John Pasquin, Hrají: Tim Allen, Judge Reinhold

Santa Claus 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0105/
Komedie / Rodinný, USA, 2002
Režie: Michael Lembeck, Hrají: Tim Allen, Elizabeth Mitchell

Santa Claus 3: Úniková klauzule gastonrolinc.webnode.cz/news/a0106/
Rodinný / Komedie, USA, 2006
Režie: Michael Lembeck, Hrají: Tim Allen, Martin Short
 
Tvůrci a herci
John Pasquin (Režie), Robert F. Newmyer (Produkce), Brian Reilly (Produkce), Jeffrey Silver (Produkce), Michael Convertino (Hudba), Walt Lloyd (Kamera), Larry Bock (Střih), Renee Rousselot (Casting), Carol Spier (Scénografie), Carol Ramsey (Kostýmy), Hari Ryatt (Zvuk), Barry R. Koper (Masky), Steve Rudnick (Scénář), Leo Benvenuti (Scénář), Tim Allen (Herec), Judge Reinhold (Herec), Wendy Crewson (Herec), David Krumholtz (Herec), Eric Lloyd (Herec), Larry Brandenburg (Herec), Mary Gross (Herec), Peter Boyle (Herec), Jayne Eastwood (Herec), Nic Knight (Herec), John Pasquin (Herec), David Sparrow (Herec), Frank Welker (Herec), Tabitha Lupien (Herec)
 
1994/97/USA/Komedie, Rodinný, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Natáčanie bolo na vyše 2 roky pozastavené, lebo počas nakrúcania našla polícia u Tima Allena (Santa Claus) vyše pol kila kokaínu. Herec mal byť odsúdený na 3-7 rokov väzenia, prepustili ho však už po 2 rokoch a 4 mesiacoch.
- Jediný film zo série, v ktorom sa neobjaví žiaden darebák.
- V scéne, kde Scott (Tim Allen) a Charlie (Eric Lloyd) idú na saniach po ceste vedľa kamiónu, je jeho vodič Jimmy Labriola. S Timom Allenom spoločne účinkovali v seriáli Majster Tim (od r. 1991).
- Keď Scott (Tim Allen) a Charlie (Eric Lloyd) opúšťajú Severný pól je možné vidieť, že na mesiaci, ktorý je v pozadí sa nachádza logo Mickey Mouse.
- Scéna, v ktorej deti kričia: „Nechajte ho ísť! Nechajte Santu ísť!" je odkaz na film Zázrak na 34. ulici (1994)
- V jednej zo scén je možné vidieť, že na prvej strane Santovho (Tim Allen) zoznamu sa nachádzajú mená Andre Agassi a Armand Assante.
- Úloha Scotta Calvina/Santa Clausa bola pôvodne napísaná pre Billa Murraya. Bola ponúknutá aj Chevymu Chaseovi, no z dôvodu nedostatku času ju musel odmietnuť.
 
Odkazy