Zlo mezi námi / Ondskan (2003/113/Švédsko/Drama) 85% -Originál DVD-

18.06.2020 14:35
JEDNOU VĚTOU
„Dramatický příběh o překonání lidského zla, o přátelství a zrodu lásky.“

OBSAH
Dramatický příběh o překonání lidského zla, o přátelství a zrodu lásky. Erikovi je 18 let a jeho životem se táhne linie násilí a konfliktů. Po vyhození ze školy, je poslán na internátní školu Stjärnsberg. Ta má být poslední šancí jak jej odtrhnout od starého života a vrátit zpět ke studiu. Na internátě se ale dá zlu těžko uniknout - panuje zde systematický teror páchaný na mladších studentech. Dokáže Erik zlu čelit, aniž by porušil pravidla a riskoval tak své vyloučení a celou budoucnost? Zlo mezi námi je dramatický příběh o mezilidském násilí, ale také o opravdovém přátelství a zrodu lásky.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zlo na diváka může přijít v mnoha podobách, ale v tak intenzivní podobě jako přišlo na obrazovky v tomto filmu se mi jen tak nepoštěstí popsat. Zlo může mít miliony podob a tak si tvůrci dali za cíl ukázat to největší zlo, které na světě je, a to je člověk samotný. Jako film takový zřejmě dle mého názoru chtěl ukázat co nejsyrověji a naopak co nejpřesněji pravdu, tak krutou, jako píše samotný život, což se mu rozhodně poštěstilo. Při skládání puzzle jsem na obrazovku v některých scénách dost brutálním způsobem oněměl. Tak mi to jen dokázalo, že sleduji dobrý film, a že stojí za to vnímat ten příběh, odvíjející se na obrazovce jako zrnko písku na poušti zdvihající závanem větru tak letmo a tak důstojně, že si to mojí pozornost prostě zaslouží, a nejenom mojí, ale každého diváka, který bude odhodlaný vidět to, čeho jsem byl svědek já. Je to depresivní, ale musí se to vidět, jinak se to říci nedá. Čtyři hvězdy tu dávám jen proto, že příběh nebyl natolik silný, že by dokázal projevit emoce, spíše se projevila právě mocná syrovost příběhu. Občas docela špatně, ale v tomto příběhu kupodivu nezáleží na tom, jak moc emoce půjdou projevit najevo, ale jestli vůbec nějaké emoce člověk v sobě má. (Malarkey) 4*

Mikael Hafström ve svém první důležitém snímku dokazuje své kvality a dobrou práci s herci. Andreas Wilson v hlavní roli snímku Zlo představuje z počátku divákem nenáviděnou a odpudivou postavu, která se dokáže velmi rychle (a logicky) změnit v úplný opak, který si zachová svou kamennou tvář a sílu v pažích. Vcelku pomalý, ale dobře dávkovaný snímek představuje šikanu starších žáku na mladších. Nehnané do extrému, ale rozhodně chvílemi mrazivé a mnohem blíže skutečnosti než jiné podobné snímky (Klass...). (Djkoma) 4*

Tady se musí zatleskat. Skandinávské drama Zlo je působivou sondou do světa mrazivé šikany, která se stává nedílnou praktikou „výchovy“ povedené školní rady v jedné prestižní internátní škole – a dnes se stává doslova civilizačním problémem. Jasně ji definuje, viditelně poukazuje na příčiny, výtečně s ní pracuje. V hlavní roli exceluje debutující Andreas Wilson, coby nováček Erik, který se systému nehodlá podřídit. Nešlo tu primárně o to, jak moc dostanou tihle chcípáci z vyšších ročníků lidově přes držku, nýbrž o celkové uchopení pojmů „šikana“, „odvaha“, „přátelství“. Proto docela nechápu, jaké tu o šikaně panuje mínění. Není snad třeba lámat kosti a rozbíjet obličeje po desítkách, aby divák pochopil, o jak zásadní problém se tu jedná. Famózně vygradovaný a maximálně sugestivní snímek dnes již hollywoodského tvůrce Mikaela Hafströma (poměrně zajímavá Hra s nevěrou) disponuje strhující atmosférou i hmatatelným napětím. A nabízí až tři možné katarze - 1) vyúčtování se Silverhielmem 2) právnické kličky v ředitelně školy 3) razatní řešení týrání nevlastním otcem. K plnému hodnocení ale krapet schází.. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
-

Ocenění:
Academy Awards
2004 - Mikael Hafström (Zahraniční film) (nominace)

Shanghai IFF
2004 - Andreas Wilson (Nejlepší herec)
2004 - Peter Mokrosinski (Nejlepší kamera)

Guldbaggen
2003 - Hans Lönnerheden, Ingemar Leijonborg (Nejlepší film)
2003 - Peter Mokrosinski (Nejlepší kamera)
2003 - Anna Asp (Nejlepší ve svém oboru)
2003 - Mikael Hafström (Nejlepší režie) (nominace)
2003 - Andreas Wilson (Nejlepší herec) (nominace)
2003 - Gustaf Skarsgard (Vedlejší herec) (nominace)
2003 - Hans Gunnarsson, Mikael Hafström (Nejlepší scénář) (nominace)

DABING
V českém znění: Ladislav Novák - Andreas Wilson (Erik Ponti), Michal Holán - Henrik Lundström (Pierre Tanguy), Libor Bouček - Gustaf Skarsgard (Otto Silverhielm), Kateřina Lojdová - Linda Zilliacus (Marja), Jan Maxián - Jesper Salén (Dahlén), Simona Vrbická, Marek Libert, Antonín Navrátil, Hana Krtičková, Jiří Hromada, Regina Řandová, Otto Rošetzký, Ladislav Cigánek, Radek Škvor, Jan Škvor, Ondřej Havel, Martin Zahálka (titulky).
Překlad: Zbyněk Skřivánek
Zvuk: Pavel Špatný
Vedoucí výroby: Hana Zemanová
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy: Grigorij Dimič
Režie: Luboš Krtička
Vyrobilo: AW Studio Praha pro DVDedici

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 28.1.2005 (European Union Film Festival)
Premiéra USA: 25.2.2004 (Portland International Film Festival)
Premiéra Švédsko: 26.9.2003 Columbia TriStar Films Swe.
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.12.2008 DVD Edice
Poprvé na Blu-ray: 13.4.2011 DVD Edice

Tržby celkem - $ 12 469 000
Náklady (Rozpočet) - $ 3 000 000
 
Tvůrci a herci
Mikael Hafström (Režie), Ingemar Leijonborg (Produkce), Hans Lönnerheden (Produkce), Francis Shaw (Hudba), Peter Mokrosinski (Kamera), Darek Hodor (Střih), Maggie Widstrand (Casting), Anna Asp (Scénografie), - (Kostýmy), Anders Hörling (Zvuk), Karin Fahlén (Masky), Hans Gunnarsson (Scénář), Mikael Hafström (Scénář), Klas Östergren (Scénář), Andreas Wilson (Herec), Henrik Lundström (Herec), Gustaf Skarsgard (Herec), Linda Zilliacus (Herec), Jesper Salén (Herec), Filip Berg (Herec), Fredrik af Trampe (Herec), Richard Danielsson (Herec), Martin Svane (Herec), Rustan Blomqvist (Herec), Per Westergren (Herec), Henrik Linnros (Herec), Johan Rabaeus (Herec), Marie Richardson (Herec), Magnus Roosmann (Herec), Ulf Friberg (Herec), Mats Bergman (Herec), Kjell Bergqvist (Herec), Björn Granath (Herec), Christian Rinmad (Herec), Adam Palsson (Herec), Peter Eggers (Herec), Sannamari Patjas (Herec), Lennart Hjulström (Herec), Nicklas Bengtsson (Herec),
 
2003/113/Švédsko/Drama
 
Zajímavost k filmu
-  Linda Zilliacus, představitelka Marji, mluví ve filmu finsky s finským přízvukem. Ve skutečnosti však mluví finsko-švédským přízvukem, což je rodný jazyk všech Švédů narozených ve Finsku.
- Snímek byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Nakonec zvítězil kanadsko-francouzský film Invaze barbarů (2003).
- Film je založen na knize Jana Guilloua. Ten navštěvoval stejnou školu a knihu založil částečně na vlastních prožitcích.
- Pro roli Erica Pontiho byl herec Andreas Wilson vybrán z více než 120 uchazečů.
- Ve scéně kdy jede Eric vlakem můžeme spatřit holčičku s panenkou, kterou si zahrála režisérova dcerka Emma Hafström.
- Po finální scéně potyčky požádal herec Fredrik af Trampe (von Schenken) aby mu udělali fotku jeho zkrvavené tváře Polaroidem. Poté ji věnoval své matce, která ji má údajně dodnes na nočním stolku.
- Natáčení probíhalo ve Stockholms län (v Gjörvells Castle v Jakobsbergu, Stockholmu a Östermalm).
 
Odkazy