Jack Reacher: Nevracej se / Jack Reacher: Never Go Back (2016/116/USA/Akční, Krimi, Drama, Mysteriózní, Thriller) 61%

22.07.2018 10:30
JEDNOU VĚTOU
„Neustupuj, nevzdávej se, nevracej se."

OBSAH
Reacher nejraději pracuje tam, kde by byl oficiální postup příliš zdlouhavý. Jako bývalý major vojenské policie má rád zločiny s armádní příchutí a vůbec nejraději ty, které na první pohled nedávají smysl. Jako třeba obvinění velitelky Susan Turnerové (Cobie Smulders) ze špionáže. Krásku s dosud neposkvrněnou pověstí, kolem které začali náhle v podezřelém tempu umírat lidé, chtěl původně pozvat na večeři. Teď ji musí vytáhnout z basy, aby pomohl dokázat její nevinu. Někomu se to samozřejmě nelíbí a ten Někdo bude chtít Reachera pořádně klepnout přes prsty. Neváhá k tomu přitom využít i ty nejodpornější prostředky, jako je likvidace Reacherovy dcery, o jejíž existenci on sám dosud neměl tušení. Tady jde totiž o hodně.(CinemArt CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
První Jack Reacher mě nijak neoslnil, ačkoliv akce to byla nejluxusnější za posledních několik měsíců. Druhý díl jsem tak zkusil, abych zjistil, jestli se náhodou něco nezlepšilo. A nezlepšilo. Naopak. Akce je míň a Jack Reacher je pořád stejně nepřístupnej chlápek a nejhorší postava Toma Cruise, kterou kdy snad ztvárnil. A to i přesto, že scénárista si pro něj vymyslel domnělou dceru a snažil se druhý díl udělat trošku osobnější. Neudělal a bylo to popravdě horší, než jsem si myslel. (Malarkey) 2*

Bohužel dětskej faktor opět zničil co mohl. Jack Reacher byl pro mě chlap, který se objevil odnikud, byl kurevsky dobrej a pak zase zmizel neznámo kam a po něm zbylo hodně mrtvol a příjemná old school vůně. Bohužel tady půlku filmu sleduju jak řeší nějaký tatínskovský záležitosti, vede řeči jak z osudového rodinného dramatu, to už zničilo i McClana, když uprostřed přestřelky řešil se svým synem jestli se o něj staral v dětství nebo ne. Jasně, tady se to nakonci nějak pojalo, ale to nic nezměnilo na faktu, že pokud film opouští akci je neskutečně táhlej a nudnej. Pokud jde o to nej, tedy o akční složky, ty jsou hodně dobrý. Edward není tak referovaný jméno v oblasti akčních filmů, ale ten chlap fakt válí, závěrečná náháněčka je hodně adrenalinová, jen zamrzí zminimalizovaný čas pro záverečný fight padouch versus hrdina. Některé dialogy popapali kaši, jiné (ty "rodinné" )bych nejradši vzal a dal je sežrat kajmanovi. (Enšpígl) 3*

Potvrzení předsudku, že Zwick ovládá kýčovitě výpravné, na vizuálu postavené, epické příběhy, ale v thrillerové notě se dost míjí s čímkoliv. První půlhodina je sice čisté dobro, protože Jack Reacher jede na vlně komedie, kdy Cruise hlásí ostošest a vtipností nakládá kdejakou žánrovku poslední doby. Když ale všichni zvážní, o slovo se přihlásí rodičovské dilema a kriminální zápletka, Zwick se projeví dost bezradně, takže to vypadá jako špionské drama z výprodeje, kde se tak nějak opatrně bere odevšad, ale vlastní ksicht si to až do závěru nenajde. První díl nebyl žádné dějové terno, ale uchvátil jedinečným stylem starosvětské chlapácké noty. Tohle je filmařské bezčasí, které by se do průměru shodilo v kterékoliv dekádě. Mnohé vlastně zachraňuje samotný Cruise, na kterém je snad poprvé v kariéře vidět, že opravdu zestárnul, a překvapivě i Cobie Smulders, která se vymanila z osidel televize i komiksové sekty a do zaměnitelné postavy promítá překvapivou dávku ženského šarmu i vojenského charismatu. Pro trojku chci osobitějšího režiséra. PS: Odbavení na letišti je unikátní filmařská ochcávka logického lapsu. (Isherwood) 3*

VELKÁ RECENZE
Tom Cruise je dost možná poslední opravdová filmová hvězda, když však před pár lety dorazil do kin jeho Jack Reacher, jenž se mohl opřít i o popularitu knižní předlohy Lee Childa, nebyl to takový úspěch, jak se doufalo. Cruise a pozdější režisér páté Mission: Impossible Christopher McQuarrie natočili dobrý thriller ze staré školy, ale určitě ne hit. Na druhou stranu výsledky v pokladnách kin asi stačily na to, aby to Cruise zkusil s tímhle bývalým vojenským vyšetřovatelem a profesionálním tvrďákem ještě jednou, a tak se i přes podtitul Nevracej se Jack Reacher vrací.
Reacher jede tentokrát do Washingtonu, aby tam navštívil kolegyni, s níž už nějakou dobu spolupracuje, ale znají se jen přes telefon. Na místě však zjišťuje, že Susan Turner skončila ve vězení kvůli špionáži a aby toho nebylo málo, on sám je prý otcem dospívající holky, která má k pravidlům podobný vztah jako on. A to teprve začínáme. Brzy čeká Reachera obvinění z vraždy, útěk se Susan před policií i najatými vrahy a snaha odhalit spiknutí, v němž jde o hodně velké prachy a jehož strůjci se nebojí zadělat si ruce krví. A navíc se na scéně objeví zabiják, jenž bere lov na Reachera jako osobní záležitost a netouží po ničem jiném než s ním změřit síly. Zkrátka důvodů zmlátit nebo postřílet pár lidí tu bude dost.
Vzhledem k tomu, že na odklepnutí druhého filmového Jacka Reachera se čekalo celkem celkem dlouho a chvíli to vypadalo, že sequel nakonec nedorazí, bych čekal, že film zkusí jít trošku jinou cestou než první díl. Naznačovala to i změna režiséra. Zatímco Christopher McQuarrie má k sedmdesátkových thrillerům s drsným hrdiny evidentně dost pozitivní vztah (jeho Únosci jsou boží!), Edward Zwick je specialista spíš na výpravnější filmové podívané a s podobně béčkovým námětem vlastně žádné zkušenosti nemá. Výsledek se však od jedničky liší víceméně jen kosmeticky. I tentokrát si totiž většinu času budete nejspíš říkat, že je to celé poměrně velká volovina, ale rozhodně ne nuda. U Jack Reacher: Nevracej se bych doporučil nepřehánět to s přemýšlením a přijmout jako fakt to, že hrdina vždycky ví, jak v milionové metropoli najít jednoho člověka a při útěku z vězení se mu podaří přesně trefit tu půl vteřinu, kdy jsou otevřené dveře na svobodu, nikdo nekouká na kamery a jeho strážný se zrovna začal rýpat v rypáku a přemýšlet o tom, jak zní druhá sloka Stánků od Nedvědů. Pokud se pokusíte na Jacka Reachera aplikovat logiku, jako diváci prohrajete.
Odpustit se to však dá celkem bez problémů. Jack Reacher: Nevracej se je totiž zábava. Trošku hloupá, trošku jednoduchá, ovšem perfektně fungující. Hlavní hrdina se tváří neústupně pravděpodobně i v okamžiku, kdy chrápe a Cruise evidentně tahle poloha Steva McQueena nebo Clinta Eastwooda baví. Možná měří metr sedmdesát, tvářit se jako bouchač ale umí a akce je podobně nekompromisní jako minule. Žádné piruety, jen praktické lámání rukou a drcení ksichtů. Cobie Smulders s ním v tomhle směru zvládá trochu překvapivě držet krok a rozhodně tu není za dámu v nesnázích. I záporáci dělají co mohou a ačkoliv se nedá pochybovat o tom, že Patrick Heusinger na konci stejně dostane po hubě, jde o úctyhodného protivníka.
Edward Zwick má všechno od začátku do konce pod kontrolou a akční scény v jeho podání jsou dostatečně zábavné a drsné a ani v momentech, kdy hrdinové sedí v autě a povídají si, se člověk nenudí. Jedna zásadnější odlišnost oproti předchozí reacherovce tu však přeci jenom je. Zwick už tu na rozdíl od svého předchůdce nezkouší atmosféru chlapáckých detektivek ze sedmdesátých let a jeho Reacher vypadá spíš jako něco, co vypadlo z devadesátek, tedy z dekády, která trochu hloupým, ale zábavným akčním filmům hodně přála.
V rámci možností a ambicí, které jsou určitě menší než třeba u Mission: Impossible, dopadl Reacher velmi dobře a nabízí to samé co první díl. Poctivou porci akce, nadprůměrné režisérské řemeslo a hrdinu, jenž se nevyhýbá rvačkám a násilí a zároveň je to sympaťák, jemuž to celkem pálí. Kvůli dobře natočené přestřelce nebo bitce se tu možná trochu kašle na logiku, ale i druhý Reacher dovede strhnout a dvě hodiny bez nejmenších problémů servírovat divákům to, co sliboval.

DABING
V českém znění: Pavel Vondra - Tom Cruise (Jack Reacher), Tereza Chudobová - Cobie Smulders (Susan Turnerová), Sabina Rojková - Danika Yarosh (Samantha Daytonová), Libor Bouček - Patrick Heusinger (Hunter), Petr Gelnar - Aldis Hodge (Anthony Espin), Zdeněk Mahdal - Holt McCallany (Sam Morgan), Klára Jandová - Madalyn Horcher (Leachová), Luděk Čtvrtlík - Robert Knepper (James Harkness), Marek Libert - Sean Boyd (Decou), Ladislav Županič - Robert Catrini (Bob Moorcroft), Kristýna Skružná - Jessica Stroup (Sullivanová), Vojtěch Hájek - Austin Hébert (Daniel Prudhomme), Kristýna Bábková, Adéla Nováková, Klára Nováková, Rudolf Kubík, Jakub Saic, Otto Rošetzký, Dana Pešková, Kateřina Petrová, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Zuzana Pelíšková
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy: Ivan Kotmel
Režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 20.10.2016 CinemArt
Premiéra USA: 21.10.2016 Paramount Pictures
Premiéra Čína: 21.10.2016 China Film Group Corporation
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.3.2017 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 1.3.2017 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 2 799 166
Tržby celkem - $ 161 484 189
Návštěvnost v ČR 19 275
Náklady (Rozpočet) - $ 65 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Jack Reacher: Poslední výstřel gastonrolinc.webnode.cz/news/a01/
Akční / Krimi, USA, 2012
Režie: Christopher McQuarrie, Hrají: Tom Cruise, Rosamund Pike

Jack Reacher: Nevracej se gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a0/
Akční / Krimi, Čína / USA, 2016
Režie: Edward Zwick, Hrají: Tom Cruise, Cobie Smulders
 
Tvůrci a herci
Tom Cruise (Produkce), Don Granger (Produkce), Christopher McQuarrie (Produkce), Henry Jackman (Hudba), Oliver Wood (Kamera), Billy Weber (Střih), Victoria Thomas (Casting), Clay A. Griffith (Scénografie), Lisa Lovaas (Kostýmy), Tom Williams (Zvuk), Kimberly Amacker (Masky), Richard Wenk (Scénář), Edward Zwick (Scénář), Marshall Herskovitz (Scénář), Tom Cruise (Herec), Cobie Smulders (Herec), Robert Knepper (Herec), Aldis Hodge (Herec), Danika Yarosh (Herec), Patrick Heusinger (Herec), Holt McCallany (Herec), Christopher Heskey (Herec), Jason Douglas (Herec), Michael Papajohn (Herec), Billy Slaughter (Herec), Sabrina Gennarino (Herec), Rachel Varela (Herec), Divine Prince Ty Emmecca (Herec), Bob Walker (Herec), Juan Gaspard (Herec), John L. Armijo (Herec), Sean Boyd (Herec), Hunter Burke (Herec), Chris Angerdina (Herec), Julia Holter (Herec), Teri Wyble (Herec), Judd Lormand (Herec)
 
2016/116/USA/Akční, Krimi, Drama, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Když je Samantha (Danika Yarosh) v pokoji sama a dívá se na televizi, tak běží horor Paranormal Activity 4 (2012).
- Cobie Smulders se věnovala 8 týdnů několika různým bojovým uměním, aby se připravila na roli majora Turnerové.
- Lee Child, autor knihy "Jack Reacher: Never Go Back", si ve filmu opět zahrál. Tentokrát ztvárnil ostrahu na letišti, která prověřuje pasy.
- Jedná se o čtvrtý film, ve kterém má Tom Cruise propůjčené jméno Jack. Poprvé tomu bylo ve filmu Legenda (1985) dále Jack Reacher: Poslední výstřel (2012), Nevědomí (2013) a nyní Jack Reacher: Nevracej se (2016).
- Príbeh filmu sa odohráva podľa osemnástej knihy zo série o Jackovi Reacherovi, od spisovateľa Leeho Childa. Prvý film, Jack Reacher: Posledný výstrel (2012), bol natočený podľa deviatej knihy, čo znamená, že sa nejedná o priame pokračovanie príbehu.
- Tom Cruise a režisér Edward Zwick predtým spolupracovali už na filme The Last Samurai (2003).
- Mimo série Mission Impossible sa jedná o prvé pokračovanie, v ktorom hrá Tom Cruise.
- Lokace filmu Jack Reacher 2: okolí New Orleans a Louisiany.
 
Odkazy