Pokušení / Chloe (2009/96/USA, Kanada, Francie/Drama, Thriller, Mysteriózní) 64%

24.06.2020 07:49
OBSAH
Catherine a její muž David představují navenek úspěšný pár, kterému nechybí nic k dokonalosti. Catherine ale má podezření, že ji David podvádí. Rozhodne se otestovat jeho věrnost a najme si krásnou prostitutku Chloe, která se má Davida pokusit svést. Netuší, že tím spustí osudové události, které začnou ohrožovat celý její život i všechny okolo...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Film natočil Atom, v hlavních rolích se objevil výbojný Proton Liam Neeson a neutrálně z toho vychází vcelku pěkná (na plakátu hezčí), i když v tomhle filmu neskutečně sviňská Amanda Seyfried. Atom to ale nijak průbojný není. Film je vcelku nesmysl, na plátně se dějou blbosti a Liam Neeson už není takový bůh, jako jsem si ho v 96ti hodinách vysnil. On je dědek krapet akčnější a takovýhle role se k němu nehodí. (Malarkey) 2*

Prostitutka-provokatér v nájmu podezřívavé manželky, aneb je čas zakleknout na/před Liama Neesona.. Egoyan na téma partnerské (ne)důvěry jen lehce klouže po povrchu vztahové frustrace, aby pak na béčkovém konci hodil brutální záda. Všechno bylo už dopředu jasné, teda kromě jedné věci. Proč měla Julianne Moore při nahých scénách nalepené na prsou ty červené špunty do vany? (Gilmour93) 3*

Liam Neeson to neměl snadné. Během natáčení filmu přišel o svou skutečnou manželku (profláklá nehoda Natashi Richardson na sjezdovce), ve filmu ho podezřívá jeho filmová žena z nevěry a navíc scénárista neměl při psaní zřejmě pokaždé svůj den. První polovina je totiž poměrně svěží, dobře napsaná i zahraná, ta druhá se už jen topí v předvídatelném nánosu klišé. Finále je pak jednoduše bezradné. Postavy jakoby nebyly z masa a kostí, mnohdy jsem měl chuť „vlítnout na plac“ a režisérovou stoličkou nad hlavou pomoct Julianne Moore, aby se už konečně vymáčkla. Když se pak olizuje s Amandou Seyfried, tak to není ani sexy, ani cokoliv jiného. Ačkoliv se tu docela dost fňuká, celá tahle nedotažená záležitost je ve finále neuvěřitelně emočně prázdná!! Atom Egoyan mě nedávno nepříjemně překvapil už v případě Pravdy nebo lži (taky hodně hanbatých scén, které sex-appeal obešel velkým obloukem), tady se tak opět potvrzuje tvůrcova přeceňovanost. Dát dvě hvězdy by bylo asi nefér, ale tři jsou to zase velmi hubené.. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Stereotyp, odcizení, ztráta komunikace, podezíravost. Bylo mi slibováno životní partnerské drámo, dostalo se mi kvalitní hlouposti. Buď jsem čekal až moc, nebo je to vážně tak pokoněná šance. Já vám pořádně ani nevím. ~ Julian Moore a Liam Neeson jsou už nějaký ten pátek manželé a mají už lehce odrostlého syna. Julian je gynekoložka, Liam vyučuje něco okolo hudby kdesi trochu daleko a domů tak jen létá. Tihle dva už mezi sebou "to něco" jaksi ztratili. Příběh začíná ve chvíli, kdy má Liam přijet domů na jeho tajnou oslavu narozenin, kterou Julian nachystala, ale zavolá, že nestihl letadlo a přejede mnohem později. Druhé ráno najde v Liamově kapse Julian telefon se znepokojující MMSkou, která ji přinutí přemýšlet nad tím, jestli je stále tou jedinou, pro kterou Liam dýchá. Nějakou dobu sleduje manželovy reakce na mladší a přitažlivější objekty a nakonec přistoupí k něčemu, co by před nějakou dobu ji samotnou ani nenapadlo.
Už nějakou dobu totiž tak trochu naráží na jednu noblesnější kurvičku, Chloe, a rozhodne se jí zaplatit za to, aby zjistila, zda manžel možnost ustojí. Narazila ale na trochu špatnou dívku (dívku?), která do svým milostných pletich zahrne víc než jen Liama. ~ Námět to kupodivu není špatný, herci víc než obstojně hrají a snaží se (speciální hvězdička za Julian) a některé obrazy se povedly, ale jako celek film nefunguje. Má to hodinu a půl, hodinu se nic moc neděje, pozvolný rozjezd příběhu, a zbývající půlhodinu se toho zase děje až moc. Z dramatu se to zvrhává do thrillerova, kde to už ale trochu ztrácí pevnou půdu pod nohama. Tu úvodní hodinu jsem zjistil, že nemůžu sedět a koukat, že u toho musím i něco dělat, jinak vykvetu, a ke konci už mi to začínalo připadat přitažené za vlasy. Navíc se příběh má točit okolo mlaďounké krásné kurvičky, bohužel pro film, pro mě byla větší kočka i padesátiletá Julien než, poněkud "pulčí" Chloe aka Amanda Seyfried.
Jednoduše, tohle drámo mnou jen proplulo a zanechalo za sebou jen stopy velmi dobré Julien a poněkud minimalistického Liama. Škoda, zrovna od tohohle jsem čekal víc a tomu modrému hodnocení na ČSFD se mi nechtělo věřit. Už věřím.

Ocenění:
San Sebastián IFF
2009 - Atom Egoyan (Zlatá mušle pro nejlepší film) (nominace)

DABING
V českém znění: Ivana Milbachová - Julianne Moore (Catherine Stewartová), Jaromír Meduna - Liam Neeson (David Stewart), Jitka Ježková - Amanda Seyfried (Chloe), Radek Škvor - Max Thieriot (Michael Stewart), Zdeněk Mahdal - R.H. Thomson (Frank), Lenka Brabcová - Nina Dobrev (Anna), Lucie Svobodová, Kateřina Lojdová, Michal Holán, Helena Brabcová, Antonie Talacková, Libor Bouček, Alexandra Ptáčková, Bohdan Tůma a další.
Překlad: Stanislav Jelínek
Zvuk: Miloš Vrána
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Antonín Navrátil
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2011

Premiéra ČR: -
Premiéra Francie: 10.3.2010 StudioCanal
Premiéra Kanada: 26.3.2010 Entertainment One
Premiéra USA: 26.3.2010 Sony Pictures Classics
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 31.5.2011 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: -
 
Tvůrci a herci
Atom Egoyan (Režie), Jeffrey Clifford (Prtodukce), Joe Medjuck (Produkce), Ivan Reitman (Produkce), Mychael Danna (Hudba), Paul Sarossy (Kamera), Susan Shipton (Střih), Joanna Colbert (Casting), Rich Mento (Casting), Phillip Barker (Scénografie), Debra Hanson (Kostýmy), Bissa Scekic (Zvuk), Ava Stone (Masky), Erin Cressida Wilson (Scénář), Anne Fontaine (původní scénář) (Scénář), Julianne Moore (Herec), Liam Neeson (Herec), Amanda Seyfried (Herec), Max Thieriot (Herec), Nina Dobrev (Herec), R.H. Thomson (Herec), Mishu Vellani (Herec), Julie Khaner (Herec), Laura de Carteret (Herec), Natalie Lisinska (Herec), Tiffany Lyndall-Knight (Herec), Meghan Heffern (Herec), Arlene Duncan (Herec), Kathy Maloney (Herec), Rosalba Martinni (Herec), Tamsen McDonough (Herec), Kathryn Kriitmaa (Herec), Adam Waxman (Herec), Krysta Carter (Herec), Severn Thompson (Herec), David Reale (Herec), Sarah Casselman (Herec), Milton Barnes (Herec), Kyla Tingley (Herec), Sean Orr (Herec), Paul Essiembre (Herec), Rod Wilson (Herec), Riley Jones (Herec),
 
2009/96/USA, Kanada, Francie/Drama, Thriller, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení trvalo 37 dní a probíhalo v Torontu.
- Erin Cressida Wilson uvažovala o obsazení Julianne Moore už když postavu Catherine psala.
- Kvůli lesbické scéně s Julianne Moore Amanda Seyfried dokonce zakázala svému otci na film přístup.
- Julianne Moore (Catherine) a Amanda Seyfried (Chloe) se narodily ve stejný den.
- Ještě před uvedením do kin film vydělal na svůj rozpočet, a to díky mezinárodnímu předprodeji.
- Producent Jason Reitman pomohl přesvědčit Amandu Seyfried (Chloe), aby ve filmu hrála.
- Uprostřed března 2009 Liam Neeson přerušil natáčení z důvodu lyžařské nehody jeho manželky - Natashi Richardson. Natasha bohužel poranění mozku podlehla. Jen pár dní po její smrti se Neeson dobrovolně vrátil na scénu a scénáristé jeho roli upravili tak, že zbytek svých scén dotočil za dva dny.
- Film je remakem francouzského filmu Žena Mého Muže.
 
Odkazy