Wall Street / Wall Street (1987/126/USA/Krimi, Drama) 79%

15.10.2018 17:56
JEDNOU VĚTOU
„Několik dní na výsluní slávy amerických finančníků.“

OBSAH
Nová bitva Olivera Stonea se odehrává na Wall Streetu, v místě, kde se obchoduje za odměnu a vynaloženou sílu. Na jedné straně jsou tu bezohlední milionáři, na straně druhé přehnaně iniciativní nováčci. Dva muži obchodují se svými ženami, rodinami a zároveň proti přesile finančního světa.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Charlie Sheen se nikdy nemel dostat k drogám. Ten kluk je boží a kdyby takto pokračoval ještě pár let mohl z něj být druhý Michael Douglas, který mu v tomto snímku nastavil laťku neskutečně vysoko. Jestli je na světě herec, co se narodil pro role hajzlů a záporáků, je to právě Michael Douglas. Oprávněný Oscar, který nemohl v roce 1987 ani maličko ohrožen. Oliver Stone v době kdy se ještě nikoho nebál a točil si co chtěl a lidi mu na to chodili po milionech. Jeho režie je svižná a potěší jak film díky ní plyne. Prakticky se Oliver Stone dokázal vyhnout slabším okamžikům a film udržel v rovnováze, což mu jediné prozpívá. Pravděpodobně se na tento snímek už nikdy nepodívám, ale je dobře že vznikl, jeho kvality se nedají popřít. (Djkoma) 4*

Film, na kterém se dá definovat filmařina Olivera Stonea jako taková. Vždyť co jiného svádí ke sžíravější kritice kapitalistického systému než Wall Street samotná. Ten prostinký příběh o bezvýznamném joudovi z přeplněného kanclíku, který přišel k prachům a následně k osobnímu prozření, slouží Stoneovi jako odrazová plocha k vyššímu cíli, kterým je Gordon Gekko. Démon, který symbolizuje zvrácenost finančního systému světa a vše, co k tomu neodmyslitelně patří. Ta arogance a bezohlednost se zhmotnila v Michaelu Douglasovi takovým způsobem, že není divu, když si za tenhle part odnesl nejcennější hereckou cenu. Dalo by se dlouhé hodiny diskutovat nad tím, jak moc tendenční tohle dílo je, ale bez debaty navěky zůstane to, že je to jeden z nejlepších Stoneových filmů. 4 a 1. PS: Daryl Hannah tady vypadá jak ledabyle nalíčený transvestita z rodu S. J. Parker atp. (Isherwood) 4*

Oliver Stone stále ještě v počátcích svého období velikosti a kontroverze, Charlie Sheen přikyvující nadšeně režisérovi, který v něm v Četě objevil kvalitního herce (což se bohužel už později moc neprojevilo), Michael Douglas "on the run" a navíc ve své zřejmě životní roli. To je svatá trojice filmového Wall Streetu. Samozřejmě by to nefungovalo bez vynikajícího Martina Sheena, takové nijaké (byť dějově celkem důležité) Daryl Hannah a "toho hodného Anglána" Terence Stampa. Svůj svět chápající a do zrcadla bez obav se dívající Hal Holbrook to "jen" všem natírá svými moudry, a stává se tak kupodivu těžko zapomenutelným na to, že hrál hlavní postavu v seriálu Perry Mason po smrti Perryho Masona;) A o čem to tedy je - o chamtivosti, o vzestupu, o charakteru, a hlavně o lidech a burziánském kapitalismu, který jim tak či onak šéfuje. A vesměs to není moc hezké pokoukání. Každopádně je to velice působivé a bez výjimek dobře zahrané, byť celkem předvídatelné. Scéna v nemocnici je příliš daleko přes čáru patetická, zato další scéna s plačícím Sheenem mladším je vynikající. Pozitiva jednoznačně převažují, ovšem legendární status si zaslouží jen a pouze Gordon Gekko - velký hráč a charizmatická "peníze pro další peníze" svině ukazující nesmyslnost fungování našeho ekonomického systému. 80% a doufám, že dvojka bude zajímavá i něčím jiným než tím, jak moc se pan Douglas dovede fyzicky podobat svému otci. (Gemini) 4*

V.I.M. FILMU
Říkejte si co chcete o vyfénovaných účesech, cihle s mobilním signálem nebo obřích počítačích. Stoneův Wall Street je nadčasový a potřeboval sequel, aby si toho konečně všimli i diváci, co ho absolvovali v polospánku během letu z Prahy do Hurgady. Vytrénovaným filmovým fanouškům samozřejmě neříkám nic nového a fakt, že tenhle film zatím nebyl v téhle rubrice, lze svést jedině na to, že fronta je příliš dlouhá. Gordon Gekko se ale dočkal a jeho akcie teď poskočí zas o něco víc.
Oliver Stone chtěl přitom původně točit filmy o slavných skandálech v televizních kvízových soutěžích - téma, které mu pak v roce 1994 vyfouknul Robert Redford. Podvádění na Wall Street bylo ale mnohem atraktivnější a bez ohledu na to, jak film dokonale rámuje dravý kapitalismus osmdesátých let, jeho poselství skvěle rezonuje dodnes. Protože lakota furt vede žebříčky motivace, jen si to mnozí nechtějí přiznat (alespoň ne veřejně).
Stoneův portrét překotných osmdesátých let se krásně odráží i na vizuálu. Neposedná kamera, kulometné dialogy co do kadence i obsahu slov a myšlenek těžkých jako olovo, hodní herci hrající zlé postavy... je to tu všechno pohromadě, aniž by Stone svůj varovný prst zvedal příliš vysoko. Hodní kluci nakonec vyhrají, ale z těch zlých tu nikdo nedělá přehnané mučedníky a neordinuje jim zdlouhavou morální lekci, protože tehdy platilo, že bez zmíněné dobré lakoty by americká rodina neměla jeden bazén, dvě auta a tři patra rodinného bydlení.
Dvojka už se musela rýpat v době po finanční krizi a nemohla si dovolit žralokovité klima báječných mladých mužů, co mají věčně na jednom uchu telefon a na druhém prsatou blondýnu, co chce osedlat jejich červený kabriolet. Tihle borci tu byli, jsou a vždycky budou. Hollywood už je ale nikdy nebude tak obnaženě glorifikovat jako se to povedlo právě ve Wall Street. Stone umírněným přístupem film neproměnil v za uši tahající moralitku a povedlo se mu stvořit svědectví o době, které stárne mnohem pomaleji, než slavná Gekkova pětikilová Motorola DynaTAC 8000x.

OLDIES FILMU
Na to, že je starší než většina mladší poloviny naší redakce ;), má tenhle trailer docela solidní říz. A to nepotřeboval - na rozdíl od moderních bratříčků komunikujících sequel - ani vtípek k odpichu, ani rockem namíchanou koláž ke konci. Pravda, ten dopad pak není tak dramatický, dnešní oldie totiž spoléhá převážně na drsňácký hlas vypravěče, který postupně poodhaluje drobnosti ze zápletky a končí klasickýcm vyjmenováním hlavních hereckých hvězd. Žádná husina, čelist zůstává na svém místě. Ale svoje kouzlo ta ukázka má. Ať už díky jednoduchému hudebnímu motivu, nebo díky silným výstupům, kterými o sobě herci dávají vědět i během tak krátkého časového úseku. Radost pohledět. A nutkání vyhrabat BD/DVD k nějaké večerní projekci. Jen tak pro připomenutí, než nám prokecá díru do hlavy Douglasův nový žák. To Shia umí.

VELKÁ RECENZE
Film se odehrává v roce 1985. Bud Fox (Charlie Sheen) je ambiciozní makléř – nováček, který pracuje u společnosti Jackson Steinem & Co. společně s přáteli Marvinem (taktéž nováček) a Louem (starší pán, který přišel o svůj podnik a musel si najít jinou práci). Budův sen je stát se "velkým hráčem", podobně jako jeho idol – investor a corporate raider Gordon Gekko (Michael Douglas). Neúspěšně, jako každý den, volá do kanceláře Gordona Gekka, jestli by s ním nemohl navázat spolupráci a nestát se jeho makléřem. Večer se schází se svým otcem (Martin Sheen), který pracuje jako odborář u letecké společnosti Bluestar Airlines. Od něho se dozvídá, že aerolinky budou zproštěny obvinění, což povede k expanzi společnosti.
Druhý den Bud zjišťuje, že Gordon Gekko má narozeniny. Toho chce využít jako záminku pro vstup do Gekkovi kanceláře. Jeho plán se mu povede a setkává se s Gordonem Gekkem tváří v tvář. Bud mu chce dokázat, že je dobrým makléřem a mohl by být v Gekkově týmu užitečný, tak dává Gordonovi tipy na dobré akcie. Gordon odmítá se slovy, že tohle už dávno ví a nepotřebuje dalšího makléře. Buda tedy napadne informovat ho o aerolinkách Bluestar, o kterých ví, že budou zproštěny obvinění. To Gekka ohromí, protože tuto informaci nemá, a řekne Budovi, ať mu tedy koupí 20 000 akcií.
Další den se skutečně potvrdí, že Bluestar jsou zproštěny obžaloby a cena akcií Bluestar vyletí strmě vzhůru, na čemž vydělává Gekko miliony. Gekko, spokojený s vývojem akcií, navazuje s Budem spolupráci. Vloží na účet milion dolarů a požádá Buda, ať je vhodně investuje. Budovi se ale nedaří a Gordon, který nesnáší ztráty, chce ukončit jejich spolupráci. Bud se snaží přesvědčit Gordona, ať nic nevzdává - časem mu dokáže, že je dobrým makléřem. Gordon Budovi poradí, aby mu přestal zasílat informace a začal mu je shánět. Budův první úkol je špehovat Gordonova konkurenta – sira Lawrence "Larryho" Wildmana (Terence Stamp). Bud uspěje, Gordon využije informace, že Wildman chce skoupit ocelárny Anacott Steel, a sám nakoupí velkou část akcií. Bud poté na Gordnův příkaz uměle vyžene cenu akcií Anacott vzhůru. Wildman nyní musí nakupovat drahé akcie, zatímco Gordon vydělává miliony. Večer je Bud pozvaný na večírek u Gordona doma, kde se seznámí s bytovou dekoratérkou Darien (Daryl Hannah), do které se zamiluje. Na večírek přijíždí i sir Lawrence Wildman. Následný rozhovor mezi Gordonem a Wildmanem se vyostřuje a Gordon slíbí Wildmanovi, že mu prodá všechny akcie Anacott Steel, ale za 2x větší cenu, že za kterou je koupil.
Bud stoupá na společenském žebříčku a dál shání tajné informace pro Gordona. Mezitím si z vydělaných peněz koupí nový byt v New Yorku a začne žít s Darien. Gordon mezitím koupí papírny Teldar, které rozprodá po částech. Buda napadne, jestli by Gordon neměl zájem i o Bluestar Airlines, do kterých by zainvestoval své peníze a pomohl je postavit na nohy. Gordon váhá, ale nakonec přijímá. Poté se koná schůzka odborů společnosti Bluestar a Gordon s Budem jim přednesou svoji vizi, jak udělat z aerolinek prosperující podnik. Všichni souhlasí až na Budova otce, který Gekkovi nevěří. Bud se mu snaží jeho stanovisko rozmluvit, ale marně.
Další den jde Bud na schůzku s bankéři, právníky a představiteli Bluestar. Tam se ale dozví, že Gordon nemá zájem postavit aerolinky na nohy, ale naopak je rozprodat po částech a zčásti si nechat peníze z důchodového fondu pro zaměstnance. Bud je zoufalý a jde za Gekkem do kanceláře, kde se mu snaží jeho záměr rozmluvit. Gordon mu vysvětlí, že on jako budoucí prezident aerolinek dostane "zlatý padák" a bude mít víc peněz, než si dokáže představit. Navzdory tomu chce Bud aerolinky zachránit, a proto další den zorganizuje umělé zvedání ceny akcií, aby už nemohl Gordon žádné nakoupit a nestát se tak majoritním vlastníkem společnosti, a poté zase umělé snížení cen akcií, na což reaguje Gordon prodáním všech, které má. Gordon nakonec úplně upustí od svého záměru a Bud se domluví s Wildmanem, že koupí všechny akcie a zkusí dát firmu dohromady s ním. Tím de facto zachraňuje společnost.
Další den jde Bud vítězoslavně do práce, ale je zatčen za manipulování cen akcií. Nakonec se s policií a SEC domluví, že sežene důkaz na Gordona Gekka a tím jim pomůže dostat ho za mříže. Gekko a Bud se schází v parku. Gordon Buda fyzicky napadne a v záchvatu zuřivosti mu vytkne, že mu ukázal cestu, jak se stát úspěšným a on mu takhle nevděčně oplácí, přičemž vyjmenuje firmy, na kterých spolu pracovali. Gordon je nakonec usvědčen a poslán za mříže za insider trading. Poslední scéna zobrazuje Buda, jak stojí před soudem, kde bude souzen za manipulování akciového trhu.
Wall Street je americký film z roku 1987 společnosti 20th Century Fox. Režíroval ho Oliver Stone a v hlavních rolích se objevili Michael Douglas, Charlie Sheen, Martin Sheen a Daryl Hannah. Film vypráví o mladém ambicióním makléřovi Bud Foxovi (Charlie Sheen), který se chce dostat do vyšších kruhů, které představuje Budův hrdina - Gordon Gekko (Michael Douglas).
Postava makléře Buda Foxe je inspirována Stoneovým otcem, který byl makléřem během Velké hospodářské krize. Postava Gordona Gekka je inspirována finančníky té doby (Ivan Boesky, Carl Icahn, Michael Milken).
Film se těšil pozitivním ohlasům jak od kritiky, tak od fanoušků. Celkem film vydělal $43,848,100, což je téměř 3x více než jeho rozpočet. Michael Douglas získal za ztvárnění Gordona Gekka cenu Oscar za nejlepší mužský herecký výkon v kategorii hlavní role. Mnoho lidí navíc říká, že je film a hlavně postava Gordona Gekka inspirovala, aby se stali obchodníky s akciemi.
V roce 2010 bylo do kin uvedeno pokračování s názvem Wall Street: Peníze nikdy nespí, kde si zopakovali svoji roli jak Michael Douglas, tak Charlie Sheen.

Ovenění:
Academy Awards
1988 - Michael Douglas (Hlavní herec) (nominace)

Golden Globes
1988 - Michael Douglas (Nejlepší herec - drama) (nominace)

New York Film Critics Circle
1987 - Michael Douglas (Nejlepší herec) (nominace)

Razzies
1987 - Daryl Hannah (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
1.DABING (Kino, Nova)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Michael Douglas (Gordon Gekko), Vladimír Dlouhý - Charlie Sheen (Bud Fox), Helena Friedrichová - Daryl Hannah (Darien Taylor), Zdeněk Ornest - James Karen (Lynch), Pavel Rímský - John Capodice (Dominick), Dalimil Klapka - Martin Sheen (Carl Fox), Zdeněk Jelínek - Richard Dysart (Cromwell), Otto Lackovič - Franklin Cover (Dan), Petr Pospíchal - John C. McGinley (Marvin), Jiří Prager - Christopher Burge (aukcionář) + (hlas počítače), Marie Drahokoupilová - Leslie Lyles (Natalie), Jiří Zavřel - Josh Mostel (Ollie), Gustav Bubník - (Lue, vrchní), Zlata Adamovská - Andrea Thompson (Lisa), Monika Žáková - Tamara Tunie (Carolyn), Bedřich Šetena (obchodník), Eduard Cupák - Jeff Beck (investiční bankéř), Jan Skopeček (specialista), Zdeněk Blažek (2.muž), Ljuba Krbová - Sean Young (Kate Gekková), Petr Štěpánek - James Spader (Roger Barnes), Jiří Zahajský - William G. Knight (Duncan Wilmore), Jiří Havel - Yanni Sfinias (Panos), Miriam Kantorková - Sylvia Miles (obchodnice s realitami), Alexej Pyško (Morrisey), Miloslav Mejzlík - Bruce Daniel Diker (mladý právník) + Paul Guilfoyle (Stone Livingston), Bohuslav Kalva - François Giroday, Jack Pruett (Alex, Sam Ruspoli), Daniela Bartáková - Adelle Lutz (Janet + další role), Radka Malá - Lisa Zebro (Gina + další role), Karel Urbánek - Hal Holbrook (Lou Mannheim), Tereza Chudobová - Sean Stone (Rudy Gekko), Valentina Thielová - Millie Perkins (Foxová), Jaroslava Obermaierová - Annie McEnroe (Muffie Livingstonová), Monika Hladová - Cecilia Peck (Candice Rogersová), Jana Altmannová - Ann Talman (Susan), Vladimír Fišer - Pirie MacDonald (televizní analytik), Karel Chromík - Diego Del Vayo (obchodní bankéř), Blanka Lormanová - Astrid De Richemonte (Nicole), Jan Pohan - Terence Stamp (Larry Wildman), Jan Řeřicha - Saul Rubinek (Harold Salt), Marie Marešová (žena + 1.žena), Bohuslav Ličman (další bankéř), Zdeněk Hess (Howard, Stevenson + další role), Ludmila Molínová (telefonistka), Igor Smržík (3.obchodník), Hugo Kaminský (bankéř, 1.muž + další role), Jiří Pleskot (bankéř), Vítězslav Jirsák - Chuck Pfeiffer (Chuckie), Vančurová - Jean De Baer (Toni Carpenterová), Trojan - Frank Adonis (Charlie), Štědrá - Dani Klein (recepční), Sirotek (pikolík), Petr Svárovský (Frank), Jaroslav Horák (reportér), Jaroslav Vágner (sluha), Oskar Gottlieb (robot), Mitevová (2.žena), Inka Šecová, Jan Víšek
Zvuk: Lubomír Zajíc
Střih: Jiřina Skalská
Vedoucí výroby: Renée Lavecká
Režie českého znění: Zdena Klimentová
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1989

2.DABING (VHS, DVD, Blu-ray)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Michael Douglas (Gordon Gekko), Gustav Bubník - Charlie Sheen (Bud Fox), Zdeněk Mahdal - John C. McGinley, James Spader, William G. Knight (Marvin, Roger Barnes, Duncan Wilmore, více rolí), Marcel Vašinka - Martin Sheen (Carl Fox, více rolí), Karel Richter - Hal Holbrook, Terence Stamp (Lou Mannheim, Sir Larry Wildman, více rolí), Miroslav Saic - James Karen, Richard Dysart (Lynch, Cromwell, více rolí), Jan Šťastný - Saul Rubinek (Harold Salt, více rolí), Jaroslava Obermaierová - Daryl Hannah, Jean De Baer, Sylvia Miles (Darien Taylorová, Toni Carpenterová, obchodnice s realitami, více rolí), Miroslava Součková - Tamara Tunie, Sean Young (Carolyn, Kate Gekkoová, více rolí), Bohdan Tůma (titulky)
Zvuk: Zdeněk Zenger
Produkce: Aleš Nejedlý
Dialogy a režie českého znění: Marie Fronková
Vyrobila: TS Production ve Studiu Interval dabing 1993

3.DABING (Prima)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Michael Douglas (Gordon Gekko), Filip Jančík - Charlie Sheen (Bud Fox), Ladislav Mrkvička - Martin Sheen (Carl Fox), Dana Černá - Daryl Hannah (Darien Taylor), Jan Šťastný - John C. McGinley (Marvin), Jan Vlasák - Terence Stamp (Sir Larry Wildman), Filip Švarc - James Spader (Roger Barnes), Pavel Rímský - Hal Holbrook (Lou Mannheim), Jitka Moučková, Lucie Juřičková - Leslie Lyles (Natalie), Pavel Šrom - John Capodice (Dominick), Jakub Saic, Jaromír Meduna - James Karen (Lynch), Ivo Novák - William G. Knight (Duncan Wilmore), Jan Szymik, Bohdan Tůma - Josh Mostel (Ollie), Marek Libert - Paul Guilfoyle (Stone Livingston), Tereza Chudobová - Tamara Tunie (Carolyn), Ivana Milbachová - Sean Young (Kate Gekková), Jaroslava Brousková - Sylvia Miles (obchodnice s realitami), Petr Burian, Martin Stránský - Saul Rubinek (Harold Salt), Karel Richter - Richard Dysart (Cromwell), Jaroslav Kaňkovský - Franklin Cover (Dan), Jiří Kodeš (titulky) a další
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Richard Tomíček
Produkce: Markéta Stegbauerová, Jana Janoušková a Jaroslav Richtr
Dialogy: Nataša Čermínová
Režie českého znění: Jiří Kodeš
Vyrobilo: Studio S Pro Alfa CZ a.s. pro FTV Prima s.r.o. v roce 2006

Premiéra ČR: 11.4.1990
Premiéra USA: 11.12.1987 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 6.3.1995 (DVD) Bonton Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 12.4.2010 Bontonfilm
Poprvé na VHS: 6.3.1995 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.3.2001
Poprvé na Blu-ray: 12.4.2010 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 43 848 069

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Wall Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-092/
Krimi / Drama, USA, 1987
Režie: Oliver Stone, Hrají: Charlie Sheen, Michael Douglas

Wall Street: Peníze nikdy nespí gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-096/
Drama, USA, 2010
Režie: Oliver Stone, Hrají: Shia LaBeouf, Michael Douglas
 
Tvůrci a herci
Oliver Stone (Režie), Edward R. Pressman (Produkce), Stewart Copeland (Hudba), Robert Richardson (Kamera), Claire Simpson (Střih), Risa Bramon Garcia (Casting), Billy Hopkins (Casting), Stephen Hendrickson (Scénografie), Ellen Mirojnick (Kostýmy), John Wilkinson (Zvuk), Fern Buchner (Masky), Oliver Stone (Scénář), Charlie Sheen (Herec), Michael Douglas (Herec), Daryl Hannah (Herec), John C. McGinley (Herec), Hal Holbrook (Herec), James Karen (Herec), Leslie Lyles (Herec), Frank Adonis (Herec), John Capodice (Herec), Martin Sheen (Herec), Josh Mostel (Herec), Ann Talman (Herec), Richard Dysart (Herec), Andrea Thompson (Herec), Lauren Tom (Herec), Terence Stamp (Herec), Sean Young (Herec), Paul Guilfoyle (Herec), James Spader (Herec), Saul Rubinek (Herec), Sylvia Miles (Herec), Sean Stone (Herec), Millie Perkins (Herec), Oliver Stone (Herec), Anna Levine (Herec), Jeff Rector (Herec), Tamara Tunie (Herec), Cecilia Peck (Herec), Annie McEnroe (Herec), Adelle Lutz (Herec)
 
1987/126/USA/Krimi, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Bud Fox (Charlie Sheen) nosí hodinky značky Lorus Quartz.
- Gordon Gekko (Michael Douglas) byl zažazen Americkým filmovým institutem v žebříčku nejzápornějších charakterů amerického filmu na 24. pozici.
- Jako námět Stoneovi posloužil skutečný příběh jeho přítele z New Yorku, který vydělával miliony, žil nad poměry, ale postupem času začal dělat chyby a jedna taková ho stála všechno.
- Wall Street byl vůbec prvním filmem, v němž se objevil mobilní telefon. Šlo o Motorolu DynaTAC 8000X, první mobilní telefon, uvedený na trh v roce 1983.
- Při natáčení filmu Četa (1986) vytáhl Oliver Stone uprostřed filipínské džungle ubrousek a několika větami si na něj napsal závazek, že Charlie Sheen bude hrát ve Wall Street. Charlie ubrousek také podepsal.
- Charlie Sheen po dobu natáčení hojně flámoval, což se na jeho působení ve filmu podle jeho vlastních slov podepsalo. Bojoval s kocovinou a snažil se přežít každý další den.
- Charlie Sheen o sobě v souvislosti s filmem prohlásil: “To, co jsem při natáčením dělal, mi pomohlo najít spojitost mezi mým populárním já a mezi mým obyčejným já.“
- Malé cameo si ve filmu zahrál i režisér Oliver Stone, a to malou roličku telefonujícího obchodníka z akciemi.
- Daryl Hannah byla za svůj výkon oceněna Zlatou malinou pro nejhorší herečku ve vedlejší roli.
- Roli Buda Foxe chtěl i Tom Cruise, ale Oliver Stone se již domluvil s Charlie Sheenem. Později Tomovi slíbil, že mu dá roli v dalším snímku: Narozen 4. července (1989). (viperblade)
- Oliver Stone dal na výběr Charliemu Sheenovi, kdo by měl hrát jeho otce. Charlie si (z herců Martina Sheena a Jacka Lemmona vybral právě svého otce Martina. Stone dal později Lemmonovi roli ve filmu JFK (1991).
- Jediný film Olivera Stonea, který se dočkal pokračování (Wall Street: Peníze nikdy nespí (2010)).
- Film měl pracovní název "Greed" (Chamtivost).
- Gordona Gekka (Michael Douglas) měl původně hrat podle režiséra Olivera Stona Richard Gere nebo Warren Beatty.
 
Odkazy