V utajení / Unlocked (2017/98/Velká Británie/Akční, Thriller 65%

15.10.2018 17:55
JEDNOU VĚTOU
„Aby uspěli v boji proti terorismu, musí odhalit, kdo stojí v pozadí."

OBSAH
Špičková agentka americké CIA Alice Racine (Noomi Rapace) je po nevydařené akci přeřazena do londýnské kanceláře. Po dlouhém čase ji kontaktují bývalí nadřízení, protože se dozvěděli o zvýšené aktivitě v prostředí radikálních militantních skupin. Alici se podaří lokalizovat hlavního podezřelého, ale během jeho výslechu přijde na to, že ji někdo podvedl a ven unikly přísně tajné informace. Najednou se ona sama ocitá v ohrožení a musí udělat vše proto, aby zabránila připravovanému útoku na Londýn. Závod s časem začíná...(Forum Film CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
To, že se film točil v našich končinách, je hlavní důvod, proč jsem se na něj podíval. Nicméně skutečnost, že z filmu Praha a okolí není cítit ani na krok, to je jen profesionalita tvůrců, kteří to tak chtěli. Ono udělat z Prahy Londýn asi nebude úplně legrace. Každopádně je fajn, že nás tvůrci zmínili na konci filmu. V tu ránu jsem si uvědomil, jak v těch amerických kamerách Praha nepůsobí vůbec blbě. Zřejmě používají nějaký dramatický holllywoodský filtr. Jen je ale škoda, že tu o nás opět mluví jako o Východní Evropě. Stejně tak je škoda, že tento film není ve scénáři trošku chytřejší. Mohla by to klidně být ženská odpověď na Jamese Bourna. Takhle se z filmu stala jednoduchá, ale za to v pohodě zvládnutelná jednohubka. (Malarkey) 3

Okamžiky, kdy britská šéfová pokropí bez úspěchu zlosyna z automatu a pak se k němu otočí zády, aby všem ukázala, jak má dobrou neprůstřelnou vestu nebo když agentka Rapace vezme do týmu podezřele vlezlého Legolase bez luku a bezpečnostní prověrky, sráží staromilsky laděné Unlocked o level dolů. Sarkastický Malkovich zábavný, ani překombinovanost toho pokusu o zátěžovou zkoušku nebyla na obtíž, ale Aptedovi bohužel stačí jeden svět, kde vládne klišé.. (Gilmour93) 3*

Finále s výtahy/vysvětlováním/připitomělým jednáním padoucha je z řady neuvěřitelných. Když někdo něco tak důkladně naplánuje, aby to pak tak lajdácky odpískal, tak musí být divákovi smutno. Přitom to celé začíná velmi slibně. Boj s muslimy na evropské půdě je žhavé filmové téma, kdy další filmová zastavení nás v dohledné době ještě čekají. Tentokrát je agentka (nijak zvlášť zajímavá postava) Noomi Rapace zapletená do špinavé hry, ve které neví, komu věřit a divák je z množství postav a zbytečné překombinovanosti smutný podruhé. Potřetí pak z toho, kolik se na plátně objeví hereckých es: potěší ovšem snad jen šarmantní Orlando Bloom a sympaticky hláškující John Malkovich. Akce není zdaleka tak kontaktní, jak bych si přál, vyjma řežby v hotelovém pokoji se jí příliš nedočkáme, napětí s ohledem na přibývající scény a situace bez smyslu slábne. Navrch nemám rád divné náhody. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Když dostane zkušená vyšetřovatelka CIA Alice Racineová (Noomi Rapace) za úkol vyslechnout poslíčka známého teroristy Yazida Khaleela (Makram Khoury) a odhalí přitom existenci zrádce ve vlastních řadách, je nucena vypořádat se s misí pěkně postaru, tedy na útěku před nepřáteli i nedůvěřivými spojenci. Pomocnou ruku jí jako první podá až potetovaná zlodějská verze Orlanda Blooma.
Snímek se už na začátku uvede jako standardní akčně-špionážní thriller, ve kterém musí hlavní hrdinka, stíhaná temnou minulostí, dobře zvažovat, komu svěřit svoji důvěru. Zkrátka léty osvědčená hra na krtka. Čím se V utajení snaží od nekonečné záplavy konkurenčních filmů odlišit, je jednak silně aktuální téma terorismu v Evropě, jednak částečně i tím, že je hlavní hrdinkou žena (což ale vídáme rok co rok častěji). Tvůrci si zároveň dávají záležet, aby nepřítelem č. 1 nebyl Islám jako takový, ale pouze jeho extrémistické odnože. Muslimy najdeme na obou stranách barikády.
Režisér Michael Apted (Jeden svět nestačí) nasazuje slušné tempo. I když dává před akcí přednost konverzaci a špionážní rutině, film nenudí. V tomto ohledu se může opřít nejen o kraťoučkou devadesátiminutovou stopáž, ale hlavně o solidní kameru, která dokáže diváka vtáhnout do dění. Nejedná se sice o bůhvíjaké umění, svůj účel ale plní.
Tím bohužel veškeré klady končí. Z výborného castingu nedokázali filmaři vytlouct žádnou skutečně zajímavou postavu. Jistě, Toni Collette je jako vždy charismatická a předvádí solidní standard, ale to je tak vše. Hlavní hrdinka sice začne nadějně (hlavně při výslechu zajatce je radost Alici sledovat), ale s postupem času upadá víc a víc do průměru. Některá její rozhodnutí ji pak sráží ještě níž. Bloom, byť klasicky šarmantní, nenadchne ani neurazí, Malkovich za plně hrazenou dovolenou v jeho milované Praze předvede těch několik ze svých trademarkových over the top blbinek tak nějak v polospánku a způsob, jakým se na plátně mihne Michael Douglas, jen aby za chvíli vysublimoval do propasti zapomnění, je spíš k pláči.
Za tyto i další problémy může v první řadě chabý scénář. O'Brienovo dítko si sice nějaký čas pobylo na slavném Black Listu, to ale nic nemění na tom, že jeho realizace je z jedné poloviny předvídatelná a zoufale neinovativní a z té druhé zbytečně překomplikovaná. Takže zatímco zvraty vidíme ne ještě před zatáčkou, ale rovnou před tunelem, pokud se chceme zorientovat ve všech těch protokolech, formulích a fatvách, co je v jednom kuse někdo bez zjevného smyslu řeší, chtělo by to vést si poznámky. Závěrečné odhalení pak nejenže není překvapivé, ono ani moc nedává smysl.
Bezmoc filmu vyprávět normální příběh předznamenává už jedna z úvodních scén, ve které se celou minulost hlavní hrdinky dozvíme skrze minutové předčítání z její složky. Kompletní anamnéza postavy zkondenzovaná do jednoho neosobního monologu. This-Is-Katana-She’s-Got-My-Back hadr.
V utajení je jedním z těch filmů, na které přeladíte svoji televizi o půl dvanácté v noci, když se vám nechce spát, ale nikde jinde nic kloudného nedávají. Zkrátka ideální intelektuálně nenáročné pozadí pro půlnoční rabování lednice, sjíždění sociálních sítí a usínání v polovině reklam.

DABING
V českém znění: Jana Zenáhlíková - Noomi Rapace (Alice), Michal Jagelka - Orlando Bloom (Jack), Ivana Milbachová - Toni Collette (Emily), Pavel Šrom - John Malkovich (Bob), Pavel Soukup - Michael Douglas (Eric), Petr Burian - Aymen Hamdouchi (Lateef), Marcel Vašinka - Makram Khoury (Yazid), Lukáš Jurek, Martin Kubačák, Viktor Dvořák, Svatopluk Schuller, Anna Brousková, Ladislav Cigánek, Aleš Kaizner, Matěj Havelka
Překlad: Michaela Šimonková Filipová
Dialogy: Jan Fiala
Zvuk: Michal Kraus
Produkce: Markéta Watzková, Peter Čížek
Vedoucí dramaturg: Lucie Mitková
Šéfproducent: Branislav Mitka
Režie: Vojtěch Hájek
Pro JOJ Group vyrobila Brněnská soukromá televize ve studiu S Pro Alfa CZ a.s. v roce 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.7.2017 Forum Film CZ
Premiéra USA: 1.9.2017     
Premiéra Velká Británie: 5.5.2017 Lionsgate UK
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 956 493
Tržby celkem - $ 4 7000 000
Návštěvnost v ČR 6 479
 
Tvůrci a herci
Michael Apted (Režie), Lorenzo di Bonaventura (Produkce), Claudia Bluemhuber (Produkce), Georgina Townsley (Produkce), Stephen Barton (Hudba), George Richmond (Kamera), Andrew MacRitchie (Střih), - (Casting), Ondřej Nekvasil (Scénografie), Bojana Nikitovic (Kostýmy), Jimmy Boyle (Zvuk), Daniel Parker (Masky), Peter O'Brien (Scénář), Orlando Bloom (Herec), Noomi Rapace (Herec), John Malkovich (Herec), Michael Douglas (Herec), Toni Collette (Herec), Jessica Boone (Herec), Makram Khoury (Herec), Brian Caspe (Herec), Begum Burian (Herec), Raffaello Degruttola (Herec), Lee Nicholas Harris (Herec), Tom Reed (Herec), Jim High (Herec), David Bowles (Herec), Michael Epp (Herec), Aymen Hamdouchi (Herec), Dan Bradford (Herec), Helena Dvořáková (Herec), Akshay Kumar (Herec), Philip Brodie (Herec), Tosin Cole (Herec)
 
2017/98/Velká Británie/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Natáčelo se od 3. listopadu 2014 do 17. ledna 2015 v Česku (Praha) a Anglii (Londýn).
- Celosvětová premiéra proběhla 24. dubna 2017 na Bari IFF ve městě Bari v Itálii.
- Štadión v londýnskom Wembley, kde sa tiež natáčalo, má celkovo 6 podlaží a výťahy na jeho vonkajšej strane ako boli zobrazené vo filme, sa tak v skutočnosti nenachádzajú.
- Scénář k filmu byl v roce 2008 součástí seznamu nejlepších nerealizovaných scénářů roku.
- Jednou z natáčecích lokací byla rozestavěná budova v Lomnického ulici nedaleko zastávky metra C Pražského povstání v Praze. Scény s Michaelem Douglasem se natáčely také na restaurační lodi Port 62 v pražských Modřanech.
- Štáb filmu měl zázemí mimo jiné i v areálu kolejí ČVUT v Podolí, kde si pronajali parkoviště pro své karavany.
 
Odkazy