Past / Entrapment (1999/109/USA, Velká Británie, Německo/Krimi, Thriller, Romantický, Akční) 69%

15.10.2018 17:55
OBSAH
Vyšetřovatelka pojišťovny přesvědčí svého šéfa, že jedině ona je schopna chytit exkluzivního zloděje Roberta MacDougala do nastražené pasti. Sama se bude vydávat za profesionálního lupiče. Společně pak, přes vzájemnou nedůvěru, naplánují bombastickou akci na předvečer roku 2000. Hra kočky s myší může začít, ale kdo je kočka a kdo myš? Kdo na koho vlastně líčí past? Spustit se v noci se střechy newyorského mrakodrapu, vypnout dokonalé bezpečnostní zařízení, vyříznout z rámu vzácného Rembrandta a odeslat jej podnikovou potrubní poštou do Kuala Lumpuru... Tak obratný a drzý dokáže být jen jeden člověk na světě: Robert MacDougal, stárnoucí lupič gentleman, který pracuje nejen pro peníze, ale také - a to zejména - pro potěšení. Virginia Bakerová z pojišťovny Waverley je o tom alespoň stoprocentně přesvědčena. A nejen to. Ona ví, jak tohoto nepolapitelného zloděje, specializujícího se na krádeže těch nejvzácnějších uměleckých děl a léta unikajícího všem pokusům o dopadení, dostat. Potřebuje k tomu jen požehnání svých šéfů. A pak také, samozřejmě, Macovu důvěru a náklonnost. Získat to první nebude problém. S tím druhým to bude o něco těžší. Neboť i když je Gin mimořádně atraktivní dívka, jejímž půvabům dosud nikdo neodolal, Mac se celý život řídí základním pravidlem, vylučujícím z jeho práce jakékoliv osobní vztahy. Jenomže nikdy neříkej nikdy, že...  Romantická kriminální komedie, v mnohém připomínající klasické bondovky, přináší složitou, sofistikovanou, dokonale propracovanou zápletku, jejíž jednotlivé momenty do sebe zapadají jako kolečka švýcarských hodinek. Ke kladům filmu patří i účast dvou mimořádně charismatických herců, jimž se - i přes téměř čtyřicetiletý věkový rozdíl - podařilo vytvořit dokonalou dvojici: Seana Conneryho, prvního - a podle mínění mnoha nepřekonaného - představitele Jamese Bonda, nesčetněkrát v průběhu své kariéry nejrůznějšími časopisy označeného za "nejvíce sexy" herce všech dob. Past, kterou mimochodem označil za jeden ze svých nejmilejších filmů, natáčel v devětašedesáti letech, a své pověsti v ní nezůstal nic dlužen. A Catherine Zeta-Jonesové, která tu ke svým nesporným - a filmem mnohokrát využitým - půvabům předvádí i neuvěřitelnou, až gymnastickou zdatnost.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Standardní lupičské řemeslo, které nedokáže pozvednout ani neustále vystrčený zadeček Catherine Zeta. Ne že by to k tomu stačilo, ale snaha se cení. Průměrná akce, průměrní herci, nepříliš zajímavé loupeže a co víc, zdlouhavé. Filmová loupež musí mít grácii, nonšalantnost a charisma, musí být obrovská, svým provedením nepřekonatelná, scénáristicky propracovaná a obsazením nedostižná. Inu, obsazení by bylo, jenže to je tak všechno. Filmy o loupežích jsou především o přípravě a provedení oné loupeže a i to by tu bylo. Jenže to je všechno jaksi nedomrlý. Nic vás neposadí na zadek, tedy kromě lapsů typu příprava vloupání během dvou dnů nebo jistého prasklého ocelového lana, které samo o sobě muselo vážit přinejmenším desetkrát tolik, co zátěž navíc. Svým způsobem tenhle film nemá co nabídnout, protože na první pohled neproveditelná loupež tu už byla provedena dřív, líp a mockrát. (monolog) 3 *

Jonu Amielovi se podařilo do filmu obsadit Seana Conneryho a Catherine Zeta-Jonesovou, přihodil pár nápadů při loupeži, truchu ekvilibristiky a ladných pohybů a myslel si, že je to bomba film, ale je to průměr. Connery je omšelý kocour a svodům Jonesové se dvakrát odolat nedá, a tak milostná linie je zde nevyhnutelná. To ostatní šlo stranou. Nakonec film tak trochu nudí, ale u Amiela se ani nedivím. On nudí skoro vždy. (kingik) 3 *

Pokud vynecháme fakt, že dějově je Past jaksi silně "polévková" a víceméně čistě oddychová zábava, tak jednu nesmírnou přednost má (i když si toho mnozí nevšimnou). Geniálně vykreslený je vztah mezi Connerym a Zetou-Jones a to především ze strany Conneryho. Intimní scény (deka, proplétání se mezi lasery) jsou to nejlepší a mimika Conneryho je tak dokonalá, že se mu dá v očích krásně přečíst co se mu v dané vteřině honí hlavou (samota - touha překonat ji/zbavit se jí). Osamělého elegána s dobrým srdcem zahrál natolik kvalitně, že neváhám sáhnout k plnému hodnocení. Kvalitní a inteligentní zábava. (Kaka) 5 *

VELKÁ RECENZE
"Hra na kočku a myš je známá. Ale když se neví, kdo je kdo?"
Je temná noc a na střeše newyorského mrakodrapu stojí maskovaná postava se spoustou blíže neidentifikovatelného technického vybavení. Červené číslice na digitálním displeji se zběsile roztančí a ve stejném okamžiku se postava stylem přeborníka v bungee jumpingu vrhá střemhlav dolů ze střechy. Loupež vzácného obrazu právě začala. Skokem v časové rovině se ocitáme na pracovišti bezpečnostního oddělení jisté přední amerciké pojišťovny, kde vzápětí hyperkrásná agentka přesvědčí svého šéfa o tom, že právě ona je tím pravým člověkem, který se konečně dostane na kobylku hyperúspěšnému, protože nepolapitelnému, zloději uměleckých děl Robertu MacDougalovi (Sean Connery). Jejími slovy řečeno: Neexistuje nikdo, koho by nedokázala svést a nebo polapit. Hra kočka s myší může začít. Kdo je ale kočka a kdo myš?
V romantickém thrilleru režiséra Jona Amiela (Návrat Sommersbyho, Vraždy podle předlohy) Sean Connery navázal na tradici svých bondovských rolí, což se ani film sám nesnaží ani v nejmenším zastírat, protihráčkou mu je Catherine Zeta-Jonesová. Ta je naším divákům známá především z dobrodružného filmu Zorro: Tajemná tvář, kde byla rovnocennou partnerkou Antoniu Banderasovi a Anthonymu Hopkinsovi. Atmosféru filmu, pro jehož zápletku je důležité využití moderních technologií, dokreslují stejnou měrou herecké výkony všech představitelů (Connerymu a Zeta-Jonesové skvěle sekunduje Ving Rhames v roli, o níž záměrně neradno cokoliv předem prozrazovat) jako pečlivě vybírané exteriéry. Tvář i tělo Zeta-Jonesové, skotská vysočina i Kuala Lumpur jsou pro středoevropského diváka jedinečným lákadlem a příslibem příjemně strávených dvou hodin, v jejichž průběhu opravdu není čas na nudu.

Ocenění:
European Film Awards
1999 - Sean Connery (Nejlepší herec podle diváků)
1999 - Catherine Zeta-Jones (Nejlepší herečka podle diváků)

Razzies
1999 - Catherine Zeta-Jones (Nejhorší herečka) (nominace)
1999 - Catherine Zeta-Jones, Sean Connery (Nejhorší kombinace k vidění) (nominace)

DABING
1. DABING (VHS)
V českém znění: Vladímír Brabec - Sean Connery (Robert MacDougal), Mahulena Bočanová - Catherine Zeta-Jones (Virginia Baker), Bohdan Tůma - Ving Rhames (Aaron Thibadeaux) , Antonín Navrátil - Will Patton (Hector Cruz), Miroslav Saic - Maury Chaykin (Conrad Greene), Tomáš Juřička, Miroslava Součková, Martin Kolár, Helena Dytrtová, Radovan Vaculík, Vladímír Kudla a další.
Překlad: Jiří Šteffl
Zvuk: Antonín Němec
Dialogy a režie: Zdeněk Mahdal
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve Studiu Budíkov pro Bonton Home Video 1999

2. DABING (Nova)
V českém znění: Vladimír Brabec - Sean Connery (Robert MacDougal), Dana Černá - Catherine Zeta-Jones (Virginia Baker), Jiří Zavřel - Ving Rhames (Aaron Thibadeaux), Gustav Bubník - Will Patton (Hector Cruz), Petr Oliva - Maury Chaykin (Conrad Greene), Miroslav Hanuš, Jaroslav Horák, Jaroslav Vlach, Otto Rošetzký, Petr Burian, Martin Janouš, Jiří Havel, Svatopluk Schuller, Nikola Votočková a další.
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Jaroslav Novák
Produkce: Ivana Prejdová, Eva Maxová
Dialogy a režie: Zdeněk Štěpán
Vyrobila: Česká produkční 2000 v roce 2002

Premiéra ČR: 17.6.1999 Bontonfilm
Premiéra USA: 30.4.1999 20th Century Fox
Premiéra Německo: 27.5.1999 Fox Deutschland
Premiéra Velká Británie: 30.7.1999 (Edinburgh)
Premiéra Kanada: 30.4.1999
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.1999 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.4.2000 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.4.2000 Bonton Home Video
Poprvé na Blu-ray: -
 
Tvůrci a herci
Jon Amiel (Režie), Michael Hertzberg (Produkce), Sean Connery (Produkce), Rhonda Tollefson (Produkce), Christopher Young (Hudba), Phil Meheux (Kamera), Terry Rawlings (Střih), Michelle Guish (Casting), Donna Isaacson (Casting), Norman Garwood (Scénografie), Penny Rose (Kostýmy), David John (Zvuk), Frances Hannon (Masky), Ronald Bass (Scénář), William Broyles Jr. (Scénář), Sean Connery (Herec), Catherine Zeta-Jones (Herec), Ving Rhames (Herec), Will Patton (Herec), Maury Chaykin (Herec), Rolf Saxon (Herec), Kevin McNally (Herec)
 
1999/109/USA, Velká Británie, Německo/Krimi, Thriller, Romantický, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Robert MacDougales (Sean Connery) bydlí na hradě, který se jmenuje Duart Castle a nachází se na západě britského ostrova Isle of Mull ve Skotsku.
- Jedno z hesel použitých ve filmu je 1007, a to na počest Seana Conneryho, jako prvního představitele agenta 007.
- Angela Bassett se ucházela o hlavní ženskou roli.
- Catherine Zeta-Jones byla ve scéně, kdy ji Sean Connery v noci překvapí, pod dekou úplně nahá.
 
Odkazy