Timecop / Timecop (1994/94/USA, Kanada, Japonsko/Akční, Sci-Fi, Thriller) 55%

15.10.2018 17:54
JEDNOU VĚTOU
„Americký akční sci-fi film o speciální policejní jednotce, která střeží brány času před zneužitím."

OBSAH
Roku 2004 je cestování časem snadné jako otevřít ledničku (takže pro někoho zhola nemožné). Jenže vracet se do minulosti je zakázané, ne aby lidé nemohli prožít svých patnáct minut slávy či uskutečnit svůj americký sen, ale protože tyto změny by mohly změnit přítomnost i budoucnost. Proto vláda USA vytvořila TEC, Jednotku pro kontrolu času. A Max Walker (Jean-Claude Van Damme) je jedním z jejích nejlepších agentů. A když zjistí, že kandidát na příštího prezidenta USA senátor Aaron McComb (Ron Silver) shání peníze na předvolební kampaň spekulacemi s pozemky o desítky let dřív, než budou mít nějakou cenu, rozhodne se jednat. Jenže senátor je nebezpečnější, než vypadá.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ono se k tomuhle něco skutečně blbě vymýšlí. Je to ta nejobnošenější béčková vesta, ze které chvílemi zasvitne nějaký náznak napětí a cár celkem slušného námětu. Opravdu zazáří jen několik málo míst, kde Jean Claude rozehraje své herecké nadání v grimasách tak tajemných, že i Mona Lisa proti němu vypadá jako čitelná úřednice z banky. K vizuálním efektů nelze než s lítostí poznamenat, že jich mohlo být víc, neboť jsou tak kouzelně nejapné a amatérské, že zaručeně baví. Stejně tak design vozidel, proti nimž vypadá vytůněná Škoda Rapid vulgo Upír z Feratu jako Tie Fighter proti trojplošníku Rudého barona. Maličko škoda, že se scénárista více neopřel do dialogů, mohla být i velká legrace a nejen pár krásných perel ducha, volně roztroušených ve vizuální hlušině. Takhle je Timecop jen snesitelná nuda o cestování časem. (Marigold) 2*

Po letech jsem lehce změnil názor a hvězdu přidal.. tu a tam nějaký záblesk něčeho s přidanou hodnotou Hyams vykřesal, pořád je to ale málo. Navíc mi tu chyběla taková ta zvláštní atmosféra, která „zdobí“ většinu Van Dammeových starších filmů!! Ale postupně. Van Damme tentokrát představí svůj holý zadek už v první čtvrthodince. Ještě předtím ukáže podrážku darebovi, který čmajzne nebohé seniorce kabelku. A pak se začnou dít věci. Když režisér zavelí akce, je na co se dívat, jen je to trestuhodně porcované rychlým střihem. A není toho tolik, jak bych si představoval. A navrch to není taková ta přímočará akce (navíc když přijde, je docela krátká) jako třeba v případě Dvojitého zásahu, ale Hyamsův tým nenudí. Van Dammův policista pracuje jako agent zabraňující zneužívání cestování časem. To se zalíbilo senátorovi, který si brousí zuby na prezidentské křeslo. Dostaneme se tak do roku 1863, kdy bude Konfederace chudší o ukradené zlato, i na Wall Street léta páně 1938, kde zase sebevrazi plní černokronikové rubriky novin. A pochopitelně i do budoucnosti, kde to chce tenhle solidní projekt také rozbalit. Tvůrci se pokusili o ambicióznější látku, zabrousili do sci-fi, které se sice dějově a situačně rozpadá jako domeček z karet (jak se vrací cestující zpět? x Van Dammova milá nepozná starší verzi svého přítele s delšími vlasy x vrací se jen ti dobří, ač v různých časoprostorových rovinách zemřeli), chybí mu pořádná výprava i sci-fi údernost. Ale diváci na vandammovskou roznožku slyšeli a po celém světě nechali na pokladnách kin přes 100 milionů dolarů. Tehdy prostě Jean-Claude válel – napříč žánry!! (castor) 3*

Podle mě jeden ze tří dobrých snímků Jeana Claudea VanDammea (ještě Univerzální voják a Dvojitý zásah) a jeden ze tří dobrých snímků Petera Hyamse (ještě Kozoroh jedna a 2010 Druhá vesmírná odysea). Od obou mužů jsou všechno ostatní opravdu nepříliš zdařilé bláboly. A můžete mě citovat. A když jsme už u toho vypočítávání, jeden ze dvou dobrých snímků Mii Sary (ještě Legenda) a jeden ze čtyř dobrých filmů Rona Silvera (i když nikde nebyl hlavní postavou, ještě Exploze, Silkwoodová a Ali), jen Bruce McGill je světlou vyjímkou v tomhle filmu plným hvězd ze druhé kategorie. Nejen v McGyverovi měl životní roli. Mimochodem, a neříkám to často, dabing s Jiřím Pomeje je mnohem lepší, jak originál. (monolog) 4*

VELKÁ RECENZE
Hlavním hrdinou příběhu je odvážný policista Max Walker, který v roce 1994 nastoupil jako člen speciální tajné agentury TEC, která s pomocí vynálezu doktora Kleindasta střeží tok času, před možným zneužitím, jako se to stalo v roce 1863, kdy neznámý zabiják se samopalem přepadl vojenský konvoj zlata pro Konfederaci. Max, stejně jako další jeho kolegové, nekompromisně zasahuje ve chvíli, kdy se někdo pokusí změnit události a tím ohrozí budoucnost. Ani on sám nesmí porušit daná pravidla o "čistotě času", přestože by tak mohl zachránit svou těhotnou manželku, která za podivných okolností zemřela právě v roce 1994. Nejobtížnějším případem se pro Maxe stane senátor McComb, který byl jmenován předsedou TECu. Tento bezohledný kariérista se totiž rozhodne zneužít agenturu k tomu, aby získal dostatek finančních prostředků na volební kampaň, která by z něj udělala prezidenta Spojených států. Jediný Max, který si díky cestě časem uvědomuje McCombovy manipulace minulostí, se tak může bezohlednému kariéristovi a vrahovi účinně postavit.
Cestování časem se musí hlídat. Co kdyby toho chtěl někdo zneužít. Snímek dle věhlasného komiksu (v Česku dosud nevyšel) je natočen jednoduše a hlavně srozumitelně. Když to porovnáme s českou filmovou komedií na podobné téma 'Zítra vstanu a opařím se čajem' tak víme, jak lehké je se v ději ztratit. Jestli je cestování časem možné či ne, nechme vědcům. Albert Einstein se k této možnosti přikláněl. Snímek využívá popularity Jeana Claudea Van Damma a vytlačuje z něj vše co se dá. Triky a efekty dnes už bohužel budí úsměv. A stále nad tím vším vysí jedna jediná nevysvětlená záhada. Do minulosti cestují v nějakém raketovém kokpitu, který na konci dráhy zmizí. V jiném čase se však objeví bez něj. Kam se poděl? Celé vyznění příběhu je podle zavedené šablony. Hlavní dějovou linkou je hlavně msta. Vše se rozvíjí tak, aby to skončilo ohromnou finálovou akční scénou. Protože jsem komiks nikdy nečetl, nemohu porovnat, ale když vezmu v potaz jiné filmové adaptace komiksů v 90. letech, které své předloze věrní zrovna moc nebyli, je mi jasné, že je to i tento případ. Špatný však není a řekl bych, že ani nijak nestárne. Akční zábavný, tedy pop kornový film, jako každý jiný.

Ocenění:
The Saturn Awards
1995 - Mia Sara (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)
1995 - Nejlepší sci-fi (nominace)
1995 - Mark Verheiden (Nejlepší scénář) (nominace)
1995 - Gregory L. McMurry (Nejlepší speciální efekty) (nominace)

DABING
V českém znění: Jiří Pomeje - Jean-Claude Van Damme (Max Walker), Petra Hanžlíková - Mia Sara (Melissa Walkerová), Jaromír Meduna - Ron Silver (senátor Aaron McComb), Bedřich Šetena - Bruce McGill (Eugene Matuzak), Irena Hrubá - Gloria Reuben (Sarah Fieldingová), Pavel Soukup - Scott Lawrence (George Spota), Ladislav Županič - Kenneth Welsh (senátor Utley) a další postavy, Otakar Brousek ml. - Jason Schombing (Lyle Atwood) + Scott Bellis (Ricky), Miloš Vávra, Radovan Vaculík, Gustav Bubník, Libor Terš, Alena Vránová, Kateřina Seidlová, Dana Černá
Překlad: Radan Schořálek
Zvuk: Tomáš Bělohradský ml.
Vedoucí výroby: Petr Michalec
Produkce: Stanislav Wszolek
Úprava a režie českého znění: Soňa Bubníková
Vyrobilo: AW Studio Praha pro Hollywood Classic Entertainment, 1995

Premiéra ČR: 12.1.1995 Lucernafilm
Premiéra USA: 16.9.1994 Universal Pictures US
Premiéra Kanada: 5.8.2006 (DVD premiere)
Premiéra Japonsko: 12.12.1994
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.1995 (VHS) H.C.E.
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 20.9.2010 Magicbox
Poprvé na DVD: 14.1.2003 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 29.9.2010 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 5 362 789
Tržby celkem - $ 101 646 581
Návštěvnost v ČR - 197 630
 
FILMY V SÉRII
Timecop gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-081/
Akční / Sci-Fi, USA / Kanada, 1994
Režie: Peter Hyams, Hrají: Jean-Claude Van Damme, Mia Sara

Timecop 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-082/
Akční / Sci-Fi, USA, 2003
Režie: Steve Boyum, Hrají: Jason Scott Lee, Mary Page Keller
 
Tvůrci a herci
Peter Hyams (Režie), Moshe Diamant (Produkce), Sam Raimi (Produkce), Mark Isham (Hudba), Peter Hyams (Kamera), Steven Kemper (Střih), Penny Perry (Casting), Philip Harrison (Scénografie), Daniel J. Lester (Kostýmy), Bruce Richardson (Zvuk), Eric Batut (Zvuk), Margaret Solomon (Masky), Zoltan Elek (Masky), Mark Verheiden (Scénář), Jean-Claude Van Damme (Herec), Mia Sara (Herec), Ron Silver (Herec), Bruce McGill (Herec), Gloria Reuben (Herec), Kenneth Welsh (Herec), Brad Loree (Herec), Gabrielle Rose (Herec), Theodore Thomas (Herec), Veena Sood (Herec), James Lew (Herec), Ian Tracey (Herec), Callum Keith Rennie (Herec), Tom McBeath (Herec), Duncan Fraser (Herec), Scott Lawrence (Herec), Kevin McNulty (Herec), Kim Kondrashoff (Herec)
 
1994/94/USA, Kanada, Japonsko/Akční, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Po dokončení filmu dostal Van Damme nabídku na natočení 3 filmů s honorářem 12 milionů amerických dolarů. Van Damme, v té době závislý na kokainu, však odmítl s tím, že si přeje 20 milionů, podobně jako Jim Carrey. Jeho kariéra pak nabrala negativní směr.
- Po snímke Dvojitý zásah (1991) sa jedná už o druhý film, v ktorom stvárnil Jean-Claude Van Damme dve postavy naraz.
- Společnost Cryo Interactive vydala v roce 1995 počítačovou hru „Timecop“, která byla vytvořena právě na motivy tohoto filmu.
- Akčnú sci-fi snímku nakrútil režisér a kameraman Peter Hyams podľa rovnomenného komiksu Mikea Richardsona a Marka Verheidena publikovaného pod hlavičkou vydavateľstva Dark Horse.
- Z celkového rozpočtu 27 milionů amerických dolarů si Van Damme odnesl honorář 5 milionů. S výdělkem přes 103 milionů se jedná o jeho nejvýdělečnější snímek.
- Futuristické hodinky jsou ve skutečnosti Casio model DW-400.
 
Odkazy