Charlieho andílci / Charlie's Angels (2000/98/USA, Německo/Akční, Komedie, Dobrodružný, Mysteriózní) 55%

15.10.2018 17:54
JEDNOU VĚTOU
„Šéf dynamické hi-tech společnosti Knox Technologies byl profesionálním způsobem unesen přímo ze své kanceláře. Do akce se hlásí Drew Barrymoreová, Cameron Diazová a Lucy Liu - tři sexy agentky."

OBSAH
Po únosu šéfa dynamické hi-tech společnosti Knox Technologies jsou v  ohrožení milionové zisky firmy, sám pan Knox a jak se rychle ukáže i tisíce nevinných lidí. Jaký bezohledný padouch stojí za únosem? O co mu vlastně jde? A jak se mu dostat na kobylku? Na tři otázky musí najít odpovědi tři krásné špičkové agentky Natalie, Dylan a Alex, které pracují pro soukromou detektivní agenturu pana Charlieho. Každá z dívek je docela jiná, ale něco mají všechny tři společné - inteligenci a sexappeal. Obé používají se stejným šarmem a jistotou jako asijská bojová umění, ruční i těžké palné zbraně a nejvyspělejší špionážní techniku.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tak jo, těch skoro 100 minut jsem se dobře bavil, ale víc než *** prostě dát nemůžu, to bych se sám před sebou musel stydět:) Tak strašlivě cool film, který si nehraje na nic víc než na efektní doprovod k chroupání popcornu, a který zřejmě sponzorovaly továrny na bryndáky, tu nebyl dlouho předtím ani potom. Jednotlivosti rozebírat nebudu, budu se věnovat tomu hlavnímu - Drew a Cameron jsou opravdu hezké, když se právě zadaří, ale pořád drží svoji (mně nevyhovující;)) fazónu. Bill Murray to šéfuje opravdu s přehledem, ale je to přece jenom vedlejší postava. Hm, koho jsem to vynechal? Jasně, Lucy Liu, na tu se lehko zapomíná...tohle byla urážka;) Právě Lucy je ten nejdokonalejší Andílek, a taky se tak chová. Nikdo nemůže pochybovat, že se zrodila skutečná bohyně, ale i kdyby předvedla se zbylými Andílky lesbickou scénu, na čtyři hvězdy to nedá:) PS: Na to, jakou nulu Sam Rockwell hraje, je nehorázně rulezní:) A abychom nezmínili hudbu, že ano...cool výběr, skoro jako má ve svých filmech Quentin Tarantino:) Jo a skladatelská hudba...Ed Shearmur nadechující se k famóznímu sólu v K-PAX...neuškodí, ale ani nic extra nepředvede. (Gemini) 3*

Klipovým způsobem natočený film, který na mě působí poněkud nekompaktním a ne zcela logicky poskládaným celkem. Ani půvabné tvářičky hlavních hrdinek nemohou zastínit chatrnou stavbu příběhu, dá-li se v tomto případě o nějakém příběhu vůbec mluvit. Celkově mě tahle taškařice zklamala a mám dojem, že tady šlo více o pobavení herců během natáčení, než o pobavení diváků. (Radyo) 2*

O čem to vlastně bylo? To je asi dotaz, na který je obtížné odpovědět. Prostě o třech holkách jedné soukromé detektivní agentury, které vrtí zadky, vypadají u toho náramně a ještě si efektně podají bandu nepřátel. Akce je hodně, je záměrně přehnaná, stylová a za každou cenu šílená, nutno podotknout, že i velmi dobře natočená. Humor místy docela dobře fungoval. Myšlenku, předpokládám, nikdo nehledá. (castor) 3*

OLDIES FILMU
Starý dobrý McG. Epileptický střih, přestylizovaná akce, infantilní humor, zadky, ňadra. Na Charlieho andílcích je krásné, že po nich nikdo nikdy víc nechtěl a když se tak dívám na "mekův" pokus zvážnět, chce se mi zvolat: Věcná! Ten člověk měl zůstat u klipařiny, která mu šla stejně nejlépe. Charlieho andílci jsou toho důkazem, trailer na ně jakbysmet. Dvě a půl minuty obrázků, které člověku zacloumají s hodnotami adrenalinu a testosteronu v krvi, mají nabušené tempo a setkat se s nimi dneska v kině, asi odejdu s epileptickým záchvatem. Člověka uklidňuje snad jen naprosto nezúčastněný voice-over, jehož majiteli zřejmě někdo nabulíkoval, že dabuje trailer na Disneyho nejnovější animák. Jinak je ale všehno na svém místě a jelikož je to takhle v létě opravdu příjemná podívaná, rozhodně se nebudu divit, pokud přidáte tu poslední možnou hvězdičku.

VELKÁ RECENZE
Trojice půvabných a mimořádně schopných agentek Dylan, Alex a Natalie pracuje pro záhadného milionáře Charlese Townsenda, kterého ovšem nikdy neviděly, protože s nimi udržuje kontakt pouze prostřednictvím telefonu a svérázného asistenta Bosleyho. Trojice v rafinované akci na poslední chvíli zneškodní atentátníka, který se propašoval do velkého dopravního letadla s bombou připevněnou na těle. Sotva stačí vydechnout, už je před nimi nový úkol. Byl unesen milionář Eric Knox a spolu s ním byl ukraden jeho převratný software, který umožňuje najít a sledovat každého, kdo používá telefon. Jeho asistentka Vivian Wood podezírá jejich konkurenta Rogera Corwina, který se nedávno pokusil koupit Knoxovu společnost. Andílci proto soustředí pozornost právě na něj.
Nejprve v čínském masážním salonu trojice andílků milionáře uspí, zkopíruje jeho elektronický diář a získá odlitky jeho klíčů, a potom proniknou na jeho párty. Zatímco Natalie flirtuje se sympatickým barmanem Petem, Dylan s Alex si všimnou zabijáka Hubeňoura, který se podílel na Knoxově únosu. Během pronásledování s ním svedou souboj v zadních uličkách a přestože jim muž nakonec uteče, objeví andílci místo, kde je ukryt spoutaný Knox. Zbývá tedy jediné: najít a získat zpět jeho software. Andílci v dalším rafinovaném plánu plném převleků získají přístup k hlavnímu počítači v Corwinově podniku. Dylan se po akci sblíží s pohledným Knoxem, který jí vypráví o svém otci, jenž zemřel, když byl zrazen svým nejlepším přítelem. Ještě v noci však dojde k nečekanému zvratu.
Hubeňour zavraždí Corwina, Vivan Wood unese Bosleyho a trojice andílků se stane terčem vražedného útoku. Karavan, který obývá Alex se svým nic netušícím přítelem Jasonem, je rozstřílen několika maskovanými muži, Alex se však podaří dešti kulek uniknout. Natalie je napadena zabijákem během rande s Petem, podaří se jí ho však v souboji porazit. Dylan v Knoxově sídle zjistí, že únos zorganizoval sám Knox, aby pronikl do Corwinova počítače a s pomocí jeho satelitu a svého programu našel a zabil Charlieho Townsenda, kterého považuje za muže, který má na svědomí smrt jeho otce. Knox cynicky vystřelí po Dylan, která proletí velkým oknem. Nevšimne si, že kulka dívku minula a ona přežila, když se prostěradlo, do něhož byla zahalena, zachytilo za jeden ze střepů v okně. Unesený Bosley se spojí s andílky pomocí vysílačky ukryté v zubu a přestože neví, kde je uvězněn, dívky dokáží s pomocí několika zvuků místo přesně lokalizovat. Odhodlané zastavit Knoxe dřív než bude moci napadnout Charlieho, vyrazí Dylan, Alex a Natalie do akce.
sou krásné, jsou úžasné a pracují pro Charlieho... Necelá dvě desetiletí po odvysílání posledního dílu stejnojmenného televizního seriálu přichází do kin jeho aktualizovaná celovečerní verze. Producent Leonard Goldberg, který se na seriálu podílel dva roky coby výkonný producent, se pro zfilmování rozhodl na základě úspěchu Uprchlíka s Harrisonem Fordem, další adaptace kultovního televizního seriálu. Seriál označuje Goldberg za "fenomén, který byl možná počátkem emancipace žen uvnitř populární kultury".
Ke Goldbergově překvapení se mu sama od sebe přihlásila herečka Drew Barrymoreová s tím, že by se chtěla stát jedním z "Andílků", elitních soukromých detektivek. Zároveň se svou produkční partnerkou Nancy Juvonenovou přednesly vlastní návrhy, jak by podle nich měly "Andílci" v novém kabátě vypadat. Pro roli dalšího "Andílka" navrhla Barrymoreová svou dobrou kamarádku Cameron Diazovou. Obě herečky mluvily o projektu telefonicky skoro dvě hodiny, než se baterie v mobilu Diazové vybila. Barrymoreová ji na roli lákala těmito slovy: "'Bude to holčičí akční film. Budeme krásné a drsné a budeme mít ujeté šaty. Nebudeme střílet, budeme dělat kung-fu. V tomhle filmu budou kopat do zadků holky.'" Tomu Diazová nemohla odolat a souhlasila. Otázka třetího "Andílka" zůstala prozatím nezodpovězená ...
Ve srovnání s jinými akčními filmy se Charlie'ho andílci v jednom zásadním ohledu liší: Chybí v něm oboustranné přestřelky. Vysvětlí nám to Andy Armstrong, asistent koordinátora kaskadérů Vice Armstronga: "V tomhle filmu používají střelné zbraně jenom protivníci, ne "Andílci", což je samo o sobě výzvou. Museli jsme to provést tak, abychom vzbudili dojem ohrožení života a v akčních sekvencích se obešli s minimálním arsenálem." Bez zbraní a s fyzicky zdatnějšími soupeři museli mít "Andílci" takový způsob obrany, kde by fyzická síla a výška nehrály roli. Jako vhodné řešení připadalo tvůrcům kung-fu.
Tvůrci, inspirovaní způsobem, jakým se bojová umění prezentovala v Matrixu, povolali několik spolupracovníků z tohoto filmu, aby "Andílky" vycvičili. Tým, vedený Cheung-Yan Yuenem (oslovovaným "Mistře"), přijel do Států a setkal se s oběma herečkami a štábem. Diazová vzpomíná na Mistrova slova: "'Nemůžete jet na půl plynu. Jestli chcete, abychom vás trénovali, musíme vědět, že máte vůli.'" Obě herečky se shodly na tom, že vůli mají, a pod pečlivým dozorem Mistra začaly záhy s tréninkem. "Když jsem začínala," vzpomíná Diazová, "nemohla jsem si dosáhnout na prsty u nohou. Náš trenér mě tlačil na záda a říkal: ,Bolest je váš nejlepší přítel. Dejte jí to najevo. Jednoduše řekněte: Miluji bolest.' Doslova jsem to probrečela. Jenže na konci dne jsem se dokázala položit hrudníkem na kolena. Bylo to úžasné." Zatímco Diazová s Barrymoreovou vylepšovaly své přátelství, role a bojové umění, vrtalo všem hlavou, kdože se stane třetím "Andílkem". Poté, co se o roli Alex zajímalo několik hereček, padla volba na Lucy Liuovou. Ta - pracovně i v soukromí - dvojici hereček ideálně doplnila.
Jakmile byla trojka kompletní, mohly se herečky pustit naplno do tréninku. "Zezačátku jsme trénovaly šest až osm hodin denně," vzpomíná Barrymoreová. "Byly jsme na kolenou v poloze na koni a učily se ustát váhu našeho těla. Pak jsme se protahovaly a kopaly a mlátily, a potom dělaly otočky. A pak zase kopy a rány. Mlátily jsme do toho pytle hodiny a hodiny. Potíte se. Otročíte. Učíte se věci, o kterých jste ani netušily, že je dokážete. Ke konci dne máte ruce pokryté přetrženými žilkami." Přesto neztrácely elán. Půlku dne bývaly dívky uvázané na provazech, používaných trenéry k výcviku. I natáčení samotných scén, nabitých akcí, bývalo bolestné. Dívky musely přiznat, že být akčním hrdinou je opravdická dřina. Žádné hračičky a exploze, všechno bylo na jejich bedrech: vypnutí, roznožky, výskoky a výkopy. Dívky se do svého úkolu pustily s takovou vervou, že je horko těžko přemlouvali, aby se v jistých scénách nechaly vystřídat kaskadérkami. Yuen dodává: "Cameron, Drew a Lucy se tak snažily, že kaskadérky musely přidat, aby je překonaly."
Tvůrci se shodují na tom, že koncept "Andílků" je i dnes něčím převratným. "Akční film je poslední baštou mužských hvězd," tvrdí Leonarg Goldberg. "Já si ale myslím, že "Andílci" z roku 2000 to změní." A jaké podle režiséra McG plyne z filmu poučení? "To, že jsem krásná ještě neznamená, že nemůžu jít a nakopat ti prdel a to všechno ve 'světě mužů'. Žádný 'svět mužů' už neexistuje, je to svět nás všech."

O NATÁČENÍ
Jsou krásné, jsou úžasné a pracují pro Charlieho... Necelá dvě desetiletí po odvysílání posledního dílu stejnojmenného televizního seriálu přichází do kin jeho aktualizovaná celovečerní verze. Producent Leonard Goldberg, který se na seriálu podílel dva roky coby výkonný producent, se pro zfilmování rozhodl na základě úspěchu Uprchlíka s Harrisonem Fordem, další adaptace kultovního televizního seriálu. Seriál označuje Goldberg za "fenomén, který byl možná počátkem emancipace žen uvnitř populární kultury".
Ke Goldbergově překvapení se mu sama od sebe přihlásila herečka Drew Barrymoreová s tím, že by se chtěla stát jedním z "Andílků", elitních soukromých detektivek. Zároveň se svou produkční partnerkou Nancy Juvonenovou přednesly vlastní návrhy, jak by podle nich měly "Andílci" v novém kabátě vypadat. Pro roli dalšího "Andílka" navrhla Barrymoreová svou dobrou kamarádku Cameron Diazovou. Obě herečky mluvily o projektu telefonicky skoro dvě hodiny, než se baterie v mobilu Diazové vybila. Barrymoreová ji na roli lákala těmito slovy: "'Bude to holčičí akční film. Budeme krásné a drsné a budeme mít ujeté šaty. Nebudeme střílet, budeme dělat kung-fu. V tomhle filmu budou kopat do zadků holky.'" Tomu Diazová nemohla odolat a souhlasila. Otázka třetího "Andílka" zůstala prozatím nezodpovězená ...
Ve srovnání s jinými akčními filmy se Charlie'ho andílci v jednom zásadním ohledu liší: Chybí v něm oboustranné přestřelky. Vysvětlí nám to Andy Armstrong, asistent koordinátora kaskadérů Vice Armstronga: "V tomhle filmu používají střelné zbraně jenom protivníci, ne "Andílci", což je samo o sobě výzvou. Museli jsme to provést tak, abychom vzbudili dojem ohrožení života a v akčních sekvencích se obešli s minimálním arsenálem." Bez zbraní a s fyzicky zdatnějšími soupeři museli mít "Andílci" takový způsob obrany, kde by fyzická síla a výška nehrály roli. Jako vhodné řešení připadalo tvůrcům kung-fu.
Tvůrci, inspirovaní způsobem, jakým se bojová umění prezentovala v Matrixu, povolali několik spolupracovníků z tohoto filmu, aby "Andílky" vycvičili. Tým, vedený Cheung-Yan Yuenem (oslovovaným "Mistře"), přijel do Států a setkal se s oběma herečkami a štábem. Diazová vzpomíná na Mistrova slova: "'Nemůžete jet na půl plynu. Jestli chcete, abychom vás trénovali, musíme vědět, že máte vůli.'" Obě herečky se shodly na tom, že vůli mají, a pod pečlivým dozorem Mistra začaly záhy s tréninkem. "Když jsem začínala," vzpomíná Diazová, "nemohla jsem si dosáhnout na prsty u nohou. Náš trenér mě tlačil na záda a říkal: ,Bolest je váš nejlepší přítel. Dejte jí to najevo. Jednoduše řekněte: Miluji bolest.' Doslova jsem to probrečela. Jenže na konci dne jsem se dokázala položit hrudníkem na kolena. Bylo to úžasné." Zatímco Diazová s Barrymoreovou vylepšovaly své přátelství, role a bojové umění, vrtalo všem hlavou, kdože se stane třetím "Andílkem". Poté, co se o roli Alex zajímalo několik hereček, padla volba na Lucy Liuovou. Ta - pracovně i v soukromí - dvojici hereček ideálně doplnila.
Jakmile byla trojka kompletní, mohly se herečky pustit naplno do tréninku. "Zezačátku jsme trénovaly šest až osm hodin denně," vzpomíná Barrymoreová. "Byly jsme na kolenou v poloze na koni a učily se ustát váhu našeho těla. Pak jsme se protahovaly a kopaly a mlátily, a potom dělaly otočky. A pak zase kopy a rány. Mlátily jsme do toho pytle hodiny a hodiny. Potíte se. Otročíte. Učíte se věci, o kterých jste ani netušily, že je dokážete. Ke konci dne máte ruce pokryté přetrženými žilkami." Přesto neztrácely elán. Půlku dne bývaly dívky uvázané na provazech, používaných trenéry k výcviku. I natáčení samotných scén, nabitých akcí, bývalo bolestné. Dívky musely přiznat, že být akčním hrdinou je opravdická dřina. Žádné hračičky a exploze, všechno bylo na jejich bedrech: vypnutí, roznožky, výskoky a výkopy. Dívky se do svého úkolu pustily s takovou vervou, že je horko těžko přemlouvali, aby se v jistých scénách nechaly vystřídat kaskadérkami. Yuen dodává: "Cameron, Drew a Lucy se tak snažily, že kaskadérky musely přidat, aby je překonaly."
Tvůrci se shodují na tom, že koncept "Andílků" je i dnes něčím převratným. "Akční film je poslední baštou mužských hvězd," tvrdí Leonarg Goldberg. "Já si ale myslím, že "Andílci" z roku 2000 to změní." A jaké podle režiséra McG plyne z filmu poučení? "To, že jsem krásná ještě neznamená, že nemůžu jít a nakopat ti prdel a to všechno ve 'světě mužů'. Žádný 'svět mužů' už neexistuje, je to svět nás všech."

Ocenění:
The Saturn Awards
2001 - Nejlepší akční/dobrodružný/thriller film (nominace)
2001 - Cameron Diaz (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2001 - Yulíng Liú (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Andrea Elsnerová - Cameron Diaz (Natalie Cooková), Nela Boudová - Lucy Liu (Alex), Hana Ševčíková - Drew Barrymore (Dylan Sandersová) & LL Cool J (Dylan v převleku za pana Jonesa bez měničky hlasu), Petr Oliva - Bill Murray (Bosley), Michal Dlouhý - Sam Rockwell (Eric Knox / John McKenn), Filip Jančík - Luke Wilson (Pete), Petr Rychlý - Matt LeBlanc (Jason), Ilona Svobodová - Kelly Lynch (Vivian Woodová), Jiří Plachý - John Forsythe (hlas Charlieho), Jiří Čapka - Tim Curry (Roger Corwin), Tomáš Borůvka - Alex Trebek (moderátor soutěže) & Kevin Grevioux (securiťák) & (titulky), Bohdan Tůma - LL Cool J (Dylan v převleku za pana Jonesa s měničkou hlasu) & Andrew Wilson (Corwinův řidič), Jitka Smutná - Melissa McCarthy (Doris, asistentka v RedStaru), Miroslav Táborský - Tim Dunaway (stevard) & Joe Duer (UPS poslíček), Bohuslav Kalva - Raliegh Wilson (bachař), David Novotný - Tom Green (Chad) & Cheung-Yan Yuen (čínský cestující v letadle), Petros Alexandridis - Michael Barryte (kluk hrající videohru), Vojtěch Rohlíček - Gaven E. Lucas (kluk hrající videohru), Hynek Dřízhal - Raymond Patterson (kamarád ředitele RedStaru), Václav Rašilov - Sean Whalen (atentátník Pasqual), Rudolf Kubík - Diesel Pfingsten (muž na večírku) a Alena Štréblová
Spolupracovali: Barbora Wildová, Radka Lehká
Produkce: Milena Čapková
Překlad: Anna Harvánková
Zvuk: Oldřich Wajsar & Miloš Sommer
Dialogy a režie českého znění: Jana Kovaříková
Vyrobily: ABZ – divize Bontonfilms v roce 2001

2.DABING (Nova)
V českém znění: Kamila Špráchalová - Cameron Diaz (Natalie Cook), Nela Boudová - Lucy Liu (Alex), Simona Vrbická - Drew Barrymore (Dylan Sandersová) & LL Cool J (Dylan v převleku za pana Jonesa bez měničky hlasu), Pavel Trávníček - Bill Murray (Bosley), David Novotný - Sam Rockwell (Eric Knox / John McKenn), Pavel Tesař - Luke Wilson (Pete), Filip Čáp - Matt LeBlanc (Jason), Hana Ševčíková - Kelly Lynch (Vivian Woodová), Bohumil Švarc - John Forsythe (hlas Charlieho), Vladimír Čech - Tim Curry (Roger Corwin), Lumír Olšovský - Tom Green (Chad), Luděk Čtvrtlík - Cheung-Yan Yuen (čínský cestující v letadle) & Raliegh Wilson (bachař) & Diesel Pfingsten (muž na večírku) & Andrew Wilson (Corwinův řidič), Pavel Skřípal - LL Cool J (Dylan v převleku za pana Jonesa s měničkou hlasu), Martin Janouš - Sean Whalen (atentátník Pasqual), Jiří Ployhar - Joe Duer (UPS poslíček), Roman Hájek - Tim Dunaway (stevard) & Alex Trebek (moderátor soutěže), Marcela Kyselová - Melissa McCarthy (Doris, asistentka v RedStaru), Tomáš Materna - Gaven E. Lucas (kluk hrající videohru), Pavel Dytrt - Michael Barryte (kluk hrající videohru), Pavel Tesař (titulky), Zdeněk Hruška a Eva Vichnarová
Překlad: Tamara Vosecká
Zvuk: Milan Blažek
Produkce: Ivana Prejdová & Jiří Beránek
Dialogy a režie českého znění: Marie Fronková
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 spol. s.r.o. v roce 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.11.2000 Falcon
Premiéra USA: 3.11.2000 Columbia/Sony
Premiéra Německo: 30.11.2000 Columbia TriStar Film
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.2001 (VHS) Bonton Home Video, 1.6.2001 (DVD) Bonton Home Entertainment
Poprvé na VHS: 1.10.2001 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 20.11.2003 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 23.10.2019 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 7 804 525
Tržby celkem - $ 264 105 545
Návštěvnost v ČR 88 753
Náklady (Rozpočet) - $ 93 000 000

FILMY V SÉRII
Charlieho andílci gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-079/
Akční / Komedie, USA / Německo, 2000
Režie: McG, Hrají: Cameron Diaz, Drew Barrymore

Charlieho andílci: Na plný pecky (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-080/
Akční / Komedie, USA, 2003
Režie: McG, Hrají: Cameron Diaz, Drew Barrymore

Charlieho andílci (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/charlieho-andilci-charlies-angels-2019-119-usa-akcni-dobrodruzny-komedie-44/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Elizabeth Banks, Hrají: Kristen Stewart, Naomi Scott
 
Tvůrci a herci
McG (Režie), Leonard Goldberg (Produkce), Drew Barrymore (Produkce), Nancy Juvonen (Produkce), Ed Shearmur (Hudba), Russell Carpenter (Kamera), Wayne Wahrman (Střih), Peter Teschner (Střih), Justine Arteta (Casting), Kim Davis-Wagner (Casting), J. Michael Riva (Scénografie), Joseph G. Aulisi (Kostýmy), Ryan Rowe (Scénář), Ed Solomon (Scénář), John August (Scénář), Cameron Diaz (Herec), Drew Barrymore (Herec), Lucy Liu (Herec), Bill Murray (Herec), Sam Rockwell (Herec), Kelly Lynch (Herec), Tim Curry (Herec), Crispin Glover (Herec), Luke Wilson (Herec), John Forsythe (Herec), Matt LeBlanc (Herec), Tom Green (Herec), LL Cool J (Herec), Melissa McCarthy (Herec), Mark Ryan (Herec), Ned Bellamy (Herec), Branden Williams (Herec), Michael Papajohn (Herec), Karen McDougal (Herec), Andrew Wilson (Herec), Sean Whalen (Herec), Kevin Grevioux (Herec), Jerry Trimble (Herec), Affion Crockett (Herec), Adrian Morales (Herec), Jim Palmer (Herec)
 
2000/98/USA, Německo/Akční, Komedie, Dobrodružný, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Když se Viv (Kelly Lynch) objeví ve vile Knoxe (Sam Rockwell), Knox ji uklidňuje slovy: "Viv, you're obsesed. All the work and no play makes Viv a dull girl". Jde o narážku na Kubrickův horor Osvícení (1980), ve kterém se opakovala věta:  "All the work and no play makes Jack a dull boy"
- Zbraň, kterou si Bosley (Bill Murray) během věznění vykouše z chlebu, je Desert Eagle. Hubeňour (Crispin Glover) používá při honičce s andílky v průchodu mezi domy pistoli Luger P08 Parabellum používanou za druhé světové války.
- Scénář filmu byl přepsán asi 30x, než byl považován za vhodný jak pro producenty, tak pro režiséra. Pracovalo na něm celkem 18 různých scénáristů.
- Hádka mezi Lucy Liu a Billem Murrayem zastavila natáčení na celý jeden den.
- Když je Bosley v zajetí ve věži, hází si v jedné scéně míčkem proti zdi, což je odkaz na film Velký útěk se Stevem McQueenem.
- Když Bosley říká, že si jednou příjemně popovídal s veverkou, je to přímá narážka hned na dva jeho filmy: Caddyshack a Na Hromnice o den více.
- Mobilní telefony, které používají andílkové, jsou Nokie 8260.
- Hubeňour (v originále Thin Man) ve filmu neřekne ani jedno slovo.
- Do rolí andílků byly mimo jiné zvažovány herečky Milla Jovovich, Alyssa Milano a Julia Roberts.
- Crispin Glover, který hrál Hubeňoura, měl původně ve filmu mluvit, jenže Gloverovi se nelíbil text, tak požádal režiséra, zda by mohl být zticha. Režisér i producent souhlasili s tím, že to jeho postavě dodá více na mystice a záhadnosti.
- Hlavní hrdinky trénovaly denně 8 hodin s mistrem bojového umění po celé 3 měsíce.
- Jenny McCarthy byla jednou z kandidátek na roli Natalie.
- V německy dabované verzi je tajná řeč andílků japonština.
 
Odkazy